liveblog
NOS WielrennenAangepast

Giro-rit langs Calabrische kust eindigt in onvermijdelijke massasprint

liveblog gesloten

Buona serata!

We houden ermee op voor vandaag in Calabrië. Morgen gaat de Giro verder met de achtste etappe, over 209 kilometer van Praia a Mare naar Montevergine di Mercogliano.

De eerste helft van de etappe gaat de weg voortdurend op en neer, in de tweede helft gaan de renners het binnenland in gaat de weg echt omhoog, in de richting van de slotklim naar de finishplaats: 17,1 kilometer à 5 procent.

Dat kan dus nog leuk worden. Buona serata!

NOS
Het profiel van de achtste etappe van de Ronde van Italië

Bennett dolgelukkig met eerste ritwinst in Giro

En dan laten we natuurlijk ook nog de winnaar van de dag aan het woord: Sam Bennett.

Bennett dolgelukkig met eerste ritwinst in Giro

Van Hoecke, leadout-man voor Van Poppel

Gijs van Hoecke zette Danny van Poppel goed af voor de massasprint. Na afloop sprak verslaggever Han Kock met de Belg van Lotto-Jumbo. OokVan Hoecke meent dat de onverlichte tunnels in de eindfase onverantwoord waren.

Van Hoecke: tunnels waren onverantwoord

Van Poppel teleurgesteld na vijfde plaats

De sprinter van Lotto-Jumbo had zich meer voorgesteld van de zevende etappe, die zoals verwacht eindigde in een massasprint.

Van Poppel teleurgesteld na vijfde plaats

Dumoulin: donkere tunnels zijn waanzin

Tom Dumoulin had na de rustige zevende etappe eigenlijk niets te melden, maar gelukkig gaf Jos van Emden hem nog een tip.

"Ik moet van hem zeggen dat die tunnels aan het einde echt niet kunnen. Die waren niet verlicht hè! We reden gewoon met 70 kilometer per uur een donkere tunnel in. Dat daar niks gebeurd is, het is waanzin."

Dumoulin heeft toch wel iets te melden

Met 70 km door een donkere tunnel

Diverse renners, onder wie Tom Dumoulin en Jos van Emden, beklagen zich na de finish over de finale, waarin het peloton met hoge snelheid door een donkere tunnel moest rijden. Straks volgen interview met onder anderen Dumoulin.

Nieuwe roze trui voor Yates

De roze trui van Simon Yates kwam vandaag uiteraard geen moment in gevaar.

Dumoulin is veilig binnen

Tom Dumoulin kwam in het peloton als 31ste over de streep, samen met Sam Oomen (32ste), en net achter George Bennett.

Verslag van de etappe

De zevende etappe in de Giro d'Italia heeft een verrassende ritwinnaar opgeleverd. Niet Elia Viviani won de massasprint in Praia a Mare, maar de Ier Sam Bennett. Danny van Poppel kreeg van Lotto-Jumbo een goede leadout, maar kwam snelheid tekort. Hij werd vijfde.

NOS
Sam Bennett

Algemeen klassement

De top-10 van het algemeen klassement van de Giro d'Italia is ongewijzigd. Tom Dumoulin staat nog altijd tweede, op 16 seconden van rozetruidrager Simon Yates.

NOS

De uitslag van de zevende etappe

Sam Bennett is Elia Viviani te snel af op de eindstreep, Danny van Poppel wordt vijfde.

NOS

Sam Bennett wint!

Wat een eindsprint! Viviani redt het net niet, Sam Bennett wint de zevende etappe!

Het is ongetwijfeld de mooiste zege uit de carrière van de Ierse renner van Bora-Hansgrohe.

Danny van Poppel is de beste Nederlander, hij komt als vijfde over de finish.

Sprint!

1 km - We gaan in één rechte weg naar de finishlijn.... wie wint de massasprint, wordt het weer Viviani?

Wie of wie?

2 km - Van Poppel en Viviani zitten uiteraard van voren, we zijn er bijna...

Lastige bocht

3 km - Het peloton heeft zich door een lastige bocht gewurmd, de sprinterstreintjes zijn er klaar voor.

Praia a Mare

8 km - Het peloton is gearriveerd in finishplaats Praia a Mare. De sprintersploegen bereiden zich in vliegende vaart voor op de finale.

Bijeen

12 km - Het avontuur van Ballerini is voorbij, het peloton is bijeen, en diverse renners proberen nu te demarreren. Maar dat is nog niet zo makkelijk.

Alleen Ballerini

16 km - Het onvermijdelijke is gebeurd: Irizar en Belkov worden gegrepen door het peloton. Ballerini wil nog niet opgeven en geeft nog eens gas. Hij rijdt een kleine 15 seconden voor het peloton uit.

Halve minuut

17 km - Het gaat nu snel: een krappe halve minuut nog maar voor de kopgroep. Het moment van opslokken komt dichterbij.

Einde nadert

20 km - Het einde van de kopgroep lijkt nu toch wel langzamerhand te naderen. De voorsprong van Irizar, Ballerini en Belkov loopt terug tot iets boven een minuut.

Afwachten

37 km - Nog drie kwartier fietsen en dan gaan we sprinten! Althans, dat is de verwachting. Irizar, Ballerini en Belkov rijden nog steeds op kop, hun voorsprong is 2.20, maar het peloton gaat het tempo straks ongetwijfeld opvoeren.

Een paar kilometer geleden ging Anthony Roux ineens onderuit in een van de spaarzame bochten. De Fransman van FDJ krabbelt weer op en fietst door.

NOS

Tussensprint

61 km - We zijn een tussensprint gepasseerd, die werd gewonnen door Ballerini van het leidende trio. In het peloton pakt Viviani, leider in het puntenklassement en topfavoriet voor de ritzege van vandaag, nog zes punten mee. Voorsprong van de drie: zo'n 2 minuten.

De kopgroep: Markel Irizar (Trek), Davide Ballerini (Androni) en Maksim Belkov (Katusha).

Voorsprong loopt op

79 km - We zijn inmiddels halverwege de zevende etappe, die zoals verwacht uiterst rustig verloopt. De voorsprong van het leidende trio loopt weer op: 1.50.

De kans is groot dat de vluchters zo'n tien kilometer van de finish worden ingelopen door het peloton, waarna hopelijk een flitsende finale met frisse sprinters volgt.

De kopgroep: Markel Irizar (Trek), Davide Ballerini (Androni) en Maksim Belkov (Katusha).

nos
Route etappe 7 Giro d'Italia

Voorsprong loopt terug

85 km - De voorsprong van het leidende trio Irizar, Ballerini en Belkov begint nu rap terug te lopen. Nog maar ruim een minuut is er over.

Zou het peloton al van plan zijn de vluchters op te slokken? Of blijven ze nog even bungelen? Praia a Mare is immers nog ver.

Rustig (2)

105 km - De voorsprong van Irizar, Ballerini en Belkov liep eventjes terug, maar ligt nu weer rond de 3 minuten. Er gebeurt dus niet gek veel, gelukkig zijn er mooie beelden van de Calabrische kust. Tom Dumoulin en de andere favorieten zitten allemaal veilig opgeborgen in het peloton.

De kopgroep: Markel Irizar (Trek), Davide Ballerini (Androni) en Maksim Belkov (Katusha).

Bennett kijkt niet naar het podim

George Bennett, de kopman van Lotto-Jumbo, ziet zichzelf niet op het podium eindigen van de Giro d'Italia, zei de Nieuw-Zeelander voor de start van de zevende etappe in zijn beste Nederlands. Hij voelt zich goed, maar bekijkt het dag voor dag.

Bennett: ik ben niet slecht, maar kijk niet naar het podium

Rustig

127 km - De zevende Giro-etappe hobbelt rustig voort. De vluchters Irizar, Ballerini en Belkov krijgen niet al te veel ruimte van het peloton: de voorsprong ligt rond de 3 minuten.

De kopgroep: Markel Irizar (Trek), Davide Ballerini (Androni) en Maksim Belkov (Katusha).

nos
Route etappe 7 Giro d'Italia

Van Poppel heeft vertrouwen in sprint tegen Viviani

Danny van Poppel blikte voor de start met verslaggever Han Kock vooruit op de zevende etappe, die waarschijnlijk op een massasprint gaat uitdraaien. De sprinter van Lotto-Jumbo heeft er wel vertrouwen in.

"Het is de eerste sprint in Italië, ik heb er wel zin in. Ik voelde me gisteren heel goed, dus dat is goed voor het vertrouwen", aldus Van Poppel. Wat is zijn tactiek om de Italiaan Elia Viviani straks te snel af te zijn? "Eerder aangaan dan hij, maar ook niet te vroeg."

Van Poppel heeft vertrouwen in sprint tegen Viviani