liveblog
NOS VoetbalAangepast

WK-kwalificatie: Nederland wint ruim in Noord-Ierland

  • Eindstand: Noord-Ierland-Nederland 0-5
  • Het eerdere duel tussen Oranje en Noord-Ierland eindigde in 7-0
  • Oranje is koploper in Groep 3 met 16 punten uit 6 duels
  • Een samenvatting van het duel is te zien in Nieuwsuur om 22.40 uur op NPO 2
liveblog gesloten

Dinsdag zijn we er weer!

Dinsdag zijn we terug met Nederland-Slowakije in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Bedankt voor het volgen en tot dan!

Groenen is niet vies van een clicheetje

Groenen over 0-2: aanval uit het boekje, om er maar een clicheetje in te gooien

Van de Sanden: dit soort wedstrijden zijn nooit makkelijk

Van de Sanden: eerste helft verliep niet zoals we hadden verwacht

Resterend programma

Dinsdag neemt Nederland het in Heerenveen op tegen het nog puntloze Slowakije. Noorwegen speelt op die dag thuis tegen Ierland en op 31 augustus tegen Slowakije.

De beslissing valt waarschijnlijk op 4 september als Oranje afreist naar Noorwegen.

Resterend programma

Nederland Noorwegen
12 juni: Nederland-Slowakije 12 juni: Noorwegen-Ierland
31 augustus: Slowakije-Noorwegen
4 september: Noorwegen-Ierland 4 september: Noorwegen-Ierland

Nederland blijft aan kop

Stand in Groep 3

Doelsaldo
1. Nederland 6-16 (20-0)
2. Noorwegen 5-12 (15-3)
3. Ierland 6-10 (6-5)
4. Noord-Ierland 6-3 (4-22)
5. Slowakije 5-0 (3-18)

AFGELOPEN

Oranje doet goede zaken op weg naar WK in Frankrijk. Het wint eenvoudig met 0-5 van Noord-Ierland en blijft leider in Groep 3.

DOELPUNT - Groenen met slotakkoord?

88' Daar is ook nog de 5-0! Jackie Groenen blinkt vaak uit, maar scoort niet zo vaak. In Portadown rondt ze fraai af in de korte hoek na een combinatie met Beerensteyn.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-5

Jackie Groenen in duel met Kirsty McGuinness van Noord-Ierland

Jansen en Jansen

82' En daar is de derde Jansen! Ellen Jansen komt in het veld voor Renate Jansen. Dominique Janssen blijft dus de volle negentig minuten staan.

DOELPUNT - Spitse benut strafschop

74' En daar is de 0-4! Sherida Spitse benut een strafschop na een overtreding op Lineth Beerensteyn.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-4

Ook Van de Sanden naar de kant

En nu krijgt ook de andere vleugelaanvalster Shanice van de Sanden haar publiekswissel. Desirée van Lunteren is haar vervanger.

Shanice van de Sanden bezig aan een van haar vele dribbels tegen Noord-Ierland

Martens krijgt rust

69' Bij een 3-0 voorsprong kan bondscoach Sarina Wiegman speelsters rust geven. Lieke Martens bijvoorbeeld. Jill Roord komt voor haar in het veld.

DOELPUNT - Van de Sanden doet het zelf!

64' En dan is het opeens 0-3. Dit keer doet Shanice van de Sanden, die ook al uitblonk in de Champions League-finale met Olympique Lyonnais, het helemaal alleen.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-3

DOELPUNT - Van de Donk met de tweede

61' Het is 2-0 voor Nederland na een aanval uit het boekje! Jackie Groenen geeft de pass, Shanice van de Sanden geeft de voorzet en Daniëlle van de Donk maakt af. Schitterende goal!

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-2

Daniëlle van de Donk haalt uit tegen Noord-Ierland

Lichtpuntje

59' Het tempo zakt een beetje in het eerste kwartier van de tweede helft. Gelukkig is daar Lieke Martens met een fijne actie, maar Beerensteyn kan haar voorzet net niet binnenprikken.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-1

Auw!

48' Sarah McFadden krijgt de bal snoeihard in haar gezicht na een vrije trap van Siri Worm. De Noord-Ierse spits kan wel tegen een stootje en kan verder.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-1

Tweede helft

We gaan weer verder in Shamrock Park in Portadown. Kan Oranje de score opvoeren tegen Noord-Ierland?

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-1

'Meiden houden van sfeer én combineren'

Terwijl de Oranjevrouwen aan de thee zitten, hebben wij even tijd om terug te gaan naar de basis. Trainster Suzanne Bakker van de Rotterdamse voetbalclub XerxesDZB legt uit wat de verschillen zijn tussen het trainen van jongens en meisjes.

'Meisjes willen soms ook even over het weekend praten'

Rust in Portadown

Het is rust in Portadown. De Nederlandse voetbalsters leiden met 1-0 tegen Noord-Ierland. Nederland vindt regelmatig een gaatje te vinden in de Noord-Ierse muur, maar alleen Lineth Beerensteyn weet daarvan te profiteren. Toch lijkt er geen vuiltje van de hand voor de ploeg van Sarina Wiegman.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-1

Feestje

Nederland viert de openingsgoal van Lineth Beerensteyn

Weer van afstand

42' Weer een gevaarlijk schot van afstand. Dit keer is het Renate Janssen die uithaalt, maar haar schot zeilt net over de lat.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-1

DOELPUNT - Beerensteyn

37' Lineth Beerensteyn opent de score voor Nederland! Ze schiet de bal vanaf de rand van de zestien meter langs keepster Burns.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-1

Martens op de paal

30' Nederland voert de druk op tegen Noord-Ierland. Eerst komt Spitse dicht bij de openingstreffer met een hard schot van afstand, daarna haalt Martens verwoestend uit...op de paal! Ook haar kopbal enkele seconden later gaat er niet in.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-0

Bijgewerkte stand

Nederland doet er goed aan om drie punten over te houden aan het duel met Noord-Ierland. Dat blijkt wel uit de bijgewerkte stand na de 2-0 zege van Noorwegen op Ierland in Dublin. Op 4 september staan beide ploegen tegenover elkaar in Noorwegen.

Alleen de winnaar van de groep plaatst zich voor het WK. De nummer twee gaat naar de play-offs. Bij een gelijke stand telt het onderling resultaat.

Stand in Groep 3

Doelsaldo
1. Nederland 5-13 15-0
2. Noorwegen 5-12 15-3
3. Ierland 6-10 6-5
4. Noord-Ierland 5-3 4-17
5. Slowakije 5-0 3-18

Daar is Martens!

20' De aanvalster van FC Barcelona hield zich de eerste tien minuten rustig, maar laat zich nu gelden. Lieke Martens dribbelt naar binnen en haalt fraai uit van een meter of twintig, maar keepster Burns brengt redding.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-0

Even schrikken

14' Dat is even schrikken! Uit de eerste corner van Noord-Ierland schiet verdedigster Julie Nelson de bal op de hand van Anouk Dekker. De Zweedse scheidsrechter Tess Olofsson vindt het geen strafschop waard. Daarmee komt Nederland goed weg.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-0

Kansje Beerensteyn

10' Daar was bijna de 0-1. Daniëlle van de Donk waagt lijf en leden om de bal op het middenveld te veroveren en lanceert Lineth Beerensteyn. Die kap en draait en schiet uiteindelijk...in het zijnet.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-0

Spitse net niet

Nederland combineert er lustig op los, tot Lineth Beerensteyn op de rand van de zestien in een houdgreep wordt genomen. De vrije trap van Sherida Spitse wordt net naast het doel geduwd door keepster Jacqueline Burns.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-0

Begonnen!

1' Daniëlle van de Donk heeft afgetrapt. Noord-Ierland en Nederland zijn begonnen aan de WK-kwalificatiewedstrijd in een matig gevuld stadion in Portadown. Het heeft vandaag heel hard geregend, maar nu schijnt het zonnetje weer in Noord-Ierland.

Tussenstand: Noord-Ierland-Nederland 0-0

Noorwegen wint

In dezelfde poule als Nederland heeft Noorwegen zojuist met 2-0 gewonnen van Ierland. Dat betekent dat de strijd om de eerste plaats waarschijnlijk zal gaan tussen Oranje en de Noorsen.

Op het (schuine) veld

De speelsters van Nederland zijn begonnen aan hun warming-up!

Middag is er wel weer bij

Tessel Middag maakt na lange afwezigheid haar rentree in de selectie van de Oranjevrouwen. De vleugelverdedigster zal Manchester City na twee seizoenen verlaten. Middag heeft inmiddels een nieuwe club gevonden, zo vertelde ze eerder deze week.

Middag: ik heb al een voorcontract getekend

Geen Miedema

Vivianne Miedema is door bondscoach Sarina Wiegman niet opgeroepen voor de WK-kwalificatieduels van Oranje met Noord-Ierland en Slowakije. De spits van Arsenal is niet fit na een lang seizoen in Engeland.

Liza van der Most is ziek thuisgebleven in Nederland, maar sluit komende week misschien nog wel aan voor de interland tegen Slowakije.

Geheim wapen: schuin veld

Oranjevrouwen op 'schuin veld' tegen Noord-Ierland

De vorige keer: zevenklapper

De vorige ontmoeting tussen Oranje en Noord-Ierland bleek een ongelijke strijd. In Eindhoven vestigden de meer dan 30.000 fans een bezoekersrecord bij een vrouweninterland en kende Oranje op het veld geen genade met de tegenstander: 7-0.

Lees hier het verslag.

Stand van zaken

Plaatsing voor het WK is vandaag nog niet mogelijk. Maar de Europees kampioen kan vandaag tegen Noord-Ierland en dinsdag tegen Slowakije wel een heel grote stap zetten op weg naar het toernooi in Frankrijk in 2019. De groepswinnaar is zeker van het WK. De vier beste vier nummers twee strijden in play-offs om het laatste WK-ticket.

Stand in Groep 3

Doelsaldo
1. Nederland 5-13 15-0
2. Ierland 5-10 6-2
3. Noorwegen 4-9 13-3
4. Noord-Ierland 5-3 4-17
5. Slowakije 5-0 3-18

Welkom!

De Nederlandse voetbalsters spelen vanavond in Portadown tegen Noord-Ierland. Welkom bij ons liveblog!

Shanice van de Sanden in duel met de Noord-Ierse Jessica Foy tijdens de 7-0 in Eindhoven