NOS Wielrennen Aangepast

Alaphilippe profiteert van val en boekt tweede ritzege, favorieten sparen elkaar

 • De 16de etappe van de Tour de France telt 218 kilometer van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon.
 • Julian Alaphilippe profiteerde van een val van Adam Yates in de laatste afdaling en boekte zijn tweede zege. Ook Philippe Gilbert reed eerder al solo op kop, maar duikelde in de afdaling van de Portet d'Aspet in het ravijn.
 • Robert Gesink en Bauke Mollema kleurden de aanval, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met de zesde en vierde plaats.
 • In de beginfase van de etappe lag de koers zo'n twintig minuten stil, nadat de renners in aanraking waren gekomen met pepperspray.
 • Geraint Thomas bleef de geletruidrager. Hij heeft 1.39 minuten voorsprong op ploeggenoot Chris Froome en 1.50 minuten op Tom Dumoulin.
Liveblog gesloten
 • À demain!

  "We gaan iets nieuws doen, iets dat nog niet eerder is vertoond." Met die woorden kondigde Jos Staatsen van de KNVB in 1995 ooit de oprichting van sportzender Sport-7 aan. Zoiets moet de Tourorganisatie ook gedacht hebben, want woensdag staat voor de renners een heuse noviteit op het programma. En dan ook nog een die door alle renners gevreesd wordt.

  De zeventiende etappe van Bagnères-de-Luchon tot Saint-Lary-Soulan telt slechts 65 kilometer, maar gaat met de Montée de Peyragudes (14,9 kilometer à 6,7 procent), de Col de Val Louron-Azet (1ste cat., 7,4 km à 8,3 procent) en de Col du Portet (buitencategorie, 16 km à`8,7 procent) wel over drie reuzencols.

  De aankomst is op 2.215 meter hoogte in Saint-Lary-Soulan, wat ook meteen het dak van deze Tour is. En dan starten de renners ook nog eens in volgorde van het klassement, al verwacht Tom Dumoulin daar niet veel van.

  Wat we wel kunnen verwachten? Vuurwerk van de officiële start om 15.10 uur tot de finish tussen 17.15 en 17.45 uur. Dit wil je niet missen. À demain!

  Het profiel van de zeventiende etappe in de Tour de France NOS
 • De Avondetappe

  Alles over deze turbulente 16de etappe en een vooruitblik op de gevreesde etappe van morgen natuurlijk vanavond in De Avondetappe. Vanavond is sprinter Fabio Jakobsen, vernoemd naar de overleden wielrenner Fabio Casartelli, te gast.

  Ook Thijs Zonnneveld en acteur Frederik Brom schuiven aan.

  Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe ANP
 • Vallen en opstaan op muziek

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tour de France 2018: de 16de etappe op muziek
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Pridhomme ziedend op demonstranten

  De renners in de Tour werden dinsdag tijdens de eerste Pyreneeënetappe belaagd door boze boeren. Zo'n 31 kilometer na de start lagen er strobalen op de weg, waarna de Franse politie ingreep met pepperspray.

  De pepperspray was bedoeld om de protesterende boeren tegen te houden, maar het waren vooral de wielrenners die er last van hadden. Veel kregen vooral last van hun ogen. Daarop werd de koers tijdelijk stilgelegd.

  Tourdirecteur Christian Prudhomme reageerde boos op het incident. "Respecteer de renners. Wat de demonstranten ook willen, ze mogen nooit het parcours van de Tour blokkeren."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tourdirecteur boos, Kruijswijk had half uur last van zijn longen
 • De winnaar van de dag

  Julian Alaphilippe is zonder meer de winnaar van de dag. Eerder deze Tour won hij ook al de eerste Alpenrit naar Le Grand Bornand en nu heeft hij ook de eerste rit in de Pyreneeën op zijn naam gezet.

  En dus deed hij ook in het bergklassement uitstekende zaken. Ook al zijn er in de laatste twee Pyreneeënritten dubbele punten te verdienen op de slotklim, lijkt de bolletjestrui dit jaar een prooi voor de 26-jarige Fransman.

  Topdrie:
  1. Julian Alaphilippe 122 punten
  2. Warren Barguil 73 punten
  3. Geraint Thomas 30 punten

  Julian Alaphilippe straalt in zijn bolletjestrui in Bagnères-de-Luchon EPA
 • En Yates?

  Ook Yates kwam met de schrik vrij nadat hij in gewonnen positie ten val was gekomen in de afdaling naar de finish. Fysiek lijkt de schade mee te vallen, maar mentaal zal de Brit best een deukje hebben opgelopen.

 • Hoe is het met Gilbert?

  Philippe Gilbert was koploper in de eerste Pyreneeënrit tot hij in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet het ravijn indook. De schade viel gelukkig mee. Gilbert kwam binnen als 143ste op 31.11 minuten en mocht vervolgens op het podium de prijs voor de strijdlust in ontvangst nemen.

 • Sagan mathematisch zeker van groen

  Peter Sagan zat een keertje niet in de vlucht van de dag, maar kreeg na afloop wel zijn 101ste groene trui én is mathematisch zeker van de eindzege in het puntenklassement. Als Sagan zondag in Parijs over de streep komt, wint hij voor de zesde keer de groene trui in de Tour de France.

 • Tankink baalt van koersverloop

 • Ook Démare is binnen

  Arnaud Démare reed bijna de hele etappe achter het peloton, had op een gegeven moment een half uur achterstand, maar slaagt er toch in om binnen de tijdslimiet in Bagnères-de-Luchon over de meet te komen. Als 147ste en laatste op 41.20 minuten. Bravo Arnaud.

 • Mollema: Alaphilippe ging zo hard naar beneden

  Bauke Mollema reed weer de hele dag in de aanval en werd uiteindelijk vierde. "Ik kwam als derde boven, net achter Alaphilippe. Maar die ging zo hard naar beneden. En het was best een linke afdaling, sommige bochten lagen ook nat. Ik heb zo hard mogelijk geprobeerd af te dalen, maar hij ging nog een stukje sneller."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mollema na vierde plaats: 'Zwaarste dag in Tour tot nu toe'
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Ten Dam: een wolk pepperspray, nog nooit meegemaakt

  Ook Laurens ten Dam schrok van de wolk pepperspray die opeens slachtoffers maakte in het peloton. "Ik was blij dat ze het neutraliseerden, want mijn ogen waren aardig aan het prikken. Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ten Dam schrok van pepperspray: 'Nog nooit meegemaakt'
 • Kruijswijk: aanval Landa geeft wanhoop aan

  Steven Kruijswijk zag geen kans om aan te vallen in de eerste Pyreneeënrit. "Ik zat er wel aan te denken, maar toen ging Fuglsang. Wout Poels ging er zo hard achteraan en dan hebben ze ook nog Bernal en Kwiatkowski. Toe dacht ik, laat maar."

  Dat vonden de andere kanshebbers ook en dus gebeurde er niets. Tot Mikel Landa vlak voor de top van de Portillon opeens aanviel. "Die aanval geeft volgens mij aan hoe wanhopig ze zijn bij Movistar. Als het bergop niet lukt, dan maar in de afdaling."

  En dan was er nog dat vreemde incident aan het begin van de etappe, waarbij de koers werd stilgelegd. "We hoorden in de radio's dat het smal ging worden en daarna begonnen veel renners te hoesten en in hun ogen te wrijven. Toen hoorden we dat het pepperspray was en werd de koers ook stilgelegd. Ik heb nog een half uur last gehad van prikkende ogen en mijn luchtwegen. Dat was even een nieuwe ervaring in het peloton. Niet leuk."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kruijswijk dacht even aan aanvallen: 'Maar Fuglsang was me voor'
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Dumoulin: wilde mijn kruit droog houden

  Het werd een status quo tussen de favorieten. En dat was geen verrassing voor Tiom Dumoulin. "Ik wilde mijn kruit droog houden en dat waren ie anderen ook van plan. Dan krijg je dit."

  Dat er niet aangevallen werd, heeft alles te maken met de dag van morgen. Dan staat een noviteit op het programma, een bergrit van slechts 65 kilometer met drie zware cols. "Morgen wordt een heel speciale dag. Dat wordt vuurwerk. Eigenlijk zijn het drie korte tijdritten achter elkaar. Maar het is wel tegen anderen, dat is toch net iets anders dan tegen jezelf."

  Van de innovatieve start, waarbij de toptwintig in een soort motorsport-opstelling schuin achter elkaar van start zal gaan, verwacht hij niet veel. "Nee, want de klassementsrenners staan vooraan en die willen helemaal niet vanaf de start aanvallen. We gaan gewoon heel rustig rijden tot alle helpers er zijn. "

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dumoulin: 'Het was een dag om je kruit droog te houden'
 • Algemeen klassement

  De favorieten hielden vandaag hun kruit droog. En dus verandert er niets in de toptien.

  Het algemeen klassement na de zestiende etappe in de Tour de France NOS