liveblog
NOS NieuwsAangepast

Het is gelukt: alle jongens en coach gered uit Thaise grot

Het is de derde dag van de reddingsactie in Thailand. Alle jongens en hun coach zijn gered uit een grot waar ze sinds 23 juni vastzaten.

liveblog gesloten

Een spannende dag met een goede afloop

Het was een spannende dag voor de duikers vandaag: ze moesten de laatste vier jongens en de voetbalcoach uit een grot in Noord-Thailand redden. De groep zat al sinds 23 juni in de grot vast, en de omstandigheden waren heel slecht.

Maar het is ze gelukt, alle jongens en de coach zijn gered. Gisteren en eergisteren werden al acht jongens uit de grot gehaald. Met die jongens gaat het goed, het is onduidelijk hoe het met de personen gaat die vandaag uit de grot zijn gered.

Hoe dan ook, de blijdschap is wereldwijd voelbaar. Reacties van wereldleiders stromen al binnen en in Chiang Rai, de plek waar het ziekenhuis zich bevindt, is het gevoel van opluchting overduidelijk aanwezig.

Hoe het nu verder gaat is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat de jongens minstens een week in quarantaine in het ziekenhuis moeten verblijven. Als ze weer sterk genoeg zijn en de kans op besmette infecties niet meer aanwezig is, worden ze in contact gebracht met hun familie.

Wij sluiten dit liveblog. Nog een fijne dag!

Trump: wat een mooi moment

Langzaam komen de reacties van wereldleiders op de geslaagde reddingsactie binnen. Ook Trump laat weten erg blij te zijn: "Wat een mooi moment - allemaal vrij, geweldig gedaan!", twittert de Amerikaanse president.

May reageert op goede nieuws

Ook de Britse premier Theresa May is erg blij met de succesvolle reddingsactie. "De hele wereld keek mee en zal de dapperheid van de betrokkenen waarderen", schrijft ze op Twitter.

Ambulances bij ziekenhuis

De ambulances met de geredde jongens zijn aangekomen bij het ziekenhuis. Een BBC-journalist deelt een filmpje op Instagram.

Thaise marine erg blij

De Thaise marine is erg blij met de geslaagde reddingsactie. "We weten niet of dit een wonder of wetenschap is, maar de 13 mensen zijn uit de grot gekomen", plaatst de marine op Facebook.

Blijdschap in Chiang Rai

Correspondent Marieke de Vries staat bij het ziekenhuis in Chiang Rai, waar ook doorgedrongen is dat alle jongens en hun coach uit de grot zijn gehaald.

'Iedereen is uit de grot'

Nog wachten op duikers en arts

Nu moeten nog vier duikers en een arts uit de grot komen, meldt de Thaise marine op Facebook. De duikers en arts hebben geholpen bij de reddingsactie.

Ook marine heeft bevestigd

De Thaise marine heeft het nu ook bevestigd: iedereen is bevrijd.

Iedereen is gered

De laatste personen zijn uit de grot gered. De coach en de jongens zijn nu allemaal vrij en worden behandeld en onderzocht. Met de jongens die gisteren en eergisteren werden gered, gaat het goed. Hoe het met de vier jongens en de coach gaat die vandaag zijn vrijgekomen, is nog onduidelijk. Zij worden zo snel mogelijk met ambulances en traumahelikopters naar het ziekenhuis in Chiang Rai gebracht, op ongeveer 60 kilometer van de grot.

Filmen met drone niet toegestaan

Een buitenlandse journalist is gearresteerd omdat hij met een drone de ingang van de grot probeerde te filmen, meldt een journalist op Twitter.

Drie ambulances verlaten terrein

Volgens meerdere ooggetuigen zijn er net drie ambulances vertrokken vanaf het terrein. Waarschijnlijk vervoeren die de jongens die eerder vandaag zijn gered naar het ziekenhuis.

Toestand jongens niet stabiel

De toestand van de jongens die vandaag gered zijn, is niet stabiel genoeg om ze te vervoeren naar het ziekenhuis. Daarom worden ze eerst behandeld in het veldhospitaal voor de grot, vertelt correspondent Marieke de Vries. Wanneer ze naar het ziekenhuis, op 60 kilometer afstand, worden gebracht, is onbekend.

Ambulances hebben nog meer voorrang dan normaal

De politie blokkeert de weg waarop de ambulances met de jongens rijden voor publiek.

Broodjes met chocoladepasta voor geredde jongens

De jongens die de afgelopen twee dagen zijn gered, mochten tot vanmiddag alleen nog maar havermout eten. Hun spijsvertering zou pittiger voedsel niet aankunnen. De Thaise minister van Volksgezondheid heeft echter net laten weten dat de jongens vanmiddag vroegen om brood met chocoladepasta. Dat vonden de artsen niet gevaarlijk, dus dat kregen ze.

Coach als laatste de grot uit

Momenteel zitten nog twee personen in de grot vast: een jongen en de voetbalcoach. De voetbalcoach heeft aangegeven dat hij als laatste de grot wil verlaten. Hij voelt zich verantwoordelijk omdat hij de jongens meenam de grot in. Bovendien is hij ernstig verzwakt omdat hij al het eten bewaarde voor de jongens. Die kregen in de grot meditatieles van hun coach zodat ze niet in paniek zouden raken.

Wat deden de jongens eigenlijk in de grot?

De groep van twaalf voetballers tussen de 11 en 16 jaar oud en hun coach zaten sinds 23 juni vast, toen ze na een oefenwedstrijd het grottencomplex in gingen. Ze hadden het plan om hun naam in de stenen aan het einde van de grot te kerven. Door hevige regenval liepen delen van de grot onder water, waardoor de jongens niet meer zelf naar buiten konden komen.

'Elfde jongen naar buiten gedragen op brancard'

Volgens een ooggetuige van Reuters is ook een elfde jongen naar buiten gebracht. Hij zou op een brancard uit de grot zijn gedragen. Dat betekent dat er nog een jongen en de coach vastzitten.

Bevestiging redding negende jongen

De Thaise autoriteiten hebben bevestigd dat de negende jongen uit de grot is gered. "De negende Wild Boar (het voetbalteam van de jongens) was uit de grot om 16.06 uur (lokale tijd). Hooyah!", schrijft de Thaise marine op Facebook.

Ambulance verlaat gebied

In de video is te zien hoe de eerste ambulance het gebied verlaat:

Reddingsactie in grot weer verder: ambulance verlaat het gebied

'Ook tiende jongen gered'

Volgens CNN is ook de tiende jongen uit de grot gered. Dat is de tweede jongen vandaag. Nog twee jongens en hun voetbalcoach zitten vast.

Negende jongen wordt gecheckt door doktoren

De negende jongen die uit de grot is gered, wordt momenteel onderzocht door doktoren op een plek voor de grot.

'Negende jongen gered'

Volgens een bron van Reuters is een negende jongen uit de grot gered. Een ambulance verliet eerder al de plek. Het is onduidelijk hoe het met de jongen gaat.

Nog drie jongens en hun coach zitten nu vast. Gisteren en eergisteren werden al acht andere jongens gered.

Eerdere reddingsactie

Uit de grot zijn gisteren en eergisteren acht jongens gered. Met hen gaat het naar omstandigheden goed. Doktoren waren bang dat de jongens een infectie zouden hebben, maar ze hebben geen koorts dus die angst is waarschijnlijk geweken. Ook hebben ze geen problemen met hun zicht, na het verblijf van twee weken in de donkere grot. De jongens moeten zeker een week in het ziekenhuis blijven. Als ze geen infectie blijken te hebben, mag de familie bij ze op de kamer.

Bekijk de video om te zien welke weg de laatste jongens moeten afleggen om uit de grot te komen:

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?