liveblog
NOS WielrennenAangepast

Alaphilippe schenkt QuickStep 50ste seizoenszege, Mollema verliest tijd

  • Er was een dubbel programma vandaag in de Alpen: de vrouwen betwistten La Course en aansluitend was er etappe 10 van Annecy naar Le Grand-Bornand
  • In La Course Annemiek van Vleuten klopte Anna van der Breggen in de laatste meters na een zenuwslopende achtervolging
  • De eerste krachtmeting in de bergen leverde een zege op voor Julian Alaphilippe, terwijl de favorieten zich koest hielden. Toch verloor Bauke Mollema 50 seconden
liveblog gesloten

À demain!

Morgen is het tweede deel van het loodzware drieluik in de Alpen, een rit van 108,5 kilometer van Albertville naar La Rosière. Voor het eerst wordt er bergop gefinisht, dus de favorieten zullen zich niet kunnen verschuilen.

De start van de elfde etappe is om 14.05 uur, de finish wordt verwacht tussen 17.10 en 17.37 uur. Uiteraard kun je de koers weer volgen via NPO 1, Radio Tour de France en de livestream en het liveblog op nos.nl. À demain!

Het profiel van de elfde etappe in de Tour de France

De Avondetappe

Vanavond zijn Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Chantal Blaak met analiste Marijn de Vries te gast in De Avondetappe. En natuurlijk zullen ook alle ins en outs van de tiende etappe bij de mannen besproken worden. Inschakelen om 22.18 uur op NPO 1!

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Van Avermaet verrast vriend en vijand

Hij werd als klassiekerspecialist vierde in de eerste zware bergetappe in de Tour de France en verstevigde daarmee zijn greep op de gele trui. Voor Greg Van Avermaet kan deze Tour niet meer stuk.

1. Greg Van Avermaet (Bel, BMC)
2. Geraint Thomas (GBr, Sky) +2.22 minuten
3. Alejandro Valverde (Spa, Movistar) +3.10 minuten

Greg Van Avermaet krijgt zijn achtste gele trui omgehangen in de Tour van 2018

Latour nieuwe leider jongerneklassement

Pierre Latour neemt in Le Grand-Bornand de witte trui over van Søren Kragh-Andersen

1. Pierre Latour (Fra, AG2R)
2. Guillaume Martin (Fra, Wanty-Groupe Gobert) +1.54 minuten
3. Søren Kragh-Andersen (Sunweb) +4.02 minuten

Puntenklassement

Peter Sagan verstevigde opnieuw zijn groene trui door de tussensprint te winnen

1. Peter Sagan (Slw, Bora-hansgrohe) 319 punten
2. Fernando Gaviria (Col, QuickStep) 218 pnt
3, Dylan Groenewegen (Ned, Lotto-Jumbo) 132 pnt

Bergklassement

Julian Alaphilippe is de nieuwe leider in het bergklassement

1. Julian Alaphilippe (Fra, QuickStep) 41 punten
2. Rein Taaramäe (Est, Direct Énergie) 28 pnt
3. Serge Pauwels (Dimension Data) 24 pnt

De samenvatting

Samenvatting etappe 10: Alaphilippe pakt ritzege en bolletjestrui

Gesink: wilde eigenlijk vandaag niet mee zitten

De Nederlander van de dag was toch Robert Gesink. Hij zat in de ontsnapping van de dag, behoorde bergop tot de sterksten van de kopgroep en had een mooie ereplaats voor het grijpen. Maar toen werd hij in extremis nog ingelopen door de groep met favorieten. "Ik denk dat ik ongeveer de derde man was van die groep. Daar had ik voor door kunnen rijden, maar aan de voet van die laatste klim heb ik besloten om te sparen voor de komende dagen. Misschien moet er eerst nog wat meer vermoeidheid in het peloton."

Gesink: 'Ik ben goed en scherp, maar dit was niet de perfecte dag'
Aanvaller Slagter moest lossen in finale: 'Meer zat er niet in'

Kruijswijk monstert concurrentie

Steven Kruijswijk kende net als Tom Dumoulin een prima dag in de Alpen. Hij kwam niet in de problemen, zat samen met Primoz Roglic en Antwan Tolhoek de hele dag vooraan in de groep met favorieten en heeft onderweg goed zijn concurrenten kunnen monsteren. Zijn conclusie?

"Die concurrentie is breed", aldus Kruijswijk. "Het zijn er veel."

Kruijswijk: 'Geeft vertrouwen dat ik met de favorieten finish'

Mollema: jammer van die vijftig seconden

Bauke Mollema verloor net voor de top van de slotklim de aansluiting met de groep met favorieten en moest op de streep 50 seconden toegeven. Hij kwam binnen in een groep met Bob Jungels en Rafal Majka, niet toevallig net als Mollema mannen die op weg naar Roubaix de kasseien gekust hadden.

"Jammer", concludeerde Mollema. "Ik kon niet uit het zadel komen om aan te zetten. Ik hoop dat het nu elke dag beter gaat."

Gehavende Mollema na tijdverlies: 'Ik kon niet uit het zadel'

Groenewegen is binnen, net op tijd!

Dylan Groenewegen heeft de eerste bergrit ternauwernood overleeft. Hij komt binnen in een groep met Timo Roosen, Marcel Kittel en Mark Cavendish op 34.02 minuten. De tijdslimiet stond op 34.30 minuten.

Niemand is vandaag buiten de tijd binnen.

Bus is binnen, Groenewegen nog niet

De bus met onder anderen Niki Terpstra, Ramon Sinkeldam, André Greipel, Alexander Kristoff en Arnaud Démare is binnen. Maar daar zit Dylan Groenewegen nog niet bij, hij knokt met Timo Roosen en Amund Grondahl Jansen om op tijd binnen te komen.

En hoe zou het toch met Mark Cavendish zijn?

Dumoulin dacht aan aanvallen

Tom Dumoulin voelde zich goed in de eerste bergetappe van de Tour de France. Heel even dacht hij op de slotklim aan aanvallen. "Maar met tegenwind en vijf Sky-renners in mijn kont leek me dat niet zo'n goed idee."

Op de grindwegen op het Plateau de Glières kreeg Chris Froome een lekke ban, net op het moment dat Sunweb het heft in handen wilde nemen. Wat doe je dan als kopman, wachten of doorrijden? "Euhm, dit keer heb ik maar even mijn mond gehouden", lachte Dumoulin.

Sterke Dumoulin: 'Aanvallen was zinloos vanwege harde tegenwind'
Froome rijdt lek op onverharde weg, Sky trapt op de rem

Algemeen klassement

Greg Van Avermaet blijft de trotse drager van de gele trui. Primoz Roglic sluipt stilletjes de toptien binnen. Tom Dumoulin is elfde op 3.42 minuten, Steven Kruijswijk twaalfde op 3.45 minuten.

Mollema verloor 50 seconden en is nu 15de op 4.28 minuten van Van Avermaet.

De toptien van het algemeen klassement na de tiende etappe in de Tour de France

Uitslag 10de etappe

De uitslag van de tiende etappe in de Tour de France

Finish - Dumoulin en Kruijswijk

Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk zijn binnen in de groep met favorieten. Bauke Mollema verliest 50 seconden op zijn concurrenten.

Coup Van Avermaet slaagt

Jon Izagirre en Rein Taaramäe worden op 1.34 minuten twee en drie. Greg Van Avermaet komt tien seconden later als vierde over de streep, samen met Pauwels. Calmejane is op 2.24 minuten zesde.

Gesink wordt een paar honderd meter voor de streep nog gepasseerd door de groep met favorieten.

Alaphilippe wint!

Julian Alaphilippe wint de rit naar Le Grand-Bornand en is ook de nieuwe drager van de bolletjestrui! Lees hier het wedstrijdverslag.

Alaphilippe wint eerste bergetappe van de Tour

1 km - Alaphilippe viert feest

Julian Alaphilippe is in de starten van Le Grand-Bornand en viert zijn feestje.

Van Avermaet stevig in het geel

De etappe zal hij niet winnen, maar Greg Van Avermaet is zonder meer een van de grote winnaars van deze etappe. Na vandaag is zijn voorsprong in het algemeen klassement waarschijnlijk meer dan drie minuten.

6 km - Mollema verliest tijd

Mollema rijdt 30 seconden achter de groep met favorieten in gezelschap van Ilnoer Zakarin en Rafal Majka.

Mollema in de achtervolging op de groep met favorieten

14 km - Bergtrui binnen

Julian Alaphilippe is zeker van de bolletjestrui. Hij komt ook op de Col de la Colombière als eerste boven.

Mollema, Urán en Jungels lossen

14 km - Rigoberto Urán moet lossen uit het peloton. De Colombiaanse nummer twee van vorig jaar heeft te veel last van zijn blessures na zijn val in de rit naar Roubaix. Geldt dat ook voor Bob Jungels en Bauke Mollema? Zou zomaar kunnen, beiden lossen kort onder de top.

Rigoberto Urán lost op weg naar La Grand-Bornand
Bob Jungels lost

17 km - Dumoulin alleen

In het peloton heeft Tom Dumoulin geen ploegmaten meer over, maar hij zit wel op zijn gemak in het wiel van Chris Froome. Ook Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Antwan Tolhoek zitten nog in de groep met favorieten.

Warren Barguil niet meer, die is gelost. Ook Rigoberto Urán en Ilnoer Zakarin hebben het moeilijk.

18 km - 50ste zege QuickStep?

Julian Alaphilippe lijkt ontketend, heeft meer dan een minuut voorsprong op Taaramäe en is op weg naar de 50ste zege voor QuickStep dit seizoen. Voor de Fransman zou het (pas) zijn eerste zege in de Tour zijn.

20 km - Gesink lost bij Van Avermaet en Izagirre

Robert Gesink moet op de Col de la Colombière (1ste categorie, 7,5 km à 8,5 procent) lossen bij Jon Izagirre en Greg Van Avermaet, maar hij houdt Lilian Calmejane - zijn kwelgeest, die Gesink vorig jaar van de zege in Station des Rousses hield - wél achter zich.

25 km - Alaphilippe loopt uit

Wordt het een dubbelslag voor Julian Alaphilippe? In de afdaling rijdt hij ver weg bij Rein Taaramäe, die geen bijster goede daler blijkt. De Est heeft al 25 seconden achterstand, de groep-Gesink (met Van Avermaet, Calmejane en Jon Izagirre) zit al op 1.24 minuten

Het peloton is inmiddels ook over de top van de Col de Romme met 5.40 achterstand.

28 km - Alaphilippe als eerste boven

Julian Alaphilippe is ook als eerste boven op de Col de Romme (1ste categorie) en zal vanavond waarschijnlijk in de bolletjestrui staan. De achterstand van Gesink en co is 50 seconden.

30 km - Alaphilippe bij Taaramäe

Alaphilippe heeft Gaudu afgeschud en speert naar het wiel van Taaramäe. De Fransman heeft zijn zinnen gezet op de zege. Gesink zit er 36 seconden achter, maar moet wel al het werk doen.

32 km - Alaphilippe en Gaudu alleen

Aiii. Robert Gesink moet op zijn tanden bijten na speldenprikjes van Izagirre, Pauwels Alaphilippe en Gaudu. De laatste twee lijken de sterkste. Kan Gesink nog een keer terugkeren?

32 km - Groep Gesink verliest op Taaramäe

Robert Gesink heeft met zes man in zijn wiel al 46 seconden achterstand op Taaramäe. De namen van de andere achtervolgers: Gaudu, Alaphilippe, Izagirre, Pauwels, Calmejane en Greg Van Avermaet.

Barguil is inmiddels weer opgeslokt door het peloton, waarin Dumoulin, Mollema en Kruijswijk eenvoudig stand houden.

34 km - Taaramäe op kop

Rein Taaramäe is weggesprongen uit de kopgroep. Robert Gesink kan de demarrages niet volgen en zoekt zijn eigen tempo.

35 km - Finale gaat beginnen

Ook het peloton is toe aan de laatste twee beklimmingen van de dag: de Col de Romme (1ste, 8,8 km à 8,9 procent) met de top op 28,5 kilometer, direct gevolgd door de Col de la Colombière (1ste, 7,5 km à 8,5 procent)met de top op 14,5 kilometer.

Eerder vandaag reden de vrouwen in La Course ook deze beklimmingen. En dat werd een spektakelstuk!

La Course: Van Vleuten wint prestigestrijd van Van der Breggen

Opmerkelijk

Chris Froome droeg de gele trui na de eerste bergrit in alle edities van de Tour de France, die hij op zijn naam schreef.

42 km - Behoudt Van Avermaet het geel?

Met Gianni Moscon en Luke Rowe aan het front voeren de mannen van Sky het tempo in het peloton nu toch op. Het verschil met de 18 koplopers is toch nog 6.45 minuten.

En dus is de kans aanwezig dat Greg Van Avermaet ook na vandaag nog de gele trui in bezit heeft. Dan moet hij wel Philippe Gilbert in de gaten houden, want zijn medevluchter heeft maar 44 seconden achterstand. Lilian Calmejane is daarna de best geplaatste koploper op ruim 5 minuten.

Op de rustdag was er ook al goed nieuw voor Van Avermaet. Zijn ploeg BMC maakt volgend jaar een doorstart met het Poolse CCC als sponsor.

70 km - lijdensweg Cavendish

We zagen Dylan Groenewegen al heel vroeg lossen in deze zware bergrit. Hij rijdt met Amund Grøndahl Jansen en Timo Roosen in een groepje met onder anderen Marcel Kittel.

Zij zijn zeker niet de laatste renner in koers. Mark Cavendish rijdt samen met ploegmaat Julien Vermote achter de bus, nu al een kwartier achter de kopgroep.

72 km - Ook Slagter terug aan kop

Ook Tom-Jelte Slagter is terug in de kopgroep! Na de afdaling bestaat de kopgroep weer uit 15 renners, waaronder Robert Gesink en Slagter. De komende 40 kilometer gaat het op en neer, dan begint de finale met de Col de Romme en de Col de la Colombière.

Voorsprong van de kopgroep: 7.30 minuten.

En dan dit...?

Downhiller springt over kopgroep heen

80 km - Voorsprong groeit naar 6.40

De voorsprong van de 13 koplopers is mede door het akkefietje met Froome gegroeid tot 6.50 minuten. Dat betekent goed nieuws voor aanvallers die hopen op de dagzege. Maar ook voor Greg Van Avermaet, die op deze manier zelfs zijn gele trui zou kunnen behouden.

Greg Van Avermaet leidt de kopgroep op de grindwegen op het plateau de Glières

85 km - Lekke band Froome

Chris Froome rijdt lek op het grind bovenop Glières. De mannen van Tom Dumoulin hebben de kop genomen in het peloton, maar lijken niet door te rijden. Sterker, drie Sky-renners hebben zich op kop genesteld en houden de hele groep op zodat Froome makkelijk kan terugkeren.

88 km - Alaphilippe als eerste boven

90 km - Julian Alaphilippe pakt de 20 punten op de top van de Montée du plateau des Glières. Hij klopt David Gaudu in een sprintje. Hij begint solo aan de 2 kilometer over onverharde wegen. Spectaculaire beelden!

91 km - Gesink terug aan kop

Met nog 1,3 kilometer te klimmen heeft Robert Gesink de achtervolgers teruggebracht bij de koplopers. De Nederlander klimt het snelste van iedereen, want devoorsprong op het peloton is inmiddels 5.38 minuten.

Robert Gesink, Greg Van Avermaet en Tom-Jelte Slagter onderweg naar Le Grand-Bornand

92 km - Gesink sterk

Het tempo van Robert Gesink is Tom-Jelte Slagter te machtig. Gesink raapt inmiddels de eerste koplopers op. Voor Gilbert en Pöstlberger zit het erop.

93 km - Nibali in beeld!

Vincenzo Nibali moest even naar de auto (technisch malheur?), maar rijdt soepeltjes terug naar de kop van het peloton. De Italiaan was de eerste week vrijwel nooit in beeld, maar lijkt sterk.

Kwis die niet te googelen is

Zoals elke dag heeft Rondemiss Cindy Pieterse van Radio Tour de France weer een bijzondere quizvraag bedacht, geïnspireerd op La Course:

Hoe groot is het verschil in hele seconden tussen de eerste en de tweede Nederlander deze etappe?

Stuur het antwoord naar: kwis@nos.nl

Zet in het onderwerp het antwoord (1.20 minuten schrijf je dus als 80 seconden). In de mail naam, adres en gewenste shirtmaat (shirt valt klein)

Insturen kan tot 10 km voor de finish.

94 km - Ook peloton op de klim

Robert Gesink leidt de achtervolging op de acht koplopers, maar hangt nog altijd op 20 seconden. Sagan en Impey zijn daar inmiddels gelost, Slagter hangt er nog aan.

Inmiddels is ook het peloton begonnen aan de Montée du plateau des Glières, de Sky-train op kop!

Verkenning

Tom Dumoulin heeft deze nieuwe klim niet verkend. Wat doet dat met je?

Herbert Dijkstra

97 km - Buitencategorie!

Over twee kilometer beginnen de koplopers aan de zwaarste klim van de dag, de Montée du plateau des Glières (buitencategorie, 6 km à 11,2 procent). Op de top krijgen de renners nog twee kilometer grindpaden voor de wielen.

100 km - Groenewegen in de bus

Dylan Groenewegen heeft een plekje gevonden in de bus achter het peloton. Hij is niet de enige: ook Marcel Kittel en Arnaud Démare hopen op die manier binnen de tijdslimiet binnen te komen.

100 km - De stand van zaken

De acht koplopers: Van Avermaet, Gilbert, Pauwels, Moinard, Molard, Taaramäe, Gaudu, Pöstlberger.

Op 40 seconden: Gesink, Slagter, Calmejane, Sagan, Impey, Jon Izagirre, Martin, Alaphilippe, Gallopin, Vichot, Degand. Jack Bauer is inmiddels weer ingelopen door het peloton.

Het peloton rijdt op 4.08 minuten.

"Froome is very very bad"

Vooraf was de vrees dat Chris Froome in de bergen veel te verduren zou krijgen van het vijandige publiek. Bij Radio Tour de France is een reportage te horen over de stemming langs de weg, waaronder deze Franse jongeren op de Croix Fry. Zij hebben zich voorgenomen om Froome uit te jouwen: "Froome is very very bad".

Franse jongeren op de flanken van de Col de la Croix Fry zijn niet blij met Froome

110 km - Ook peloton over top

Onder aanvoering van de mannen van Team Sky komt ook het peloton over de top van de Col de la Croix Fry. De achterstand is ruim 4 minuten.

115,5 km - Gesink en Slagter in verkeerde groep

Doorkomst Col de la Croix Fry: 1. Molard 10 pnt, 2. Taaramäe 8 pnt, 3. Gaudu 6 pnt. Achter de kop is de achtervolgingsgroep gehalveerd en Gesink en Slagter zitten in de tweede groep op 50 seconden van de koplopers.

Strijd om de bolletjestrui

Vooraan is de de strijd om de bolletjestrui losgebarsten. Rudy Molard en Rein Taaramäe zijn weggesprongen. Op de top liggen voor de eerste zes renners 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punt te wachten.

120 km - Groenewegen heeft het zwaar

Dylan Groenewegen heeft het zwaar, net als op het eerste klimmetje. Hij kwam in de kasseienrit naar Roubaix hard ten val. Hij wordt bijgestaan door ploeggenoot Amund Grøndahl Jansen.

125 km - Col de la Croix Fry

De voorsprong van de 21 koplopers is bijna 2.30 minuten. Ze zijn inmiddels begonnen aan de tweede klim van de dag, Col de la Croix Fry (1ste categorie, 11,3 km à 7 procent).

Tussensprint: Sagan natuurlijk

Peter Sagan pakt inderdaad de volle mep bij de tussensprint. Hij heeft nu al meer dan 100 punten voorsprong op nummer twee Fernando Gaviria.

De 21 koplopers

Van Avermaet (BMC), Gilbert en Alaphilippe (QuickStep), Sagan en Pöstlberger (Bora), Calmejane en Taaramäe (Direct Énergie), Slagter en Pauwels (Dimension Data), Impey en Bauer (Mitchelton-Scott), Moinard en Gesbert (Fortuneo), Martin en Degand (Wanty), Gallopin (AG2R), Vichot, Gaudu en Molard (FDJ), Gesink (Lotto-Jumbo), Jon Izagirre (Bahrein-Merida)

133 km - Tussensprint in aantocht

Peter Sagan is natuurlijk uit op de punten bij de tussensprint voor de groene trui. Nog vier kilometer en dan heeft hij zijn puntjes binnen.

134 km - Geel in aantocht

Robert Gesink is ook aangesloten bij de omvangrijke kopgroep. Ook geletruidrager Greg Van Avermaet probeert de sprong ook nog te maken. Waarom? Philippe Gilbert zit erbij, de nummer twee van het klassement zit erbij....

Slagter en Gesink in kopgroep

Julian Alaphilippe is als eerste boven op de Col de Bluffy voor Elie Gesbert, Peter Sagan en Tom-Jelte Slagter. Robert Gesink is in de achtervolging op de vier koplopers en zit er inmiddels bij. Het peloton vindt het best, zeker twee Nederlanders in de kopgroep dus!

143 km - Pech voor Zakarin

Pech voor Ilnoer Zakarin. De kopman van Katusha moet van fiets wisselen op de Col de Bluffy. Vooraan doet Alaphilippe wat hij kan, maar niemand krijgt de zegen voorlopig.

Spoorboekje

De renners verlaten zo het Meer van Annecy en gaan beginnen aan de eerste klim van vijf deze etappe, de Col de Bluffy.

Nog even het spoorboekje (verwachte aankomst op top):
ca. 14.00 uur: 139, 5 km - Col de Bluffy (4de categorie, 1,5 km à 5,6 procent)
ca. 14.55 uur: 115, 5 km - Col de la Croix Fry (1ste categorie, 11,3 km à 7 procent)
ca. 15.30 uur: 90 km - Montée du plateau des Glières (buitencategorie, 6 km à 11,2 procent)
ca. 17.15 uur: 28, 5 km - Col de Romme (1ste, 8,8 km à 8,9 procent)
ca. 17.45 uur: 14,5 km - Col de la Colombière (1ste, 7,5 km à 8,5 procent)

Het profiel van de tiende etappe in de Tour de France

150 km - Wie helpt Alaphilippe en Vachon?

Julian Alaphilippe en Florian Vachon dan? De twee Fransen hebben een gat, maar hopen nog op versterking.

153 km - Kopgroep in de maak?

De Gendt, Skujins en ook Gesink hebben wel zin in een vlucht. Maar ze komen nog niet weg.

158,5 km - Départ réel!

De renners zijn weg en er is meteen oorlog om in de eerste vlucht te zitten. Veel Franse gegadigden en een Belg, Thomas De Gendt...uiteraard.

Gevoel voor concurrentie

Dumoulin heeft 'een goed gevoel' bij Froome en Nibali

Voor Dumoulin gaat het nu echt beginnen

De Ronde van Frankrijk is al negen dagen onderweg, maar voor Tom Dumoulin voelt het alsof de strijd pas dinsdag écht losbarst. "We hebben heel veel stress gehad, maar uiteindelijk om niks", verwijst Dumoulin naar het geringe verschil tussen de klassementsmannen.

De verschillen tussen Tom Dumoulin en zijn concurrenten voor de tiende etappe van de Tour

Klassement

Klassement voor de tiende etappe van de Tour 2018

Chute! En we zijn nog niet eens begonnen

Neutralisatie - Huh? Paaltjes op de weg veroorzaken een val in de neutralisatie, met niet de minsten. Caruso, Gaviria en - opnieuw - Landa krabbelen weer op. Landa viel zondag ook al hard in de rit naar Roubaix.

Wel van start, maar niet fris

Dylan Greenpath. Zo noemde Lance Armstrong Dylan Groenewegen afgelopen week in zijn podcast The Move. De sprinter van Lotto-Jumbo gaat een loodzware etappe tegemoet met een gekwetste knie, na zijn val in de etappe naar Roubaix.

Maar hij is zeker niet de enige. Ook Bauke Mollema, Egan Bernal, Rigoberto Urán, Mikel Landa en Bob Jungels zijn niet okselfris. En hoe zou het met Chris Froome zijn?

Groenewegen kan de Tour ondanks kneuzingen vervolgen
Mollema stond op als een oude man: 'Die kasseien zijn best hard'

Niet van start

Alexis Vuillermoz (AG2R) en Jens Keukeleire (Lotto-Soudal) behoorden ook tot de slachtoffers van de kasseienrit naar Roubaix en hebben gisteren op de rustdag de Tour verlaten. Vuillermoz deed dat briesend en tierend: zijn val werd veroorzaakt door een toeschouwer die een foto wilde maken.

Door met de mannen

Om 13.35 is in Annecy de officiële start van de tiende etappe van de Tour de France. Een dag na de rustdag moeten de klassementsmannen met de billen bloot op weg naar Le Grand-Bornand. De verschillen zijn klein ondanks negen turbulente etappes in de eerste week.

Hoe ging het ook alweer?

De eerste Tourweek in 67 seconden

Brand tevreden

Brand: die voorlaatste afdaling was veel technischer

Van der Breggen: voor mij is dit mooi shit

Met lichte tegenzin stond Anna van der Breggen verslaggever Han Kock te woord. "Zo'n finish is mooi voor de sport, maar voor mij is het mooi shit."

Van der Breggen: dat laatste bultje nekte me, mooi shit

Ontknoping in beeld

La Course: Van Vleuten wint prestigestrijd van Van der Breggen

Uitslag La Course 2018

De uitslag van de vijfde editie van La Course

Als iemand nu nog zegt dat vrouwenwielrennen saai is, dan kom ik die persoon thuis opzoeken. Dit was pure reclame voor de sport

Wieleranaliste Marijn de Vries

Van Vleuten: mijn ploegleider gaf het al op

Dat Annemiek van Vleuten een doorzetter is, was bekend. Maar dat ze de prestigestrijd met Anna van der Breggen nog in extremis nog in haar voordeel zou beslissen, zag niemand aankomen.

"Mijn kracht is dat ik altijd in mijn kleine teen nog iets heb zitten", lachte Van Vleuten na de sensationele ontknoping van La Course. "Met 500 meter te gaan, gaf mijn ploegleider in de auto het op. Die geloofde er niet meer in en wilde niet meer aanmoedigen. Maar ik dacht er anders over."

Van Vleuten: 'Ik kwam om het hoekje en toen zag ik dat ze stilviel'

ANNEMIEK VAN VLEUTEN WINT!

Wat een sensatie! Annemiek van Vleuten leek geklopt, maar weet Anna van der Breggen na een lange achtervolging toch nog te achterhalen in de laatste meters en wint voor de tweede keer La Course.

Annemiek van Vleuten wint voor de tweede keer op rij La Course

2 km - Wie o wie?

Anna van der Breggen is bijna beneden en heeft nog altijd 7 seconden op Van Vleuten. Maar die is in aantocht...

Spanning in de slotfase van La Course

Oranje boven

Het gaat een Nederlandse overwinning worden. Maar wie wordt het?

Commentator Herbert Dijkstra

8 km - Moolman verliest tijd

Er kan een kruis door de naam van Moolman als winnares van La Course. De Zuid-Afrikaanse zit al op 30 seconden van Van der Breggen. Van Vleuten blijft hangen op 8 seconden, ze kijkt Van der Breggen in de rug.

11 km - Afdalen geblazen

Verschillen op de top van de Colombière: 1. Van der Breggen, 2. Van Vleuten +7 seconden, 3. Moolman +19 seconden.

Kan Van Vleuten nog aansluiten bij Van der Breggen in de afdaling?

15 km - Van der Breggen rijdt weg

Een kilometer onder de top plaatst Van der Breggen haar aanval! Moolman moet eraf en Van Vleuten klampt op karakter nog even aan, maar geeft het dan toch op. Wordt dit de tweede zege in La Course voor de olympisch kampioene?

Maar...Van Vleuten is nog niet ver weg en we gaan zo de afdaling in.

15 km - Ludwig ingerekend

De drie topfavorieten hebben Ludwig te pakken. Nog een klein stukje tot de top.

16 km - Nog 10 seconden

De drie favorieten zijn bijna bij Ludwig. Van Vleuten en Van der Breggen moeten het werk doen, want maar de Deense is een teamgenootje van Moolman.

17 km - Aanval Van Vleuten

Was het gepoker van Van Vleuten? Nu demarreert ze zelf, Van der Breggen en Moolman gaan mee. Brand lijkt het slachtoffer van die aanval.

18 km - Brand bij drietal

De drie achtervolgsters hebben Lucinda Brand achterhaald. Alleen Ludwig zit er nog voor, maar die heeft nog wel 48 seconden. Van Vleuten moet op haar tanden bijten om bij te blijven.

19 km - Aanval Van der Breggen

Anna van der Breggen demarreert en alleen Van Vleuten en Moolman kunnen mee met de olympisch kampioene. Het spel is op de wagen!

20 km - Wie rijdt gat dicht?

De Deense Ludwig loopt voorlopig alleen maar uit: 1.26 minuten. Brand is in de tegenaanval, maar in de groep kijken Van der Breggen en Van Vleuten vooral naar elkaar.

Goed gezien, Marijn!

Wielerjournaliste Marijn de Vries voorspelde al dat Lucinda Brand in de afdaling zou aanvallen.

22 km - Brand in de tegenaanval!

Lucinda Brand is weggereden in de afdaling van de Col de Romme, heeft Leah Thomas al te pakken en is nu op weg naar de Deense koploopster. Na de Col de la Colombière volgt ook nog een afdaling. Wat belooft dat?

24 km - Brand daalt het beste

Cecilie Uttrup Luwig is als eerste over de top van de Col de Romme gekomen. Ze heeft nog altijd ruim een minuut voorsprong op het peloton, waar Lucinda Brand de afdaling leidt. Ze heeft zelfs een gaatje geslagen!

Vanavond in De Avondetappe

Nu nog strijdend en zwoegend onderweg, vanavond aan tafel bij Dione. Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Chantal Blaak zijn vanavond met analiste Marijn de Vries te gast in De Avondetappe.

En natuurlijk zullen ook alle ins en outs van de tiende etappe bij de mannen besproken worden. Inschakelen om 22.18 uur op NPO 1!

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

30 km - Nog 2 kilometer tot de top

De pas 22-jarige Cecilie Uttrup Ludwig is bij Leah Thomas gekomen en laat haar nu achter. Ze hebben nog 30 seconden op de groep, waar Van Vleutens ploeggenoot Amanda Spratt even aanzet. Nog 2 kilometer tot de top van de Col de Romme.

Klimster Moolman ruikt kansen

De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman was in de Giro Rosa de enige die Van Vleuten het viir aan de schenen wist te leggen. Met Cecilie Uttrup Ludwig heeft ze een sterke pion vooruitgestuurd. Wat is ze allemaal van plan vandaag?

Moolman: 'La Course is anders dan de Giro, dit is een eendagskoers'

32 km - Koplopers houden stand

De voorsprong van koploopster Leah Thomas blijft stabiel en ze wacht op Leah Kirchmann. De Deense Cecilie Uttrup Ludwig, de nummer zes van de Giro Rosa, is inmiddels in de tegenaanval.

Het peloton met Van Vleuten, Van der Breggen en Brand rijdt op 1.06. Zij houden hun kruit nog even droog.

Goed nieuws!

Er was gisteren ook goed nieuws voor het vrouwenpeloton: vanaf komend seizoen zal ook Trek-Segafredo met een vrouwenploeg aantreden! Oud-wereldkampioene Lizzie Deignan, die terugkeert na haar zwangerschap, wordt kopvrouw.

Deignan blij met vrouwenploeg Trek: 'Goed voor de sport'

34 km - Een koploopster

Malgorzata Jasinska rijdt weliswaar voor Movistar, maar dat betekent niet per definitie dat ze over klimmersbenen beschikt. Ze moet Thomas laten gaan en nu breekt ook voor Kirchmann het lijntje.

Koploopster Thomas heeft nog 1.07 minuten op het peloton. Daar zit het werk voor Blaak erop. De wereldkampioene is gelost.

Wat kan Brand?

Lucinda Brand maakte afgelopen week indruk door met de besten mee te klimmen op de beruchte Monte Zoncolan en eindigde uiteindelijk knap als vierde in de Giro Rosa. Heeft ze haar klimmersbenen meegenomen naar La Course?

Brand: 'Aanklampen en daarna vol omlaag'

36 km - Klimmen!

36 km - De kopgroep en het peloton zijn begonnen aan de Col de Romme (1ste, 8,8 km à 8,9 procent). Vooraan moet Lepistö eraf, in het peloton staat de deur achteraan wagenwijd open. Het gaat snel nu, voorsprong nog 1.16 minuten.

52 km - Stilte voor de storm

In het peloton hebben Amy Pieters en Chantal Blaak namens Boels-Dolmans, de ploeg van Anna van der Breggen, het heft in handen genomen. De voorsprong van de vier koplopers Lotta Lepistö (Fin), Leah Kirchmann (Can), Leah Thomas (VS) en Malgorzata Jasinska (Pol) en is nog altijd 2.11 minuten.

Over een kilometer of tien beginnen we aan de finale met de beklimming van de Col de Romme, de Col de la Colombière en de afdaling naar Le Grand-Bornand.

Van der Breggen heeft zin

In tegenstelling tot Van Vleuten heeft Anna van der Breggen zich specifiek kunnen voorbereiden op La Course. Ze verdedigde haar Giro Rosa-titel niet en reed in plaats daarvan een wereldbekerwedstrijd op de mountainbike.

Hoe ziet de olympisch kampioene haar kansen in La Course?

Van der Breggen: 'Zin in een mooie, aanvallende wedstrijd'

Vijf koplopers

Met nog 60 kilometer te koersen hebben we vijf koplopers in La Course. Pauline Ferand-Prévot is er niet meer bij. De Franse oud-wereldkampioene is afgestapt.

We zijn live!

Kijk nu live naar La Course en aansluitend de tiende etappe in de Tour de France op NPO 1 en nos.nl.

Het antwoord

Van Vleuten: 'Beetje kort na de Giro, maar ik ga koersen met mijn hart'

Maar eerst: La Course

De vrouwen zijn al om 9.00 uur van start gegaan in Annecy voor de vijfde editie van La Course. De eerste editie op de Champs-Élysées in 2014 werd gewonnen door initiatiefneemster Marianne Vos. In 2015 ging de eer naar Anna van der Breggen na een fameuze solo op de steentjes in Parijs, een jaar later won de Australische Chloé Hosking de sprint.

Vorig jaar bestond La Course voor het eerst uit twee delen: een klimkoers op de Col d'Izoard en een achtervolgingskoers op de voorlaatste dag in Marseille. Annemiek van Vleuten was toen de glorieuze winnares.

Dit jaar is de wedstrijd weer op één dag in een rit van 112,5 kilometer van Annecy naar Le Grand-Bornand. Het laatste deel van het parcours is gelijk aan dat van de mannen vandaag. Ook nu is Van Vleuten de te kloppen vrouw in La Course, na haar imposante eindzege in de Giro Rosa zondag. Maar heeft zij genoeg kunnen uitrusten?

Strade Bianche

Een hoogtepunt wordt ongetwijfeld de beklimming van de ijzingwekkend steile Montée du plateau des Glières met op de top twee kilometer over onverharde wegen. De Strade Bianche in de Alpen!

Herman van der Zandt verkende de grindwegen vast en heeft ook een weetje over een van de vier winnaars van een Touretappe in Le Grand-Bornand.

Herman over het Plateau des Glières en het nieuwe leven van Linus Gerdemann

Profiel eerste Alpenrit

Voor we naar La Course gaan eerst maar even het profiel van de eerste Alpenrit in de Tour de France. In de rit van Annecy naar Le Grand-Bornand van 158,5 kilometer moeten de renners vijf bergen beklimmen.

Het spoorboekje (verwachte aankomst op top):

ca. 14.00 uur: 139, 5 km - Col de Bluffy (4de categorie, 1,5 km à 5,6 procent)
ca. 14.55 uur: 115, 5 km - Col de la Croix Fry (1ste categorie, 11,3 km à 7 procent)
ca. 15.30 uur: 90 km - Montée du plateau des Glières (buitencategorie, 6 km à 11,2 procent)
ca. 17.15 uur: 28, 5 km - Col de Romme (1ste, 8,8 km à 8,9 procent)
ca. 17.45 uur: 14,5 km - Col de la Colombière (1ste, 7,5 km à 8,5 procent)

Lees de voorbeschouwing met NOS-verslaggever Han Kock.

Het profiel van de tiende etappe in de Tour de France

Bonjour à tous!

Terwijl de ene helft van Frankrijk zijn roes uitslaapt na de huldiging van hun wereldkampioenen, staat de andere helft te trappelen van opwinding. Vandaag gaat het Tourpeloton namelijk voor het eerst de bergen in de tiende rit van Annecy naar Le Grand-Bornans? Wie heeft de afgelopen dagen gepokerd? En wie is er echt sterk?

Maar voor de mannen gaan eerst de sterkste vrouwen van het profpeloton elkaar het leven zuur maken in de Alpen in de vijfde editie van La Course! Bonjour à tous!

Dylan Groenewegen, Chris Froome en Tom Dumoulin