liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin wint tijdrit en blijft tweede in de Tour, Froome stoot Roglic van podium

  • De 20ste etappe in de Tour de France was een individuele tijdrit van 31 kilometer van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espellette in Frans-Baskenland.
  • Tom Dumoulin wint de tijdrit met 1 seconde verschil ten opzichte van Chris Froome.
  • Steven Kruijswijk eindigt als 16de op 1.45 minuten - ruim voor zijn concurrent Mikel Landa - en is zeker van de 5de plaats in het klassement.
  • Geraint Thomas was tot 22 kilometer ruim de beste in de tijdrit, maar nam in het restant geen enkel risico meer. Hij houdt 1.51 minuten over op Dumoulin in het klassement.
liveblog gesloten

À demain!

Champagne, grappen, grollen en een majestueuze sprint zonder topsprinters. Dat staat het peloton te wachten in de 21ste en laatste etappe van de Tour de France. Die voert dit keer van Houilles naar de Champs-Élysées in hartje Parijs.

De officiële start van de etappe is om 16.15 uur en de finish wordt verwacht rond 19.10 uur. We zijn er van begin tot eind bij op NPO 1, Radio Tour de France en NOS.nl. Aansluitend, om 20.20 uur kun je nog een keer genieten van De Avondetappe.

À demain!

Het profiel van de eenentwintigste etappe van de Tour

De Avondetappe

Vanavond is er natuurlijk weer De Avondetappe, waarin Dione de Graaff en Herman van der Zandt de dag nog eens zullen doornemen. Aan tafel zitten Thomas Dekker, Danny Nelissen en Teun van Erp, die als bewegingswetenschapper een grote rol speelde in het succes van Tom Dumoulin in de tijdrit.

De Avondetappe begint om 22.29 uur, natuurlijk op NPO 1.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Veelers: Tom kan het dus wel

Tom Veelers, ploegleider van Tom Dumoulin, was ontzettend trots op zijn pupil. "Vandaag ging het er nog echt om. Met een slechte tijdrit kun je nog van het podium kukelen, met een goede kun je de tijdrit winnen en tweede worden. Als dat lukt, dan is dat geweldig."

De oud-sprinter kijkt dan ook tevreden terug op de Tour. "We zijn er als een experiment ingegaan omdat we niet wisten hoe Tom zou reageren op twee grote rondes. Ik weet niet of het voor herhaling vatbaar is, maar hij kan het dus wel."

Ploegleider Veelers: 'Tom heeft het super gedaan'

Weetjes!

  • In de tijdrit boekte Tom Dumoulin voor het eerst in deze hele Tour tijdswinst op Geraint Thomas. Liefst 14 keer eindigden de twee in dezelfde tijd (bonificatieseconden uitgezonderd).
  • Geraint Thomas is de eerste Welshman die de Tour op zijn naam schrijft. Hij wint de Tour in zijn 9de deelname. Slechts een winnaar moest langer wachten op het geel in Parijs: Joop Zoetemelk won in 1980 bij zijn 10de deelname.
  • Tom Dumoulin en Chris Froome zijn de eerste twee renners sinds Marco Pantani in 1998 die in hetzelfde jaar op het podium staan in zowel de Giro als de Tour.
  • Dumoulin is na Gino Bartali (1949) en Claudio Chiappucci (1992) pas de derde renner die in hetzelfde jaar als tweede eindigt in de Tour en de Giro.
  • Dumoulin is pas de derde renner die als wereldkampioen een tijdrit in de Tour wint. Tony Martin (2013 en 14) en Fabian Cancellara (2007, 08 en 10) gingen hem voor.
  • De laatste keer dat Nederlandse renners drie (of meer) ritten wonnen in de Tour was in 2000. Toen won Erik Dekker er drie en Leon van Bon een keer.
Tom Dumoulin onderweg in de tijdrit

De eerste én de laatste!

De uitslag van de Nederlanders in de tijdrit

1. Tom Dumoulin (Sunweb) 40.52
16. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) +1.45
17. Wout Poels (Team Sky) +1.49
55. Koen de Kort (Trek-Segfredo) +3.37
63. Robert Gesink (Lotto-Jumbo) +3.55
71. Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo) +4.13
75. Laurens ten Dam (Sunweb) +4.24
82. Tom Jelte Slagter (Dimension Data) +4.53
84. Marco Minaard (Wanty) +4.56
111. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +5.59
113. Timo Roosen (Lotto-Jumbo) +6.03
136. Ramon Sinkeldam (FDJ) +7.13
145. (laatste) Niki Terpstra (QuickStep) +9.12

Ploegleider Knaven ziet vertrouwen in Thomas beloond worden

Knaven over Tourwinst Thomas: 'Dromen kunnen waarheid worden'

Emotionele Thomas hoeft niet meer aan Tom te denken

Tourwinnaar Thomas: 'Elke keer dat ik erover praat, moet ik huilen'

Bij Geraint Thomas viel een last van de schouders nadat hij juichend de streep was gepasseerd in de laatste tijdrit van de Tour de France. Met alleen het défilé in Parijs nog te gaan kan de eerste Tourzege van de 32-jarige Welshman niet meer stuk.

"Elke keer als ik erover praat, moet ik huilen", aldus Thomas. "Ik heb alleen maar alleen maar dag voor dag geleefd en gedacht aan het moment waarop Tom Dumoulin zijn volgende aanval zou plaatsen. Om dan hier over de streep te komen, is zo'n opluchting."

Thomas breekt: 'De laatste keer dat ik huilde, was op mijn bruiloft'

Kruijswijk: 'Heb het eindelijk weer kunnen laten zien'

Steven Kruijswijk was tevreden na een prima tijdrit, waarin hij zijn concurrent Mikel Landa declasseerde en zelf als 16de eindigde. "Een goede tijdrit, denk ik", aldus Kruijswijk. "Op een gegeven moment zag ik Landa voor me rijden en ik wist dat het twee minuten was. Dus dat was wel goed voor de moraal."

En dus eindigt Kruijswijk stevig op de vijfde plek in de Tour de France. De plek die hij voor de Tour ambieerde, maar waar veel kenners hun twijfels over hadden. "Je spreekt je ambities uit en ik vond dat ook realistisch dat ik dat kon. Dan is het wel heel lekker als het ook lukt", vertelde Kruijswijk. "Na die Giro van 2016 liep het niet meer zoals ik wilde, terwijl het er wel inzat. Ik ben blij dat ik het nu heb kunnen laten zien."

Nuchtere Kruijswijk: 'Vijfde in de Tour, da's een mooie prestatie'

Dumoulin: 'Één seconde, kun je dat geloven?'

Voor Tom Dumoulin had de Tour de France bijna niet mooier kunnen eindigen. De gele trui was na de laatste bergrit op vrijdag al uit zicht, maar op de voorlaatste dag won hij de individuele tijdrit en stelde hij de tweede plaats op het podium in Parijs veilig. "Zo'n einde kon niemand verzinnen."

Lees verder.

Dumoulin jubelt: 'Één seconde, kun je dat geloven?'

Klassement

Het klassement na de 20ste etappe van de Tour de France

Thomas juichend over finish

Thomas komt tekort voor dagzege, maar mag toch juichen

Niki naar Parijs!

Niki Terpstra reed vandaag de langzaamste tijd en moest zelfs vrezen om buiten de tijdslimiet te eindigen. Dat gebeurde uiteindelijk niet en dus mag Terpstra in zijn zevende Tour naar Parijs.

Uitslag tijdrit

De uitslag van de tijdrit in de Tour de France

DUMOULIN WINT TIJDRIT

Tom Dumoulin strijdt tot de laatste meter en is 1 seconde sneller dan Chris Froome. Omdat Thomas het rustig aan heeft gedaan in het laatste deel en daarin bijna 30 seconden verliest, wint Dumoulin de tijdrit!

Lees hier het wedstrijdverslag.

Dumoulin houdt één seconde over op Froome

FINISH - Kruijswijk finisht net voor ontketende Froome

Luttele seconden achter Steven Kruijswijk komt Chris Froome over de finish. De Brit eindigt in 40.50, 52 seconden voor Kwiatkowski. Kruijswijk is binnen in 42.37 minuten.

Chris Froome

MEETPUNT 2 - Kruijswijk loopt uit

Ook Steven Kruijswijk is bezig aan een prima tijdrit. Hij is 15de na 22 km op 1.14 en loopt alleen maar verder uit op zijn naaste concurrent Mikel Landa (op 2.28). De vijfde plaats lijkt zeker.

MEETPUNT 2 - Thomas heerst

En dan Geraint Thomas. Als Armstrong of Indurain in hun beste jaren domineert de gele trui de tijdrit. Hij heeft 12 seconden voorsprong op Froome en 14 seconden op Dumoulin.

MEETPUNT 2 - Dumoulin lijkt zeker van 2de plek

Tom Dumoulin heeft 2 seconden achterstand op Chris Froome na 22 km en lijkt verzekerd van de 2de plaats in het klassement. Want Roglic blijft maar verliezen. Nu al 50 seconden op Froome.

Primoz Roglic heeft het moeilijk in de tijdrit

FINISH - Zakarin levert veel in, Jungels beter

Ilnoer Zakarin heeft toch te veel gegeven in het eerste deel van de tijdrit. Hij komt binnen op 8 seconden van Kwiatkowski. Dan deed Jungels het beter. Die eindigde als derde op net geen 2 seconden van de Pool.

Druppels

Druppels op de lens! Het begint weer te regenen. Gaat dat nog invloed hebben op de ze tijdrit?

MEETPUNT 1 - Thomas met afstand de snelste

MEETPUNT 1 - Geraint Thomas is met afstand de snelste bij het eerste meetpunt. Chris Froome volgt op 14 seconden, Dumoulin op 2 seconden langzamer. Primoz Roglic valt tegen en is al 44 seconden kwijt na 13 kilometer!

MEETPUNT 1 - Kruijswijk prima

Steven Kruijswijk rijdt een prima eerste deel van de tijdrit. Hij noteert 17.16 en is daarmee veel sneller dan Landa en Bardet. Zijn vijfde plaats in het klassement lijkt zeker.

Steven Kruijswijk

MEETPUNT 2 - Zakarin snelste

Ilnoer Zakarin snoept nog eens 10 seconden af van de tussentijd van Jungels.

MEETPUNT 2 - Jungels snelste

Zoals verwacht rijdt Bob Jungels een uitstekende tijdrit. De Luxemburger is bij het tweede meetpunt 2 seconden sneller dan de snelste de voorlopige leider Michal Kwiatkowski.

MEETPUNT 1 - Bardet prutst weer

Romain Bardet verloor vorig jaar bijna zijn podiumplek aan Mikel Landa na een volledig verprutste tijdrit en ook nu zitten er wel veel schoonheidsfoutjes in zijn optreden. Toch is hij maar 29 seconden langzamer dan de snelste tijd van Zakarin na het eerste meetpunt. Dat valt dan nog mee.

MEETPUNT 1 - Snelste tijd Zakarin

Ilnoer Zakarin, de nummer 10 van het klassement, rijdt de snelste tussentijd na 13 kilometer. Hij is 8 seconden sneller dan Yates en 15 seconden sneller dan Kwiatkowski op dat moment.

THOMAS GESTART

De geletruidrager is ook weg! Wordt dit voor hem een zegetocht?

DUMOULIN GESTART

De Limburgse nummer twee van het klassement start in een hagelnieuw regenboogpak en lijkt agressiever dan zijn concurrenten in de eerste meters. Dumoulin gaat ervoor!

ROGLIC GESTART

De Sloveen is een specialist op dit terrein en is in de vorm van zijn leven. Hij oogt scherp. Slechts 19 seconden moet hij goed maken op Dumoulin.

FROOME GESTART

De titelverdediger rijdt onder luid boegeroep van het startpodium. Hij staat 13 seconden achter Roglic en 32 seconden achter Dumoulin.

KRUIJSWIJK GESTART

En daar is Steven Kruijswijk! Kan de renner uit Nuenen zijn geweldige Tour nog meer kleur geven?

LANDA GESTART

Mikel Landa is van start gegaan. De nummer zes moet 3 seconden sneller rijden dan Steven Kruijswijk om diens 5de plaats af te snoepen.

Poels: Thomas moet niet te veel op zijn gemak gaan zitten

"Het ging wel lekker", vertelt Wout Poels over zijn eigen tijdrit. Hij heeft een waarschuwing voor ploegmakker Geraint Thomas: "Tom Dumoulin is wel wereldkampioen tijdrijden, Geraint moet niet te veel op zijn gemak gaan zitten.

Poels: 'Thomas moet niet te veel op zijn gemak gaan zitten'

FINISH - Yates geeft 35 seconden toe

Adam Yates verliest nog behoorlijk in het tweede deel van de tijdrit. Hij is 35 seconden langzamer dan Kwiatkowski, toch nog goed voor voorlopig de vijfde tijd.

Outsider Jungels gestart

Bob Jungels is een outsider voor de zege in de tijdrit vandaag. De Luxemburgse nummer elf van het klassement is begonnen aan zijn tijdrit.

MEETPUNT 2 - Yates verrast

Adam Yates verrast met een prima tijdrit. Na het eerste tijdpunt was hij zelfs de snelste, maar bij het tweede meetpunt moet hij 13 seconden toegeven op Kwiatkowski. Wel heeft hij Robert Gesink inmiddels ingehaald.

Toptwintig

We zijn beland bij de toptwintig van het algemeen klassement. De jonge Fransman Guillaume Martin is onderweg.

Ten Dam is Noord-Hollands Best

Laurens ten Dam moest 3.34 minuten toegeven op de voorlopig beste tijd van Michal Kwiatkowski. Toch was hij buitengewoon tevreden met zijn tijd van 45.16 minuten. Daarmee was hij namelijk de snelste van Noord-Hollands Best, de trainingsgroep van Noord-Hollanders Ten Dam, Niki Terpstra en Ramon Sinkeldam.

"Ik heb de NHB-Bokaal te pakken", jubelde Ten Dam. "De prijs? Een kop koffie, denk ik. En Niki moet betalen, want die was het langzaamste."

Dumoulin

Met betrekking tot de kansen van Tom Dumoulin was Ten Dam duidelijk. "Gisteren was een moeilijk moment na de finish. Dan komt alle spanning van de laatste maanden, van Giro en Tour komt er even uit. Maar Tom is een geweldige kopman om voor te rijden. Ook als hij vierde wordt, krijgt hij van mij een knuffel, maar ik hoop dat hij gewoon tweede blijft.

Ten Dam blij met tijdrit: 'Ik heb de NHB-Bokaal te pakken'

FINISH - Snelste tijd Kwiatkowski

Nieuwe snelste tijd! Michal Kwiatkowski was bij het tweede meetpunt een paar tienden sneller dan Kragh Andersen en wint er in het laatste stuk nog één seconde bij. De Pool mag naar de hotseat.

Michal Kwiatkowski onderweg in de laatste tijdrit van de Tour de France

Gesink onderweg

Ook Robert Gesink is inmiddels op het parcours van de tijdrit.

FINISH - Kragh Andersen verpulvert toptijd

Søren Kragh Andersen verpulvert de snelste tijd van Marc Soler. De Deense ploegmaat van Tom Dumoulin is liefst 31 seconden sneller dan de snelste tijd tot nu toe: 41.43 minuten.

FINISH - Küng redt het niet

Stefan Küng haalt het nèt niet. De Zwitser is 3 seconden langzamer dan Marc Soler.

MEETPUNT 2 - Kragh Andersen en Kwiatkowski snelste

Het gaat snel nu. Søren Kragh Andersen is 2 seconden sneller dan de snelste tijd van Hepburn na 22 kilometer. Maar even later doet Michal Kwiatkowski het nóg iets beter, al is het met een paar tienden van een seconde.

FINISH - Prima tijd Poels!

Wout Poels is binnen en noteert voorlopig de vierde tijd in 42.41 minuten, 27 seconden langzamer dan Marc Soler.

MEETPUNT 2 - Küng op een na snelste

De Zwitserse tijdritkampioen Stefan Küng is bij het tweede meetpunt slechts 8 seconden langzamer dan Hepburn, die daar nog de snelste tijd klokte.

MEETPUNT 2 - Vierde tijd Poels

Bij het tweede meetpunt na 22 km is Wout Poels nog altijd vierde, 32 seconden achter Hepburn en 15 seconden achter Soler. Dit wordt een keurige uitslag voor Poels.

FINISH - Soler rijdt snelste tijd

Marc Soler was bij het eerste en tweede meetpunt 13 en 17 seconden langzamer dan Hepburn, maar maakt in de laatste 9 kilometer alles goed. De Spanjaard is zelfs vijfhonderdsten sneller dan Hepburn en is de nieuwe leider.

FINISH - Sagan is binnen

Ook Peter Sagan heeft zijn plicht vervuld en hij houdt de schade beperkt tot een achterstand van 5.48 minuten op Michael Hepburn. De Slowaak kan zich op zijn gemak gaan klaar maken voor Parijs.

MEETPUNT 1 - Poels vierde na 13 kilometer

Wout Poels is bij het eerste meetpunt na 13 kilometer slechts 20 seconden langzamer dan Hepburn, goed voor de vierde tijd.

FINISH - Castroviejo tweede

Jonathan Castroviejo komt 8 seconden tekort om Hepburn uit de hotseat te stoten. De Spaanse tijdritkampioen noteert 42,24 minuten.

FINISH - Haga derde aan de streep

Chad Haga heeft zijn tempo goed kunnen vasthouden. De Amerikaan moet aan de finish alleen Hepburn en Politt voor zich te dulden. Hij geeft 34 seconden toe.

MEETPUNT 1 - Haga en Arndt

Nikias Arndt en Chad Haga, beiden ploeggenoten van Tom Dumoulin, zijn voorlopig 4de (op 30 sec. van Hepburn) en 3de (op 23 sec.) bij het eerste meetpunt. Als dat een indicatie is voor Dumoulin later vanmiddag, dan zit het wel goed.

FINISH - Knappe tijd van Erviti

FINISH - Knappe tijd van Imanol Erviti. De tempobeul van Movistar, die ook in de Vlaamse klassiekers uit de voeten kan, rijdt de voorlopig 7de tijd op 2.04 van Hepburn.

MEETPUNT 2 - Catroviejo geeft 10 seconden toe

Jonathan Castroviejo was na het eerste meetpunt exact even snel als Hepburn, maar geeft op het tweede meetpunt 10 seconden toe op de tijd van de Australiër. Toch een knappe prestatie van de tijdrijder van Team Sky.

Dumoulin was tijdritpak kwijt

Tom Dumoulin verkende vanochtend nog een keer het parcours van de tijdrit. "Een prachtig parcours", sprak hij na afloop voor de camera van de NOS. "Maar ik denk dat wij dit alle vier een heel mooi parcours vinden."

Met de vier doelt Dumoulin op Geraint Thomas, Primoz Roglic en Chris Froome. "Thomas wint de Tour. En gisteren had Roglic nog wat over en ik niet. Als Roglic dezelfde vorm heeft als gisteren, dan wordt het een moeilijk verhaal. Ik hoop wel de derde plek op Froome te kunnen verdedigen."

Tijdritpak kwijt

De verkenning werkte wellicht zalvend, want de dag begon namelijk met paniek in het hotel van Sunweb. "Aan het begin van de Tour geef ik altijd wat spullen af, zodat ik die niet de hele tijd hoef mee te slepen. Waaronder mijn tijdritpak. En die zijn ze dus kwijt geraakt."

Geluk bij een ongeluk, de kledingsponsor Etxeondo is gevestigd in Baskenland. "Zij hebben vanochtend nog een pak in elkaar genaaid. Anders zou ik mijn pak van de ploegentijdrit hebben gedragen, maar waarschijnlijk zul je mij in het pak van de wereldkampioen zien."

Tijdritpak van Dumoulin kwijt: 'Het was even paniek vanochtend'

FINISH - Politt rijdt tweede tijd

Nils Politt is aan de finish en is slechts 29 seconden langzamer dan Michael Hepburn. Daarmee is de jonge Duitser voorlopig de nummer twee.

Sagan is onderweg!

Peter Sagan omschreef de Pyreneeënrit van gisteren als "de zwaarste dag uit mijn wielerloopbaan." De gehavende Slowaak zwoegde, maar kwam op tijd boven en moet nu nog 31 kilometer op de trappers om in het groen de Champs-Élysées op te mogen draaien.

Ook Jonathan Castroviejo is inmiddels begonnen aan zijn tijdrit. Castroviejo is een échte specialist.

MEETPUNT 1 - Dillier snel

Silvan Dillier is nog iets sneller dan Politt bij het eerste meetpunt. De Zwitser van AG2R is na 13 kilometer 35 seconden langzamer dan Hepburn.

Het zijn toch de grote, sterke mannen die op dit parcours komen bovendrijven. Dat pleit voor de kansen van Dumoulin.

NOS-commentator Herbert Dijkstra

FINISH - Burghardt derde

Ook een andere Duitser, Marcus Burghardt, heeft flink doorgereden. Hij is voorlopig de nummer drie aan de streep, 1.42 minuten achter Hepburn.

MEETPUNT 1 - Politt sterk

Nils Politt (Katusha) is ook goed bezig onderweg. De jonge Politt is na 13 kilometer 38 seconden langzamer dan Hepburn. Dat is voorlopig de tweede tijd.

Gaat Terpstra Parijs halen?

Uit de koers genomen worden op de voorlaatste dag van de Tour de France? Het zou zomaar kunnen voor Niki Terpstra. Als de winnaar vanmiddag 40.01 minuten of sneller rijdt, eindigt Terpstra buiten de tijdslimiet.

En dat zou zomaar kunnen, zeker nu de weg droger en droger wordt.

Ondertussen in huize-Gilbert

Philippe Gilbert hoopt voor het einde van het seizoen weer te kunnen koersen. De 36-jarige Belg kwam tijdens de zestiende etappe van de Tour hard ten val en brak daarbij zijn knieschijf. De renner van QuickStep werd succesvol geopereerd in het ziekenhuis van Herentals.

FINISH - Moet Terpstra vrezen voor tijdslimiet?

Niki Terpstra noteert de slechtste tijd tot nu toe aan de finish. Zijn tijd van 50.05 minuten is 7.49 minuten langzamer dan Hepburn. Terpstra moet hopen dat de grote kanonnen niet al te ver uit hun slof schieten. De tijdslimiet ligt vermoedelijk rond de 10 minuten.

FINISH - Hepburn zet scherpe tijd neer

Michael Hepburn zet aan de finish de snelste tijd neer. De Australiër van Mitchelton-Scott zet een tijd neer van 42.15 (gem. 44 km/uur) en is daarmee 1.13 minuten sneller dan zijn ploeggenoot Luke Durbridge en 2.11 minuten sneller dan de winnaar van vorig jaar Maciej Bodnar.

EERSTE MEETPUNT - Terpstra moet opschakelen

Opvallend. Niki Terpstra werd dit jaar toch echt tweede bij het NK tijdrijden, maar noteert na het eerste meetpunt de slechtste tijd tot nu toe. Na 13 kilometer is hij al 3.59 minuten langzamer en hij is bovendien al ingehaald door Alexander Kristoff.

Als Terpstra zo door gaat, dan kan de tijdslimiet weleens een probleem worden. Die ligt vermoedelijk zo rond de 10 minuten.

Niki Terpstra onderweg in de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour de France

TWEEDE MEETPUNT - Hepburn snelste

Bij het tweede meetpunt zijn de Australiërs van Mitchelton-Scott met afstand de snelste. Michael Hepburn passeerde na 22 km in 29.29 minuten, zijn ploegmaat Luke Durbridge is tweede op 52 seconden.

FINISH - Roosen en Sinkeldam binnen

Ook Timo Roosen en Ramon Sinkeldam zijn binnen. Roosen is voorlopig 3de op 2.01 van ploeggenoot Grøndahl Jansen. Sinkeldam is voorlopig 11de op 3.11 minuten.

FINISH - Grøndahl Jansen snelste

Amund Grøndahl Jansen is ruim 2.30 minuut sneller aan de finish dan Craddock en noteert 44.54 minuten (41,25 km/uur). Dat is tot nu de snelste tijd.

Bodnar passeert Haussler

Maciej Bodnar, de winnaar van de tijdrit vorig jaar is met ambitie gestart. Hij heeft zijn voorganger Heinrich Haussler al te pakken en die is 1.30 minuut voor hem gestart.

Craddock aan de finish

Lawson Craddock was als eerste gestart en is ook als eerste aan de finish. Met een brede glimlach en gabelde vuist passeert hij de streep in Espelette. Zijn tijd: 47.34 minuten (Gemiddeld 39,1 km/uur...)

Lawson Craddock komt vrolijk over de finish na zijn tijdrit

Terpstra van start

Ook Niki Terpstra is op het glibberige parcours voor zijn tijdrit van 31 kilometer. Met Roosen en Sinkeldam zijn er nu dus drie Nederlanders onderweg.

Twee meetpunten

Er zijn vandaag twee meetpunten opgenomen in de tijdrit van 31 kilometer.

  • Meetpunt 1 (13 km) - Ustaritz
  • Meetpunt 2 (22 km) - Souraïde-Xurxurieta

Inmiddels zijn 16 renners gepasseerd bij het eerste meetpunt na 13 km en daar is de Noor Amund Grøndahl Jansen van Lotto-Jumbo het snelste in 18.40.11. Lawson Craddock kwam daar als tweede door op 21 seconden

Wat kan Bodnar?

Vorig jaar won Maciej Bodnar onverwacht de tijdrit in Marseille op de voorlaatste dag van de Tour de France. Wat kan hij dit jaar? De Poolse kampioen is van start gegaan.

Phinney gewoon onderweg

Taylor Phinney. In het dagelijks leven een kleurrijk figuur, maar als wielrenner bezig aan een kleurloze Tour. Tot hij gisteren opeens met een gezicht vol bloed en pleisters als laatste over de streep kwam in Laruns.

Phinney was onderweg gevallen en brak zijn neus toen hij hard in aanraking kwam met een boom. Maar hij is toch weer opgestapt.

Tijdslimiet

Ook in de tijdrit geldt een tijdslimiet van 25 procent. Ervan uitgaande dat de beste renners vandaag een tijd van rond de 40 minuten zullen rijden, dan mogen de zwakkere broeders dus zo'n 10 minuten verliezen vandaag.

Roosen en Sinkeldam van start

Timo Roosen (Lotto-Jumbo) en Ramon Sinkeldam (FDJ) zijn inmiddels ook begonnen aan hun tijdrit. Van hen mag geen wonderen wordt verwacht vandaag.

Démare doet het héél voorzichtig

Ook Arnaud Démare beleefde een opmerkelijke Tour de France. Arnaud Démare knokte dag na dag tegen de tijdslimiet, slaagde daar wonderwel in en kreeg donderdag zijn beloning met de ritzege in Pau.

Vandaag zal Démare zijn benen sparen om morgen op de Champs-Élysées nog een keer toe te slaan. Het is nat en glad, dus de Fransman begint héél voorzichtig aan de tijdrit.

De nummer 13 is op het parcours

Het verhaal van Lawson Craddock is bekend. De Texaan viel in de eerste etappe van de Tour, brak daarbij zijn schouderblad, maar weigerde op te geven. Drie weken later is Parijs nog maar een dagje verwijderd voor de Rode Lantaarn van deze Tour.

Starttijden topvijf

16.21 uur Steven Kruijswijk
16.23 uur Chris Froome
16.25 uur Primoz Roglic
16.27 uur Tom Dumoulin
16.29 uur Geraint Thomas

De statistieken

Tijdrijden kan Tom Dumoulin als een van de besten, maar de statistieken geven de Nederlander weinig kans om Geraint Thomas alsnog uit de gele trui te rijden. In de tijdritten die de nummers een en twee van het klassement van de Tour de France sinds 2015 hebben gereden, won Dumoulin gemiddeld 2,4 seconde per kilometer op Thomas.

In een tijdrit van 31 kilometer, zoals die vandaag wordt verreden, zou de Limburger in het gunstigste geval slechts 1.14 minuten terugpakken. Om de Ronde van Frankrijk te winnen, moet hij 2.05 goedmaken op de Brit.

De strijd om de tweede plek wordt spannend. Tom Dumoulin en Primoz Roglic zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd in de wedstrijden tegen de klok. Van de zeven tijdritten die zij allebei reden won Dumoulin er vier en was Roglic drie keer de snelste.

In dit artikel vergelijken we de tijdritten die Tom Dumoulin reed tegen Geraint Thomas en Primoz Roglic.

Het verschil tussen Dumoulin en Roglic in lange tijdritten

Wedstrijd Winnaar Afstand (km) Verschil per km (sec)
WK 2017 Dumoulin 31 1,8
WK 2016 Dumoulin 40 1,1
OS 2016 Dumoulin 54,4 2,0
Giro 2016 rit 9 Roglic 40,5 2,9

Il pleut

Net als hier in Nederland heeft de hitte in Zuid-West Frankrijk vandaag plaatsgemaakt voor regen. Dat wordt oppassen geblazen!

Dit gebeurde gisteren...

Samenvatting laatste bergrit: Thomas weerstaat aanvallen Dumoulin

Profiel etappe 20

De tijdrit van 31 kilometer van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espellette is geen hapje voor de tempobeulen van het peloton. Het parcours in Frans-Baskenland is namelijk geen moment vlak en in de slotfase doemt zelfs een heuvel van 900 meter op met een gemiddelde stijging van 10 en zelfs een piek van tegen de 20 procent.

Michiel Elijzen, NOS-analist en ploegleider bij Verandas-Willems, blikt vooruit op de tijdrit. "Tom hoeft zeker niet opgepept te worden, want hij wil deze etappe maar wat graag winnen, denk ik. Dumoulin was al een paar keer dicht bij een ritzege en kan zijn Tour nog meer glans geven als hij vandaag wint."

Het profiel van etappe 20 van de Tour de France

Uitzendingen

Je hoeft vandaag niets te missen van de tijdrit in de Tour de France. Op televisie en online zijn we erbij vanaf de start van de eerste renner Lawson Craddock om 12.00 uur tot de finish van geletruidrager Geraint Thomas rond 17.15 uur.

Radio Tour de France is er vanaf 14.00 uur natuurlijk ook weer bij.

De uitzendingen van 28 juli

Etappe 20: live 12.00 uur NPO 1 en NOS.nl
Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Sportjournaal: de samenvatting 18.46 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.21 uur NPO 1 en NOS.nl

Bonjour à tous!

Een dag voor het traditionele défilé in Parijs moet de top van het klassement nog een keer vol aan de bak in de individuele tijdrit van 31 kilometer. Na de turbulente bergetappe van gisteren ligt de strijd om de podiumplekken weer volledig open.

Dat Geraint Thomas - ongelukken daargelaten - vanavond weer de gele trui om zijn schouders zal krijgen, lijkt vast te staan. Maar het verschil tussen de nummer twee Tom Dumoulin, de nummer drie Primoz Roglic (+0.19) en de nummer vier Chris Froome (+0.32) is nihil.

En laten die drie nu ook de winnaars van het goud, zilver en brons zijn bij het laatste WK in Bergen. Wie wint de prestigestrijd en draait morgen met de borst vooruit de Champs-Élysées op?

Welkom bij het Tour-liveblog!