liveblog

Arsenal laat zege liggen; Marseille boekt 2-0 zege

liveblog gesloten

Volgende week: de returns

Dank voor het volgen van ons liveblog. Volgende week donderdag op 3 mei zijn de returns en weten we welke twee clubs de finale gaan spelen in Lyon op 16 mei. Marseille heeft de beste papieren. Arsenal en Atlético zullen er hopelijk wederom een mooie strijd van maken.

De wedstrijdverslagen

Arsenal-Atlético Madrid 1-1

Arsenal en Atlético Madrid hebben in hun eerste halvefinaleduel in de Europa League gelijkgespeeld. De Spaanse ploeg sleepte er in Londen met tien man knap een 1-1 uit. Lees hier het hele verslag.

Olympique Marseille-RB Salzburg 2-0

Olympique Marseille heeft de eerste wedstrijd tegen Red Bull Salzburg voor een finaleplaats in de Europa Leauge gewonnen. In Frankrijk was de verliezend finalist van 1999 en 2004 de verliezend finalist van 1994 met 2-0 de baas. Lees hier het hele verslag.

Afgelopen

De eerste halve finales in de Europa League zitten erop. Arsenal verzuimt een tiental van Atlético over de knie te leggen: 1-1. Marseille zet een grote stap naar de finale ten koste van Salzburg: 2-0.

Veel kansen, geen goals

88' - Het is spannend in Londen. Arsenal dringt aan, maar slaagt er niet in opnieuw op voorsprong te komen.

De gelijkmaker in Londen

82' - Ze zijn maar met z'n tienen, maar komen wel gelijk tegen Arsenal. Antoine Griezmann brengt Atlético Madrid met buitenkantje links op gelijke hoogte: 1-1.

Griezmann viert de gelijkmaker

Nog tien minuten

80' - Tien minuten voor het einde krijgen alle ploegen eigenlijk nog kansen. Met deze stand mag niemand zich nog echt zeker voelen van de finale.

Arsenal-Atlético Madrid: 1-0

Marseille-Salzburg: 2-0

Gulbrandsen schiet op de paal

76' - Een geweldige kans voor invaller Fredrik Gulbrandsen namens Salzburg. Hij staat recht voor keeper Pelé maar schier hard tegen de paal. De stand blijft 2-0.

Bijna weer lacazette

69' - Lacazatte is heel dicht hij de 2-0, maar hij kopt rakelings voorlangs. Het percentage balbezit van Arsenal is overigens indrukwekkend: 71 om 29, Maar de stand is nog steeds 1-0.

Marseille op 2-0

Een tweede doelpunt in Marseille, wederom voor de thuisploeg. Invaller Clinton Njie verdubbelt de score tegen Salzburg: 2-0.

Arsenal scoort

Arsenal komt op voorsprong. Eindelijk, zou je kunnen zeggen. Lacazette torent hoog boven twee verdedigers uit en kopt raak. Het is 1-0.

Marseille nog steeds 1-0

60' - Marseille heeft een licht overwicht tegen Salzburg. In meer doelpunten resulteert dat nog niet. Een kopbal van doelpuntenmaker Thauvin wordt gestopt door de keeper.

Veel op het middenveld

56' - Na tien minuten in de eerste helft heeft geen van de vier ploegen een grote kans gehad.

Rust

45' - Het is rust. Ondanks een storm van Arsenal en een rode kaart voor Atlético staat het 0-0 in Londen.

In Marseille gaat de thuisploeg met 1-0 aan de leiding, maar Salzburg creëert genoeg kansen.

Mooie eerste helft

40' - Atlético blijft druk zetten, maar komt niet tot scoren. Arsenal overigens ook niet. 0-0 dus.

Druk van Atlético

34' - Atlético Madrid voert de druk een beetje op. De aanvallers lopen achter elke bal van Arsenal aan, waardoor de Engelsen gedwongen worden tot de lange bal.

Dat komt het niveau van de wedstrijd niet ten goede en kost de Spanjaarden een hoop energie. Maar Arsenal heeft geen grote kansen meer en Atlético juist wel. Griezmann krijgt wederom een schietkans, maar weer Ospina keert het schot.

Kans voor Griezmann

33' - Zowaar een kans voor Atlético. Antoine Griezmann krijgt de bal voor de voeten, schiet vanaf een meter of 25 op de rechterhoek, maar keeper Ospina is er op tijd bij.

Eenrichtingsverkeer

30' - Het blijft eenrichtingsverkeer in Londen. Dit keer probeert Nacho Monreal het voor Arsenal, maar zijn schot gaat voorlangs. Stand: 0-0.

Marseille leidt nog altijd met 1-0 tegen Salzburg, dat zeker ook kansen krijgt.

Lacazette wordt gehinderd, maar geen penalty

22' - Alexandre Lacazette lijkt te worden gehinderd door Diego Godín. Het Emirates Stadium wil een strafschop, maar krijgt die niet.

Atlético heeft het vanaf de aftrap al zwaar. De rode kaart en het wegsturen van Simeone hebben het er niet beter op gemaakt voor de Spanjaarden. Toch is de stand nog 0-0.

Marseille aan de leiding

15' Ondertussen is Olympique Marseille op voorsprong gekomen. Florian Thauvin kopt de bal binnen nadat Salzburg-keeper Walke onder de bal door is gegaan.

Simeone weggestuurd

Simeone druipt af

12' - Atlético raakt nog iemand kwijt. Trainer Diego Simeone wordt naar de tribune gestuurd vanwege aanhoudende kritiek op de scheidsrechter.

Rood voor Atlético

10' - Binnen tien minuten staat Atlético met tien man. Sime Vrsaljko krijgt zijn tweede gele kaart en mag gaan douchen. Diego Simeone is het er overduidelijk niet mee eens.

Diego Simeone maakt stampij

Kopbal Lacazette gekeerd

7' - Nog geen minuut later vinden Welbeck en Lacazette elkaar weer, maar wederom wordt er niet gescoord. Atlético-doelman Jan Oblak stopt de kopbal van de Franse spits, maar weet waarschijnlijk zelf ook niet precies hoe.

Welbeck bedient Lacazatte, maar die mist

6' - En nu ook een prachtig uitgespeelde kans voor Arsenal. Alexandre Lacazette krijgt de bal schitterend voor van Welbeck, maar zijn schot draait via de buitenkant van de paal over de achterlijn.

Kans voor Marseille

4' - De eerste kans van de avond is voor Olympique Marseille. Kostas Mitroglou mikt op de lange hoek, maar Alexander Walke keert het schot.

Begin met vroege gele kaart

1' - We zijn begonnen in Zuid-Frankrijk en Zuid-Engeland. Na 74 seconden is de eerste gele kaart al uitgedeeld in Londen. Sime Vrsaljko van Atlético gaat op de bon voor een te harde tackle.

Klaar voor de aftrap

In Londen en Marseille staan de elftallen klaar om te beginnen aan de eerste wedstrijden in de halve finales van de Europa League. Volgende week is de return, voor de winnaars volgt de finale op 16 mei in Lyon.

Aan de sfeer zal het niet liggen

Het Emirates Stadium in Londen
En Stade Vélodrome in Marseille

Afscheid met een prijs?

Arsène Wenger

Arsenal won dit seizoen de Community Shield, door Chelsea via penalty's te verslaan. Neemt Arsène Wenger, sinds 1996 aan het roer in Noord-Londen, in zijn laatste seizoen bij Arsenal afscheid met nóg een prijs?

Als hij de Europa League wint, is het de eerste Europese beker die hij met The Gunners wint.

Even opfrissen: hoe staan de clubs ervoor?

De Europa League beleeft vanavond de eerste halvefinaleduels. Atlético Madrid is op voorhand de sterkste ploeg, maar treft Arsenal dat Arsène Wenger een passend afscheidscadeau wil geven. In Marseille treffen Olympique en outsider Red Bull Salzburg elkaar.

Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing op de halve finales.

Hoe bereikten deze ploegen de halve finales?

RB Leipzig-Olympique Marseille (1-0 / 2-5)

Arsenal - CSKA Mouskou (4-1 / 2-2)

Atlético Madrid - Sporting Lissabon (2-0 / 0-1)

Lazio - RB Salzburg (4-2 / 1-4)

De aftrap is om 21.05 uur

Welkom bij ons liveblog van de halve finales van de Europa League. Vier ploegen strijden vanavond en volgende week donderdag vanzelfsprekend om twee finaleplaatsen. Atlético Madrid gaat vanavond op bezoek bij Arsenal. Olympique Marseille ontvangt Red Bull Salzburg. Beide wedstrijden beginnen om 21.05 uur.

Beide wedstrijden zijn te volgen in dit livebog, op Twitter via @nosvoetbal) en Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.