liveblog
NOS WielrennenAangepast

De strijd is gestreden: Froome houdt voorsprong op Dumoulin

liveblog gesloten

Saluti da Roma!

Morgen komt er een einde aan de Giro d'Italia. Maar eerst wordt nog de 21ste etappe afgewerkt. Die is 115 kilometer lang en bestaat uit elf vlakke rondjes door de Eeuwige Stad: Rome.

Het moet wel heel raar lopen wil dat geen massasprint worden. En dan is Elia Viviani met vier ritzeges op zak de grote favoriet. Of kan Danny van Poppel nog voor een Nederlands feestje zorgen?

De etappe begint om 16.00 uur. Ons liveblog is er dan natuurlijk ook weer bij. Tot morgen!

Profiel etappe 21 van de Giro d'Italia

Oomen: we hebben er een heleboel aan gedaan

De reactie van Sam Oomen na afloop van de twintigste etappe. De roze trui veroveren voor Tom Dumoulin is niet gelukt, maar zijn negende plek in het algemeen klassement noemt Oomen "heel gaaf".

Oomen: we hebben er een heleboel aan gedaan

Gesink: toch tweede ondanks gebroken spaak

De reactie van Robert Gesink na afloop van de twintigste etappe, waarin hij knap tweede werd ondanks een gebroken spaak tijdens de slotklim. "Maar ik ben bang dat Nieve toch te sterk was."

Gesink: toch tweede ondanks gebroken spaak

Dumoulin: we hebben alles gegeven

Tom Dumoulin spreekt.

Dumoulin: we hebben alles gegeven

Froome: ik had de controle

"Ik wist dat er aanvallen zouden komen, maar ik voelde dat ik de controle had", zegt Chris Froome na de finish. "Gisteren was erg zwaar, niemand had echt goede benen. Deze Giro was wreed, echt wreed."

De top-10

En zo staat het ervoor na de twintigste etappe van de Giro d'Italia. Chris Froome start morgen in Rome in het roze, Tom Dumoulin wordt tweede.

De ingestorte Thibaut Pinot is uit de top van het klassement verdwenen, waardoor Sam Oomen een plaatsje is gestegen: nummer negen.

Klassement

Tom Dumoulin na de finish

Daar staat Tom Dumoulin. Het interview met de nummer twee van de Giro 2018 komt er straks aan.

Tom Dumoulin na de finish

Uitslag etappe 20

De uitslag van de twintigste etappe van de Giro d'Italia. Mikel Nieve wint, Robert Gesink wordt tweede en Wout Poels zesde. De aanstaande winnaar van de Giro komt als zevende over de streep.

De uitslag van de twintigste etappe

Froome en Dumoulin

Op ruim zes minuten komt de groep met Froome en Dumoulin over de finish. De Brit gaat de Giro winnen, Dumoulin wordt tweede.

Gesink tweede

Een prima prestatie van Robert Gesink: hij komt op ruim 2 minuten als tweede over de finish, ondanks een gebroken spaak tijdens de slotklim.

Carapaz gaat

3 km - Dumoulin rijdt aan kop van het groepje met Froome, met Poels en Froome in zijn wiel. En dan demarreert Carapaz.

Nieve wint!

Ondertussen in Cervinia gaat Mikel Nieve als eerste over de finish! De Spanjaard van Mitchelton-Scott wint de twintigste etappe.

Dumoulin keert terug

4 km - Dumoulin slaagt erin terug te keren in het groepje met Froome, waar het tempo wat was blijven steken. Ook Oomen keert terug.

Strijd gestreden

5 km - De strijd lijkt gestreden... Dumoulin moet passen en rijdt ruim 10 seconden achter de roze trui.

Froome!

En daar gaat Dumoulin weer! En Froome kan opnieuw volgen.

En dan volgt de counter van Froome. De roze trui rijdt weg.... en Dumoulin kan niet volgen.

Nieve en Gesink

4 km - Nieve rijdt ondertussen nog altijd op kop en gaat deze rit ongetwijfeld winnen. Gesink is de nummer twee op een minuut of twee.

Poels is terug

4 km - Poels keert nu terug in de groep met zeven favorieten. Oomen rijdt op kop, met Dumoulin en Froome achter zich.

Oomen maakt tempo

5 km - Oomen rijdt nu op kop van de groep van vijf, met Dumoulin en Froome in zijn wiel. Volgt er straks nog een aanval?

Froome blijft volgen

5 km - Dumoulin blijft het maar proberen, Froome blijft vooralsnog in de buurt.

Weer Dumoulin

5 km - De tweede poging van Dumoulin! En weer weet Froome te volgen. En dan gaat hij nog een keer! En weer gaat Froome erachteraan.

Froome verdedigt

6 km - Froome weerstaat de aanval van Dumoulin. Komt er straks nog een?

Daar gaat Tom!

6 km - Daar gaat Dumoulin! Hij doet een poging, Froome gaat erachteraan.

Spanning

6 km - De spanning loopt op in de groep met favorieten. Movistar rijdt voorop, Dumoulin rijdt niet ver achter Froome. Is het een stilte voor de storm?

Nu nog rustig

9 km - Movistar maakt tempo aan de kop van het peloton. Dumoulin rijdt in het gezelschap van Oomen. Froome heeft Poels en Henao in de buurt. Het is nu nog rustig.

Pech voor Gesink

12 km - Wat een pech voor Robert Gesink! Hij staat langs de kant met pech aan zijn fiets. Gesink zat in het achtervolgende groepje, op ruim 2 minuten van koploper Nieve.

In het peloton, op ruim 9 minuten van Nieve, zijn Dumoulin en Froome nog altijd samen.

Daar gaan we dan

15 km - Daar gaan we dan: Nieve is begonnen aan de slotklim, met ruim een halve minuut voorsprong op een groepje met Gesink. Het peloton met Dumoulin en Froome rijdt op 8,5 minuut. Krijgen we straks vuurwerk?

In het peloton met klassementsrenners ontbreekt alleen Pinot: de Franse nummer 3 van het klassement komt bijna niet meer vooruit en rijdt 12 minuten achter de favorietengroep.

Het profiel van de twintigste etappe

Tjallingii blikt vooruit op ontknoping in de Giro

Maarten Tjallingii blikt samen met Dione de Graaff vooruit op de twintigste etappe van de Giro d'Italia.

Tjallingii blikt vooruit op ontknoping in de Giro

Ondertussen in Cervinia

De sfeer is goed in Cervinia, waar de twintigste etappe straks zal eindigen

Nieve op de top

28 km - De ontketende Nieve is als eerste boven op de Col Saint Pantaléon. Op 15 seconden volgt een groep met Grossschatner, Gesink, Ciccone en Brambilla. Het peloton rijdt op 7.30, de arme Pinot inmiddels op 18 minuten van Nieve.

Straks volgt de slotklim naar Cervinia. Gaat Dumoulin daar nog zijn ultieme poging doen om het roze op Froome te veroveren?

Het profiel van de twintigste etappe

Aanval Nieve

31 km - Mikel Nieve krijgt het op zijn heupen en demarreert uit de kopgroep. De Spanjaard van Mitchelton-Scott rijdt solo op kop.

Pinot acht minuten achter Froome

32 km - Gisteren kukelde Simon Yates uit de top van het klassement, vandaag maakt Thibaut Pinot een vrije val. Zijn achterstand loopt op de tweede klim van de dag, de Saint Pantaléon, in rap tempo op. De Fransman rijdt acht minuten achter de groep met rozetruidrager Chris Froome en Tom Dumoulin.

Arme Pinot

35 km - Die arme Thibaut Pinot. Hij rijdt nu al bijna zes minuten achter het peloton, vergezeld van vier ploeggenoten. Het is een lijdensweg voor de (nu nog) nummer drie van het algemeen klassement.

Gesink en Bouwman passen

39 km - Vooraan is Mohoric voorbijgereden door de kopgroep. Minder leuk: Gesink en Bouwman moeten lossen in de kopgroep, waar Nieve het tempo opvoert.

De kopgroep bestaat nu nog uit drie man: Nieve, Grossschartner en Brambilla. Het peloton met favorieten (nog zo'n 35 man sterk) volgt op een kleine 6 minuten. Op een kleine halve minuut van de drie koplopers rijdt een groep met onder anderen Gesink en Bouwman.

Geen podium voor Pinot?

39 km - Thibaut Pinot ziet zijn Giro-podium langzaam aan de horizon verdwijnen. De Fransman rijdt al ruim anderhalve minuut achter het peloton met favorieten.

In het algemeen klassement had Pinot 40 seconden voorsprong op Ángel López; die is hij nu al kwijt.

Pinot in problemen

41 km - De afdaling zit erop, we zijn begonnen aan de tweede klim: Saint Pantaléon, 16,5 km à 7,2 procent. Mohoric rijdt 21 seconden voor de groep met Gesink en Bouwman. Het peloton met Dumoulin en Froome volgt op 6.33.

Aan de staart van het peloton verkeert Thibaut Pinot in grote problemen! De nummer drie van het algemeen klassement lijkt compleet uitgeteld en komt nauwelijks vooruit.

Het profiel van de twintigste etappe

Mohoric suist

50 km - Mohoric kan uitstekend dalen, dat hadden we al eerder gezien. De Sloveen suist naar beneden en pakt 30 seconden voorsprong op zijn vluchtkompanen, onder wie Gesink en Bouwman.

Het peloton met favorieten volgt op 6 minuten van Mohoric. Voormalig rozetruidrager Simon Yates rijdt alweer 5 minuten achter het peloton.

Nederlandse tunnel

Zal dit Tom Dumoulin vleugels geven? Vlak voor finishplaats Cervinia hebben fans een Nederlands feestje gemaakt van deze tunnel.

Fans hebben een tunnel vlak voor finishplaats Cervinia versierd

Op de top

67 km- Ciccone is als eerste boven op de Col Tsecone, voor de Nederlanders Bouwman en Gesink. Het peloton volgt op ruim 5 minuten. Nu gaan we 23 kilometer lang afdalen, tot de volgende berg.

De kopgroep: Gesink, Bouwman, Mohoric, Woods, Nieve, Conti, Brambilla, Ciccone en Grosschartner.

Het profiel van de twintigste etappe

Lammertink past

71 km - De vluchtpoging van Mohoric is voorbij, terwijl Lammertink heeft moeten lossen. Gesink en Bouwman zitten nog wel in de kopgroep, die nog negen man telt met een voorsprong van ruim 5 minuten.

De kopgroep: Gesink, Bouwman, Mohoric, Woods, Nieve, Conti, Brambilla, Ciccone en Grosschartner.

Lindeman past

73 km - Ook de kopgroep wordt steeds kleiner, terwijl Mohoric probeert te demarreren. Lindeman heeft moeten passen; Gesink, Bouwman en Lammertink rijden nog wel voorin.

Yates heeft het weer zwaar

74 km - We zijn zeven kilometer verwijderd van de top van de zware beklimming van de Col Tsecore. Het peloton wordt langzaam kleiner, onder anderen Simon Yates moet lossen. De kopgroep heeft weer 4.50 voorsprong.

Voorsprong slinkt

80 km - Door het hoge tempo in het peloton slinkt de voorsprong van de kopgroep snel. Een minuut is er al af sinds de start van de beklimming. Nog 3.45 is er over.

Weer Viviani

84 km - Het is geen verrassing: Viviani wint ook de tweede en tevens laatste tussensprint van de dag. De paarse trui van het puntenklassement lijkt de Italiaan niet meer te kunnen ontgaan. Maar zeker is het nog niet.

Viviani heeft 16 punten gepakt en staat nu 74 punten voor op Sam Bennett. Aan de finish liggen nog 15 punten, morgen in Rome zijn er in totaal nog 90 punten te verdienen.

Inmiddels zijn we begonnen met klimmen.

Klim op komst

86 km - We naderen de eerste klim van de dag, de Col Tsecore: 16 kilometer lang à 7,7 procent. Het tempo in de kopgroep en het peloton is moordend. Voorsprong van de kopgroep: 4.50.

De kopgroep: Gesink, Bouwman, Lindeman (Lotto-Jumbo), Lammertink, Martin (Katusha), Montaguti (AG2R), Gavazzi, Ballerini, Belletti, Frapporti (Androni), Mohoric, Visconti (Bahrain-Merida), Ciccone, Barbin (Bardiani), Grossschartner, Schillinger (Bora), Ladagnous (FDJ), Neilands (Israel Cycling), Kreuziger, Nieve (Mitchelton), Viviani (QuickStep), Woods (Education First), Brambilla (Trek), Conti, Stake Laengen, Marcato (UAE), Mosca (Wilier).

Het profiel van de twintigste etappe

Tussensprint

De eerste tussensprint van de dag levert een eenvoudige zege op voor paarsetruidrager Viviani. De voorsprong van de kopgroep met vier Nederlanders: een krappe 5 minuten.

Het peloton wordt aangevoerd door Astana. De ploeg heeft deze Giro nog geen etappezege kunnen boeken en heeft ook niemand in de kopgroep van 27 zitten.

Kopgroep loopt uit

106 km - De voorsprong van de 27 koplopers wordt langzaam groter. Gesink, Bouwman, Lindeman, Lammertink en co hebben 5.12 op het peloton.

Overzichtelijk

119 km - Het is nog altijd redelijk overzichtelijk in het vlakke gedeelte van de twintigste etappe: 27 man op kop met 4 minuten voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Gesink, Bouwman, Lindeman (Lotto-Jumbo), Lammertink, Martin (Katusha), Montaguti (AG2R), Gavazzi, Ballerini, Belletti, Frapporti (Androni), Mohoric, Visconti (Bahrain-Merida), Ciccone, Barbin (Bardiani), Grossschartner, Schillinger (Bora), Ladagnous (FDJ), Neilands (Israel Cycling), Kreuziger, Nieve (Mitchelton), Viviani (QuickStep), Woods (Education First), Brambilla (Trek), Conti, Stake Laengen, Marcato (UAE), Mosca (Wilier).

Het profiel van de twintigste etappe

Van Dongen: alles-of-niets-poging indien de benen daar zijn

Arthur van Dongen. ploegleider van Sunweb, ziet nog een klein kansje op een roze trui voor Tom Dumoulin. "Het kan altijd, in deze Giro kan van alles gebeuren. Maar de kans is wel heel klein."

Wat is het strijdplan van Sunweb? "Er is alleen een kans op de slotklim. Als Tom de benen heeft en Chris Froome een heel slecht moment, zou hij ten aanval moeten trekken. Een alles-of-niets-poging, indien de benen daar zijn", aldus Van Dongen.

Van Dongen: alles-of-niets-poging indien de benen daar zijn

Vier Nederlanders!

139 km - Het zijn niet drie, maar vier Nederlanders in de kopgroep van een kleine dertig man. Naast Gesink, Bouwman en Lindeman zien we ook Lammertink meerijden. Voorsprong: vier minuten

De kopgroep: Gesink, Bouwman, Lindeman (Lotto-Jumbo), Lammertink, Martin (Katusha), Montaguti (AG2R), Gavazzi, Ballerini, Belletti, Frapporti (Androni), Mohoric, Visconti (Bahrain-Merida), Ciccone, Barbin (Bardiani), Grossschartner, Schillinger (Bora), Ladagnous (FDJ), Neilands (Israel Cycling), Kreuziger, Nieve (Mitchelton), Viviani (QuickStep), Woods (Education First), Brambilla (Trek), Conti, Stake Laengen, Marcato (UAE), Mosca (Wilier). .

Dumoulin: ik ben naar de klote, we gaan het zien

Tom Dumoulin is niet bepaald okselfris begonnen aan de twintigste etappe, waarin nog drie loodzware beklimmingen volgen. "Ik ben naar de klote, maar ik hoop dat iedereen dat is", zei hij voor de start tegen verslaggever Han Kock.

Dumoulin moet 40 seconden goedmaken op Chris Froome. Hoe wil hij dat gaan doen? "Dat ga ik je niet vertellen natuurlijk. We hebben wat plannetjes, maar ik ben gewoon naar de klote. We gaan zien of ik goed genoeg ben om iets te doen. Iedereen hoopt maar dat ik ga aanvallen, maar als je niet kunt, kun je niet. Zo simpel is het", tempert hij enigszins de verwachtingen.

Dumoulin: ik ben naar de klote, we gaan het zien

Drie Nederlanders

156 km - Niet alleen Robert Gesink en Koen Bouwman, maar ook Bert-Jan Lindeman zit in de kopgroep met ruim twintig renners. De voorsprong op het peloton is opgelopen tot ruim 3 minuten.

De kopgroep: Gesink, Bouwman, Lindeman, Viviani, Montaguti, Mohoric, Ballerini, Mosca, Visconti, Gavazzi, Belletti, Ciccone, Barbin, GroBschartner, Schillinger, Ladagnous, Frapporti, Morabito, Nellands, Kreuziger, Nieve, Woods, Martin, Conti, Brambilla en Laengen.

Gesink en Bouwman

167 km - De kopgroep met 5 Italianen heeft gezelschap gekregen en telt nu ruim 22 renners. Onder hen: Robert Gesink en Koen Bouwman! Voorsprong: ruim twee minuten.

Italiaans kwintet

188 km - Een Italiaans kwintet scheidt zich af van het peloton. Viviani, Visconti, Mosca, Montaguti en Ballerini pakken 20 seconden.

De paarse trui van sprinter Viviani valt op in de kopgroep. De Italiaan staat nog altijd aan de leiding in het puntenklassement, met 58 punten voorsprong op Sam Bennett.

Het profiel van de twintigste etappe

Vluchtpogingen

202 km - De eerste 130 kilometer zijn nagenoeg vlak, dus we zien de gebruikelijke taferelen: de ene vluchtpoging volgt de andere op. Nog zonder resultaat.

Het echte vuurwerk zal volgen als de eerste berg opdoemt: de Col Tsecore, meteen de zwaarste klim van de dag. Dan zullen we wellicht zien of Dumoulin in staat is om 40 seconden goed te maken op Froome.

Goed om te weten:

Start!

211 km - Het peloton is begonnen aan de twintigste etappe van de Giro d'Italia!

Klaar voor de start

De paarse Elia Viviani en de roze Chris Froome zijn klaar voor de start.

Waar is Tom?

Ook Tom Dumoulin heeft over belangstelling niet te klagen.

Ook voor Tom Dumoulin is er genoeg belangstelling

Daar is Simon

Simon Yates vertrekt vandaag voor het eerst in bijna twee weken niet in de roze trui.

Froome in het middelpunt

De belangstelling voor Chris Froome is vandaag iets groter dan de afgelopen dagen.

Veel belangstelling voor Chris Froome

George Bennett verbijsterd

George Bennett, de kopman van Lotto-Jumbo, reageerde gisteren na de finish verbijsterd toen hij hoorde dat Chris Froome de roze trui had veroverd na een solo van tachtig kilometer. "Hij deed een Landisje?", vraagt Bennett zich af.

De verwijzing naar Floyd Landis, die in de Tour van 2006 een soortgelijk kunststukje verrichtte maar later werd betrapt op doping, was in de ogen van Lotto-Jumbo toch wat ongelukkig: twee uur later volgde via Twitter een disclaimer waarin staat Bennett het natuurlijk niet insinuerend bedoelde.

'Froome had helemaal niet mogen starten'

De actie van Chris Froome van gisteren was opmerkelijk, en niet alleen vanwege zijn ongekende comeback na een slechte Girostart. Maar ook omdat hij volgens velen eigenlijk geschorst zou moeten zijn.

"Hij had helemaal niet mogen starten!", is ook de eerste reactie van NOS-analist Danny Nelissen. Ook Maarten Ducrot, Maarten Tjallingii en Thomas Dekker reageren op de ongelooflijke prestatie van Froome. Lees de reacties.

Chris Froome

De fiets van Froome

In Susa zijn de voorbereidingen op de start om 10.20 uur in volle gang. Bij Team Sky wordt de fiets van Chris Froome nog eens goed bekeken.

De fiets van Chris Froome wordt nog eens goed geïnspecteerd

Het klassement

En zo staat het er nu voor in de top van het algemeen klassement. Leuk detail: Sam Oomen duikt ineens op in de top-10.

De toptien van het klassement na de negentiende etappe

Hoe ging het gisteren?

Misschien was het u ontgaan, maar dat lijkt ons sterk: Chris Froome zette met een zeldzaam huzarenstukje de Giro op z'n kop. De Brit demarreerde op tachtig kilometer van de aankomst en soleerde naar de finish. Simon Yates zakte in zijn roze trui door het Italiaanse ijs, Tom Dumoulin behield zijn tweede plaats, met 40 seconden achterstand op Froome.

Lees het wedstrijdverslag van de sensationele negentiende etappe. En bekijk de reacties:

Waarheen leidt de weg?

Rond half 5 vanmiddag weten we (hoogstwaarschijnlijk) wie de Giro van 2018 gaat winnen. Maar eerst moet het peloton nog even drie beklimmingen van de eerste categorie afwerken.

De etappe voert over 214 kilometer van Susa naar Cervinia. De eerste 130 kilometer zijn nagenoeg vlak, daarna is het weer klimmen geblazen. De finishlijn is getrokken in Cervinia, op de zuidelijke flanken van de Matterhorn.

Het profiel van de twintigste etappe

Benvenuto da Susa!

Welkom vanuit Susa, Piemonte, waar rond 10.20 uur de twintigste etappe van de Giro d'Italia van start gaat. De laatste bergrit, dus het wordt nu of nooit voor Tom Dumoulin. Chris Froome start vandaag voor het eerst in zijn leven in de roze trui, na zijn ongekende solo van gisteren, met 40 seconden voorsprong op Dumoulin.

De Giro d'Italia is elke dag van start tot finish te volgen via dit liveblog