Feest door heel Nederland, na koninklijk bezoek aan Groningen

Aangepast
Binnenland, Koningshuis, Regio
 • Het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen is afgelopen
 • In de stad gaat het feest nog even door
 • Ook in de rest van het land zijn festiviteiten
Liveblog gesloten
 • Tot slot: het bezoek aan Groningen in een paar minuten

  Het is 18.00 uur. De meeste mensen hebben hun kraampje aan de vrijmarkt weer ingepakt en keren met een gevulde portemonnee, of juist met een lege beurs en leuke tweedehands snuisterijen op zak, terug naar huis.

  In de grote steden gaan evenementen nog een paar uur door, maar op de meeste plekken loopt Koningsdag 2018 langzaam op een einde. Hierbij sluiten we het liveblog.

  Door alle drukte vanmiddag helemaal het bezoek van de koning gemist en heb je vijf minuutjes over? Bekijk hier de samenvatting.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het koninklijk bezoek aan Groningen in vijf minuten
 • Koningsdag rustig verlopen in Groningen

  Koning Willem-Alexander en burgemeester Den Oudsten tijdens Koningsdag ANP

  Burgemeester Den Oudsten van Groningen kijkt terug op een geslaagde Koningsdag. Hij noemt het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn gevolg "een fantastisch feest" en is blij dat er geen ernstige incidenten waren.

  De politie maakt de balans op na een "veilig en feestelijk evenement". In totaal zijn vijf mensen opgepakt, voor onder andere mishandeling en het verstoren van de openbare orde, laat de politie weten op Twitter.

  Een overzicht van alle arrestaties op de feesten in de rest van het land is er nog niet.

 • Politiek verweven met feestelijkheden op Koningsdag

  Eigenlijk kon het haast niet anders dan dat Willem-Alexander met een bezoek aan Groningen aandacht zou besteden aan de problemen in de provincie. En die aandacht kwam er dus ook. De koning sprak met enkele gedupeerden van aardbevingen in de provincie, en stond er tijdens interviews bij stil, net als prins Floris, prinses Aimée en prinses Laurentien.

  Niet iedereen was even blij met de aandacht voor de bevingproblematiek.

  Lees meer reacties op de licht politiek getinte versie van Koningsdag in het volgende artikel:

  Wisselende reacties op Koningsdag met politiek 'bevingstintje'

 • Politie met 'oranje tintje'

  De politie mag tijdens Koningsdag geen oranje feestkleding aan, maar een agente in Utrecht probeert er vandaag toch feestelijk, en enigszins oranje, uit te zien:

  Utrechtse agente met Koningsdag
 • Selfies met de koninklijke familie

 • Koningsdag zonder incidenten

  Tijdens het bezoek van de koninklijke familie zijn er geen noemenswaardige incidenten of demonstraties geweest, meldt de gemeente Groningen, die spreekt van een "fantastisch feest".

  Tot in de middag bezochten ruim 40.000 mensen de binnenstad, een stuk minder dan de 60.000 tot 80.000 bezoekers die werden verwacht.

 • Kinderspelen in Wijk bij Duurstede

  Kinderen konden vandaag in Wijk bij Duurstede onder meer meedoen aan een hardloopwedstrijd, ringsteken en springen op een springkussen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kinderspelen in Wijk bij Duurstede
 • 'Geweldige Koningsdag'

  Koning Willem-Alexander blikt op Facebook, Instagram en Twitter terug op "een geweldige Koningsdag" in Groningen.

 • Wilhelmus in de trein

  "Onur en Mustafa maken élk feestje gezelliger. Ook Koningsdag", schrijft de NS op zijn Facebookpagina. De twee conducteurs zongen samen met treinreizigers het volkslied toen ze in de buurt van Amsterdam Centraal waren.

  Onur en Mustafa verrassen reizigers met Koningsdag (live)
 • Druk op de grachten

  Het was vandaag, net als in andere jaren, weer een drukte van belang op de grachten van Amsterdam.

 • Blokfluit en dartpijlen

  In Tilburg komen spel en muziek samen in deze foto.

 • Boot gezonken in Amsterdam

  Op de Prinsengracht in Amsterdam is een boot met feestgangers gezonken. De speedboot maakte zo veel water dat de opvarenden door omstanders gered moest worden, schrijft Het Parool.

 • Burgemeester schiet te hulp

  Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand, Noord-Brabant, heeft vanochtend een verkeersregelaar gereanimeerd. De man werd onwel toen hij bij een oprit aan de Kasteellaan stond, waar de Koningsdag-festiviteiten plaatsvonden.

  De burgemeester zou de opening verzorgen en schoot te hulp toen ze zag dat de verkeersregelaar onwel werd, meldt het Brabants Dagblad. De man is na de reanimatie bij kennis naar het ziekenhuis gebracht.

  De 33-jarige Van Aart werd vorig jaar geïnstalleerd als de jongste burgemeester van Nederland.

 • Groninger topsporters

  Dammer Roel Boomstra (25) is een van de Groninger topsporters die op de koninklijke route zijn kunsten mocht laten zien. Samen met zijn trainingspartner Wouter Sipma speelde hij een potje dammen toen de koninklijke familie langsliep. "Máxima zei: dat gaat wel snel, concentreer je", zegt Boomstra. "Maar we waren zo gefocust dat we pas een paar seconden later beseften dat ze ons had aangesproken."

  De topsporters waren ruim van tevoren aanwezig: zo'n twee uur en drie kwartier voordat de koninklijke familie er was. Die tijd was nodig om de laatste voorbereidingen te treffen: "De ijshockeyers zouden eerst nog een platform krijgen waarop ze konden schaatsen. Maar dat lukte niet en uiteindelijk hebben ze gewoon op het tapijt gedaan alsof ze schaatsten", vertelt Boomstra. Daarnaast was het vooral veel wachten. "Maar dat was wel leuk. Iedereen toonde interesse voor elkaar, dat werkte verbindend."

  In het volle programma van de koning waren twee minuten ingepland voor de topsport. Hebben Boomstra en Sipma die tijd optimaal besteed en gaan de prinsessen alle drie op dammen? "Dat is natuurlijk wel de hoop", zegt Boomstra lachend.

 • Aubades

  In heel Nederland zijn vandaag aubades. Dat is een Nederlandse traditie, waarbij er muziek wordt gespeeld en mensen de koning toezingen. Ook in Arnhem begonnen ze de dag zo.

 • Meer berichten tonen