liveblog
NOS WielrennenAangepast

Mohoric wint chaotische rit; Dumoulin valt; Chaves haakt af

liveblog gesloten

A domani!

Na de bewogen etappe van vandaag start het peloton morgen vanuit het prachtige Assisi voor de elfde etappe, over 156 kilometer naar Osimo. Net als vandaag is het een heuvelachtige etappe, dus enig spektakel kan niet worden uitgesloten. De rit is een eerbetoon aan de vorig jaar verongelukte Michele Scarponi: het peloton rijdt door zijn laatste woonplaats Filottrano.

De start is rond 13.20 uur en ons liveblog is er natuurlijk weer de hele dag bij. Tot morgen!

De routekaart van de elfde etappe van de Giro d'Italia

Gesink: denk niet dat Chaves me nog op de barbecue wil

Robert Gesink vertelt hoe de onderhandelingen in het peloton gingen toen Esteban Chaves moest lossen. Gesink zelf gaf uiteindelijk het laatste zetje en denkt niet dat hij nog welkom is op de barbecue van Chaves.

Gesink: denk niet dat Chaves me nog op de barbecue wil

Geloste Chaves dwarsboomde snode plannen Bouwman

Lotto-Jumbo-renner Koen Bouwman begon de tiende Giro-etappe in een vrije rol, was mee met de vroege vlucht, maar zijn rol veranderde toen Esteban Chaves op achterstand kwam.

Geloste Chaves dwarsboomde snode plannen Bouwman

Dumoulin vloog de bocht uit: het was geen kleine valpartij

Toch kwam de Nederlander in de tiende etappe van de Giro in de groep met favorieten over de finish. Met een bloedende knie, dat wel. Dit is zijn reactie na de finish.

Dumoulin vloog de bocht uit: het was geen kleine valpartij

Chaves verliest 25 minuten

Esteban Chaves is binnen. De voormalige nummer twee uit het klassement verliest liefst 24.51. De Colombiaan komt op 25.25 van winnaar Mohoric over de streep.

Koen Bouwman, die opnieuw van veel van voren was te zien, komt als 88ste over de meet op ruim een kwartier.

Het algemeen klassement

Esteban Chaves is uit de top van het klassement verdwenen en Tom Dumoulin staat weer tweede. Wel heeft Simon Yates zijn voorsprong dankzij een gewonnen tussensprint met 3 seconden uitgebreid.

Gehavende Dumoulin

Tom Dumoulin is zonder tijdsverlies binnen. Hij is in de afdaling dus wel degelijk onderuit gegaan en heeft een bloedende knie. Dumoulin denkt niet dat het heel erg is.

Uitslag etappe 10

De uitslag van de tiende etappe, die veel meer spektakel bood dan we hadden gedacht. Matej Mohoric wint, Tom Dumoulin finisht in het peloton op 34 seconden.

Mohoric!

De Sloveen Mohoric wint de sprint van de Duitser Denz en wint de spectaculaire tiende Giro-etappe. De Sloveen leek al de sterkste, ging in het duel met Denz als eerste aan, en wint in Gualdo Tadino.

Op 35 seconden wint Sam Bennett de sprint van het peloton.

Laatste kilometer

1 km - De laatste kilometer voor Mohoric en Denz. Ze bereiden zich voor op de sprint om de dagzege. Het peloton rijdt op 0.42.

Minder dan een minuut

4 km - Het verschil tussen Mohoric/Denz en het peloton is minder dan een minuut. Houden de Sloveen en de Duitser voldoende over? Het ziet er wel naar uit.

Mohoric en Denz

8 km - Villella is gelost bij Mohoric (Bahrein) en Denz (AG2R). Het Sloveens-Duitse duo gaat aan kop. Gaan zij straks sprinten om de dagzege?

Villella rijdt op 15 seconden van het duo. Het peloton rijdt op 1.10, daartussen rijden nog Henao en De Marchi.

Toch een kleine val

Het was toch een klein valletje, een 'small crash', van Dumoulin, meldt zijn ploeg Sunweb.

Spannende finale

13 km - Mohoric, Villella en Denz rijden nog altijd in kop in de regenachtige finale. Henao en De Marchi rijden daar 23 seconden achter. Het peloton - met Dumoulin weer - rijdt op 1.12.

Ademhalen

16 km - We kunnen waarschijnlijk opgelucht ademhalen. Dumoulin wordt door Oomen weer teruggebracht naar het peloton. Wat er nu precies mis was met Dumoulin, weten we niet. Hij is in ieder geval van fiets gewisseld.

Problemen Dumoulin

18 km - Tom Dumoulin staat ineens in de berm! Geen paniek, hij is niet gevallen, zo lijkt het. Er was blijkbaar iets met zijn fiets.

Mohoric

24 km - Mohoric is de beste afdaler en Villella rijdt op achterstand. Daarachter rijden De Marchi, Henao, Frapporti en Denz. De verschillen zijn klein. Het peloton, met Yates en Dumoulin, rijdt op een halve minuut van Mohoric.

Duo als eerste boven

30 km - Villella en Mohoric zijn Frapporti erop en erover gegaan bij Frapporti. Mohoric is als eerste boven in Annifo. Het peloton volgt op een halve minuut.

We gaan nu afdalen, er is nog niets beslist.

Trio op komst

31 km - Villella en Mohoric naderen Frapporti en zullen zich snel bij de koploper voegen. Het peloton rijdt op 1.21 achterstand. De groep-Chaves inmiddels op ruim 13 minuten.

Demarrages

38 km - Straks volgt de beklimming van Annifo en diverse renners proberen nu te demarreren uit het peloton. Om te beginnen met Astana-renner Villella.

De demarrages volgen elkaar nu in hoog tempo op. Mohoric voegt zich bij Villella. Ze pakken een half minuutje op de groep. Frapporti rijdt daar nog ruim anderhalve minuut voor.

Profiel etappe 10 van de Ronde van Italië

Het regent

43 km - Er worden jasjes uitgedeeld en aangetrokken door de renners. Het begint te regenen boven de Giro. In finishplaats Gualdo Tadino plenst het al een tijdje, bij een temperatuur van 10 graden.

Geen problemen Dumoulin

47 km - Tom Dumoulin rijdt met zijn ploeggenoten Chad Haga, Sam Oomen en Laurens ten Dam rustig mee in de groep met favorieten. Marco Frapporti rijdt daar 2.39 voor, de groep-Chaves rijdt er 8 minuten achter.

Tom Dumoulin rijdt rustig mee in de groep met favorieten in de tiende etappe van de Giro d'Italia

Pollen?

De grote vraag van vandaag is natuurlijk: hoe komt het nu dat Esteban Chaves zo ver achterop is geraakt? Is hij gevallen? Is hij ziek?

Volgens ploegleider Matthew White van Mitchelton-Scott heeft zijn slechte vorm mogelijk te maken heeft met hooikoorts. Er zijn veel pollen in de lucht en daar heeft de Colombiaan veel last van.

Chaves rijdt nu op ruim 10 minuten van koploper Frapporti, die op zijn beurt weer 2.44 voorsprong heeft op het peloton met de favorieten.

Johan Esteban Chaves heeft het zwaar in de tiende etappe

De situatie

60 km - Over 30 kilometer volgt de laatste klim van de dag: Annifo, 14 km à 2 procent. De situatie: Frapporti alleen op kop, op 2.24 volgt het peloton, op 8.54 volgt een groep met Chaves en Viviani.

Het regent overigens in finishplaats Gualdo Tadino.

Profiel etappe 10 van de Ronde van Italië

Frapporti mag

70 km - Frapporti mag van het peloton met favorieten voorlopig nog zijn gang gaan: de Italiaan heeft 1,5 minuut voorsprong, terwijl we Caldarola passeren.

De groep-Chaves rijdt op 7.25. De Colombiaan kan het klassement vergeten. Maar zijn ploeg Mitchelton-Scott heeft natuurlijk nog een ander ijzer in het vuur, en niet de minste: rozetruidrager Simon Yates.

Frapporti demarreert

81 km - Marco Frapporti is op avontuur gegaan. De Italiaan van Androni pakt al snel 0.45 voorsprong op het peloton. De groep-Chaves rijdt bijna 5 minuten achter het peloton.

Yates pakt bonusseconden

90 km - Rozetruidrager Simon Yates breidt zijn voorsprong op Tom Dumoulin met 3 seconden uit. De Brit wint doodleuk de tussensprint in Sarnano, voor Pinot. Dumoulin lijkt zich er niet druk om te maken.

De achterstand van Chaves

Geeft Chaves op?

95 km - Het doek voor Chaves lijkt nu wel gevallen. Het verschil loopt op tot 3,5 minuut. Maar: het peloton met favorieten is nu aan het dalen, en de groep met Chaves is aan het klimmen.

QuickStep geeft op

100 km - QuickStep deed zijn best, maar de achterstand van de groep met Chaves en Viviani loopt weer op: 2.33 zegt de klok. Mitchelton-Scott heeft het vooraan overgenomen van QuickStep, dat er klaar mee is.

Blijft het zo, dan valt Chaves weg uit het klassement en staat Dumoulin weer tweede.

Of toch niet?

116 km - We zitten in een fase van de etappe met een reeks korte, hevige klimmetjes. De situatie: een favorietenpeloton rijdt vooraan, een groep met o.a. Chaves en Viviani rijdt op een kleine 2 minuten achterstand.

Profiel etappe 10 van de Ronde van Italië

Chaves komt terug

125 km - De groep met Chaves komt nu toch dichterbij. Nog ruim anderhalve minuut is de achterstand van de Colombiaanse klassementsrenner op het peloton.

Het is vooral QuickStep dat vaart maakt in de groep met Chaves. Immers: sprintkoning Viviani zit ook in die groep. En als alles straks weer bij elkaar is, zit er vanmiddag misschien nog wel een massasprint in ook.

Het peloton onderweg in de tiende etappe van de Giro d'Italia

Martin geeft op

136 km - Het avontuur van Tony Martin is voorbij. De Duitser van Katusha heeft zich laten inlopen door het peloton met favorieten. Op ruim 2 minuten rijdt nog altijd de groep met favoriet Chaves.

Benvenuto a Marche

139 km - Het peloton is in de regio Marche gearriveerd. We rijden door Ascoli Piceno, de hoofdstad van Marche, ook wel bekend als de Stad met de Honderd Torens.

De voorsprong van Tony Martin begint trouwens terug te lopen: nog maar een kleine halve minuut voor de voormalige politieman, die als enige in het peloton zijn remmen andersom heeft. Martin heeft links zijn achterrem, en rechts zijn voorrem.

Valls stapt af

De eerste afstapper van de dag is een feit: Rafael Valls heeft de strijd gestaakt. Hij is de eerste Movistar-renner die deze Giro moet staken. Valls heeft een ribblessure opgelopen na een valpartij.

Het regent

143 km - Of het niet spectaculair genoeg was, is het nu ook nog gaan regenen boven de Giro. De situatie: Martin rijdt ruim 1 minuut voor het favorietenpeloton. Een grote groep met Chaves (nummer 2 in het klassement) rijdt 3.45 achter Martin.

Rigopiano

Het peloton passeerde zojuist overigens Rigopiano, waar op 18 januari 2017 een verwoestende lawine een hotel trof. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven.

Gisteren legde een delegatie van de Giro, onder wie renner Giulio Ciccone, bloemen bij een herdenkingsplek van de ramp.

Alleen Martin nog

153 km - De Let Neilands laat het voorin lopen, dus alleen Tony Martin rijdt nu nog op kop, met een minuutje voorsprong. De groep met Chaves rijdt op ruim 2,5 minuut achterstand van het peloton met favorieten.

Bouwman & co opgeslokt

162 km - De voorsprong van de kopgroep van 12 is razendsnel afgenomen door het hoge tempo in het peloton. Alleen Neilands en Martin zijn nu nog over, met een klein minuutje. De rest is opgeslokt.

Tempo in peloton

170 km - De ploegen van klassementsrenners wisselen elkaar af aan kop van het peloton om de schade van de geloste Esteban Chaves verder te vergroten. De Colombiaan rijdt op ruim 2 minuten van de favorieten. De kopgroep met Bouwman rijdt daar ruim 1 minuut voor.

In de groep met favorieten rijdt Dumoulin rustig mee, in gezelschap van Sam Oomen, Laurens ten Dam en Chad Haga.

Ciccone weer als eerste boven

177 km - De tweede klim van de dag zit erop. Ciccone is als eerste van de kopgroep van 12 (met Bouwman) boven in Bruzzolana. Het peloton volgt op 1,5 minuut, Chaves rijdt 2 minuten achter de favorieten.

De kopgroep: Bouwman (Lotto-Jumbo), Hermans en Neilands (Israel Cycling), Pantano (Trek), Mohoric (Bahrain), Luis León Sánchez (Astana), Ballerini (Androni), King (Dimension), Martin (Katusha), Conti (UAE), Ciccone (Bardiani), Montaguti (AG2R).

Profiel etappe 10 van de Ronde van Italië

Problemen voor Chaves

188 km - Esteban Chaves, de nummer 2 in het klassement, rijdt 1,5 minuut achter het uitgedunde peloton. Is de Colombiaan van Mitchelton-Scott zichzelf aan het uitschakelen voor het eindklassement? Sunweb en Sky maken vaart aan de kop van het peloton

De kopgroep met Bouwman heeft nog altijd 1,5 minuut voorsprong.

Ten Dam verwacht lastige, slopende etappe

Laurens ten Dam heeft op de rustdag van gisteren goed kunnen uitrusten en herstellen van zijn pijnlijke knieën. Wat verwacht hij van de rit van vandaag?

"Een lastige rit, met 4.000 hoogtemeters en 250 kilometer lang. Het gaat slopend zijn. Het is zaak voor Tom om geen tijd te verliezen, maar ik gok dat het geen rit voor de klassementsrenners is", aldus de meesterknecht van Tom Dumoulin.

Ten Dam verwacht lastige, slopende etappe

Kopgroep weer samen

201 km - Mohoric is bijgehaald en de kopgroep van twaalf man, onder wie Koen Bouwman, is weer bij elkaar. In het uitgedunde peloton demarreren Bilbao (Astana) en Cavagna (QuickStep).

Mohoric gaat, Chaves lost

209 km - Er gebeurt van alles in deze etappe. Mohoric ontsnapt in de afdaling uit de kopgroep met Bouwman en pakt een half minuutje. Het uitgedunde peloton volgt op 1,5 minuut.

Opvallend: Esteban Chaves, nummer 2 in het klassement, is uit die groep gelost en zou op anderhalve minuut rijden.

Bergpunten Ciccone

212 km - Bardiani-renner Ciccone is als eerste boven op de Fonte della Creta, voor Montaguti, Bouwman, Mohoric, Sánchez en King.

Scully is afgevallen uit de kopgroep, die nu nog 12 man telt. Het peloton volgt op ruim 1 minuut.

De kopgroep: Bouwman (Lotto-Jumbo), Hermans en Neilands (Israel Cycling), Pantano (Trek), Mohoric (Bahrain), Luis León Sánchez (Astana), Ballerini (Androni), King (Dimension), Martin (Katusha), Conti (UAE), Ciccone (Bardiani), Montaguti (AG2R).

Bijna boven

219 km - De kopgroep van dertien renners, onder wie Koen Bouwman, hebben beklimming van de Fonte della Creta bijna achter de rug. Hun voorsprong is 1.42.

Profiel etappe 10 van de Ronde van Italië

Bouwman: mooie dag om mee te zijn in de vlucht

Koen Bouwman zit, net als afgelopen zaterdag, mee in de vroege vlucht. Voor de start zei de Lotto-Jumbo-renner al tegen Han Kock al snode plannen te hebben.

"Het is een mooie dag om mee te zijn. Ik hoop dat ik goed genoeg ben, maar als je echt goed bent, zit je mee", aldus Bouwman.

En kijk eens aan: Bouwman zit mee!

Bouwman: mooie dag om mee te zijn in de vlucht

Poels maakt tempo

221 km - Sky-renner Poels maakt tempo aan kop van het uitgedunde peloton, waardoor de voorsprong van de kopgroep terugloopt. Vooraan zijn nog 13 renners over: Fernández, Mosca, Würtz Schmidt en Pedersen moeten afhaken.

Zeventien man

225 km - We hebben even goed geteld en er zitten zeventien man in de kopgroep, die bezig is aan de beklimming van de Fonte della Creta. De voorsprong is ruim 2 minuten.

De kopgroep: Bouwman (Lotto-Jumbo), Hermans en Neilands (Israel Cycling), Pantano en Pedersen (Trek), Mohoric (Bahrain), Luis León Sánchez (Astana), Ballerini (Androni), King (Dimension), Mosca (Wilier), Martin en Würtz Schmidt (Katusha), Scully (EF), Conti (UAE), Ciccone (Bardiani), Montaguti (AG2R), Fernández (Movistar).

Profiel etappe 10 van de Ronde van Italië

Zegen

228 km - Na enkele schermutselingen is de kopgroep uitgebreid tot zestien renners. De groep met Bouwman lijkt de zegen te krijgen van het peloton.

Kopgroep

231 km - Er is al snel een groep van dertien renners weg, met meteen ruim 2,5 minuut voorsprong. Een van de vluchters: Koen Bouwman!

Start!

235 km - En daar was de vlag. De langste etappe van de Giro d'Italia is nu echt begonnen.

Officieuze start

De renners zijn vertrokken in Penne voor de officieuze start. Straks zal er met de vlag worden gewapperd en gaat de tiende etappe echt beginnen.

Aru en Dumoulin

Fabio Aru en Tom Dumoulin hebben hun handtekening gezet voor de tiende etappe.

Hoe is het Dumoulin?

We spraken gisteren op de rustdag uiteraard ook met Tom Dumoulin. Hoe is het met de Giro-winnaar van vorig jaar? "Ik ben eigenlijk wel tevreden", zei Dumoulin in het hotel van zijn ploeg Team Sunweb.

"Ik sta er nog goed voor. Alleen bergop kwam ik de afgelopen negen dagen net iets tekort ten opzichte van een aantal klassementsrenners." Over de komende vier, op papier relatief vlakke etappes, zei Dumoulin: "Ik hoop dat het vier redelijk rustige dagen gaan worden. Maar ik ken de Giro inmiddels en dat gaat altijd een gevaar zijn."

Hoe is het met Froome?

Op de rustdag ging Chris Froome gisteren in op de vraag hoe het komt dat hij zo'n grote achterstand (ruim twee minuten) heeft op rozetruidrager Simon Yates. "Om eerlijk te zijn, zit ik niet lekker in m'n vel sinds de valpartij voor de openingsetappe", liet hij weten.

"Dat is geen geheim. Ik heb last van mijn rechterkant. Daardoor ben ik uit balans, omdat de linkerkant harder moet werken. Ik ben herstellende en probeer weer mee te strijden." Is het winnen van de Giro nog steeds zijn doel? "Ja. Ik bekijk het van dag tot dag op dit moment. Maar ik wil er nog steeds volledig voor gaan."

Froome vertelde ook wat in zijn ogen het verschil is tussen de Giro en de Tour. In de Giro staat er elke dag een klassieker op het programma. aldus de Brit, die ontwijkend antwoordde op vragen over zijn positieve dopingtest. Lees meer over Chris Froome.

Froome wil nog steeds Giro winnen: er zijn gekkere dingen gebeurd

Het weer in Penne

Boven Penne zien we een fraai wolkendek, maar het blijft vandaag als het goed is wel droog. Echt warm is het niet: de maximumtemperatuur ligt vandaag rond de 16 graden. Prima fietsweer.

Waarheen leidt de weg?

Met 244 kilometer is deze tiende etappe de langste van deze Giro. Het wordt een heuvelachtige rit met een drietal pittige klimmetjes. En we beginnen straks meteen met het hoogtepunt: meteen na de start gaan we omhoog via de Fonte della Creta van de tweede categorie.

De finishlijn is getrokken in Gualdo Tadino (provincie Perugia), de geboorteplaats van Adolfo Leoni. De oudere wielerliefhebbers weten misschien nog wel dat deze Italiaanse renner in de jaren veertig en vijftig liefst zeventien etappes won in de Giro d'Italia.

Profiel etappe 10 van de Ronde van Italië

Hoe is de situatie ook alweer?

Gisteren was het een rustdag, dus het kan geen kwaad het geheugen even op te frissen. In de etappe van zondag wist Simon Yates het roze steviger om de schouders te krijgen. De Brit won de negende etappe door alle concurrenten te kloppen in de rit naar de Gran Sasso. Hij breidde zijn voorsprong op Tom Dumoulin uit tot 38 seconden.

Simon Yates

Benvenuto da Penne!

Welkom vanuit Penne, de startplaats van de tiende etappe van de Giro d'Italia! En nee: de bekende pastasoort komt niet uit dit wonderschone plaatsje, gelegen in de heuvels tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. De naam is slechts toeval. De start van de tiende etappe, de langste van deze Giro, is iets na 11 uur.

De Giro d'Italia is elke dag van start tot finish te volgen via dit liveblog