liveblog
NOS VoetbalAangepast

Wervelend Liverpool wint, maar houdt deur op kier voor AS Roma

liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover deze fraaie avond in de Champions League. Morgen staat de andere halve finale op het programma: Bayern München-Real Madrid. Dat zou ook weleens een aardige wedstrijd kunnen worden.

Tot morgen!

Liverpool-trainer Jürgen Klopp was niet tevreden met de slotfase van zijn ploeg

Voor de tweede keer zeven goals

Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van de Champions League dat er zeven doelpunten vallen in een halve finale.

De enige andere keer was... Ajax-Bayern München in 1995. De Amsterdammers versloegen de Duitsers in het Olympisch Stadion met 5-2.

Klaar in Liverpool

Het is afgelopen op Anfield, na een bijzonder aantrekkelijke halve finale die nog uren had mogen duren. Een wervelend Liverpool verslaat AS Roma met 5-2. De return is volgende week in Rome.

AS Roma zou dan voldoende hebben aan een 3-0 overwinning. Dat deden de Romeinen in de kwartfinales al tegen FC Barcelona.

85' Doelpunt AS Roma!

Milner maakt hands en AS Roma krijgt een penalty! Perotti schiet de strafschop bijzonder fraai binnen en het is even stil op Anfield: 5-2.

Liverpool-AS Roma 5-2

Diego Perotti benut de strafschop: 5-2

81' Doelpunt AS Roma!

AS Roma doet toch nog iets terug. Dzeko maakt zijn zevende CL-doelpunt en het is 'nog maar' 5-1 voor Liverpool. De Bosniër schiet binnen op aangeven van Nainggolan, terwijl de Liverpool-defensie niet goed oplet. Trainer Jürgen Klopp maakt zich kwaad langs de zijlijn.

Liverpool-AS Roma 5-1

Edin Dzeko brengt de bal naar de middenstip na zijn doelpunt

75' Salah naar de kant

Opluchting bij AS Roma, vermoedelijk, want Salah wordt gewisseld. De Egyptische uitblinker wordt vervangen door Ings. Hij krijgt uiteraard een staande ovatie.

Liverpool-AS Roma 5-0

71' Kansen Roma

Daar was zowaar een kans voor AS Roma, na gestuntel in de Liverpool-defensie. Lovren wil een pass geven maar schiet tegen Schick op, waarna de bal net naast het Engelse doel caramboleert. Het was een van de spaarzame mogelijkheden van de Italianen.

Een minuut later is er nog een kopkans voor Schick, maar de doelman redt.

Liverpool-AS Roma 5-0

69' Doelpunt Liverpool!

Het is een dramatische avond voor AS Roma. Firmino maakt koppend zijn tweede goal van de avond. Het is 5-0 voor Liverpool.

De voorzet is van Milner, Van Dijk lijkt de bal te kunnen binnenkoppen maar Firmino springt er net voor en scoort.

Liverpool-AS Roma 5-0

Firmino kopt de 5-0 binnen

61' Doelpunt Liverpool!

Er is een uur gespeeld en het is 4-0 voor Liverpool! De assist is van wie anders dan Salah, Firmino tikt de vierde goal voor Liverpool binnen.

AS Roma is helemaal de kluts kwijt op Anfield en Liverpool is on fire. Waar gaat dit eindigen? Feit is dat Roma in de kwartfinales een 4-1 nederlaag bij FC Barcelona thuis nog goedmaakte. Maar dan zullen de Romeinen vanavond wel een keer moeten scoren.

Liverpool-AS Roma 4-0

Firmino tikt de 4-0 binnen voor Liverpool

Ondertussen in Amsterdam

De voetbalsters van Ajax lijken op weg naar prolongatie van de landstitel. De koploper in de kampioenscompetitie kwam twee keer op achterstand tegen PSV, maar won uiteindelijk ruim: 6-2.

De speelsters van Ajax juichen na een treffer in het duel in de reguliere competitie met PSV

56' Doelpunt Liverpool!

Daar is de 3-0 voor Liverpool! Dit keer is het niet Salah, maar Mané die scoort. De Reds gingen sinds de rust onverdroten verder op dezelfde weg, en dat betaalt zich al snel uit.

De Senegalees miste al een handvol dotten van kansen, maar dit keer schiet hij raak na een assist van, jawel, uitblinker Salah.

Liverpool-AS Roma 3-0

Sadio Mané viert zijn goal tegen AS Roma

Tweede helft

De bal rolt weer op Anfield. Eén wissel aan de kant van AS Roma: aanvaller Ünder is vervangen door Schick.

Liverpool-AS Roma 2-0

Mohamed Salah

Mohamed Salah maakt furore bij Liverpool. Hiervoor speelde hij bij AS Roma, Fiorentina, Chelsea én FC Basel.

Rust

Het is rust op Anfield bij de halve finale tussen Liverpool en AS Roma. Door twee goals van Mohamed Salah staat het 2-0 voor de Engelsen.

45' Doelpunt Liverpool!

Het lijkt de avond van Mohamed Salah te worden. Vlak voor rust maakt de voormalige speler van AS Roma er 2-0 van voor Liverpool. De Egyptenaar is het eindstation na een fraaie aanval van de Engelsen en stift de bal over doelman Alisson heen.

Liverpool-AS Roma 2-0

Mohamed Salah stift de bal over keeper Loris Karius

43' Roma heeft het moeilijk

AS Roma kon in de beginfase goed meekomen met Liverpool, maar sinds de Reds halverwege de eerste helft een versnelling hoger zijn gaan spelen, heeft Roma het heel moeilijk. Het is bijna rust op Anfield.

Liverpool-AS Roma 1-0

35' Doelpunt Liverpool!

Daar is de openingsgoal! De druk van Liverpool op het AS Roma-doel nam toe, wie anders dan Salah haalt uit en de bal zeilt prachtig in de kruising: 1-0.

Salah juicht demonstratief niet na zijn goal: vorig seizoen speelde de Egyptenaar nog voor AS Roma.

Liverpool-AS Roma 1-0

Mohamed Salah juicht niet na zijn openingsgoal

28' Kansen Liverpool

De grootste kans van de wedstrijd is voor Liverpool. De Reds schakelen razendsnel om na een aanval van AS Roma en Mané kan moederziel alleen op het doel van keeper Alisson afstormen. Maar de Senegalees schiet ver over!

En nog geen minuut later krijgt Mané de bal opnieuw op een presenteerblaadje, dit keer in het drukke strafschopgebied, maar opnieuw gaat de bal de tribunes in. En weer even later is er een grote kans voor Salah; dit keer brengt de keeper redding. De druk van Liverpool neemt toe.

Liverpool-AS Roma 0-0

18' Wijnaldum valt in

Een tegenvaller voor Liverpool: middenvelder Oxlade-Chamberlain moet geblesseerd voor het veld. Het ziet er niet best uit voor de Engelsman. Zijn vervanger is Georginio Wijnaldum. Dat is natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid.

Een minuut later is er een enorme kans voor AS Roma: Kolarov haalt verwoestend uit, doelman Karius reageert onhandig, maar de bal gaat via zijn handschoen op de lat. Liverpool ontsnapt.

Liverpool-AS Roma 0-0

Het ziet er slecht uit voor Alex Oxlade-Chamberlain

8' Aantrekkelijke openingsfase

In de beginfase zijn er al twee aardige kansen voor beide ploegen. In de tweede minuut is er een schot van Strootman namens AS Roma, dat door keeper Karius wordt gepakt. In de vijfde minuut is er een enorme kans voor Liverpool, waar Firmino maar net voorlangs schiet.

Firmino stond wel buitenspel, maar dat was de assistent-scheidsrechter ontgaan. Die had andere dingen aan zijn hoofd: zijn vlag is stuk en daar loopt de lijnrechter behoorlijk mee te sukkelen.

Liverpool-AS Roma 0-0

Aftrap

De bal rolt op Anfield voor de halve finale van de Champions League tussen Liverpool en AS Roma!

Liverpool en AS Roma staan klaar voor de aftrap

Prachtig

Nadat You'll never walk alone hartstochtelijk is gezongen door de Liverpool-fans, komen beide ploegen - met strakke gezichten - het veld op. We gaan bijna beginnen!

Feestelijke aankomst Liverpool-bus voor halve finale

De bus van Liverpool komt onder grote belangstelling aan bij het stadion voor de halve finale van de Champions League tegen AS Roma.

Feestelijke aankomst Liverpool-bus voor halve finale

Van beugelbekkies bij Sparta tot sterren in Europa

Kevin Strootman staat straks in de basis, Georginio Wijnaldum begint op de bank. De kiem van het succes van de twee Nederlanders ligt op het jeugdcomplex van Sparta.

Strootman en Wijnaldum: van beugelbekkies bij Sparta tot sterren in Europa

Di Francesco: Kevin is meer Italiaan dan Nederlander

AS Roma-trainer Eusebio Di Francesco sprak tijdens de persconferentie voor de halve finale over Kevin Strootman en Mo Salah.

Roma-coach Di Francesco: Kevin is meer Italiaan dan Nederlander

Mevrouw Dzeko is misschien wel het grote genie achter succes Roma

NOS-correspondent Mustafa Marghadi ging in de Romeinse wijk Trastevere een biertje drinken met Stefano Carina, voetbaljournalist van Il Messaggero en Tuttosport. Ze spraken over de bijzondere sfeer die er in Rome heerst door het onverwachte Europese succes van AS Roma. Volgens Carina speelt de vrouw van Roma-spits Dzeko daarbij een belangrijke rol.

Kijk hier hoe de Italiaanse journalisten uit hun dak gingen bij de 3-0 zege van AS Roma op FC Barcelona in de kwartfinales van de Champions League.

Liverpool vs Rome

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Liverpool en Rome? Liverpool heeft als voorpret op de halve finale een schitterend filmpje verspreid via Twitter.

Welkom!

Om 20.45 uur is aftrap van de eerste halve finale in de Champions League tussen Liverpool en AS Roma. In dit liveblog houden we je van alle actie op de hoogte. De wedstrijd is ook te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Een samenvatting is rond 22.40 uur te zien in Nieuwsuur.

Morgen is de andere halve finale tussen Bayern München en Real Madrid.