liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Acht jongens gered, reddingsactie Thailand voor vandaag beëindigd'

Een Thais voetbalteam en hun coach zitten al twee weken vast in een grot in Thailand. Gisteren werden bij een reddingsactie vier jongens gered; zij liggen in het ziekenhuis. Vandaag hopen duikers en artsen vier tot zes jongens te kunnen redden.

liveblog gesloten

Morgen gaat de reddingsactie weer verder

Volgens meerdere bronnen is de reddingsactie voor vandaag beëindigd. Morgen wordt de actie weer hervat en wordt geprobeerd om de laatste vier jongens en de coach te redden.

Wij sluiten dit liveblog bij deze af. Nog een fijne dag!

Ook vierde ambulance vertrokken vanaf grot

En ook een vierde ambulance is vertrokken vanaf de grot. Waarschijnlijk wordt met deze ambulance de vierde geredde jongen vervoerd naar het ziekenhuis in Chiang Rai.

'Twee ambulances onderweg naar ziekenhuis'

Er zouden twee ambulances zijn weggereden vanaf de reddingslocatie, meldt een BBC-journalist. Alle geredde jongens worden naar een ziekenhuis in Chiang Rai gebracht.

'Reddingsactie morgen weer verder'

CNN meldt dat de reddingsactie voor vandaag afgelopen is. Morgen wordt de actie weer hervat: dan worden waarschijnlijk de overige vier jongens en de coach uit de grot gehaald.

'Achtste jongen gered'

Volgens persbureau Reuters is ook een achtste jongen uit de grot gered. Eerder vandaag werd aangekondigd dat vier tot zes jongens gered zouden worden vandaag: inmiddels zijn vandáág vier jongens gered, gisteren ook.

Het is onbekend of er nog meer uit de grot zullen worden gehaald vandaag. Alle geredde jongens worden naar het ziekenhuis in Chiang Rai gebracht. In de grot zitten nog vier voetballers, en hun coach, vast.

Duikers doen het meeste werk

De jongens hoeven niet veel zelf te doen tijdens de reddingsactie: de duikers doen het meeste werk. Voordat ze de grot uit worden begeleid, worden ze lichtelijk verdoofd om paniek te voorkomen. De duikers brengen de jongens een duikfles en een masker zodat ze normaal kunnen ademen, legt Peter Dennis van de Britse Cave Rescue Council uit aan BBC. "Volgens veel mensen moesten de jongens leren duiken, maar dat is niet het geval. Ze worden eigenlijk gewoon door het water heen getrokken door de duiker", zegt Dennis.

Jongens verblijven in quarantaine

Het gaat goed met de vier jongens die gisteren zijn gered. Ze verblijven in quarantaine op de achtste verdieping van het ziekenhuis in Chiang Rai. Dat ziekenhuis ligt op ongeveer 60 kilometer afstand van de grot.

Doktoren overleggen momenteel of de jongens mogen worden bezocht door hun families. Zij zouden dan wel in quarantaine moeten blijven om besmetting van eventuele infecties te voorkomen.

Het is nog onbekend hoe het gaat met de drie jongens die vandaag zijn gered.

'Zevende jongen gered'

Ook een zevende jongen is gered, meldt persbureau Reuters. In de grot verblijven momenteel nog vijf jongens, en de coach, volgens het persbureau.

Vandaag gaat het echt sneller

Verslaggever Marieke de Vries is in Thailand bij de grot waar de jonge voetballers vastzitten. Ze vertelt waarom de redding onverwacht snel gaat en hoe het met de bevrijde jongens gaat.

'Het ging vandaag twee uur sneller dan gisteren'

'Vijfde jongen bij ziekenhuis aangekomen'

Volgens journalisten is een ambulance bij het ziekenhuis in Chiang Rai aangekomen. In dat ziekenhuis worden de eerder geredde jongens ook behandeld.

'Ook zesde jongen gered'

Meerdere bronnen melden dat ook een zesde jongen is gered uit de grot. Dat is nog niet bevestigd. In de grot zouden na deze redding nog zes jongens vastzitten, en de coach.

'Vandaag werken we sneller'

Volgens de gouverneur van Chiang Rai, de stad waarin de grot zich bevindt, hebben de jongens die gisteren gered zijn veel honger. "Ze willen khao pad grapao eten", vertelde Narongsak Osatanakorn, refererend aan een gerecht met vlees, chili en rijst.

Ook vertelde hij dat de autoriteiten met veel vertrouwen aan de reddingsactie zijn begonnen vandaag. "We zijn net zo klaar ervoor als gisteren. De kracht van de jongens, het plan: alles is nog hetzelfde. Alleen zullen we vandaag sneller werken omdat we bang zijn voor de gevolgen van de regen."

Dokter: eerst onderzoeken op besmetting

Een dokter vertelt aan de CNN dat de jongens als eerste worden onderzocht op het hebben van histoplasmose. Dat is een besmetting met een schimmel die in grotten kan overleven en longproblemen kan veroorzaken.

Als de jongens zijn besmet met de schimmel hebben ze last van koorts en ademhalingsproblemen. Het is nog onduidelijk of dit het geval is.

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

De duikers en artsen proberen vandaag nog drie tot vijf andere jongens uit de grot te redden.

In deze video zie je welke route de jongens moeten afleggen:

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

Op weg naar het ziekenhuis

Volgens een journalist is een ambulance met de vijfde jongen op weg naar het ziekenhuis.

Vijfde jongetje gered uit grot

Uit de grot in Thailand is een vijfde voetballertje gered. Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Gisteren werden al vier jongetjes gered: zij liggen ook in het ziekenhuis.