liveblog
NOS WielrennenAangepast

Groenewegen met ritzege in illuster rijtje met Zoetemelk en Raas

  • Dylan Groenewegen wint na de zevende ook de achtste etappe van de Tour de France
  • Greg Van Avermaet behoudt de gele leiderstrui
liveblog gesloten

Merci et à demain!

We sluiten af in Frankrijk met beelden op muziek van de achtste etappe, met een zwaaiende Burghardt, een demarrerende Ten Dam en de tweede ritzege op rij van Dylan Groenewegen.

Bedankt en tot morgen!

De tweede etappezege van Groenewegen op muziek

De dag van morgen

Morgen volgt de laatste etappe voor de rustdag van maandag. En dat belooft er eentje te worden: de negende rit gaat over ruim 156 kilometer van van Arras naar Roubaix. En wie Roubaix zegt, zegt kasseistroken.

En die zijn er dan ook: vijftien stuks in totaal. Het kan haast niet anders of het moet een leuke etappe worden. De etappe begint om 12.50 uur.

Het finishverslag in Radio Tour de France

Omdat het zo mooi was: het finishverslag van commentator Gio Lippens van de tweede ritzege van Dylan Groenewegen in deze Tour.

'Lau werd verrast door medevluchters'

De reactie van Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen na de achtste etappe van de Tour de France. Hij vertelt dat Laurens ten Dam met zijn vroege demarrage het publiek wilde vermaken, en werd verrast door zijn medevluchters Marco Minnaard en Fabien Grellier.

Van Dongen: 'Lau' wil het publiek vermaken, maar werd verrast door mede-vluchters

Tolhoek: dit hebben maar weinig jongens meegemaakt

De reactie van debutant Antwan Tolhoek na de achtste etappe van de Tour, die werd gewonnen door zijn ploeggenoot Dylan Groenewegen.

Debutant Tolhoek: dit hebben maar weinig jongens meegemaakt

Minnaard na kansloze aanval: ik vind het gewoon leuk om te doen

De reactie van Marco Minnaard na de achtste etappe van de Tour. Samen met Fabien Grellier was de Wanty-renner lange tijd in de aanval, uiteindelijk en zoals verwacht zonder succes.

Minnaard na kansloze aanval: ik vind het gewoon leuk om te doen

Straf voor Greipel en Gaviria

De schermutselingen tussen Greipel en Gaviria tijdens de sprint zijn niet onopgemerkt gebleven bij de jury: beiden zijn teruggezet naar respectievelijk de 92ste en 93ste plek.

Nagenieten in de Avondetape

Aan tafel bij Dione de Graaff in de Avondetappe (22.30 uur, NPO 1) zitten oud-renners Danny Nelissen en Johnny Hoogerland en schrijver Martijn Sargentini. De uitzending is ook te zien op NOS.nl.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Maassen: Groenewegen wint met twee vingers in z'n neus

De reactie van Lotto-Jumbo-ploegleider Frans Maassen na de tweede ritzege van Dylan Groenewegen.

Maassen: Groenewegen wint met twee vingers in z'n neus

Groenewegen: mooi hè, hier hebben we zo hard voor getraind

De reactie van Lotto-Jumbo-renner én ritwinnaar Dylan Groenewegen na de achtste etappe in de Tour de France.

Groenewegen: mooie hè, hier hebben we zo hard voor getraind

Algemeen klassement

De top-10

De uitslag van de achtste etappe op een keurig rijtje. En kijk eens aan: Dylan Groenewegen staat voor de tweede dag op rij bovenaan.

Kijken: de zege van Groenewegen

Groenewegen klopt Gaviria opnieuw: tweede ritzege op rij

Illuster rijtje

We hoopten er eerder vandaag al op en nu is het gebeurd ook: Dylan Groenewegen heeft zich in een illuster rijtje gevoegd van Nederlandse renners met twee etappezeges op een rij. De enige andere grootheden die dit kunstje ook flikten, waren Joop Zoetemelk in 1976 en Jan Raas in 1978.

Gaviria, wat doe je nu?

Helemaal koosjer verliep de massasprint niet, want Gaviria deelde in het gedrang tot twee keer toe een kopstoot uit aan Greipel, die aan de binnenkant de deur dichthield.

We zijn benieuwd wat de jury hiermee gaat doen.

Groenewegen wint weer!

Het is opnieuw Dylan Groenewegen! De Lotto-Jumborenner blijft André Greipel en Fernando Gaviria voor in de sprint.

1 km - Sprinten

De laatste kilometer! Wordt het weer Groenewegen? Of toch iemand anders....?

3 km - Massasprint

Het peloton raast met hoge snelheid door de bochtige straten van Amiens. We maken ons op voor de massasprint.

6 km - Grellier is klaar

Grellier is uitgeroepen tot strijdlustigste renner en kan zich dus met een gerust hart laten opslokken door het peloton. Het wordt, niet verrassend, toch echt een massasprint.

8 km - Minnaard is klaar

Het avontuur van Minnaard is voorbij, Grellier blijft nog even spartelen. In het peloton wordt al aan de massasprint gedacht.

Mollema is terug in het peloton. Dan Martin rijdt met Skujins op een minuutje achterstand.

16 km - Valpartij

Een flinke valpartij in het peloton, met Daniel Martin, Julian Alaphilippe en Timo Roosen onder de slachtoffers. Iedereen kan wel weer op de fiets stappen en de wedstrijd, op achterstand, vervolgen.

Ook Mollema, Skuijns, Laporte, Fuglsang en Barguil zijn door de valpartij op achterstand geraakt.

19 km - Einde in zicht

Het einde van de vlucht van Marco Minnaard en Fabien Grellier komt langzaam in zicht. Nog ruim een minuutje is er over van hun voorsprong. De sprinters kunnen zich alvast gaan voorbereiden.

30 km - Niet hard

Het gaat nog altijd niet hard in de achtste etappe. Minnaard en Grellier rijden nog altijd op kop, met nog altijd een voorsprong van ruim 2 minuten.

Ondertussen in de Giro Rosa

Wat een prachtige zege voor Annemiek van Vleuten, in de roze trui, op de Monte Zoncolan! Ze wint de voorlaatste etappe in de Giro Rosa en verstevigt daarmee de leiding in het klassement.

Nadat de vluchtsters Silvia Valsecchi, Sara Penton en Olena Pavloechina op 15 kilometer van de meet waren teruggepakt, doemde de Zoncolan op: een klim van 10,5 kilometer met een gemiddelde stijging van 11,5 procent en uitschieters van 22 procent.

Ashleigh Moolman koos op 5,5 kilometer van de finish de aanval en kreeg Van Vleuten mee. Ze sloegen een gat van een minuut, waarna Van Vleuten de Zuid-Afrikaanse achterliet met nog 2,5 kilometer te gaan.

50 km - Ruim 2 minuten

Nog ruim twee minuten is de voorsprong van het leidende duo Marco Minnaard en Fabien Grellier. Verder nog altijd weinig bijzonderheden vanuit de koers. Namens Lotto-Jumbo trekt Tolhoek aan het peloton, ook QuickStep rijdt van voren.

Elijzen gepolst als nieuwe bondscoach

Zo ben je analyticus bij Radio Tour de France, en zo word je door de KNWU gepolst om de nieuwe bondscoach te worden. Michiel Elijzen, ploegleider bij Veranda's Willems-Crélan, bevestigde zojuist op de radio dat hij in beeld is om de opvolger te worden van Thorwald Veneberg.

Ondertussen in Oostenrijk

Ben Hermans heeft de zeventigste editie van de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Belg van Israël Cycling nam in de derde rit de leiderstrui over van Giovanni Visconti en verdedigde het rode tricot daarna met verve. Visconti won de achtste en laatste etappe.

De derde etappe voerde de renners naar de top van de Kitzbüheler Horn. Hermans bleef in die klim Hermann Pernsteiner en Dario Cataldo voor, die ook tweede en derde werden in het eindklassement.

De slotetappe, goeddeels vlak en 162 kilometer lang, werd een prooi voor Visconti, die eerder al de tweede en vierde rit had gewonnen. Nick van der Lijke van Roompot eindigde op de slotdag als derde.

Ben Hermans

65 km - Seconde voor seconde

Langzaam maar zeker wordt de voorsprong van het leidende duo Minnaard & Grellier kleiner. Het gaat seconde voor seconde. Nog 3.12 is het nu.

Het profiel van de achtste etappe in de Tour de France

Kittel hoopt op vandaag

Voor de Duitse sprinter Marcel Kittel verloopt deze Tour de France nog niet op rolletjes. Ook gisteren kwam hij er in de massasprint niet aan te pas. "Gisteren was teleurstellend en zeker niet wat ik ervan had verwacht", zei Kittel voor de start. "Maar vandaag is een nieuwe kans, de laatste voor de rustdag, en die wil ik graag gebruiken."

"Ik zat gisteren niet op de goede plek, en voelde me ook niet zo goed. Soms heb je dat. Misschien kwam het wel omdat het vrijdag de dertiende was. Nee hoor, dat is een makkelijk excuus. Ik ben niet bijgelovig", aldus de Duitser.

Marcel Kittel voor de start

79 km - Geen bijzonderheden

De situatie in de Tour is nog altijd hetzelfde: Minnaard en Grellier aan kop, het peloton volgt op een kleine 4 minuten.

Fabien Grellier en Marco Minnaard in de kopgroep

Van Avermaet hoopt op 'iets magisch' in kasseienrit

Geletruidrager Greg Van Avermaet kijkt al uit naar de etappe van morgen, een soort mini-Parijs-Roubaix. "Ik ben heel erg gemotiveerd, het is een etappe die mij moet liggen", aldus Van Avermaet voor de start van de etappe van vandaag.

"Hopelijk gaat dat met het geel rond mijn schouders een belangrijke dag worden. Het zou iets magisch zijn, maar het is niet vanzelfsprekend. Ik ga mijn best doen."

Van Avermaet hoopt op 'iets magisch' in kasseienrit

92 km - Tussensprint

92 km - Grellier wint de tussensprint in La Neuve-Grange, voor Minnaard. Opvallend: de sprint in het peloton wordt gewonnen door Démare, voor groenetruidrager Sagan en tweevoudig ritwinnaar Gaviria.

Quintana: ik ben niet bang voor de kasseien

De Colombiaan Nairo Quintana is geen fan van kasseien. Maar over de Tour-etappe van zondag naar Roubaix zegt hij zich geen zorgen te maken.

Quintana: ik ben niet bang voor de kasseien

106 km - Tijdnood?

106 km - Slecht nieuws voor de voetbalfans: het peloton rijdt momenteel langzamer dan het langzaamste schema. Als het zo doorgaat, is de finish pas om 16.10 uur. De troostfinale op het WK tussen België en Engeland begint om 16.00 uur.

Mocht het zo blijven, dan verhuizen we voor de slotfase van de Tour van NPO 1 naar NPO 2. De Wimbledon-uitzending op NPO 2 wordt dan even onderbroken voor de wielrenners. Op NPO 1 is de troostfinale van het WK live te zien.

Op NOS.nl zijn de Tour de France, het WK voetbal, Wimbledon én Nederland-Kroatië (EK waterpolo) live en zonder onderbrekingen te volgen.

109,5 km - Ook bergpuntje voor Grellier

De koplopers verdelen de prijzen keurig onderling. Nadat Marco Minnaard het puntje op de Côte de Pacy-sur-Eure heeft gesprokkeld, gunt hij de eer nu aan Fabien Grellier. De Fransman is als eerste boven op de Côte de Feuquerolles (vierde categorie).

De voorsprong van de twee: 4.00 minuten.

118 km - Rustig

De achtste etappe verloopt zoals verwacht betrekkelijk rustig. De voorsprong van Minnaard en Grellier op het peloton ligt op ruim 4,5 minuut.

Groenewegen hoopt in rijtje met Raas en Zoetemelk te komen

Een interview met Dylan Groenewegen voor de start van de achtste etappe. Wint hij ook deze rit, dan wordt hij de derde Nederlander met twee etappezeges op rij.

Is Groenewegen klaar voor een nieuwe massasprint? "Ja, wel even kijken hoe de benen in de koers zijn. Maar normaal gesproken moet dat geen probleem zijn."

En welke etappezege vond hij mooier: Parijs of die van gisteren met de hele sprintelite nog in koers? "Parijs was emotioneel, er misten natuurlijk wat sprinters omdat het aan het einde van de Tour was, maar je moet Parijs ook wel halen. Parijs was een hele mooie overwinning, gisteren was een supermooie bevestiging."

Groenewegen hoopt in rijtje met Raas en Zoetemelk te komen

138 km - Voorsprong loopt op

We zitten voorlopig wel aan Marco Minnaard en Fabien Grellier vast. Hun voorsprong is opgelopen tot 6.30. Laurens ten Dam fietst daar nog rustig tussenin.

145 km - Ten Dam stopt ermee

Jammer maar helaas: Laurens ten Dam laat zich afzakken en wil waarschijnlijk energie sparen voor morgen. Minnaard en Grellier gaan met zijn tweetjes verder.

146 km - Bergpuntje Minnaard

De kopgroep is het eerste bergje gepasseerd: de Côte de Pacy-sur-Eure. Minnaard is als eerste boven en pakt het bergpuntje.

151 km - Voorsprong loopt op

Het peloton laat het leidende trio gaan en de voorsprong loopt op naar 2.50.

De koplopers: Laurens ten Dam (Sunweb), Marco Minnaard (Wanty) en Fabien Grellier (Direct Energie).

157 km - Gezelschap

Minnaard en Grellier rijden achter Ten Dam aan en ze gaan als trio verder. Met een kleine halve minuut op het peloton.

158 km - Demarrage Ten Dam!

Sensatie in de Tour: Laurens ten Dam demarreert! Zijn eerste demarrage ooit? Hij moet er zelf om lachen.

Een verrassende demarrage: Laurens ten Dam gaat ervandoor

161 - Lachen en kletsen

Er wordt wat gelachen en er wordt gekletst. Vooralsnog lijkt de achtste etappe op een ontspannen toerritje net veel Franse vlaggen langs de weg.

175 km - Burghardt juicht collega's toe

De vlucht van Marcus Burghardt was inderdaag een geintje. De Duitser is langs de kant van de weg aan staan om zijn collega's toe te juichen. Inmiddels zit hij weer in het peloton. Tous ensemble!

Burghardt zwaait naar peloton

Terpstra heeft er zin in!

Terpstra voorspelt verloop achtste etappe: gaaaaaaaaaaap

180 km - Départ réel

We zijn vertrokken! Met een spervuur aan aanvallen? Nou nee. Alleen Marcus Burghardt (Bora) rijdt lachend tien seconden voor het peloton uit, maar dat lijkt een grap.

0 km - Renners in neutralisatie

De renners zitten inmiddels op de fiets en zijn bezig aan de neutralisatie. Op de eerste rij uiteraard...Thomas De Gendt!

Chute!

Het is vandaag 14 juli. Oftewel Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag waarop de bestorming van de Bastille in Parijs in 1789 wordt herdacht. Dat was het begin van de Franse Revolutie. Traditioneel begint de dag altijd met een militair défilé in Parijs.

Het défilé wordt altijd tot in de puntjes voorbereid, maar ook dan gaat er weleens iets mis.

De dag van gisteren

Dylan Groenewegen won gisteren met groot machtsvertoon de zevende etappe van de Tour de France. Groenewegen was de eerste dagen niet te spreken over zijn benen, maar in Chartres declasseerde hij tweevoudig ritwinnaar Fernando Gaviria en wereldkampioen Peter Sagan.

Tour de France 2018: de zevende etappe op muziek

Profiel etappe 8

Het profiel van de achtste etappe in de Tour de France

Het peloton zet vandaag koers naar het noorden van Frankrijk. Onderweg zijn er niet al te veel obstakels, al zullen Toms Skujins, Dion Smith en Sylvain Chavanel ongetwijfeld graag op de twee klimmetjes van vierde categorie onderweg als eerste boven willen komen. De Let Skujins gaat met zes punten aan de leiding van het bergklassement.

Bonjour à tous!

Zijn eerste dagen verliepen moeizaam, maar waarschijnlijk is Dylan Groenewegen vanochtend met een uitstekend humeur uit bed gestapt. De sprinter van Lotto-Jumbo was gisteren namelijk na een slaapverwekkende etappe ongenaakbaar in de massasprint in Chartres. En vandaag krijgt de Amsterdammer in de rit van Dreux naar Amiens opnieuw een kans.

Met de kasseienrit naar Roubaix van zondag en daarna de eerste Alpen-ritten voor de boeg is het voorlopig ook de laatste kans voor de sprinters. Het zal dus weer dringen worden aan de finish. De officiële start van de achtste etappe is om 11.50 uur in Dreux, de finish wordt verwacht rond 16.00 uur in Amiens.

Dylan Groenewegen, Chris Froome en Tom Dumoulin