liveblog
NOS WielrennenAangepast

Van Poppel weer op podium na - eindelijk - een rustige etappe

liveblog gesloten

A domani!

We houden ermee op hier in Italië. Morgen is het weer een dag, en wat voor eentje: de koninginnenrit staat op het programma, over 186 kilometer van San Vito al Tagliamento naar de Monte Zoncolan. En wat een klim wordt dat: ruim 10 kilometer lang à 11,2 procent, met uitschieters naar 22 procent.

De start is rond 12 uur. Tot morgen!

Het profiel van de veertiende etappe van de Giro

Reef: Zoncolan wordt speciaal, maar niet beslissend

Ploegleider Marc Reef van Sunweb blikt na afloop van de dertiende Giro-etappe vooruit naar de koninginnenrit van zaterdag.

Ploegleider Reef: Zoncolan wordt speciaal, maar niet beslissend

Van Poppel kan leven met derde plek

De reactie van Danny van Poppel na de dertiende etappe van de Giro d'Italia, waarin hij als derde over de finish ging. "Ik ben op waarde geklopt", aldus Van Poppel, die de komende dagen in de bergen hoopt te overleven.

Van Poppel kan leven met derde plek: ze waren gewoon sneller

Dumoulin: precies zoals ik gehoopt had

De reactie van Tom Dumoulin na de dertiende etappe in de Giro d'Italia. Een rustige rit, tot blijdschap van Dumoulin. Hij heeft zin in de etappe van morgen: de koninginnenrit naar de Zoncolan.

Dumoulin: een rit precies zoals ik gehoopt had

Yates: Tom is mijn grootste rivaal

Simon Yates begint ook morgen weer in de roze trui aan een nieuwe Giro-etappe. En het wordt niet zomaar een etappe: de koninginnenrit naar de Zoncolan staat op het programma.

"Mijn rivalen? Tom natuurlijk. Ik ga proberen tijd te pakken, maar het zal moeilijk worden. Het zou een droom zijn om alleen op de Zoncolan te finishen", aldus Yates.

Knuffels voor de winnaar

Etappewinnaar Elia Viviani wordt na de finish enthousiast onthaald door zijn ploeggenoten.

Algemeen klassement

In de top van het algemeen klassement verandert niets na de dertiende etappe. Tom Dumoulin had een rustige dag en blijft tweede.

Uitslag etappe 13

De uitslag van de dertiende etappe van de Giro d'Italia. Na zijn tweede plaats van gisteren eindigt Danny van Poppel vandaag als derde, achter Elia Viviani en Sam Bennett.

Viviani wint!

Met overmacht wint Elia Viviani de massasprint in de dertiende etappe! Het is zijn derde ritzege.

Sam Bennett komt als tweede over de eindstreep, Danny van Poppel wordt derde. Tom Dumoulin komt zonder kleerscheuren als 39ste over de finish.

Elia Viviani wint de dertiende etappe

Demarrage

1 km - Marco Coledan demarreert ineens. Verrassend, maar redt hij het? Nee.

Lotto-Jumbo

2 km - We zijn er bijna. Lotto-Jumbo trekt naar voren, met Jos van Emden op kop.

Afwachten

4 km - Katusha rijdt op kop van het peloton, met Quickstep en Lotto-Jumbo daarachter. We wachten op de massasprint. Wordt het weer Viviani, of toch Sam Bennett, of toch misschien Van Poppel?

Opgeslokt

6 km - Het is zover: de kopgroep is opgeslokt door het voortrazende peloton. Het is nu aan de sprinttreintjes om de sprint voor te bereiden.

Spartelen

10 km - De kopgroep spartelt nog een beetje, in het peloton melden de sprintploegen zich alvast van voren. We zien Sam Bennett en Danny van Poppel al.

Weinig regen

14 km - Uit die donkere wolken die we eerder zagen, vallen vooralsnog slechts kleine regendruppeltjes. Geen stress dus. De vijf rijden nog vooraan, het peloton volgt op 20 seconden, de sprinters maken zich alvast klaar.

De kopgroep: Vendrame (ITA, Androni), Tonelli (ITA, Bardiani), Marcato (ITA, UAE), Irizar (SPA, Trek) en Zhupa (ALB, Wilier).

Op de top

19 km - De koplopers zijn boven op de top in Montello, Vendrame als eerste. Op ruim 20 seconden nadert het peloton.

Routekaart etappe 13 Giro d'Italia

Mislukte poging

23 km - Tony Martin deed een poging om met drie kompanen naar de kopgroep te springen, maar dat is niet gelukt. De vijf vluchters hebben nog 0.50 over op de grote groep.

De kopgroep: Vendrame (ITA, Androni), Tonelli (ITA, Bardiani), Marcato (ITA, UAE), Irizar (SPA, Trek) en Zhupa (ALB, Wilier).

Weer regen?

32 km - Mamma mia! In de verte doemen toch weer donkere wolken op. Gaat het toch weer regenen in de finale? Verschil tussen kopgroep en peloton: 1 minuut.

Het parcours gaat vanaf nu overigens licht omhoog. Op ruim 19 kilometer van de finish ligt de top van de enige klim van de dag in Montello. Niet heel zwaar: 2,9 kilometer à 3,9 procent.

Routekaart etappe 13 Giro d'Italia

Nu nog rustig

45 km - Hoe is het met Tom Dumoulin? De nummer twee in het algemeen klassement rijdt rustig mee in het peloton. Het verschil in de kopgroep is nog maar anderhalve minuut.

De kopgroep: Vendrame (ITA, Androni), Tonelli (ITA, Bardiani), Marcato (ITA, UAE), Irizar (SPA, Trek) en Zhupa (ALB, Wilier).

Tom Dumoulin in het peloton tijdens de dertiende etappe van de Giro d'Italia

Zhupa!

53 km - De tweede tussensprint van de dag levert een Albanese zege op: Zhupa pakt de punten, terwijl het peloton verder dichterbij komt. Nog ruim 2 minuten hebben de vijf vrijbuiters.

In het peloton pakt Viviani nog 3 punten mee. Sam Bennett laat zich niet van voren zien.

Routekaart etappe 13 Giro d'Italia

Nederlandse taferelen

56 km - Het lijkt soms wel of het Giro-peloton vandaag door Nederland rijdt. Maar dit is toch echt Italië. De voorsprong van de vijf vluchters begint langzaam ietsje terug te lopen: nog ruim 2,5 minuut. De sprinters en de favorieten rijden rustig mee in het peloton.

De kopgroep: Vendrame (ITA, Androni), Tonelli (ITA, Bardiani), Marcato (ITA, UAE), Irizar (SPA, Trek) en Zhupa (ALB, Wilier).

Het peloton onderweg in de dertiende etappe van de Giro d'Italia

Pippo voorspelt zege Viviani

Filippo Pozzato, die deze editie van de Giro d'Italia moest missen vanwege het overlijden van zijn vader, is vandaag op bezoek in de Giro. Hij voorspelt dat zijn landgenoot Elia Viviani de etappe gaat winnen.

'Ideaal als Yates een minuut pakt op Dumoulin'

Ploegleider Matthew White van Mitchelton-Scott, de ploeg van rozetruidrager Simon Yates, blikte vanochtend vooruit op de strijd in de bergen tussen Simon Yates en Tom Dumoulin.

"De Zoncolan wordt morgen een gevecht van man tegen man", verwacht White. "Het is volgens mij de zwaarste beklimming in het wielrennen."

"Yates en Dumoulin zijn heel verschillende renners. Yates is een explosieve klimmer, Tom is wereldkampioen tijdrijden en weet hoe hij zijn krachten over drie weken moet verdelen", aldus White.

Hoeveel tijd moet Yates dit weekeinde in de bergen pakken op Dumoulin, met de tijdrit van dinsdag in het achterhoofd? "Willen en kunnen zijn twee dingen", lacht White. "We hebben tijd nodig, want Tom is de beste tijdrijder van de wereld. In een perfecte wereld pakt Yates nog een minuut extra op Dumoulin."

'Ideaal als Yates dit weekeinde een minuut pakt op Dumoulin'

Nu nog rustig

83 km - Het gaat er nog altijd rustig aan toe in de dertiende Giro-etappe. Eindelijk eens een keer, zou je bijna zeggen. Tonelli, Vendrame, Marcato, Irizar en Zhupa rijden ruim 3 minuten voor het peloton.

Tussensprint

108 km - Er was even lichte opwinding, want we passeerden de eerste tussensprint van vandaag. Marcato gaat als eerste over de streep, voor Zhupa en Tonelli. Voorsprong op het peloton: een kleine 3 minuten.

De kopgroep: Vendrame (ITA, Androni), Tonelli (ITA, Bardiani), Marcato (ITA, UAE), Irizar (SPA, Trek) en Zhupa (ALB, Wilier).

Routekaart etappe 13 Giro d'Italia

Geen auto's op de Zoncolan

Tijdens de beklimming van de Zoncolan van morgen - we kijken er al naar uit - zullen er geen auto's achter de renners vooraan mogen rijden. Iedere ploeg krijgt een motor toebedeeld, waarop iemand met een reservefiets achter de kopmannen mag aanrijden. De auto's gaan de Zoncolan wel op, maar helemaal achteraan.

"De Zoncolan is zo steil, dat het niet te doen is om een wiel te wisselen", vertelde Matthew White, ploegleider van Mitchtelton-Scott, over de maatregel. "Daarom gaat er een hele reservefiets mee op de motor."

De Zoncolan kent een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9. Met uitschieters tot 22 procent. De afgelopen dagen lag er zelfs sneeuw, maar die is inmiddels als voor de zon grotendeels verdwenen.

Status quo

125 km - In de Giro heerst een status quo: drie Italianen, een Spanjaard en een Albanees rijden op kop. Het peloton rijdt daar 3 minuten achter.

De kopgroep: Vendrame (ITA, Androni), Tonelli (ITA, Bardiani), Marcato (ITA, UAE), Irizar (SPA, Trek) en Zhupa (ALB, Wilier).

Weinig ruimte

145 km - Net als gisteren krijgt de kopgroep niet al te veel ruimte: de voorsprong van Zhupa en co blijft steken rond de 3 minuten. De sprintersploegen, en dan vooral QuickStep, nemen geen risico op de kaarsrechte wegen door de Po-vlakte.

De kopgroep: Vendrame (ITA, Androni), Tonelli (ITA, Bardiani), Marcato (ITA, UAE), Irizar (SPA, Trek) en Zhupa (ALB, Wilier).

Routekaart etappe 13 Giro d'Italia

Van Poppel gaat voor de herkansing: waarom niet?

Danny van Poppel heeft vannacht goed geslapen, zei hij voor de start van de dertiende etappe. Gisteren werd de sprinter van Lotto-Jumbo tweede, achter de ongenaakbare Sam Bennett.

"Ik was niet extreem teleurgesteld, maar het was wel jammer", aldus Van Poppel. "Maar vandaag is er weer een kans. Het is echt vlak en het wordt echt een massasprint, dat is een ding dat zeker is."

Ziet Van Poppel kans op een ritzege? "Ik ga mijn best doen. De ploeg is goed, ik ben goed, waarom niet?"

Van Poppel gaat voor de herkansing: waarom niet?

La storia si ripete

159 km - La storia si ripete, zoals de Italianen zeggen. Net als gisteren zijn er vijf man weg met ruim 3 minuten voorsprong.

De vijf: Vendrame (ITA, Androni), Tonelli (ITA, Bardiani), Marcato (ITA, UAE), Irizar (SPA, Trek) en Zhupa (ALB, Wilier).

Vijf man weg

167 km - Na de gebruikelijke schermutselingen na de start zijn er vijf man weg: Tonelli, Vendrame, Marcato, Irizar en - daar is hij weer - Zhupa. Het vijftal heeft al snel ruim 1,5 minuut.

Officiële start!

172 km - Het officiële startsein is gegeven! Het peloton is nu echt onderweg.

Kangert stapt af

Tanel Kangert heeft de Ronde van Italië met maagproblemen verlaten. De renner van Astana gaat niet meer van start voor de dertiende etappe. Astana meldde donderdag al dat Kangert zou opgeven. Maar de Est wilde het toch nog proberen en kwam acht minuten later over de finish dan de Ierse ritwinnaar Sam Bennett.

Vandaag ging het echt niet meer, meldt Astana.

Start!

180 km - We zijn vertrokken in Ferrara! Eerst rijdt het peloton nog enkele opwarmkilometers, straks zal er met de vlag worden gewapperd.

De paarse trui

Aangezien het vandaag vermoedelijk zal uitdraaien op een massasprint, kan het geen kwaad een blik te werpen op het puntenklassement. Elia Viviani staat daarin nog steeds op de eerste plaats, maar de drager van de paarse trui liep gisteren behoorlijke schade op. De Italiaan had mede door het noodweer een slechte dag en kon niet meedoen om de prijzen.

Puntenklassement

1 Elia Viviani 184
2 Sam Bennett 162
3 Marco Frapporti 89
...
8 Danny van Poppel 64

Rustige dag voor Dumoulin?

Tom Dumoulin dacht gisteren in gesprek met verslaggever Han Kock met enige weemoed terug aan de rustdag op maandag, waarop hij hoopte op vier rustige etappes voor het bergachtige weekeinde. Tot nu toe waren de drie etappes helemaal niet rustig. Vandaag dan misschien eindelijk wel?

Het weer in Ferrara

De temperatuur is met 23 graden aangenaam, bij lichte bewolking. Regen gaat er voorlopig niet vallen. Het zorgt voor een brede glimlach bij Fabio Aru, de nummer 10 in het algemeen klassement.

Het algemeen klassement

De etappe van gisteren leverde geen wijzigingen op in de top van het algemeen klassement.

Hoe ging het gisteren?

Lange tijd leek de twaalfde etappe heel voorspelbaar te worden (een vroege vlucht van vijf man en een massasprint aan het einde), maar hevige regenval zorgde in de finale toch nog voor spektakel en een gescheurd peloton.

Sam Bennett schreef de etappe uiteindelijk op zijn naam. De Ier, die ook al zegevierde in de zevende etappe, troefde in de finale van de rit over 214 kilometer naar het circuit van Imola de Nederlander Danny van Poppel op slimme wijze in de sprint af.

Van Poppel zat na afloop met gemengde gevoelens, terwijl Tom Dumoulin vol stress over de finish kwam.

Waarheen leidt de weg?

Wie de routekaartjes van de etappes van gisteren en vandaag naast elkaar legt, ziet eigenlijk niet zoveel verschil. De rit is vrijwel vlak, met een klimmetje van de vierde categorie in het laatste deel. Opnieuw een rit voor de sprinters, zo lijkt het, maar er kan in de Giro natuurlijk altijd van alles gebeuren.

Routekaart etappe 13 Giro d'Italia

Benvenuto da Ferrara!

Welkom vanuit Ferrara! Om 13.00 uur gaat het peloton hier van start voor de dertiende etappe, over 180 kilometer naar Nervesa della Battaglia. Met Simon Yates in het roze en Tom Dumoulin daar 47 seconden achter.

De Giro d'Italia is elke dag van start tot finish te volgen via dit liveblog