liveblog
NOS WielrennenAangepast

Gaviria boekt tweede zege in de schaduw van Koning Voetbal

  • Etappe 4 is een rit van 195 kilometer van La Baule naar Sarzeau, het Bretonse dorp waar UCI-voorzitter David Lappartient burgemeester is
  • Op de dag van Frankrijk-België in de halve finales van het WK, rijdt de Belg Greg Van Avermaet in het geel door Frankrijk
  • Fernando Gaviria wint in Sarzeau zijn tweede etappe voor Peter Sagan en André Greipel. Dylan Groenewegen is vierde.
liveblog gesloten

À demain

Morgen trekt de Tourkaravaan verder door het wielergekke Bretagne. De rit van Lorient naar Quimper van 204,5 kilometer belooft een spectaculaire rit te worden, die doet denken aan een klassieker in de Belgische Ardennen.

Vraag is of de Belgen en de Fransen morgen nog zin hebben om te koersen. Veel zal afhangen van de strijd vanavond in Sint-Petersburg. À demain!

Het profiel van de vijfde etappe in de Tour de France

Vierde etappe op muziek

De vierde etappe op muziek

Kruijswijk geschaafd

Steven Kruijswijk was iets minder fortuinlijk. Hij was bij beide valpartijen betrokken, maar de schade valt gelukkig mee. Een paar schaafwondjes.

Steven Kruijswijk na de finish van de vierde etappe in de Tour de France

Mollema tevreden

In tegenstelling tot eerdere berichten is Bauke Mollema vandaag niet gevallen. Hij moest alleen even van de fiets om zijn snelspanner aan te spannen. Prima dagje dus, voor de kopman van Trek.

Mollema: eigenlijk was het heel relaxed achterin het peloton

Wat is de schade?

De grote valpartij in de slotfase van de vierde etappe heeft een paar prominente slachtoffers geëist. Onder meer deze renners verloren tijd: Ilnoer Zakarin (+0.59), Marc Soler (+2.44), Wout Poels (+3.22), Laurens ten Dam (+3.48), Andrey Amador (+5.55), Robert Gesink (+6.22) en Tiesj Benoot (+10.12).

Voor Axel Domont (AG2R) zit de Tour er zelfs op. Hij is na Tsgabu Grmay en Luis Léon Sánchez de derde uitvaller.

Onder anderen Tomasz Marczyski en Axel Domont liggen op de grond in de vierde etappe van de Tour

Van Avermaet in geel naar Rode Duivels

De gele trui van Greg Van Avermaet kwam vandaag niet in gevaar. Hij kan zich met een gerust hart gaan richten op de halve finale van de Rode Duivels tegen Frankrijk vanavond. Die wedstrijd is uiteraard vanaf 20.00 uur live te zien op NPO 1.

Om 19.15 uur gaan we voorbeschouwen in Studio Rusland met Hugo Borst, Rafael van der Vaart en Kees Jansma.

Greg Van Avermaet in het geel na de vierde etappe van de Tour de France

Ondertussen op Wimbledon...

...is Kiki Bertens in de kwartfinales uitgeschakeld door de Duitse Julia Görges. De Wateringse verloor met 6-3, 5-7, 1-6 van de nummer 13 van de plaatsingslijst.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Kiki Bertens tijdens haar kwartfinalepartij tegen Julia Görges

Sagan blijft nog net in het groen

Vandaag werd Peter Sagan twee keer gevloerd door Fernando Gaviria, maar dankzij zijn late jump behoudt de Slowaak de groene trui. Zijn voorsprong op de Colombiaan bedraagt nog 4 punten.

1. Peter Sagan 143 punten
2. Fernando Gaviria 139 punten
3. Alexander Kristoff 72 punten
4. André Greipel 65 punten
5. Arnaud Démare 52 punten
...
10. Dylan Groenewegen 32 punten

Peter Sagan mag een nieuwe groene trui aantrekken

Groenewegen had de benen voor de winst

Groenewegen: met deze benen had ik kunnen winnen

Dylan Groenewegen kon zich voor de tweede keer deze Tour mengen in de strijd om de dagzege. Na een zesde plaats in de eerste etappe finishte hij vandaag als vierde. Een verbetering, maar Groenewegen is er niet blij mee.

"Met deze benen moet ik gewoon winnen en dat heb ik niet gedaan. De eerste twee dagen was ik gewoon niet goed genoeg, maar vandaag wel."

Lees verder.

Prima dag voor Dumoulin

Dumoulin: een hectische, maar prima etappe voor mij

Klassement

Het algemeen klassement na de vierde etappe van de Tour de France

Terpstra snapt het niet

Terpstra snapt niet dat andere ploegen niet werkten: een vreemd signaal

Van Keirsbulck baalt

Van Keirsbulck: het duurde een kilometer te lang

Kruijswijk op 'dranghek' van Gesink

Kruijswijk moest op 'dranghek' van Gesink naar de finish

Uitslag rit vier

Uitslag van de vierde etappe in de Tour de France

Tweede ritzege Gaviria

Gaviria sprint naar ritzege in Sarzeau

Kruijswijk is oké en dankt Gesink

Het was niet Robert Gesink, maar Steven Kruijswijk die bij de valpartij betrokken was. "Ik viel bovenop de rest, maar gelukkig was Robert daar als reddende engel". Kruijswijk kwam binnen op de (veel te grote) fiets van Gesink, maar verloor uiteindelijk geen tijd.

Gaviria wint!

Fernando Gaviria wint zijn tweede etappe! Hij klopt Peter Sagan en André Greipel op de streep. Dylan Groenewegen wordt vierde.

De finishfoto van de topdrie in de vierde etappe van de Tour de France

1 km - Sprint

De koplopers zijn eraan. We gaan sprinten!

Sky op kop

Er zijn klassementsrenners gevallen en dus gaat Sky nu opeens op kop rijden. De koplopers hebben nog maar 13 seconden voorsprong.

4 km -Valpartij!

Valpartij! En nu voorin het peloton, dat op drift is geraakt. Steven Kruijswijk en Robert Gesink liggen erbij, net als Tiesj Benoot, Ilnoer Zakarin en Rigoberto Urán.

Kruijswijk, Urán en Zakarin betrokken bij valpartij in finale

Prijs voor de strijdlust

En jawel. De prijs voor de strijdlust is voor Jerome Cousin, die als enige nog geen prijsje pakte onderweg. Maar mag hij ook gaan strijden om de dagzege?

6 km - Blufpoker

Er wordt veel blufpoker gespeeld in het peloton, dat de koplopers in de rug ziet op de lange rechte wegen. De ploegen van de sprinters laten vooral Niki Terpstra het werk doen, al krijgt hij wat steun van de mannen van Sagan en Cavendish. Het verschil is nog 43 seconden.

12 km - peloton moet opschieten

Met nog 12 kilometer te gaan is de voorsprong teruggebracht tot 1.23 minuten. De koplopers verkopen hun huid duur.

Glazen bol

De koplopers weren zich met man en macht, maar toch lijkt het gewoon uit te lopen op een massasprint. De laatste kilometers in Sarzeau zijn kaarsrecht en lopen lichtjes omhoog. Laten we de kanshebbers eens op een rijtje zetten:

  • Fernando Gaviria is dé te kloppen man na zijn sprintzege in de eerste etappe. Hij heeft bovendien een ervaren sprinttrein.
  • Als het chaotisch wordt - en dat zit er dik in, want voor de laatste vier kilometer is het draaien en keren - dan is Peter Sagan op zijn best.
  • En verder? Natuurlijk Dylan Groenewegen, André Greipel, Arnaud Démare, Mark Cavendish en Marcel Kittel.
  • Outsiders: Alexander Kristoff, Michael Matthews, Timothy Dupont
Fernando Gaviria wint de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk

21 km - Gaviria's mannen aan kop

De mannen van QuickStep nemen het heft in handen en rijden met zeven man voor Fernando Gaviria aan kop van het peloton. Meteen is er bijna een minuut van de voorsprong af. En het lijkt nog een stukje harder te kunnen. Nog 2.01 minuten hebben de vier.

Arme Lawson Craddock!

De Texaan viel in de eerste etappe op zijn gezicht en schouder en liep daarbij een breukje op in zijn schouderblad. Dan is het lastig om aan te klampen in het peloton.

Lawson Craddock bungelt aan de staart van het peloton

Koplopers geloven erin!

27 km - De vier koplopers hebben geprofiteerd van de valpartij in het peloton en trekken nu de gashendel volledig open. Daarmee bezorgen zij Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Tim Declercq (QuickStep) alsnog een zware dag. Voorlopig doen die twee Belgen al het werk aan kop van het peloton.

De voorsprong schommelt nu al een flinke tijd rond de 2.50 minuten.

35 km - Gesink terug

Alle achterblijvers zijn weer aangesloten bij het peloton, dus ook Robert Gesink. De voorsprong van de koplopers is inmiddels weer drie minuten.

Bonificatiesprint

Ook de bonificatieseconden gaan vandaag naar de koplopers. 1. Claeys (3 seconden), 2. Van Keirsbulck (2 seconden), 3. Perez (1 seconde). Opvallend: Jérôme Cousin grijpt overal naast vandaag. De prijs van de strijdlust dan maar?

Kruijswijk bij rondearts?

Ook Steven Kruijswijk zou op de grond hebben gelegen bij de valpartij. Hij vraagt om de rondearts.

50 km - Chute!

50 km - Chute! Achterin het peloton duiken een paar renners de berm in. Jakob Fuglsang en Mikel Landa lijken het voornaamste slachtoffer, maar ook Robert Gesink en Bauke Mollema zouden erbij zitten.

Het peloton houdt in om de achterblijvers te laten terugkeren en plotseling is het verschil met de koplopers weer 2.25 minuten. Robert Gesink en Amund Grøndahl Jansen hebben nog wel een flinke achtervolging voor de boeg.

Chute! Renners duiken in de berm in vierde etappe

We koersen in de schaduw van Koning Voetbal

Oliver Naesen

Naesen gaat kijken in kampioenstruitje

Ook de Tour de France is in de ban van de halve finale op het WK tussen Frankrijk en België. En dat geldt natuurlijk helemaal voor de Franse en Belgische renners. "Het leeft heel erg, je kunt er niet omheen", zei de Belgische AG2R-renner Oliver Naesen voor de start van de vierde etappe. "We koersen echt in de schaduw van Koning Voetbal."

Hij gaat vanavond kijken in de Belgische kampioenstrui, die hij vorig jaar won.

Lees en luister naar meer reacties.

Oliver Naesen

59,5 km - Geen sprint voor het bergpuntje

Anthony Perez pakt het ene bergpuntje op de Côte de Saint-Jean-la-Poterie (4de categorie). Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Dion Smith, maar die blijft leider in het bergklassement op basis van zijn positie in het algemeen klassement.

De voorsprong van de koplopers bedraagt nog maar 1.43 minuten.

Fittie Lappartient-Brailsford #2

Hieronder schreven we al over Sky-baas Dave Brailsford, die UCI-voorzitter David Lappartient "de mentaliteit van een Franse dorpsburgemeester" verweet.

Lappartient heeft daar inmiddels op gereageerd in de krant Le Parisien: "Door mij als burgemeester te beledigen, beledigt hij 35.000 burgemeesters in Frankrijk en de Fransen in het algemeen. Ik weet niet wat hij daarmee beoogt. Als je arrogant bent, dan zal er vroeg of laat altijd iemand zijn die je weer op je plek zet. Met de laatste persoon die mij een "Bretons burgemeestertje" noemde, is het niet goed afgelopen. Dat was Brian Cookson."

Lappartient werd in september 2017 verkozen tot UCI-voorzitter, ten koste van zittend voorzitter Cookson.

Sprinthelm voor Groenewegen?

Zet Groenewegen zijn sprinthelm op?

80 km - Twee minuten

De honger in het peloton leek gestild, maar de voorsprong loopt nu toch snel terug tot twee minuten. Even inhouden, Robert Gesink...?

90 km - Drie minuten voorsprong

Na de tussensprint is de voorsprong van de vier vluchters nog maar drie minuten. Daarmee is de honger van de achtervolgers voorlopig gestild.

De vier koplopers op weg naar Sarzeau

Gaviria loopt in op Sagan

97,5 km - Uitslag tussensprint:

1. Van Keirsbulck 50 punten
2. Claeys 17 pnt
3. Perez 15 pnt
4. Cousin 13 pnt
5. Gaviria 11 pnt
6. Greipel 10 pnt
7. Sagan 9 pnt
8. Degenkolb 8 pnt
9. Kristoff 7 pnt
10. Kittel 6 pnt

Fernando Gaviria loopt 2 puntjes in op groentruidrager Peter Sagan. Het verschil is nu 30 punten, de winnaar van de etappe verdient straks 50 punten.

Nog 2 km tot tussensprint

We gaan richting de tussensprint in Derval op 97,5 kilometer van de meet. De koplopers zullen de meeste punten opslokken. Krijgen we daarachter weer een sprintje tussen groenetruidrager Peter Sagan en Fernando Gaviria?

Gesink voor Groenewegen

En ook Robert Gesink rijdt aan kop van het peloton voor Dylan Groenewegen. Toch voert het rood van Lotto-Soudal de boventoon aan kop van het peloton. Zou André Greipel goede benen hebben vandaag?

Het effect is duidelijk: in vijf kilometer is de kopgroep een minuut kwijt van zijn voorsprong. Nog 5.45 minuten voor de vier.

Duit in het zakje

110 km - De voorsprong van de vier vluchters is nog altijd zeven minuten. In het peloton melden de eerste sprintersploegen zich vooraan: Lotto-Soudal (voor Greipel), QuickStep (Gaviria) en FDJ (Démare) hebben één mannetje naar voren gestuurd.

Snelwandelen

Er gebeurt niet veel, maar van een echte wandeletappe is ook weer geen sprake. De eerste twee koersuren zijn afgelegd met een gemiddelde van boven de 40 kilometer per uur.

Verbandje voor Burghardt

Marcus Burghardt, de Duitse tempobeul in dienst van Peter Sagan, viel vandaag nog voor de start in de neutralisatie. Hij is even op bezoek gegaan bij de dokter en kan zijn weg gewoon vervolgen.

Marcus Burghardt meldt zich bij de dokter in de vierde etappe van de Tour de France

Wat was Cavendish nu aan het doen?

Cavendish laat zendertje in berm vallen

Beroemde burgemeester

We zijn op weg naar Sarzeau, een dorpje van amper 8.000 inwoners in Bretagne. Maar dat dorpje heeft wel een beroemde burgemeester: UCI-voorzitter David Lappartient.

En dat doet hij niet onverdienstelijk: vorig jaar werd Lappartient zelfs gekozen tot beste burgemeester van Frankrijk.

Dave Brailsford, ploegbaas van Team Sky, denkt daar overigens heel anders over. Brailsford betichtte Lappartient na de vrijspraak van Chris Froome in de salbutamolzaak 'de mentaliteit van een Franse dorpsburgemeester" te hebben.

Kwis die niet te googelen is

Tijd voor de dagelijkse quiz van Radio Tour de France! Komt 'ie: Wat is de stand in renners tussen Frankrijk en Belgie bij de eerste elf van deze etappe? Noteer het als een voetbaluitslag (bijvoorbeeld 3-2) in het onderwerp en zet in de mail je naam en adres.

Insturen kan tot 10 kilometer voor de streep, naar kwis@nos.nl.

Cavendish zoekt iets

Mark Cavendish gaat opeens van de fiets en raapt iets op uit de berm. Zijn zendertje? Merkwaardig...

Déjà vu

Een jaar geleden reed Guillaume Van Keirsbulck in de vierde rit van de Tour al 183 kilometer in zijn eentje op kop. Uiteindelijk werd hij teruggepakt en liep het uit op een gedenkwaardige sprint, waarin Peter Sagan Mark Cavendish de hekken inreed en uit de Tour de France werd genomen.

Van Keirsbulck is overigens de best geklasseerde renner in de kopgroep op 4.54 minuten van Greg Van Avermaet en rijdt dus virtueel in het geel. Voor wat het waard is...

Guillaume van Keirsbulck in zijn eentje onderweg naar Vittel in de Tour van 2017

164 km - 7.30 minuten

De voorsprong van de vier blijft nu al een paar kilometer stabiel rond de 7.30 minuten. Greg Van Avermaet heeft zijn BMC-mannen op kop gezet van het peloton, zij gaan de vlucht controleren.

Dimitri Claeys, Jerôme Cousin, Guillaume van Keirsbulck en Anthony Perez vormen de vlucht van de dag in de vierde etappe

Groenewegen moet nog even wachten

Groenewegen blij met pijn van ploegentijdrit: heb weer kracht in de poten

Vermote kijkt met zelfvertrouwen naar Rode Duivels

Vermote gelooft dat België de WK-finale kan halen

177 km - nu al 6 minuten

De voorsprong van Cousin (Direct Energie), Perez (Cofidis), Claeys (Cofidis) en Van Keirsbulck (Wanty) is nu al meer dan 6 minuten. En écht hard hoeven ze er niet voor te werken, zo lijkt het.

Twee Belgen, twee Fransen

185 km - Mais bien sûr! De vlucht van de dag bestaat vandaag uit twee Belgen en twee Fransmannen: Jerôme Cousin (Direct Energie) en Anthony Perez (Cofidis) vertegenwoordigen Les Bleus, Dimitri Claeys (Cofidis) en Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) zijn de Duivels van de dag.

De vier reden direct vanuit de start weg en het peloton vindt het prima. Na tien kilometer heeft het viertal al een voorsprong van 3 minuten.

195 km - Départ

Alle voetbalvragen zijn beantwoord, het is tijd voor koers! Koersdirecteur Christian Prudhomme heeft het startsein gegeven voor de vierde etappe. Wie zitten er in de eerste vlucht?

Terpstra heeft snode plannen

Terpstra hoopt op waaiers: wie weet trekt iemand het op de kant

Het parcours

De renners rijden vandaag een route in de vorm van een hoefijzer. Er zijn twee sprintjes (een voor de groene trui en een voor de bonificatieseconden). En de Nieuw-Zeelander Dion Smith gaat zijn best doen om zijn bolletjestrui te verdedigen op de Côte Saint-Jean-la-Poterie (800 meter à 7,8 procent).

De laatste vier kilometers van de etappe gaan over een kaarsrechte weg. Oud-renner Henk Lubberding zet zijn geld op Peter Sagan.

Het profiel van de vierde etappe in de Tour de France

Pijn in zijn bil

Dylan Groenewegen stapte gisteren iets minder fris van zijn tijdritfiets. Het is te hopen dat hij voldoende hersteld is om vandaag zijn kans te grijpen in de sprint. Want dat het daarop uitdraait, zit er dik in.

Groenewegen had kramp in zijn bil

Dumoulin in zijn nopjes

Opgetogen Dumoulin: we hebben supergoed gereden

Dumoulin

Terug naar het wielrennen. Hij werd gisteren slechts vijfde met Sunweb, maar misschien luistert de grote winnaar van de dag wel naar de naam Tom Dumoulin? Van alle topfavorieten staat hij er het beste voor.

De voorsprong van Tom Dumoulin op zijn concurrenten na de ploegentijdrit

Wat zegt Van Avermaet er zelf over?

Van Avermaet is nog schor van kwartfinale van Rode Duivels

Twee gedachten

Met zijn achtergrond als voetballer is het niet gek dat Van Avermaet vandaag met zijn hoofd ook een beetje bij de Rode Duivels is. Vanavond zal hij vooral duimen voor Thibaut Courtois.

Wist u dat...?

Geletruidager Greg Van Avermaet tot zijn achttiende voetballer was? En niet onverdienstelijk. De olympisch kampioen was doelman bij SK Beveren in de tijd dat Yaya Touré in de hoofdmacht aan de weg timmerde.

Toen Van Avermaet, die overigens vernoemd is naar Greg Lemond, op de bank belandde besloot hij voor de lol een paar keer mee te doen aan een wielerkoers. Tot zijn coach bij Beveren in de krant las over de 'doelman in de koers'.

Met stoom uit de oren dwong hij Van Avermaet te kiezen. Hij koos de fiets en de rest is geschiedenis....

Ploegentijdrit op muziek

De ploegentijdrit van gisteren gooide het algemeen klassement op zijn kop. Toen de rookwolken eenmaal waren opgetrokken, kreeg Greg Van Avermaet de gele trui om de schouders. Zijn ploeg BMC won de ploegentijdrit, voor Team Sky en QuickStep.

De ploegentijdrit in de Tour op muziek

Kijken en luisteren

Vanaf 14.10 uur is de vierde etappe live te zien via NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Vanaf 14.00 uur doet Radio Tour de France op NPO Radio 1 verslag.

Vanavond blikt Dione de Graaff terug op de Tourdag in De Avondetappe (NPO 1 en NOS.nl). De uitzending begint om 22.31 uur.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Bonjour à tous!

Goedemiddag! Op de dag Frankrijk en België gaan strijden om een plek in de finale van het WK voetbal krijgt het peloton 195 kilometer van La Baule naar Sarzeau voor de wielen. Het parcours is relatief vlak, dus grote kans dat er vandaag veel gekeuveld zal worden over Les Bleus en de Rode Duivels.

Dylan Groenewegen, Chris Froome en Tom Dumoulin