liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vier Thaise jongens veilig in ziekenhuis, 'noodweer losgebarsten'

  • In Thailand zijn vier jongens succesvol uit de ondergelopen grot bevrijd
  • Het reddingsteam heeft zeker tien uur nodig ter voorbereiding van een nieuwe operatie
  • De groep van twaalf voetballers en hun coach zitten sinds 23 juni vast
liveblog gesloten

Einde liveblog

De reddingsactie wordt op zijn vroegst pas morgen hervat. Vandaag zijn vier van de twaalf jonge voetballers gered en naar het ziekenhuis gebracht. Ze maken het naar omstandigheden goed, meldt de Thaise overheid. Hun coach zit ook nog vast in de grot.

Het liveblog wordt afgesloten.

Thaise gouverneur: 'Meer succes dan we hadden verwacht'

'Grot kan weer onder water lopen'

Het regent hard op de plek waar nog acht jonge voetballers en hun coach vastzitten in een Thaise grot. "Als dit de hele nacht zo doorgaat kan het zijn dat ze de reddingsmissie moeten staken", zegt correspondent Marieke de Vries op NPO Radio 1. De kans bestaat dat het grottencomplex opnieuw onder water komt te staan. "Dan wordt het heel lastig om de rest er alsnog uit te krijgen."

De Vries benadrukt dat de Thaise autoriteiten daar voorlopig niet van uitgaan. De gouverneur vertelde op een persconferentie dat de verwachting is dat de reddingsactie morgen kan worden hervat. Nu krijgen de duikers rust en worden de lege zuurstofflessen vervangen. De nieuwe flessen moeten worden verspreid langs de route van de reddingsmissie.

Vier kilometer door een 'donker labyrint'

Vier van de twaalf jonge voetballers hebben onder barre omstandigheden de ondergelopen grot weten te verlaten. Ze droegen speciale duikbrillen die het hele gezicht afsluiten. Elk kregen ze twee duikers ter begeleiding door het "donkere labyrint", zoals ervaren grotduikers het complex omschrijven.

Vier kilometer lang moesten ze klauteren over scherpe rotsen en duiken door kleine passages. Sommige doorgangen zijn net groot genoeg voor een volwassen persoon. Ook moesten de tieners waden door de modder, praktisch in het donker. Want het licht van schijnwerpers helpt in dit geval amper bij het verbeteren van de zichtbaarheid.

Afgelopen week kwam een ex-marineduiker om het leven in het ondergrondse gangenstelsel. Hij is een van de negentig duikers die helpen bij de reddingsactie.

De vier jongens bereikten eind van de middag en begin van de avond, lokale tijd, het begin van de grot. Ze zijn veilig overgebracht naar het ziekenhuis. Morgen gaat de reddingsactie verder, als de omstandigheden het toelaten.

Deze weg moeten de jongens afleggen door de grot

'Coach heeft zelf niets gegeten'

Het is nog altijd onduidelijk waarom de 25-jarige Ekkapol Chantawong zijn voetballers de grot in heeft geleid. Desondanks wordt de coach volgens correspondent Marieke de Vries weinig verweten. "Hij nam ze mee de grot in toen het nog geen regenseizoen was."

Chantawong heeft naar verluidt al het voedsel aan de tieners gegeven. "Hij heeft zelf niets gegeten", zegt De Vries. "En hij heeft de jongens leren mediteren, zodat ze niet in paniek raakten. Dat is iets wat de ouders en familie heel erg waarderen."

Thaise gouverneur: 'Eindelijk'

"Na zestien dagen is dit de dag waar we al die tijd op hebben gewacht", zegt de gouverneur en hoofd van de reddingsactie tijdens een persconferentie. Hij vertelt dat de reddingswerkers de Wilde Zwijnen "eindelijk in levenden lijve" hebben gezien. De Wilde Zwijnen is de naam van het voetbalteam. "We hebben nu vier jongens gered."

'Dit de dag is waar we al die tijd op hebben gewacht'

Definitief: geen zes maar vier jongens gered

Reuters heeft zijn berichtgeving aangepast over het aantal jongens dat uit de grot is gehaald. Het zijn er vier en niet zes, zoals het persbureau eerder deze middag had gemeld.

De vier zijn per helikopter naar een ziekenhuis in de stad Chiang Rai gebracht. De gouverneur zegt dat ze veilig zijn aangekomen, maar over hun medische toestand is verder niets bekend.

Nederlandse hulp niet meer nodig

Het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck stuurt toch geen extra mankracht en materieel naar Thailand om te helpen bij de reddingsactie in de grot. Aangezien het inzetten van duikers succesvol is gebleken, is het niet meer nodig, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Gisteren was directeur Van Heck aanwezig in het kamp bij de grot. Daar sprak hij met de met technische dienst en kreeg volgens correspondent Marieke de Vries te horen "nee, uw pompen hebben we niet meer nodig, we hebben alles onder controle."

Waarom zijn de sterkste jongens gered?

Het reddingsteam heeft vanaf het begin benadrukt dat de meest fitte jongens als eerste uit de grot worden gehaald. Correspondent Marieke de Vries legde tijdens een live-uitzending uit waarom:

'Zodra iemand kan, halen we hem eruit'

Trump lovend over reddingsteam

President Trump twittert dat de VS nauw samenwerkt met Thaise overheid om het voetbalteam uit de grot te krijgen. "Heel dappere en getalenteerde mensen", zegt hij over het reddingsteam.

Nieuwe reddingsoperatie over 10 uur

De vier geredde jongens zijn veilig aangekomen in het ziekenhuis. Dat zegt de gouverneur en hoofd van de reddingsmissie tijdens een persconferentie. De reddingsactie verloopt volgens hem beter dan verwacht. Het team, dat bestaat uit 90 duikers, heeft minstens tien uur nodig om zich voor te bereiden op de volgende reddingsactie.

Hoe kwamen de jongens in de grot terecht?

'Voetbalteam en coach werden verrast door hoge water'

'Reddingsactie mogelijk sneller klaar'

Correspondent Marieke de Vries geeft antwoord op de vraag hoelang het duurt voordat alle jongens gered zijn. Oorspronkelijk stond er drie tot vier dagen voor gepland, maar als alles meezit zou het sneller kunnen gaan.

Hoelang duurt het nog tot ze er allemaal uit zijn?

'Sterkste jongens eerst gered'

Bij de reddingsactie zijn eerst de meest fitte jongens uit de grot gehaald. "Je gaat niet iemand die klaar is voor de tocht daar langer laten zitten, omdat anderen wat zwakker zijn", legt correspondent Marieke de Vries deze keuze van het reddingsteam uit. "Dit geeft de zwakkere jongens, die bijvoorbeeld wonden hebben, wat meer tijd om aan te sterken."

'Vier jongens hebben tocht waarschijnlijk goed doorstaan'

NOS-correspondent Marieke de Vries staat bij de grot en vertelt dat de vier geredde jongens "de tocht waarschijnlijk goed hebben doorstaan." Voor de zekerheid moeten ze wel een nacht in het ziekenhuis blijven. Daarna worden ze met hun familie herenigd.

Vier Thaise jongens uit de grot bevrijd

Kijk de livestream terug

Correspondent Marieke de Vries deed live verslag van de reddingsactie in Thailand. De livestream is terug te kijken via de Facebookpagina van de NOS, of in de volgende YouTube-link:

Nu zijn het er mogelijk al zes

Een lid van het reddingsteam zegt tegen persbureau Reuters dat er inmiddels al zes jongens in veiligheid zijn.

Thaise Navy Seals: vier voetballers gered

De Thaise Navy Seals melden op Facebook dat er inmiddels vier voetballers uit de grot zijn gered.

Het wordt donker, maar dat maakt niet uit

Buiten bij de grot wordt het donker - het is bijna 20.00 uur in Thailand - maar dat maakt voor de reddingsoperatie niet uit, want in de grot is het ook donker. Dat twittert deze BBC-journalist:

CNN: drie jongens uit de grot

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Een ooggetuige zegt tegen CNN dat er al drie jongens uit de grot zijn gekomen. Tot nu toe is alleen het bericht bevestigd dat er twee jongens zijn bevrijd.

Twee jongens in het voorste deel van de grot

Twee jongens zijn aangekomen in het voorste deel van de grot. Daar worden ze medisch onderzocht voordat ze de rest van de route afleggen.

Ambulances en een helikopter

Bij de grot zijn zojuist twee ambulances weggereden. Het is niet duidelijk wie er in de voertuigen zitten. De ambulances zijn naar een helikopter gereden en die steeg vervolgens op, richting het ziekenhuis in Chiang Rai.

Eerder zagen journalisten ambulances klaarstaan in de buurt van de grot, voor elke jongen en de coach één.

Twee bevrijd, twee nog onderweg

De eerste jongen zou rond 12.40 uur Nederlandse tijd naar buiten zijn gekomen, de tweede zo'n tien minuten later.

Er zijn er ook nog twee onderweg, vertelt correspondent Marieke de Vries:

Marieke de Vries: twee jongens zijn buiten, twee andere jongens zijn onderweg

De route naar buiten

De reddingsoperatie om de groep te bevrijden begon vannacht om 05.00 uur Nederlandse tijd. Begeleid door twee duikers per persoon, worden de voetballers naar buiten gehaald. Achttien professionele duikers, van de Thaise marine en uit het buitenland, zijn bij de actie betrokken.

Nieuwsuur maakte eerder deze animatie waarin je ziet welke weg de jongens met de duikers moeten afleggen:

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?