liveblog
NOS NieuwsAangepast

Druk, maar gelaten sfeer na storing op Schiphol

  • Schiphol en Amsterdam-Zuidoost zijn vannacht getroffen door een stroomstoring
  • De luchthaven is afgesloten geweest, vertrekhallen stonden vol met mensen
  • Schiphol laat weten dat er nog de hele dag hinder zal zijn
  • De stroomstoring is inmiddels compleet verholpen
liveblog gesloten

Einde

Bij deze sluiten we dit liveblog af. Schiphol verwacht dat er nog de hele dag problemen kunnen zijn voor reizigers. We blijven jullie uiteraard op de hoogte houden via NOS.nl en in de NOS Journaals. Bedankt voor het lezen.

Vliegverkeer op Schiphol

Op Schiphol worden nog steeds vluchten van Easyjet geannuleerd. Bij KLM is het aantal geannuleerde vluchten inmiddels opgelopen naar veertig. De luchthaven hoopt dat het vliegverkeer in de loop van vandaag of uiterlijk morgen weer normaal zal verlopen. "Daar streven we naar."

Zo zagen de meeste schermen op Schiphol er vanochtend uit

Tennet legt uit

Het is nog niet duidelijk hoe de stroomstoring in Amsterdam-Zuidoost is ontstaan. Tennet zegt ook 'wel verbaasd' te zijn geweest dat Schiphol daardoor in de problemen kwam.

"Maar het kan zo zijn dat er een spanningsdip ontstaat als er grote uitval is", vertelt woordvoerster Johanna Breuning. "Je ziet bijvoorbeeld ook wel eens thuis dat het licht flikkert. Maar als het een grote aansluiting betreft dan kan het grotere gevolgen hebben. En het zou kunnen dat de stroomstoring daarmee te maken heeft."

Het kan nog wel een paar dagen duren voor er meer duidelijk is over de oorzaak. "In eerste instantie gaat onze aandacht volledig uit naar het herstellen van het stroomnet. Vervolgens gaan we aan het werk om te onderzoeken waar dit vandaan is gekomen."

Vertraging of annulering: wat zijn mijn rechten?

Mensen die te maken hebben met een vertraging, annulering of overboeking van een vlucht hebben mogelijk recht op een vergoeding. Binnen de EU zijn er regels die bescherming en eventueel compensatie bieden. Lees meer op de site van de Rijksoverheid.

'Het was wel romantisch'

Een vrouw uit Amsterdam-Zuidoost staat inmiddels in de rij op Schiphol. Ze zat thuis al sinds 00.45 uur zonder stroom, maar maakte er het beste van. "Ik kwam binnen: gelijk kaarsen aansteken."

Gestrande reizigers en romantisch kaarslicht in Zuidoost

Telegram en AMC

Berichtendienst Telegram kampt nog met problemen door de stroomstoring. Gebruikers van de dienst in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika kunnen op dit moment geen berichten versturen. Het AMC heeft volgens een woordvoerder niet veel last gehad. "Bij een stroomstoring neemt onze eigen centrale alle belangrijke functies over."

Verslaggever Ardy Stemerding op Schiphol

De problemen op de luchthaven houden waarschijnlijk de hele dag aan, zegt onze verslaggever op Schiphol.

Verslaggever Ardy Stemerding over de overlast op Schiphol

'Excuses voor het ongemak'

Het was al aangekondigd, maar nu is het definitief: de stroomstoring in Amsterdam-Zuidoost is helemaal opgelost.

Toch op vakantie

We spraken met enkele reizigers die de dupe zijn van de problemen op Schiphol. Ook Wendeline uit Sassenheim zat middenin de chaos, maar inmiddels is haar vakantie naar Griekenland toch begonnen. Lees meer in dit artikel.

'Best te overzien'

Volgens verslaggever Remco te Kloese reageren reizigers vooral gelaten op de problemen op Schiphol. "Er staan lange rijen bij de incheckbalies en bij de balies van de maatschappijen waar mensen hun vlucht willen omboeken. Het oogt druk, maar als je in ogenschouw neemt dat het momenteel vakantie is dan valt het hier nog best te overzien."

Stroomstoring voorbij

De stroomstoring in Amsterdam-Zuidoost, die ook Schiphol trof, is verholpen. Volgens netbeheerder Liander moeten alle 38.000 getroffen huishoudens rond 09.30 uur weer stroom hebben.

Naast huizen hebben ook bedrijven en winkels last van de stroomstoring, zoals IKEA in Amsterdam-Zuidoost.

Verrassingsreis strandt op Schiphol

Voor veel reizigers is het afwachten of de reis door kan gaan. "We hadden een verrassingsreis en hadden net gehoord dat we naar Wenen zouden gaan", zeggen twee vrouwen. "Twintig minuten later hoorden we dat die reis helaas niet door kan gaan."

De twee vestigen hun hoop nu op de luchtvaartmaatschappij. "Nu komt de verrassing helaas niet verder dan Amsterdam, maar hopelijk kunnen we vandaag alsnog naar Wenen vliegen."

In de vertrekhallen staan veel reizigers die niet weten waar ze aan toe zijn

'Druk, maar geen gekkenhuis'

Verslaggever Ardy Stemerding is aangekomen in vertrekhal 2. "Het is hier behoorlijk druk, maar geen gekkenhuis", zegt hij over de situatie. Wel hebben veel reizigers vragen over hun vlucht: gaat die door of niet?

Chaotische taferelen op wegen

De afsluiting van Schiphol leidde vanochtend vroeg tot chaotische taferelen op toegangswegen. Mensen stapten op de vluchtstrook van de A4 uit de auto en gingen te voet verder.

Toegangswegen Schiphol afgesloten: reizigers klimmen over vangrails

'Ingrijpende beslissing'

Schiphol verwacht dat de nasleep van de problemen nog de hele dag merkbaar zal zijn. "We raden mensen aan om de reisinformatie goed te checken en ook contact te leggen met de luchtvaartmaatschappijen", zegt woordvoerster Gedi Schrijver.

Schrijver betreurt het dat een grote groep mensen gedupeerd is door de stroomstoring. "We zijn een uur op slot gegaan. Maar we willen de veiligheid op de luchthaven altijd garanderen. Daarom was zo'n ingrijpende beslissing nodig."

Extra NOS Journaal

In verband met de problemen op en rond Schiphol is er om 10.25 uur een extra NOS Journaal op NPO 1.

Lange rijen

Nu de check-in-systemen weer werken is het erg druk in de vertrekhallen op Schiphol. Mensen staan in lange rijen om in te kunnen checken voor hun vlucht.

Afritten A4

Rijkswaterstaat meldt dat de afritten van de A4 bij Schiphol gedeeltelijk zijn vrijgegeven. Vanwege de stroomstoring werd eerder besloten om de toegangswegen naar de luchthaven af te sluiten. "Reizigers moeten nog steeds rekening houden met vertraging."

Eerste beelden

Deze beelden zijn vannacht gemaakt door een reiziger in een van de vertrekhallen. Ook daarbuiten was het chaotisch:

Schiphol kampt met problemen na stroomstoring

Update van Schiphol

Dit is de meest actuele update van Schiphol over het vliegverkeer: "Inkomende vluchten hebben te maken met gereduceerde capaciteit tussen 09.00 - 11.00 uur. Vertrekkende vluchten hebben geen restricties, maar veel vluchten zijn vertraagd of gecanceld."

Lopend naar Schiphol

Een getuige meldt dat reizigers op de vluchtstrook van de snelweg zijn afgezet door taxichauffeurs. "Ze klimmen met koffers en al over de vangrail en proberen maar naar Schiphol te lopen. Levensgevaarlijk." Op de toegangswegen naar de luchthaven lopen reizigers.

Reizigers lopen vanaf de snelweg richting de vertrekhallen

'Vertrekhallen vol mensen'

Veel reizigers konden vanochtend vroeg geen kant op. Sanne Waldekker is een van hen. "De vertrekhallen staan helemaal vol mensen."

Ook Edward Broekhaar uit Zwolle en zijn gezin staan op Schiphol. "Wij waren hier om 5.30 uur en toen was het heel chaotisch bij het inchecken." Qua communicatie kon het wel beter, vindt hij. "Alles viel ineens stil en er werd niets omgeroepen. Tot 6.15 uur wisten we helemaal niets."

Inmiddels is de familie Broekhaar voorbij de douane om straks alsnog voor vijf dagen naar Rome te vertrekken. "Dat ging dan wel weer heel goed en snel. Eerlijk is eerlijk, dat hebben ze goed opgepakt."

Systemen hersteld, problemen blijven

Schiphol is vannacht getroffen door een stroomstoring. Daardoor hebben systemen op de luchthaven urenlang platgelegen en konden vroege reizigers niet inchecken. In de vertrekhallen staan duizenden mensen. Inmiddels zijn de systemen hersteld, maar de problemen zijn nog altijd flink.

Een overzicht van de situatie lees je in dit artikel: