liveblog
NOS WielrennenAangepast

Twee koersen in één: Fraile wint in Mende, Roglic pakt 8 seconden op topdrie

  • Omar Fraile wint de veertiende etappe van 188 kilometer van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Mende.
  • Ruim 18 minuten later bestoken de favorieten elkaar op de slotklim. Primoz Roglic is de beste van de favorieten en wint 8 seconden op de topdrie.
  • Tom Dumoulin komt binnen in gezelschap van Chris Froome en geletruidrager Geraint Thomas, Steven Kruijswijk zit daar weer 14 seconden achter.
liveblog gesloten

À demain!

Morgen trekt de Tourkaravaan verder van de toeristische trekpleister Millau (bekend van de hoogste brug van Europa) naar Carcassonne (bekend van de miljoenen toeristen per jaar, de katharen en natuurlijk het bordspelletje).

Onderweg moet er weer stevig geklommen worden met een col van derde, tweede en eerste categorie. Na die laatste, de Pic de Nore (12,3 km à 6,3 procent) is het afdalen naar Carcassonne. Robert Gesink en zijn ploegmaten verwachten weer een grote kopgroep en dit keer willen ze er wel bij zitten. Zou dat lukken?

Het liveblog is er van start (13.20 uur) tot finish bij. Om 14.00 uur kun je weer inschakelen op NPO Radio 1 voor Radio Tour de France. En om 14.10 uur kun je de koers weer live bekijken op NPO 1. À demain!

Het profiel van de vijftiende etappe in de Tour de France

Pijn lijden op muziek

Tour de France 2018: de 14de etappe op muziek

De Avondetappe

Vanavond is er natuurlijk weer De Avondetappe met Dione de Graaff en Herman van der Zandt. Te gast om 22.26 uur op NPO 1 zijn Thijs Zonneveld, Bert Wagendorp en televisiemaker Jef Rademakers.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Knallen met de klassementsmannen

Knallen met de klassementsmannen met Antwan Tolhoek. Het klinkt als een aflevering van Ter land, ter zee en in de lucht. Maar deze Tour is het vooral weer een bevestiging dat de jonge Tourdebutant al een heel end met de besten mee kan. "Gemakkelijk gaat het niet, ik heb vandaag behoorlijk afgezien."

Tolhoek: 'Makkelijk is het niet, heb veel moeten afzien'

Kruijswijk voelde "de patat van Dumoulin"

Steven Kruijswijk leek aan het begin van de slotklim naar het vliegveld van Mende heel sterk, maar uiteindelijk verloor hij toch 14 seconden op de topdrie. "Je weet de hele dag al dat het tien minuten pijn gaat doen. Het is jammer dat Dylan Groenewegen naar huis is, maar nu kunnen wij gebruik maken van de sprinttrein. Die jongens hebben ons perfect vooraan afgezet. Maar toen Tom er een patat op gaf, moest ik passen."

De bestaande verhoudingen in de toptien werden vandaag nog maar eens bevestigd, zag ook Kruijswijk. "Het is Tom (Dumoulin) tegen de Sky's en daarna komen Primoz (Roglic), ik en nog wat mannen. Maar er kan nog heel wat gebeuren."

Kruijswijk: 'Toen Tom er patat op gaf, moest ik passen'

Stuyven moest heel diep gaan

Jasper Stuyven leek op weg naar de overwinning in Mende, maar zijn indrukwekkende solo strandde 300 meter onder de top van het slotklimmetje. Hoe diep hij heeft moeten gaan? "Vraag het me morgen nog maar eens."

Stuyven stortte in kwam tekort voor ritzege

Ploegleider Steven de Jongh schreeuwde zijn pupil naar boven, maar moest lijdzaam toezien hoe zijn vlucht strandde in schoonheid. Bijna twintig minuten later kon hij Bauke Mollema als eerste van de favorieten de slotklim op zien draaien. "Het gaat steeds beter met Bauke", beaamde De Jongh, "maar ik heb daar niets meer van gezien. Ik stond even te balen verderop."

Ploegleider De Jongh: 'Heel zuur dat Jasper nog werd gepasseerd'

Uitslag etappe

Het lijkt al uren geleden, maar het was toch echt Omar Fraile die de etappe in Mende op zijn naam schreef. Tom-Jelte Slagter strandde op de 19de plaats.

De uitslag van de veertiende etappe in de Tour de France

Dumoulin moest vechten én nadenken

"Een pittig slotklimmetje, maar dat was wel te verwachten", sprak Tom Dumoulin nuchter na het gevecht dat hij geleverd had op de Montée Laurent Jalabert in Mende met Geraint Thomas en Chris Froome.

Vooraf hoopte hij tijd te kunnen pakken op beide Sky-renners die voor hem staan in het klassement. Zijn aanval op twee kilometer van de streep werd echter beantwoord, waarna hij zelf nog even op de tanden moest bijten om een counter van Chris Froome te pareren. "Ik had geen superbenen, dus ik moest het slim aanpakken. Ik heb me niet opgeblazen", aldus Dumoulin. "Ik weet precies wat ik wel en niet kan en bleef precies onder mijn limiet zitten. Dat heeft me gered in de laatste paar honderd meter van de klim."

Uiteindelijk moest hij alleen op Primoz Roglic acht seconden toegeven. "Roglic wordt nog een gevaarlijke klant voor het podium", denkt Dumoulin. "We gaan het zien in de Pyreneeën."

Dumoulin tevreden: 'Dit was een pittige slotklim'

Algemeen klassement

Het secondenspel in Mende levert wel wat tijdsverschillen, maar amper verschuivingen op in het algemeen klassement. Alleen Jakob Fuglsang (9) en Dan Martin (10) doen aan stuivertje wisselen.

Het algemeen klassement na de veertiende etappe in de Tour de France

En het begon met...waaiers!

Waaiers: Roglic, Bardet en Landa even op achterstand

Teruglezen

Twee bloedstollende finales voor de prijs van één. Omar Fraile pakt de ritzege en Tom Dumoulin, Geraint Thomas en Chris Froome houden elkaar in bedwang. Lees hier het wedstrijdverslag.

FINISH - Roglic pakt 8 seconden op toptrio

Roglic is binnen en pakt 8 seconden op het trio Thomas, Dumoulin en Froome. Quintana verliest 10 seconden op de topdrie, Kruijswijk en Bardet 14 seconden, Landa 29 seconden.

Primoz Roglic komt als eerste van de klassementsmannen over de streep in Mende
Tom Dumoulin, Chris Froome en Geraint Thomas komen gezamenlijk over de streep in Mende
Steven Kruijswijk, Romain Bardet en Egan Bernal komen 14 seconden na Froome, Thomas en Dumoulin over de streep in Mende

1 km - Counter van Froome

Counter van Froome! Nu valt Froome aan, maar Dumoulin rijdt het gaatje weer dicht. Quintana, Bardet en Kruijswijk zijn er wel af.

2 km - Aanval Dumoulin

Aanval Dumoulin! Thomas en Quintana gaan mee, Froome kraakt maar haakt aan. Roglic rijdt er nog voor.

2 km - Aanval Roglic

Aanval Roglic! De nummer vier van het klassement gaat, maar Kwiatkowski laat het gat niet groot worden. Dumoulin kan de gele trui niet onder druk zetten, hij zit achterin.

3 km - Aanval Landa

3 km - Aanval Landa, maar hij krijgt meteen Kruijswijk en Roglic in zijn wiel. Kruijswijk lijkt heel sterk!

3 km - Drie Lotto's

Drie Lotto-Jumbo's op de eerste rij: Kruijswijk, Roglic én Tolhoek! Tot nu toe is alleen Adam Yates het slachtoffer.

Fraile wint!

In een bloedstollende slotfase houdt Omar Fraile zijn medevluchters Julian Alaphilippe en Jasper Stuyven net van zich af.

Fraile wint in Mende voor Alaphilippe en Stuyven

4 km - favorieten op slotklim

En daar is het peloton ook al bij de slotklim in Mende! Bauke Mollema begint op kop, Kruijswijk zit ook vooraan, Dumoulin iets daarachter.

Slagter pissig op Izagirre: hij begrijpt er niets van

Tom-Jelte Slagter leek even in gewonnen positie te zitten toen hij met Gorka Izagirre in het wiel van Jasper Stuyven zat op weg naar Mende. "Ik trok door om vooraan de afdaling in te gaan en hoopte dat de groep zou breken, maar ik kreeg alleen Stuyven mee. Daarna zat ik met Izagirre, maar die begrijpt er helemaal niets van. Hij dacht dat ik zat te sparen, maar ik kon niet harder. Hij wilde niet rijden. Nou ja prima, dan niet."

Aanvaller Slagter: 'Ik reed vooraan, maar dat was niet ideaal'

FINISH - Fraile wint!

Tourdebutant Omar Fraile wint in Mende en neemt wraak voor het verlies van zijn ploegleider Vinokoerov in 2010. Julian Alaphilippe en Jasper Stuyven zijn de nummers twee en drie. Peter Sagan wordt vierde.

1 km - Fraile met 10 seconden

1 km -Fraile heeft 10 seconden op Alaphilippe en Stuyven. Die zijn wel veel sneller in de sprint, maar het gat lijkt te groot.

2 km - Fraile achterhaalt Stuyven

Omar Fraile is bij Stuyven gekomen en gaat erop en erover. Ook Alaphilippe is uit zijn hok gekomen en zit nu bij Jasper Stuyven. Wat een spanning!

2 km - Fraile richting Stuyven

Het is op de tanden bijten voor Stuyven. Fraile is de eerste achtervolger, daarachter zitten Martinez en Geschke. Stuyven heeft nog maar 33 seconden op Fraile.

3 km - De Gendt en Fraile in tegenaanval

Thomas De Gendt en Omar Fraile gaan in de tegenaanval, maar komen ze nog bij Jasper Stuyven in de buurt? Die draait nog goed rond.

4 km - Stuyven begonnen aan slotklim

Stuyven (78 kilogram) is begonnen aan de naar Laurent Jalabert vernoemde klim (3 km à 10,1 procent) naar het vliegveld van Mende. Zijn voorsprong is 1.30 minuten. Houdt hij het vol?

Belg vs Belgen

Het is een strijd van Belgen tegen Belgen momenteel. Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Thomas De Gendt doen het meeste werk in de achtervolgende groep. De voorsprong van Stuyven: 1.40 minuten.

9 km - Ziet er goed uit voor Stuyven

Stuyven heeft 1.49 minuten voorsprong op de achtervolgende groep, die weer groter aan het worden is. Over 6 kilometer begint hij aan de Côte de la Croix Neuve (2de), oftewel de steile slotklim naar het vliegveld van Mende.

Jasper Stuyven alleen op kop in de veertiende etappe van de Tour de France

20 km - Stuyven loopt uit

Jasper Stuyven is ontketend en rijdt in zijn mooie stijl steeds verder weg bij de 19 achtervolgers, waar Slagter ook weer deel van uitmaakt. Maar kan hij genoeg voorsprong pakken om de steile slotklim van Mende te overleven? Hij heeft nu 1.30 minuten.

27 km - Slagter nog wel in achtervolging

Slagter en Izagirre blijken te hebben gewacht op De Gendt en Calmejane, maar de achtervolgers zitten er niet ver achter. Stuyven intussen loopt alleen maar uit.

Jasper Stuyven leidt de kopgroep op weg naar Mende

29 km - Slagter bijna ingelopen

Slagter en Izagirre zijn bijna ingelopen door de achtervolgers. Daarin onder anderen Gilbert, Alaphilippe en...Sagan. De voorsprong van Stuyven is 1.09.

33 km - Stuyven solo

Hij leek te linkeballen, maar Tom-Jelte Slagter kan niet beter. Hij moet eraf als Jasper Stuyven weer eens hard doortrekt. De Belgische klassiekerspecialist gaat alleen door!

Slagter moet Stuyven laten gaan

35 km - Hollen en stilstaan

Het is hollen en stilstaan in de achtervolging en dat is gunstig voor Slagter, Stuyven en Izagirre. Ook Rolland, Calmejane, Küng, Impey, Edet en Degand zijn teruggekomen. Verschil: 57 seconden

37 km - Voorsprong loopt op

Het trio aan kop blijft uitlopen op de achtervolgers, waar de een na de ander moet lossen. Thomas De Gendt gaat in de tegenaanval met Fraile, Martinez, Alaphilippe, Geschke, Caruso en - op zijn tandvlees - Gilbert. Het verschil: 1.15 minuten.

Eet Slagter van het bordje van Stuyven?

Tom-Jelte Slagter heeft in Jasper Stuyven de ideale gangmaker

NOS-commentator Herbert Dijkstra

41 km - Voorsprong Slagter groeit

Slagter, Stuyven en Izagirre lopen uit op de achtervolgers! Het verschil is al 1.12 minuten.

44 km - Lampaert moet knechten

Het lijkt wel een Vlaamse klassieker. Belgisch kampioen Yves Lampaert moet de kastanjes uit het vuur halen voor Alaphilippe en Gilbert. De achtervolgende groep telt nog 19 renners. Het verschil met Slagter, Stuyven en Izagirre op de top van het colletje is nog 37 seconden.

Merkwaardig...

48 km - Merkwaardig. Ruim 14 minuten achter de koplopers is Laurens ten Dam opeens met Robert Gesink voor het peloton uit gaan rijden. Echt verschroeiend kun je deze demarrage niet noemen...

Gesink en Ten Dam opeens voor het peloton

48 km - Een minuut

Slagter, Stuyven en Izagirre zijn begonnen aan de Col du Pont sans Eau (3de categorie). Hun voorsprong op de 28 achtervolgers is al bijna een minuut!

55 km - Slagter aan kop!

55 km - Slagter is samen met Jasper Stuyven bij Gorka Izagirre gekomen, maar Stuyven slaat meteen een gat in de afdaling. De Nederlander en de Spanjaard willen geen van beiden het gaatje dicht rijden, maar ze hebben geluk dat Stuyven op ze wacht.

Ook in het restant van de kopgroep, waar Thomas Boudat intussen is gelost, is de samenwerking zoek. Ze rijden op 31 seconden van de drie koplopers. De voorsprong op het peloton is bijna 13 minuten.

58 km - Izagirre als eerste boven

Gorka Izagirre komt als eerste boven op de Col de la Croix Berthel, op 20 seconden gevolgd door Slagter. Zo'n 20 seconden daarna pikt Julian Alaphilippe ook nog wat puntjes mee.

59 km - Slagter in de tegenaanval

Tom-Jelte Slagter gaat in de tegenaanval! Hij moet nog wel 40 seconden zien dicht te rijden op Gorka Izagirre en de rest van de kopgroep zit er niet ver achter.

62 km - Gorka Izagirre gaat

Aanval Gorka Izagirre! De Spaanse kampioen gooit de knuppel in het hoenderhok in de kopgroep van 32. In zijn eentje loopt hij 22 seconden weg. Wie volgt?

Abandon Patrick Bevin

De Australiër Patrick Bevin (BMC) reed net al even achter het peloton op zoek naar zijn ploegleiderswagen. "Really bad", hoorden we hem zeggen. Dat klopt, hij is inmiddels afgestapt.

Patrick Bevin rijdt achter het peloton in de veertiende etappe van de Tour de France

67 km - 9 minuten aan de voet

De kopgroep begint aan de Col de la Croix Berthel (2de categorie) en de samenwerking in de kopgroep is nog altijd prima. De voorsprong op het peloton is al 9.15 minuten. Wie valt als eerste aan?

Tom-Jelte Slagter en Peter Sagan aan kop van de kopgroep van 32 renners op weg naar Mende

Ondertussen in de BeNe Ladies Tour

Heeft de pas 19-jarige Lorena Wiebes de tweede etappe gewonnen. In het Belgische Sint-Laureins bleef ze de Belgische Jolien D'Hoore en de Amerikaanse Emma White voor in de massasprint. De leiderstrui van Marianne Vos in de BeNe Ladies Tour kwam niet in gevaar.

78 km - Klimmen geblazen

De kopgroep is inmiddels begonnen met klimmen. Toch is over 20 kilometer pas de top van de Col de la Croix Berthel (2de categorie), kort daarna gevolgd door de Col du Pont sans Eau (3de). De voorsprong bedraagt 7.44 minuten.

Kwis die niet te googelen is

Vandaag heeft rondemiss Cindy Pieterse van Radio Tour de France zich laten inspireren door de opening van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam: Hoeveel plekken verschil zit er deze etappe tussen de beste Noor en de beste Zuid-Afrikaan?

Insturen kan tot 10 km voor de finish naar kwis@nos.nl. Zet het antwoord in het onderwerp. Vergeet niet je naam, adres en gewenste shirtmaat (shirt valt klein) in de mail te zetten

De uitslag is te horen in de uitzending van Radio Tour de France.

Recordjacht Sagan

Peter Sagan gaat riant aan de leiding in de strijd om het puntenklassement. Hij is zelfs op weg naar een historische prestatie. Sagan heeft nu 418 van de beschikbare 710 punten binnengesleept, goed voor 58,9 procent.

Wanneer het aantal punten van alle winnaars van de groene trui op deze wijze wordt omgerekend naar een percentage van het totaal aantal beschikbare punten, dan is de Belg Rik Van Linden recordhouder. In 1975 won hij 362 van de 738 punten, goed voor 49,1 procent.

Om dat record te breken, heeft Sagan nog 112 punten nodig. Dan komt hij op 530 punten van de 1080 beschikbare punten.

De topdrie in het puntenklassement:
1. Peter Sagan (Bora) 418 pnt
2. Alexander Kristoff (UAE) 170 pnt
3. Arnaud Démare (FDJ) 133 pnt

De uitslag van de tussensprint in de 14de etappe van de Tour de France

97 km - Weer 20 punten voor Sagan

Natuurlijk wint Peter Sagan de tussensprint in Bessèges, al laat de Franse sprinter Thomas Boudat hem er nog voor zweten. Dat vindt Sagan niet leuk.

Sagan niet blij met sprintje Boudat

102 km - Sterren in Bessèges

We gaan op weg naar de tussensprint in Bessèges, bekend van de Ster van Bessèges. Dit jaar werd die meerdaagse koers in februari gewonnen door Tony Gallopin, maar die is inmiddels afgestapt. In 2016 waren de bloemen voor Lilian Calmejane en die zit vandaag wél in de kopgroep.

Jean-Paul van Poppel was in 1994 de laatste Nederlandse winnaar in Bessèges, een dorp dat slechts zo'n 3.000 inwoners telt.

107 km - Alaphilippe pakt weer een bergpuntje

107 km - Julian Alaphilippe is als eerste boven op de Côte du Grand Châtaignier (vierde categorie) en verstevigt zijn leiding in het bergklassement: 85 punten. Vandaag zijn in totaal 13 punten te verdelen, dus de Fransman rijdt sowieso ook morgen in de bolletjestrui. Maar hij zal zeker willen uitlopen.

De topdrie in het bergklassement:
1. Julian Alaphilippe (QuickStep) 85 pnt
2. Warren Barguil (Fortuneo) 70 pnt
3. Serge Pauwels (Dimension Data) 63 pnt

Pierre Rolland (23 punten) is de eerste belager in het bergklassement, die vandaag ook mee is in de kopgroep.

Waterdrager Barguil

Warren Barguil had graag vandaag in de kopgroep gezeten. Als dat mislukt, dan heb je iets goed te maken...

113 km - Poels in de Sky Train

Team Sky houdt de verschillen beperkt met de kopgroep: 6.15. In de Sky Train moet Wout Poels al in derde positie meewerken met tempobeulen Luke Rowe en Gianni Moscon. Een gevolg van een iets mindere vorm bergop?

Zin in vakantie

We rijden door de Ardèche en dat levert altijd prachtige plaatjes op!

Tijd voor iets anders: Froome

Gisteren kreeg Herman van der Zandt na de etappe naar Valence de kans om Chris Froome aan de tand te voelen. Natuurlijk ging het over de salbutamol-affaire, het boegeroep en de veiligheid van de renners en de rivaliteit tussen geletruidrager Geraint Thomas en Froome.

"Er is geen rivaliteit", aldus Froome. "Als G. de Tour wint, dan ben ik blij. Tom Dumoulin is mijn belangrijkste rivaal."

Froome: 'Ik ben al blij als er een Sky-renner wint'
Froome over Dumoulin: 'Tom is mijn belangrijkste rivaal'
Froome: 'Blij dat salbutamolzaak niet meer boven mijn hoofd hangt'

123 km - Na de storm, stilte voor de storm

Na de waaiers is het nu stilte voor de storm. De kopgroep heeft ruim 5.30 minuten voorsprong op het peloton. Over 16 kilometer beginnen de 32 vluchters aan het eerste klimmetje van de dag, daarna blijft het omhoog gaan.

Het profiel van de veertiende etappe van de Tour

"O dierbaar België, o heilig land der vaad'ren"

"O dierbaar België, o heilig land der vaad'ren". Zo luidt de eerste regel van het volkslied van België dat in 1831, officieel onafhankelijk werd van het koninkrijk der Nederlanden.

Dat wordt elk jaar gevierd met een nationale feestdag op 21 juli en dus hebben Philippe Gilbert, Jasper Stuyven, Thomas De Gendt, Julien Vermote, Greg Van Avermaet, Thomas Degand en Belgisch kampioen Yves Lampaert hebben een mooi moment gekozen om in de aanval te gaan!

145 km - 4.45 minuten

De voorsprong van het peloton loopt gestaag op. De 32 hebben inmiddels 4.45 minuten te pakken.

De kopgroep van 32 renners op weg naar Mende

Gesink wist het al: vandaag niet

Er zijn geen renners van Lotto-Jumbo mee geslopen in de kopgroep, maar dat was ook niet de bedoeling. De ploeg richt zijn pijlen op zondag, als het peloton van Millau naar Carcassonne rijdt. "Vandaag blijf ik bij Roglic en Kruijswijk, wij mikken op morgen."

Gesink: vandaag bij kopmannen, wij mikken op morgen

154 km - Geen bedreiging

De 32 renners in de kopgroep vormen geen enkele bedreiging voor het klassement. De hoogstgeplaatste vluchter is Damiano Caruso. De Italiaan van BMC is 25ste op 39.18 minuten. De voorsprong van de kopgroep op het peloton is inmiddels 4.00 minuten.

160 km - 32 namen, één Nederlander

Daar zijn ze dan, alle 32 namen: Dani Martinez en Pierre Rolland (EF Education First), Simon Geschke (Sunweb), Gorka Izagirre en Kristjian Koren (Bahrein-Merida), Michael Hepburn en Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Andrey Amador (Movistar), Damiano Caruso, Stefan Küng en Greg Van Avermaet (BMC), Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert en Yves Lampaert (QuickStep), Peter Sagan en Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe), Omar Fraile (Astana), Tom-Jelte Slagter en Julien Vermote (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Jérôme Cousin, Thomas Boudat, Sylvain Chavanel en Damien Gaudin (Direct Energie), Michael Gogl en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Christophe Laporte, Nicolas Edet, Anthony Perez en Anthony Turgis (Cofidis) en Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert)

Een Nederlander dus: Tom-Jelte Slagter.

166 km - Kopgroep groeit: 32 man

De 25 achtervolgers komen zo bij de kopgroep en dan hebben we dus een kopgroep van 32 man. Zometeen de namen. De voorsprong op het peloton is al 3.20 minuten

173 km - Rust keert terug

Aan de voorkant van de tweede waaier blokkeerden de renners van Team Sky de weg. De reden: geletruidrager Geraint Thomas heeft pech gehad en moest achtervolgen. Geluk voor alle renners die zaten te slapen tijdens de waaiervorming, iedereen kan terugkeren.

174 km - Kopgroep

We hebben een kopgroep met zeven rasaanvallers: Julian Alaphilippe (QuickStep), Lilian Calmejane en Jérôme Cousin (Direct Énergie), Andrey Amador (Movistar), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Omar Fraile (Astana) en Anthony Perez (Cofidis).

Ze worden op 32 seconden gevolgd door een groep van 25, met onze landgenoten Koen de Kort en Tom-Jelte Slagter.

176 km - Vier groepen

Ook Primoz Roglic zou zich net als in de eerste week hebben laten verrassen. Hij zou in de derde groep zitten. Yates, Valverde en Bardet worden in groep 2 gemeld, Jungels, Fuglsang, Martin en Roglic in groep 3, Landa in groep 4.

Waaiers in de openingsfase van de veertiende etappe in de Tour de France

179 km - Vier waaiers, Landa achterin

Het zijn inderdaad de specialisten Terpstra, Stuyven, Küng, Gilbert en Sagan die het peloton in waaiers trekken. Ook Thomas, Kruijswijk en Dumoulin zitten voorin. Mikel Landa zit helemaal achterin in de vierde groep.

De nummer zes van het klassement zit in de problemen.

Waaiers in de openingsfase van de veertiende etappe naar Mende

182 km - Waaieralarm!

Het waait heel hard van de zijkant en dus zien de waaierspecialisten (onder anderen Terpstra) aan het front! Waaieralarm!

De Gendt niet

En wie hebben we daar? Thomas De Gendt! De Belg sleurt op kop, maar komt niet weg. Het waait heel hard, schrikt dat de renners nog even af?

188 km - Départ réel

Tourdirecteur Christian Prudhomme zwaait met zijn vlag en meteen gaat Julian Alaphilippe ervandoor. De bolletjestrui heeft er zin in, de rest wacht af.

It's about the kilo's...

Gisteravond presenteerde Bram Tankink in het programma Vive le Vélo ook al een opmerkelijk statistiekje.

Het aanvangsgewicht van de topvijf in de Tour de France van 2005, 2010 en 2017
Het gemiddelde aanvangsgewicht van de toptwintig in de Tour de France van 20015, 2010 en 2017

Dumoulin klimt beter dan in de Giro: ben een kilo lichter

Hoe komt het toch dat Tom Dumoulin deze Tour de France nóg beter lijkt te klimmen dan eerder dit jaar in de Giro? "Ik ben iets lichter. Qua vermogen zal ik ongeveer hetzelfde draaien, maar als je een kilo minder hoeft mee te slepen dan scheelt dat. Ik heb niet gewogen tussen Giro en Tour, maar toen ik hier aankwam bleek ik een kilo lichter te zijn."

Volgens zijn ploeggenoot Sam Oomen kan Dumoulin vandaag in Mende al profiteren van zijn goede vorm. Gisteren in De Avondetappe voorspelde Oomen Dumoulin zelfs als winnaar vandaag. "Zeker ten opzichte van andere klassementsrenners kan ik dit wel goed. Maar ik denk dat een kopgroep gaat strijden om de overwinning en wij daarachter om de seconden."

Dumoulin wil in Mende seconden pakken op Froome en Thomas

Klassement

De toptien voorafgaand aan de 14de etappe van de Tour de France

Snelheidsduivel te gast

We rijden vandaag naar een vliegveld en dus alle reden om snelheidsduivel Johann Zarco uit te nodigen. De Franse motorcoureur werd twee keer wereldkampioen in de Moto2-klasse.

Motorcoureur Johann Zarco is vandaag te gast in de Tour de France

De Jongh ziet kansen voor Mollema en Dumoulin

NOS-verslaggever Han Kock kroop in de auto bij Trek-ploegleider Steven de Jongh en vroeg hem naar zijn verwachtingen in het restant van de Tour. "Bauke Mollema kan er weer invliegen", aldus De Jongh. "Gisteren ging het in het begin moeizaam, maar daarna al veel beter. De ritten van vandaag en morgen liggen hem. Hij kan voor een verrassing zorgen."

En ook liet hij zijn gedachten gaan over de kansen van Tom Dumoulin op het geel in Parijs. "Ik vind Dumoulin beter dan in de Giro. Maar winnen wordt heel moeilijk, denk ik."

De Jongh: Mollema ruikt kansen, Dumoulin sterker dan in de Giro

Vandaag 50 jaar geleden

Exact 50 jaar geleden, op 21 juli 1968, werd Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In de slottijdrit naar Parijs reed hij de Belgische tijdritspecialist Herman Van Springel uit het geel.

1968: Janssen wint Tour de France

Feest in Nootdorp, een levenslang trauma in huize-Van Springel. Nooit meer kwam Herman dichterbij de Tourzege dan die dag.

2015: gedenkwaardige aankomst

Maar ook de meest recente aankomst in Mende, die van 2015, is meer dan gedenkwaardig. Dat jaar maakten de twee grootste Franse talenten, Romain Bardet en Thibaut Pinot, zich op om in een sprint-à-deux uit te gaan maken wie in de voetsporen zou treden van Jalabert.

En toen kwam opeens een Britse straaljager voorbij.

Tour de France 2015: Cummings verrast twee Fransen

De zege van Steve Cummings in Mende was destijds het eerste grote succes van de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka (de voorloper van het huidige Dimension Data).

Ploegleider Michel Cornelisse kon zijn geluk niet op. Ook dat leverde gedenkwaardige televisie op.

Cornelisse en Cummings gaan het laat maken

Montée Laurent Jalabert

Die slotklim naar het vliegveld in Mende heet officieel Côte de la Croix Neuve, maar draagt bovendien de naam van een beroemde Franse renner die er in op 14 juli 1995 - de nationale Franse feestdag - een greep naar de macht deed.

Herman van der Zandt dook dieper in de geschiedenis van de Montée Laurent Jalabert.

Herman over de Côte de la Croix Neuve en de benzine van Jalabert

Door naar vandaag: het parcours

Na de vlakke etappe van vrijdag is het vandaag weer opletten geblazen voor de klassementsmannen. Vlak voor de finish in Mende ligt een klim van de tweede categorie: drie kilometer klimmen tegen gemiddeld 10,1 procent.

Voor de slotklim komen de renners al drie heuveltjes tegen en dus zijn ook de aanvallers kansrijk. Aan Michiel Elijzen, NOS-analist en ploegleider bij Veranda's Willems, de lastige taak een winnaar aan te wijzen. Hij gaat voor Greg.

Het profiel van de veertiende etappe van de Tour

Douche voor Sagan

"Een gouden dagje" dus, zoals Peter Sagan het zelf zei na afloop. Toch liep niet alles zoals gehoopt voor de Slowaak. Onderweg koos hij net het verkeerde moment om naar voren op te schuiven.

Een dagje kat-en-muis met Sagan als winnaar

Over de etappe van vrijdag kunnen we kort zijn. Vier vluchters reden het grootste deel van de dag op kop, voordat Peter Sagan in Valence zijn derde ritzege deze Tour mocht binnen harken. Hierbij de samenvatting.

Samenvatting etappe 13: derde zege voor Sagan na 'wandeletappe'

Bonjour à tous!

Gisteren kon het peloton een beetje bijkomen in de door Peter Sagan gewonnen etappe naar Valence, maar vandaag moeten de renners weer vanaf de start bij de pinken zijn. De etappe naar Mende biedt kansen voor avonturiers met klimmersbenen en een punch, maar ook voor de klassementsmannen is het alle hens aan dek.

De officiële start in Saint-Paul-Trois-Châteaux is om 13.05 uur, de finish wordt verwacht tussen 17.23 en 17.49 uur. Om 14.10 uur kun je meekijken op NPO 1 en natuurlijk is Radio Tour de France er vanaf 14.00 uur weer live bij!

Welkom bij het liveblog van de Tour de France 2018!