liveblog
NOS SportAangepast

Ricciardo wint in Monaco, Verstappen maakt er het beste van

liveblog gesloten

Over twee weken Canada

Bedankt voor het volgen van het blog. Over twee weken gaat de Formule 1 verder. Dan staat de Grand Prix van Canada op het programma.

Bekijk hier de samenvatting van de race

Het was een boeiende Grand Prix van Monaco. Bekijk hier nog een keer de samenvatting.

Verstappen: geprobeerd beste van te maken

De Nederlander rijdt naar de negende plaats. "De snelheid is nooit een probleem geweest", zegt hij over zijn inhaalrace in Monaco. "Ik heb geprobeerd het beste ervan te maken. Het was gister een heel pijnlijk moment."

Nieuwe WK-stand

Lewis Hamilton verspeelde niet veel terrein in Monaco. De WK-stand na zes GP's: 1. Hamilton 110, 2. Vettel 96, 3. Ricciardo 72, 4. Bottas 68, 5. Räikkönen 60, 6. Verstappen 35, 7. Alonso 32, 8. Hülkenberg 26.

Vettel: Ricciardo had alle antwoorden

Een tijd leek het erop dat Sebastain Vettel zou gaan profiteren van minder motorvermogen bij Daniel Ricciardo, maar uiteindelijk kwam de Duitser niet verder dan de tweede plaats. "Daniel had steeds een antwoord. Het was een tricky race", reageerde Vettel.

Ricciardo: dacht dat de race voorbij was

De winnende Australiër dacht dat zijn race halverwege voorbij was. "We hadden motorproblemen. Ik verloor vermogen. Ik dacht dat het erop zat, maar uiteindelijk win ik. Ik ben hier twee jaar mee bezig geweest", keek hij nog even terug op 2016. Toen vertrok hij ook van pole en eindigde hij door een verkeerde strategie van Red Bull als tweede.

Podium in Monaco

Ricciardo verloor tijdens de race veel motorvermogen, maar slaagde er toch in Sebastian Vettel (Ferrari) achter zich te houden. Lewis Hamilton (Mercedes) geeft maar weinig terrein in de strijd om de wereldtitel prijs. De Brit wordt derde. Kimi Räikkönen (Ferrari) finisht als vierde, voor Valtteri Bottas (Mercedes).

Ricciardo wint

De Red Bull-coureur heeft zijn tweede hoofdprijs binnen dit seizoen, na de GP van China. Knappe race van hem. Max Verstappen finsht als negende.

We gaan weer verder

Virtuele safety car is opgeheven. Wat gaat er in de laatste vijf ronden gebeuren? Ricciardo leidt, ruim voor Sebastian Vettel. Verstappen nog steeds op P9.

Virtuele safety car

Charles Leclerc rijdt op Hartley in. Virtuele safety car nu. Nog zes ronden. Coureurs moeten snelheid matigen.

Nog tien ronden

Nog tien ronden en het is spannend. Ricciardo weet dat Vettel op hem loert. Voor Verstappen ligt er een uitdaging om Hülkenberg te passeren.

Verstappen kan zich nog verbeteren

De Nederlander is aangesloten bij Nico Hülkenberg (achtste) en Pierre Gasly (zevende).

Verstappen valt aan, valt aan en ...pakt Sainz

Hij moest het een paar keer proberen, maar uiteindelijk Is de Nederlander Carlos Sainz voorbij. Verstappen op P9. Kan ie Hülkenburg nog achterhalen?

Verstappen jaagt op Renaults

De Nederlander heeft Nico Hülkenberg en Carlos Sainz voor zich. Sainz laat Hülkenberg passeren. Nu moet Max er nog voorbij....

Alonso weg, Verstappen op P10

Fernando Alonso (McLaren) is de eerste uitvaller in de GP van Monaco. Verstappen profiteert en zit weer in de WK-punten.

Verstappen na bandenwissel op P11

Verstappen werkt een snelle pitstop af en keert met nieuwe banden (hypersofts) op plaats elf terug op het circuit. Hij verliest maar twee plekken.

Verstappen: ik glijd op vier wielen

De banden van de Nederlander zijn ruim veertig ronden oud. Hij moet naar binnen.

Ruim de helft gehad

Ruim de helft van de race zit erop. Verstappen heeft zich een weg naar voren geknokt, maar de Red Bull-coureur heeft nog een bandenstop in het verschiet. Hij heeft nog niet de marge om zeker te zijn van WK-punten. Vooraan houdt Daniel Ricciardo stand. Vettel zit op anderhalve seconde. Hamilton heeft Vettel in het vizier.

Verstappen schuift op

Na een pitstop van Pierre Gasly is Max Verstappen opgeschoven naar de negende plaats. De Nederlander moet nog een bandenstop maken. Vooraan lijkt Daniel Ricciardo voorlopig Sebastian Vettel op afstand te houden. Lewis Hamilton nadert de twee.

Vettel nadert Ricciardo

Wat is er mis met de bolide van Ricciardo? De teamgenoot van Verstappen verliest veel snelheid. Sebastian Vettel nadert de leider.

Verstappen in de WK-punten

Max Verstappen ligt op schema in Monaco. De jonge Nederlander heeft plaats 10 in bezit. Dat zou aan het einde een WK-punt betekenen. Afwachten of er nog meer mogelijk is.

Stand na 20 van de 78 ronden

Bijna een derde zit erop. Stand: 1. Ricciardo/Red Bull, 2. Vettel/Ferrari, 3. Hamilton/Mercedes, 4. Räikkönen/Ferrari, 5. Ocon/Force India, 6. Bottas/Mercedes. Verstappen naar P11.

Ricciardo blijft na stop op P1

Daniel Ricciardo werkt een perfecte pitstop af. Hij keert voor Sebastian Vettel terug op de baan. De top van de wedstrijd is binnen geweest voor een bandenwissel.

Räikkönen op een podiumplaats

Kimi Räikkönen is inmiddels opgeschoven naar de derde plaats. Valtteri Bottas ligt op vier, Lewis Hamilton na een vroege stop op vijf.

Verstappen passeert Leclerc

Het kost de Nederlander wat tijd, maar uiteindelijk is hij de enige echte Monegask te snel af. Leclerc gaat naar binnen en Verstappen profiteert.

Verstappen al op P14

De Red Bull-coureur is bezig met een mooie inhaalrace. Verstappen heeft inmiddels P14 bereikt. Wat zit er nog meer voor hem in?

Straf voor Sirotkin

Sergej Sirotkin (Williams) krijgt een stop-and-go straf van 10 seconden. Zijn bolide was drie minuten voor de start niet klaar.

Stand na vijf van de 78 ronden

In de top is na de start niets veranderd. Ricciardo leidt voor Vettel, Hamilton, Räikkönen en Bottas. Verstappen grijpt de ruimte die er ligt. Hij passeert Ericsson. Hij gaat op jacht naar Lance Stroll.

Verstappen naar P18

De Nederlander pakt bij de start Grosjean en Magnussen, beiden van Haas. Verstappen zit achter Ericsson (Sauber).

Onderweg

De groene lichten zijn gedoofd, de coureurs zijn onderweg. Daniel Ricciardo behoudt zijn leidende positie. Verstappen schuift direct enkele plaatsen op.

Hamilton heeft geen moeite met hoofdrol Red Bull in Monaco

De bolides van Mercedes voelen zich dit weekeinde niet echt thuis in Monaco. Ze hebben wat last van de nieuwe hypersofts. Lewis Hamilton vindt het niet erg dat Red Bull in Monaco een hoofdrol opeist. De WK-leider verdedigt een voorsprong van zeventien punten op Ferrari-coureur Sebastian Vettel.

De WK-stand voor Monaco: 1. Hamilton/Mercedes 95, 2. Vettel/Ferrari 78, 3. Bottas/Mercedes 58, 4. Räikkönen/Ferrari 48, 5. Ricciardo/Red Bull 47, 6. Verstappen/Red Bull 33.

Het gaat hard op de hypersoft

In Monaco wordt de nieuwe hypersoftband voor het eerst gebruikt. In de trainingen en de kwalificatie ging het al heel hard. Het rondenrecord staat sinds vorig jaar op naam van Sergio Perez: 1.14,820. Dat gaat er wel aan vandaag.

Formule 1-coureur Sergio Perez

Nieuwe onderdelen Verstappen

Red Bull moest zaterdag de versnellingsbak van de bolide van Max Verstappen verwisselen. Er kwam nog wat werk bij. De MGU-K, een motoronderdeel dat de energie opvangt die vrijkomt bij het remmen, moest ook vervangen worden. Nog een gridstraf van tien plekken erbij. Niet dat dat iets uitmaakt.

Ricciardo voor tweede keer op pole

Waar Max Verstappen faalde, haalde teamgenoot Daniel Ricciardo zijn tweede polepositie in zijn carriére binnen. Net als twee jaar geleden doet de Australiër. Naast hem op de eerste startrij Sebastian Vettel. Wereldkampioen en WK-leider Lewis Hamilton achter de twee op de tweede startrij. Kan Ricciardo zijn pole in tegenstelling tot 2016 nu wel verzilveren?

De magie van Monaco

Het is een en al glitter en glamour jaarlijks rond de Grand Prix van Monaco. Nergens is de jetset en de koningsklasse van de autosport zo met elkaar verbonden. De allerrijksten zitten er op de eerste rij. "Het is een mooi feest voor de nieuwe en de oude rijken", meent voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers.

Het druppelt in Monaco

Misschien dat Verstappen nog wat hulp krijgt vandaag. Het regent licht in Monaco. Dat kan in zijn voordeel zijn.

Wat kan Verstappen nog na zijn crash?

De Nederlander schakelde zichzelf tijdens de derde en laatste training uit voor een topklassering door onnodig te crashen. Hij start van de laatste startrij. Kan hij voor een wonder zorgen? In de WK-punten rijden zou in Monaco, waar inhalen bijkans onmogelijk is, al een prestatie van formaat zijn. Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo vertrekt, net als twee jaar geleden, van pole in het prinsendom.

Welkom bij het liveblog

Nog iets minder dan een uur en dan beginnen de Formule 1-coureurs aan de zesde grand prix van het seizoen. Monaco, een van de hoogtepunten van het seizoen. Elke Formule 1-coureur wil Monaco winnen. De entourage is geweldig. De jetset is neergestreken voor het jaarlijkse racefeestje.