liveblog
NOS VoetbalAangepast

Crowley schiet Willem II naar zege in Groningen

  • Groningen na twee duels nog puntloos
  • Willem II van nul af
  • Morgen onder meer VVV-Ajax en Fortuna-PSV
liveblog gesloten

Nog even terug naar de eredivisie

De beelden van Oranje onder 20

WK-kwartfinales eindstation voor debuterende Oranje-voetbalsters onder 20

Eindstanden eerste divisie

Eerste speelronde

FC Twente Sparta Rotterdam 2-1
Roda JC Kerkrade Jong Ajax 2-1
FC Dordrecht Helmond Sport 0-0
FC Volendam FC Den Bosch 1-2
Go Ahead Eagles Jong FC Utrecht 5-0
Jong PSV FC Eindhoven 2-1
MVV Maastricht TOP Oss 0-2
NEC SC Cambuur 2-2
RKC Waalwijk Telstar 1-0

Eindstand: 0-1

Tom van Weert kreeg nog de grootste kans van de wedstrijd in de slotfase, maar hij tikte de bal naast. Willem II wint: 0-1.

Rentree

Aras Özbiliz is na rust ingevallen bij Willem II. Hij speelt zijn eerste eredivisieduel sinds 6 mei 2012, toen hij met Ajax met 1-3 won op bezoek bij Vitesse.

In Enschede gebeurt meer

Bij Groningen-Willem II gebeurt er werkelijk niets noemenswaardigs in de tweede helft. Een uitstapje naar de eerste divisie leert dat het in Enschede 2-1 staat tussen FC Twente en Sparta.

In de Grolsch Veste zitten 27.200 toeschouwers. De laatste keer dat een duel in de eerste divisie méér toeschouwers trok, was op 19 mei 1963 toen er in het Olympisch Stadion in Amsterdam bij DWS - Go Ahead (2-1) 31.000 toeschouwers aanwezig waren.

Ruststanden

Eerste divisie

Thuis Uit
FC Twente Sparta Rotterdam 2-1
FC Dordrecht Helmond Sport 0-0
FC Volendam FC Den Bosch 1-0
Go Ahead Eagles Jong FC Utrecht 2-0
Jong PSV FC Eindhoven 1-1
MVV Maastricht TOP Oss 0-0
NEC SC Cambuur 1-0
RKC Waalwijk Telstar 1-0
Roda JC Kerkrade Jong Ajax 1-0

Rust in Groningen

Onder een luid fluitsignaal zoekt de thuisploeg de kleedkamer op. Ruststand: 0-1.

Willem II op voorsprong

Daniel Crowley met de 0-1 in Groningen. Hij schiet de bal na ruim een half uur fraai in de verre hoek.

Het is het eerste doelpunt van de Tilburgers dit seizoen.

Twente scoort!

Al na tien minuten staat FC Twente op 1-0 tegen Sparta. Voor alle duidelijkheid: in de eerste divisie. De Duitser Ulrich Bapoh is de maker.

Het is de eerste treffer voor FC Twente in de eerste divisie sinds 1984.

Aftrap

Arbiter Manschot fluit, Groningen trapt af.

Feitjes FC Groningen - Willem II

- Beide ploegen begonnen de competitie met een nederlaag; Groningen ging met 5-1 onderuit bij Vitesse en Willem II boog thuis voor VVV-Venlo (0-1).

- Van de 31 eerdere thuiswedstrijden tegen Willem II won Groningen er 17 en leed het vier nederlagen.

- Fran Sol bezorgde de Tilburgers vorig jaar de zege (0-1). Groningen speelde toen meer dan een uur met tien man.

Eerste divisie begint vanavond

In de Keuken Kampioen Divisie staat de eerste speelronde op het programma. Om 20.00 uur wordt er afgetrapt op de negen velden. Eén wedstrijd wordt maandag gespeeld: Jong AZ - Almere City FC.

Programma eerste divisie vrijdag

Thuis Uit
FC Twente Sparta Rotterdam
FC Dordrecht Helmond Sport
FC Volendam FC Den Bosch
Go Ahead Eagles Jong FC Utrecht
Jong PSV FC Eindhoven
MVV Maastricht TOP Oss
NEC SC Cambuur
RKC Waalwijk Telstar
Roda JC Kerkrade Jong Ajax

FC Emmen: Hier kom ik weg #2

Dit seizoen speelt FC Emmen voor het eerst in de geschiedenis in de eredivisie. De NOS volgt de ontwikkelingen bij de club op de voet in de YouTube-serie FC Emmen: Hier kom ik weg.

Vandaag zie je hoe de supporters de eerste wedstrijd beleefden. Tegen ADO in Den Haag weten de doorgaans kalme fans niet wat ze meemaken. De supportersbus komt bijna te laat, maar dat is snel vergeten. Na 33 jaar in de eerste divisie mogen de supporters eindelijk juichen. Twee keer zelfs.

Zaza keert terug in Italië

Simone Zaza keert terug in de Italiaanse voetbalcompetitie. De 27-jarige spits verhuist van Valencia naar Torino, dat naar verluidt zo'n 14 miljoen euro overmaakt naar de Spaanse club.

De Italiaanse international, die in de kwartfinale van het EK 2016 tegen Duitsland na een bizarre aanloop een strafschop miste en daarmee de uitschakeling van de 'Azzurri' inleidde, speelde eerder in de Serie A voor Atalanta, Sampdoria, Sassuolo en Juventus.

Tagliafico wel, maar Messi niet

Linksback Nicolás Tagliafico van Ajax gaat volgende maand met het Argentijnse elftal naar de Verenigde Staten. De Ajacied behoort tot de selectie die interim-bondscoach Lionel Scaloni heeft geformeerd voor de oefeninterlands op Amerikaanse bodem tegen Guatemala en Colombia.

Aanvoerder Lionel Messi meldde zich eerder al af voor de trip en ontbreekt daardoor op de lijst van 29 spelers.

De dag van de wespen in Amsterdam

Ten Hag over 'blessure' De Ligt: hij is geprikt door een wesp

De Ligt loopt wespensteek op op training

Matthijs de Ligt werd vrijdagochtend op de training gestoken door een wesp. "Maar hij kan wel wat hebben", zei trainer Erik ten Hag lachend.

Van Bommel: 'Fortuna Sittard wordt onderschat'

Van Bommel: 'Fortuna Sittard wordt onderschat'

Einde WK voetbalsters Oranje onder 20

Einde WK voor de voetbalsters van Oranje onder 20. De ploeg van bondscoach Michel Kreek gaat in de kwartfinales met 2-1 onderuit tegen Engeland. Nederland kwam nog wel op voorsprong via ADO-speelster Victoria Pelova, maar Georgia Stanway (Manchester City) maakte er twee voor de Engelsen

  • AFP
    Engeland viert een treffer van Georgia Stanway, Fenna Kalma (19) baalt
  • AFP
    Victoria Pelova viert de 1-0 van Oranje tegen Engeland

Gudmundsson met AZ mee naar Emmen

Albert Gudmundsson

De laatste aanwinst van AZ, Albert Gudmundsson, kan zondag tegen FC Emmen debuteren voor zijn nieuwe club. Trainer John van den Brom heeft de IJslandse aanvaller direct opgenomen in zijn selectie. AZ nam de 21-jarige WK-ganger deze week over van PSV, waar zijn uitzicht op speeltijd gering was.

Troost-Ekong verkast naar Udinese

William Troost-Ekong gaat in de Italiaanse competitie Serie A voetballen voor Udinese. De geboren Haarlemmer, international van Nigeria, verhuist van de Turkse club Bursaspor naar Udinese.

De 24-jarige Troost-Ekong werd in Engeland opgeleid bij Fulham en Tottenham Hotspur, maar debuteerde als prof bij FC Groningen. Via FC Dordrecht, de Belgische club AA Gent en FC Haugesund in Noorwegen belandde hij vorig jaar bij Bursaspor.

Debuut Ronaldo aanstaande

Cristiano Ronaldo in een Juventus-shirt, het is nog even wennen

Cristiano Ronaldo maakt zaterdag in de uitwedstrijd tegen Chievo Verona zijn competitiedebuut voor Juventus. Trainer Massimiliano Allegeri heeft de Portugese sterspeler een basisplaats toegezegd.

"Het wordt een zeer interessant seizoen in de Serie A. Er lopen nu veel topspelers in Italië rond en wij hebben er één van", doelde de succesvolle coach op Ronaldo, die deze zomer bij Real Madrid afscheid nam.

Met Ronaldo in de gelederen, hopen de fans van de 'Oude Dame' eindelijk weer eens de Champions League te winnen. De laatste triomf op het kampioenenbal was in 1996. "Maar we mogen dit seizoen niet bestempelen als het 'Jaar van de Champions League'. Pas als we de finale weer halen, zoals we deden in 2015 en 2017, kunnen we daarover gaan praten. Laten we eerst maar eens de groepsfase doorkomen."

Hoe gaat het het vernieuwde FC Den Bosch af?

FC Den Bosch went langzaam aan zoete inval onder Jordania

Nog drie uur

Nog drie uur tot de start van de eerste divisie. Een aantal in het oog springende wedstrijden:

FC Twente-Sparta
Roda JC-Jong Ajax
NEC-Cambuur

Real Madrid naar FIFA om benaderen Modric

Luka Modric

Real Madrid is naar wereldvoetbalbond FIFA gestapt omdat Internazionale tegen de regels in Luka Modric zou hebben benaderd. Dat melden verschillende media. De Italiaanse club, die deze zomer Stefan de Vrij inlijfde, zou meerdere malen hebben gesproken met Modric over een transfer.

Onderhandelen met een speler is alleen geoorloofd als diens contract binnen zes maanden afloopt. De 32-jarige Kroaat heeft nog een verbintenis met de Koninklijke tot medio 2020. Real heeft Inter ook geen toestemming gegeven om met Modric te spreken over een overgang naar Milaan.

Dringen aan de top in de eerste divisie

Royston Drenthe keert terug in het profvoetbal bij Sparta

Het wordt oorlog in de eerste divisie. Met Sparta, Roda JC en FC Twente zijn drie sterke ploegen tot de Keuken Kampioen Divisie toegetreden. Voeg daarbij NEC en je hebt vier recente eredivisionisten die allemaal omhoog willen. Maar hoe? Vier echte clubmensen laten hun licht schijnen over het seizoen dat vanavond begint. Wat veranderde er bij hun club in de afgelopen maanden? Hoe zien zij de toekomst? Is er hoop in het gedrang naar de top? En is dit wel echt de sterkste eerste divisie ooit?

Lees het hele verhaal hier.

Geen Botteghin en Boëtius

Feyenoorders Eric Botteghin en Jean-Paul Boëtius zijn geschorst en spelen niet tegen Excelsior. Achter de namen van Jeremiah St. Juste en Renato Tapia staat nog een vraagteken.

Bordeaux schorst furieuze coach Poyet een week

Een woedende Gustavo Poyet op de persconferentie

"Ik ben niet blij. Dit is mijn slechtste dag bij deze club, ik eis uitleg van de directie. Ik geef niets om de clubleiding, die achter mijn rug om praat en een mes in mijn rug probeert te steken."

Lees het hele verhaal hier.

Martina op huurbasis naar Stoke

Cuco Martina (28) verruilt op huurbasis Everton voor Stoke City. De geboren Rotterdammer speelde tot dusver één seizoen voor de club uit Liverpool. Daarvoor stond hij twee jaar onder contract bij Southampton. In Nederland kwam hij uit voor RBC, RKC Waalwijk en FC Twente.

Stoke City degradeerde in het afgelopen seizoen uit de Premier League. Bij de Engelse club staan onder anderen ook Erik Pieters en Bruno Martins Indi onder contract. Stoke is met één punt uit twee duels matig begonnen aan de nieuwe competitie.

Feyenoord kijkt in de spiegel: 'Harde woorden zijn echt wel gevallen'

Feyenoord kijkt in de spiegel: 'Harde woorden zijn echt wel gevallen'

'We kijken allemaal in de spiegel'

Giovanni van Bronckhorst

Van Bronckhorst: "De harde woorden zijn gevallen. Er is genoeg zelfreflectie, daar hoef je je geen zorgen over te maken. We kijken allemaal in de spiegel."

- NOS-verslaggever Arman Avsaroglu: "Waarom delen ze dat dan niet?"

Van Bronckhorst: "Wij zijn een team, een familie. Je kunt niet altijd alles delen. We zijn niet positief dat we eruit zijn. Je moet dingen kunnen scheiden van elkaar."

Van Bronckhorst: 'Trots hoe we gespeeld hebben'

Giovanni van Bronckhorst blikt op de persconferentie van vrijdag nog even terug op de uitschakeling in de voorronden van de Europa League door AS Trencin. Na de 4-0 in Slowakije werd het in Rotterdam 1-1.

Na afloop waren de spelers, ondanks de uitschakeling, redelijk positief gestemd. "Ik ben ook trots hoe wij gisteren gespeeld hebben. Je kan trots zijn op de manier waarop we gespeeld hebben, maar dat je niet doorgaat is een heel grote teleurstelling", aldus Van Bronckhorst.

"Voor mij, voor mijn team, voor de club, voor het voetbal in Nederland, waar we dit jaar geen bijdrage aan kunnen leveren. Dat heeft niks te maken met de manier waarop we op het veld stonden."

Nieuwkomers bij Villarreal en Schalke

Carlos Bacca keert niet meer terug bij AC Milan. De Colombiaanse aanvaller tekent een contract voor vier jaar bij Villarreal, dat hem afgelopen seizoen al huurde van Milan. De oud-speler van Club Brugge en Sevilla maakte 18 goals in 43 duels voor Villarreal.

Schalke 04 heeft zich versterkt met Hamza Mendyl. De 20-jarige Marokkaan,die deze zomer tot de WK-selectie behoorde maar niet in actie kwam in Rusland, komt over van Lille en tekent een contract voor vijf jaar.

'Hopelijk hebben we de les geleerd van vorige week'

'Hopelijk hebben we de les geleerd van vorige week'

'Iets meer gevoel'

Van Bommel, die over een volledig fitte selectie beschikt, geeft toe dat de uitwedstrijd van zaterdag (aftrap 20.45 uur) een speciaal tintje heeft. "Het is hetzelfde als iedere andere wedstrijd, alleen zit er nu iets meer gevoel bij."

Van Bommel laat ook weten geen spelers te gaan sparen in aanloop naar de heenwedstrijd tegen BATE Borisov (dinsdag om 21.00 uur) in de play-offs van de Champions League.

'Fortuna wordt onderschat'

PSV-trainer Mark van Bommel heeft hoge verwachtingen van de aanstaande tegenstander Fortuna Sittard. "Fortuna Sittard wordt onderschat", zegt hij over de club waar hij zeven jaar voor speelde en in 1993 zijn eredivisiedebuut maakte.

"Ze hebben een goed voetballend en degelijk elftal. Ik verwacht niet dat zij zich morgen gaan aanpassen aan ons. Ik denk dat Fortuna Sittard de verrassing gaat worden dit seizoen", aldus Van Bommel. "Maar morgen neem ik de punten graag mee."

'Kunstgrasveldje in Venlo'

Ajax gaat zaterdagavond op bezoek bij VVV-Venlo. Vier dagen na de 3-0 zege op Standard Luik in een volle Johan Cruijff Arena wacht De Koel.

Zaterdagochtend op NOS.nl is een uitgebreid interview met Lasse Schöne.

Schöne: 'Volle Arena wel wat anders dan kunstgrasveldje in Venlo'

'Alle posities ingevuld'

Erik ten Hag

Ajax is uitgewinkeld, meent trainer Erik ten Hag. "Tenzij de scouting nog met een buitenkansje komt. Maar we hebben nu alle posities ingevuld."

Ten Hag rekent niet op Dolberg tegen Kiev

Erik ten Hag denkt tegen Dinamo Kiev niet te kunnen beschikken over spits Kasper Dolberg. De Deen traint apart en moet volgens Ten Hag eerst met de groep trainen en zijn conditie op peil brengen.

Ten Hag gaat minder spelers rust geven

Erik ten Hag zegt dat hij tegen VVV-Venlo minder spelers rust gaat geven. "Er zitten nu vier dagen tussen." Ajax speelt zaterdag tegen VVV (uit) en woensdag tegen Dinamo Kiev (thuis).

"Het zou kunnen dat we met dezelfde elf als tegen Standard - of met één wijziging - tegen VVV spelen."

'Velthuizen traint tot woensdag mee'

John van den Brom, vrijdagmiddag in gesprek met de pers

Piet traint een paar dagen mee, na het vervelende nieuws van Rody de Boer (de reservedoelman ligt eruit tot vermoedelijk de Kerst). We hebben gekeken naar de opties en hebben Piet gebeld. We hebben afgesproken dat hij sowieso tot woensdag meetraint en dan zien wat voor indruk hij achterlaat. Daarna nemen we een beslissing.

John van den Brom

De Bruyne drie maanden uitgeschakeld

Kevin de Bruyne maakte de gelijkmaker voor Manchester City

Kevin De Bruyne kan drie maanden niet voor Manchester City uitkomen. Volgens de kampioen van Engeland heeft de middenvelder afgelopen week op een training zijn kniebanden beschadigd. De Belg hoeft geen operatie te ondergaan.

De Bruyne miste in 2016 twaalf wedstrijden van Manchester City door een blessure aan dezelfde rechterknie. De 27-jarige Belg was in het afgelopen seizoen van grote waarde voor zijn ploeg met twaalf treffers en 21 assists.

Afscheid van Van Crooy en Leemans

VVV-Venlo wist Vito van Crooy en Clint Leemans niet te behouden. Voor de wedstrijd tegen Ajax wordt het tweetal morgen in het zonnetje gezet.

Dolberg en Sinkgraven trainen apart

Vaclav Cerny traint sinds een week weer mee met de groep. De buitenspeler raakte aan het begin van het vorige seizoen zwaar geblesseerd aan zijn knie.

Daley Sinkgraven staat ook weer op het trainingsveld, maar doet nog individuele oefeningen. Net als Kasper Dolberg, die deels met de groep heeft meegetraind.

Om 13.30 uur zal bij de persconferentie duidelijk worden hoe het is met Dolberg.

Minuut stilte en rouwbanden in Serie A

De voetballers van de Italiaanse clubs uit de Serie A dragen komend weekeinde rouwbanden en nemen een minuut stilte in acht voor hun eerste competitiewedstrijden. Ze staan zo stil bij de slachtoffers van de ramp met de ingestorte verkeersbrug bij Genua.

Eerder werd al bekend dat Sampdoria en Genoa helemaal niet in actie hoeven te komen. Beide clubs uit Genua mogen de duels met Fiorentina en AC Milan later afwerken.

'Hoe ging het, Piet?'

Piet Velthuizen in gesprek met een journalist

Stengs traint weer mee

Calvin Stengs is terug bij AZ. Hij scheurde een jaar geleden zijn kruisband af en traint sinds deze week weer mee.

Calvin Stengs haalt uit tijdens de vrijdagtraining
Calvin Stengs tijdens de vrijdagtraining

'Klusjesmannen voor €2,50'

De marketingafdeling van Go Ahead Eagles draait op volle toeren. Om het stadion vol te krijgen kun je als seizoenskaarthouder een kaartje voor slechts 2,50 kopen.

Maar dan moet je wel met je neef, buurvrouw, bruid, klusjesman of lerares naar de Adelaarshorst komen. Als de hamers en de krijtjes maar thuis blijven...

Nog even terug naar gisteren

Berghuis na uitschakeling: 'Schamen? Hoezo dan?'

Buijs wil revanche met Groningen

Danny Buijs

FC Groningen wil zich vrijdagavond revancheren voor de pijnlijke 5-1-nederlaag tegen Vitesse. Dat zegt trainer Danny Buijs, die zijn opstelling niet rigoureus gaat wijzigen.

"Nee, we gaan niet wijzigen. Het was tegen Vitesse een fase in de tweede helft niet goed, maar ik vind niet dat je dan de hele ploeg moet omgooien. Of dat je één of twee jongens moet slachtofferen", aldus Buijs. "Ik vind dat jongens over een langere periode de kans moeten krijgen. En als dan blijkt dat het over een langere periode niet goed is, dan kunnen eventueel weer andere jongens een kans krijgen."

Na de valse start zijn de Groningers de fans iets verschuldigd, meent Tom van de Looi. "We willen revanche nemen, want we schamen ons na de nederlaag", aldus de middenvelder. "De vijfhonderd supporters die zijn meegereisd naar Arnhem hebben wij gewoon teleurgesteld. En dat willen we vrijdag goedmaken door drie punten te pakken tegen Willem II."

Beter te vroeg dan te laat

Onder het mom 'beter te vroeg dan te laat' is Willem II al vertrokken richting Groningen. De aftrap is vanavond om 20.00 uur.

FC Twente kampioen? 'Eerst maar eens normaal doen'

Clubliefde kent geen divisie. Het is een bekend gezegde bij voetbalfans. Sinds afgelopen seizoen ook (gedwongen) in Enschede. Het spandoek hangt aan de vooravond van de start van de eerste divisie al klaar in De Grolsch Veste.

FC Twente kampioen? Eerst maar eens 'normaal doen'

Al na één speelronde op straat

Al na één speelronde in de Franse competitie gaat Bordeaux op zoek naar een nieuwe coach. Gustavo Poyet is op non-actief gezet, nadat hij hard had uitgehaald naar de clubleiding.

De vijftigjarige Uruguayaan bleek niet op de hoogte van de transfer van zijn speler Gaëtan Laborde naar Montpellier. Poyet sprak van een schandalige zaak. Hij had eerder al felle kritiek geleverd op de passieve houding van zijn werkgever op de spelersmarkt.

Het programma van dit weekend

FC Emmen haalt Engelse jeugdinternational

Easah Suliman voetbalt dit seizoen voor FC Emmen. De nieuwkomer in de eredivisie huurt de Engelse verdediger van Aston Villa.

De twintigjarige Suliman doorliep de afgelopen zes jaar verschillende nationale jeugdelftallen. Vorig jaar veroverde hij de Europese titel met de Engelse ploeg voor spelers jonger dan negentien jaar. Suliman tekende in de finale tegen Portugal voor de openingstreffer.

Velthuizen traint mee bij AZ

Een opvallend gezicht op het trainingsveld van AZ. Keeper Piet Velthuizen traint mee in Alkmaar.

Hij neemt de positie in van Rody de Boer, die voorlopig aan de kant staat met een schouderblessure.

"Na de trainingsstage wordt bepaald of het verblijf van Velthuizen in Alkmaar een tijdelijk vervolg krijgt", meldt AZ.

Welkom bij Warming-up

Welkom bij de tweede Warming-up van dit seizoen. Via dit liveblog blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen van het komend voetbalweekend. Video's, interviews, reacties, foto's en transfers. Alles komt voorbij.