liveblog

Verrassende wendingen en veel goals op eredivisieavond

liveblog gesloten

Programma

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Morgen zijn we terug met de laatste twee wedstrijden van de 32ste speelronde: FC Utrecht-FC Groningen en Ajax-VVV-Venlo. Tot dan!

Programma en uitslagen speelronde 32

Spanning onderin

Als Twente dinsdag niet had gewonnen, was het nu al gebeurd. De Tukkers hebben een mirakel nodig. En NAC kan nog niet rustig ademhalen. Spanning onderin.

Stand eredivisie

Vreven: we staan met lege handen en dat is zuur

Advocaat rekent zich nog niet rijk: er gebeuren gekke dingen

Van Bronckhorst: Berghuis twijfelde in warming-up, geen risico genomen

Ondertussen in Engeland

Manchester United heeft in aanloop naar de halve finale in de FA Cup tegen Tottenham Hotspur een eenvoudige overwinning geboekt op Bournemouth. De nummer twee van de Premier League won met 2-0 door doelpunten van Chris Smalling en Romelu Lukaku.

Paul Pogba

90+2' Doelpunt Feyenoord

Bilal Basacikoglu maakt er met een stift nog 1-5 van. Een goede generale voor de bekerfinale voor Feyenoord.

Tussenstand: Willem II-Feyenoord 1-5

88' Pech voor Sol

Een goal van Sol wordt afgekeurd vanwege buitenspel. Geen 17de goal voor de spits van Willem II.

Tussenstand: Willem II-Feyenoord 1-4

86' Doelpunt Feyenoord

Vente met zijn tweede goal na een sneller counter. Hij breidt de marge weer uit naar drie goals.

85' Doelpunt Sparta

En daar is dan toch de 2-1. Invaller Spierings schiet de bal tegen de touwen.

Tussenstand: Sparta Rotterdam-NAC Breda 2-1

82' Paal!

Bijna de 2-1 van Sparta. Friday schiet op de paal.

Tussenstand: Sparta Rotterdam-NAC Breda 1-1

75' Doelpunt Willem II

Niet clubtopscorer Sol, maar invaller Ogbeche vindt het net voor Willem II.

Tussenstand: Willem II-Feyenoord 1-3

73' Doelpunt NAC

Invaller Sadiq Umar maakt gelijk namens NAC. De aanvaller troeft Fischer af en scoort. Een knappe goal.

Sadiq Umar en Rai Vloet na de 1-1

Nummer 11

Tonny Vilhena maakte zijn 11de Eredivisie-doelpunt dit seizoen, waardoor hij 2de staat op de topscorerslijst van de Rotterdammers, achter Steven Berghuis (14 doelpunten). Vilhena maakte dit seizoen 1 doelpunt meer dan Nicolai Jørgensen (10), die vorig seizoen topscorer werd met 21 doelpunten.

'Fantastische' Jahanbakhsh: straks zullen mijn ouders de beelden zien

Voor fijnproevers duurde de grote Jahanbakhsh-show woensdagavond veel langer dan de 63 minuten die hij tegen Vitesse op het veld stond.

Alireza Jahanbakhsh met de wedstrijdbal na zijn hattrick tegen Vitesse

Maatregelen op WK om verwarring rond videoref te voorkomen

Toeschouwers in Rusland krijgen tijdens het WK op grote schermen in het stadion de beelden zien waar ook de videoscheidsrechter naar kijkt. Dat gebeurt wel pas nadat er een beslissing is genomen over mogelijke arbitrale fouten.

Björn Kuipers

62' Doelpunt Sparta

Invaller Deroy Duarte scoort voor Sparta! Zijn schot gaat mede dankzij een overstapje van Friday in het doel.

Tussenstand: Sparta Rotterdam-NAC Breda 1-0

Vreugde bij Deroy Duarte

57' Doelpunt Feyenoord

Feyenoord kent geen problemen met Willem II. Vilhena schiet bij de tweede paal de derde goal binnen. Diks is de aangever.

Tussenstand: Willem II-Feyenoord 0-3

51' Doelpunt Feyenoord

Sofyan Amrabat schiet Feyenoord van afstand op 2-0.

Tussenstand: Willem II-Feyenoord 0-2

Update Ahannach

Ahannach heeft kuit- en scheenbeen gebroken en wordt nu geopereerd in het ziekenhuis.

47' Van de lijn

Vlak na rust een geweldige redding van Huth na een kopbal van Te Vrede. Hij redt op de lijn.

Tussenstand: Sparta Rotterdam-NAC Breda 0-0

Tweede helft

De bal rolt weer bij Willem II-Feyenoord (0-1) en Sparta Rotterdam-NAC Breda (0-0).

Lang geleden

De laatste Eredivisie-ploeg die in blessuretijd een achterstand van 2 doelpunten goed maakte was ADO Den Haag, uit bij Ajax op 21 september 2005. Eljero Elia maakte in 92ste minuut de 2-1, Jean-Paul Saeijs in de 94ste minuut de 2-2.

Cocu: we hebben weer veerkracht getoond

Jurjus: Roda speelt volgend seizoen in de eredivisie

Roda-trainer Molenaar: we mogen blij zijn met een punt

Rust

Willem II-Feyenoord 0-1. Vente geeft Feyenoord een voorsprong bij rust.

Sparta Rotterdam-NAC Breda 0-0. Wel spanning, nog geen goals in Rotterdam.

90+4' Doelpunt Heracles!

Wat een slotfase in Rotterdam. Monteiro maakt de aansluitingstreffer en twee minuten later benut hij een strafschop.

Tussenstand: Excelsior-Heracles Almelo 2-2

90+3' Strafschop Heracles

De Wijs maakt een overtreding en Heracles krijgt een strafschop! Maken de bezoekers nog gelijk?

Tussenstand: Excelsior-Heracles Almelo 2-1

90+2' Doelpunt Heracles

In blessuretijd een goal van Heracles. Monteiro scoort.

Van den Brom: Ali is fantastisch, logisch dat de belangstelling komt

Jahanbakhsh na eerste hattrick: dit was voor mijn ouders

Sturing: neutrale toeschouwer heeft genoten van deze wedstrijd

Sparta meldt dat Ahannach zijn been heeft gebroken.

34' Blessure Ahannach

Spartaan Soufyan Ahannach gaat na een botsing geblesseerd van het veld. Het ziet er ernstig uit.

Zorgen om Spartaan Soufyan Ahannach, die een zware blessure opliep in het duel met NAC Breda

28' Doelpunt Feyenoord

Dylan Vente zet Feyenoord op voorsprong. Het talent tikt op randje buitenspel een voorzet van Toornstra binnen.

Tussenstand: Willem II-Feyenoord 0-1

Felicitaties voor doelpuntenmaker Dylan Vente

25' Kans Sol

Voor Sol staat er dit seizoen nog veel op het spel. Hij kan topscorer worden en is dicht bij zijn 17de goal van het seizoen. Tsimikas zet voor van links, maar Sol komt net te laat aanvliegen om de val in het doel te werken.

Tussenstand: Willem II-Feyenoord 0-0

23' Gevaar Feyenoord

Het meeste gevaar komt van Feyenoord zo halverwege de eerste helft. Basacikoglu was twee keer dreigend en een schot van Diks gaat zojuist naast het doel.

Spanning bij NAC-fans

Spanning bij de supporters van NAC Breda

10' Lat!

Van Moorsel is dicht bij de 1-0 voor Sparta, maar schiet hard op de lat.

51' Doelpunt Excelsior

Mike van Duinen benut de strafschop.

Tussenstand: Excelsior-Heracles Almelo 2-0

Mike van Duinen benut de strafschop en viert zijn doelpunt

49' Strafschop Excelsior

Rood voor Peter van Ooijen vanwege hands en een strafschop voor Excelsior.

Tussenstand: Excelsior-Heracles Almelo 1-0

48' Kans Heracles

Bijna maakt Heracles gelijk, maar doelman Kirstinsson pakt de kopbal van Niemeijer.

Aftrap

Bij Willem II-Feyenoord en Sparta Rotterdam-NAC Breda is afgetrapt. Ook bij Excelsior-Heracles Almelo rolt de bal weer in de tweede helft.

Geen Berghuis

Berghuis haakt bij Feyenoord af in de warming-up en blijft uit voorzorg aan de kant. Toornstra is zijn vervanger.

Joep Schreuder blikt vooruit op kelderkraker

Spandoek voor Andro Knel

Op het Kasteel een spandoek voor oud-Sparta- en NAC-speler Andro Knel, die op 7 juni 1989 omkwam bij de vliegramp in Zanderij, Suriname.

Rust in Kralingen

Excelsior staat bij rust op 1-0 tegen Heracles Almelo door een goal van Ali Messaoud.

Excelsior viert de 1-0 van Ali Messaoud

90+1' Redding

Roda-doelman Jurjus voorkomt dat Brenet PSV in blessuretijd naar de zege kopt.

Tussenstand: Roda JC Kerkrade-PSV 2-2

86' Doelpunt PSV

Wat een knal van Hendrix. De aanvoerder brengt PSV met een schot in de kruising op gelijke hoogte.

8' Doelpunt Excelsior

Messaoud zet Excelsior op voorsprong tegen Heracles. Hij schiet van dichtbij raak.

Ali Messaoud (m) maakt de 1-0

66' Doelpunt Vitesse

Wat een wedstrijd in Alkmaar. Na een fout van Seuntjens profiteert Mount.

Tussenstand: AZ-Vitesse 4-3

65' Doelpunt Roda

Roda komt weer op voorsprong tegen PSV. Gustafson passeert doelman Room met een fraai schot.

Tussenstand: Roda JC Kerkrade-PSV 2-1

64' Applauswissel

Uitblinker Alireza Jahanbakhsh verlaat onder luid applaus het veld. Hij kan zich gaan opmaken voor de bekerfinale.

Tussenstand: AZ-Vitesse 4-2

Feyenoord met Vente in de spits

Feyenoord begint met Dylan Vente in de spits aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De aanvaller krijgt weer een kans omdat zijn trainer Giovanni van Bronckhorst al bezig is met de bekerfinale van komende zondag tegen AZ.

Nicolai Jørgensen en Robin van Persie starten op de bank. Sven van Beek, Karim El Ahmadi, Jean-Paul Boëtius en Sam Larsson krijgen helemaal rust en mogen herstellen van kleine pijntjes.

53' Doelpunt AZ

De derde goal van Jahanbakhsh. Vitesse-doelman Houwen verkijkt zich op het schot van afstand van de Iraniër.

50' Lat!

Het eerste wapenfeit van de tweede helft is een onverwachte uithaal van Rosheuvel. Op de lat. PSV ontsnapt.

Tussenstand: Roda JC Kerkrade-PSV 1-1

De bal rolt weer in Alkmaar en Kerkrade voor de tweede helft bij AZ-Vitesse (3-2) en Roda JC Kerkrade-PSV (1-1).

Rust

Roda JC Kerkrade-PSV 1-1. PSV speelt niet slecht en had meer uit de eerste helft kunnen halen. Spits Lammers is wat ongelukkig in de afronding.

AZ-Vitesse 3-2. Een heerlijke wedstrijd in Alkmaar met al vijf doelpunten in de eerste helft. Vitesse komt goed terug, maar de klasse van Jahanbakhsh zorgt ervoor dat de thuisploeg leidt bij rust.

45+2' Doelpunt AZ

Jahanbakhsh lobt de bal fraai over Houwen in het doel en is nu alleen topscorer met 17 goals.

Tussenstand: AZ-Vitesse 3-2

Alireza Jahanbakhsh de man van de eerste helft

40' Doelpunt Vitesse

Vitesse komt terug van een 2-0 achterstand. Matavz kopt binnen op aangeven van Mount.

Tussenstand: AZ-Vitesse 2-2

Vier topscorers

Vier topscorers nu met 16 goals in de #eredivisie: Hirving Lozano (PSV), Fran Sol (Willem II), Alireza Jahanbakhsh (AZ) en Wout Weghorst (AZ).

33' Doelpunt Lozano

De snelle gelijkmaker van PSV. Lozano is na een individuele actie de maker.

Hirving Lozano viert zijn goal

29' Doelpunt Roda JC

Vansteenkiste opent de score voor Roda. De Belg schiet na klaarleggen van Van Velzen met links hard in de verre hoek.

Tussenstand: Roda JC Kerkrade-PSV 1-0

Jannes Vansteenkiste (r) en Jorn Vancamp (l) dolblij na de 1-0

22' Gigakans

Een gigantische kans is aan Lammers niet besteed. De 20-jarige spits schiet hoog over.

Tussenstand: Roda JC Kerkrade-PSV 0-0

22' Doelpunt Vitesse

Vitesse komt terug in de wedstrijd. Linssen neemt aan op de borst en scoort.

Tussenstand: AZ-Vitesse 2-1

21' Afgekeurde goal

Lozano scoort op aangeven van Bergwijn, maar arbiter Serdar Gözübüyük keurt de goal af. Vanwege een overtreding op Banggaard, zo lijkt het.

Samenvattingen

De samenvattingen van de vijf wedstrijden in de eredivisie zijn vanavond om 22.10 uur te zien op NPO 1.

20' Wachten

PSV hoeft zich nog niet echt in te spannen tegen Roda en is desondanks de betere ploeg in Kerkrade. Het wachten is op de eerste serieuze doelpoging.

Hoog bezoek

Leonid Sloetski, de nieuwe trainer van Vitesse, zit (tweede van rechts) op de tribune

12' Doelpunt AZ

En nog een goal voor AZ. Jahanbakhsh schiet de bal in de verre hoek.

Tussenstand: AZ-Vitesse 2-0

9' Kans Vitesse

Het is een open wedstrijd in Alkmaar. Seuntjens voorkomt op de doellijn de gelijkmaker van Mount.

Tussenstand: AZ-Vitesse 1-0

7' Doelpunt AZ

De vroege openingsgoal van AZ via een beproefde combinatie. Jahanbakhsh geeft voor en Weghorst kopt de bal met een duik in het doel.

Wout Weghorst maakt de 1-0 tegen Vitesse

2' Kans AZ

Jahanbakhsh met de eerste kans voor de thuisploeg in Alkmaar. Zijn inzet wordt gekeerd door keeper Houwen.

Tussenstand: AZ-Vitesse 0-0

Aftrap

Roda JC Kerkrade-PSV en AZ-Vitesse zijn begonnen.

Erehaag

Roda JC vormt een erehaag voor de kampioen.

Roda vormt erehaag voor PSV

Van Velzen en Vancamp voorin bij Roda

De 2 spitsen van Roda JC, Dani Schahin en Donis Avdijaj, zijn geschorst. Hun vervangers zijn Gyliano van Velzen en Jorn Vancamp. Verder speelt Roda met de zelfde spelers als waarmee ze afgelopen weekend met 2-1 bij FC Groningen verloren.

PSV zonder Zoet en Van Ginkel

PSV speelt zonder onder meer zonder Luuk de Jong, Marco van Ginkel en doelman Jeroen Zoet. De drie zijn geblesseerd. Het doel in Kerkrade wordt verdedigd door Eloy Room, die zondag in de kampioenswedstrijd tegen Ajax al even mocht invallen. De oud-doelman van Vitesse debuteert in de eredivisie als basisspeler voor de Eindhovenaren.

Trainer Phillip Cocu heeft verder Nicolas Isimat-Mirin, Gastón Pereiro en Santiago Arias op de bank gezet. In de basis staan onder meer Pablo Rosario, Derrick Luckassen, Sam Lammers en Mauro Júnior.

Oude vrienden....

De trainers Edward Sturing (Vitesse) en John van den Brom (AZ) zijn oude vrienden

Kashia passeert Theo Janssen

Guram Kashia speelt zijn 243ste Eredivisie-wedstrijd voor Vitesse en wordt daarmee all-time recordhouder, hij passeert Theo Janssen.

AZ wijzigt zijn basisopstelling op 4 plaatsen in vergelijking met de 0-3 zege bij Heracles Almelo afgelopen weekend: Mats Seuntjens, Ricardo van Rhijn, Owen Wijndal en Pantelis Hatzidiakos spelen voor Jonas Svensson (geschorst), Ron Vlaar, Stijn Wuytens en Thomas Ouwejan.

Guram Kashia

'Als je ruzie hebt met je vrouw vertel je dat toch ook niet?'

De 2-0 overwinning van FC Twente op PEC Zwolle zal de Rotterdamse wijk Spangen toch enigszins zenuwachtig hebben gemaakt. Want wie nu de cijfers 819 indrukt op Teletekst ziet dat het verschil tussen hekkensluiter Twente en Sparta nog maar één punt is.

Sparta-trainer Dick Advocaat, toch een man die het nodige heeft meegemaakt in de voetballerij, maakte op een persconferentie een knorrige indruk....

Dick Advocaat, trainer van Sparta

Stand

Dinsdag: Heerenveen deelt ADO tik uit in strijd om play-offs

sc Heerenveen klom in ieder geval voor een dag naar de zesde plaats in de eredivisie. ADO Den Haag, een directe concurrent voor een plaats in de play-offs, werd in Friesland met 2-0 verslagen.

Marco Rojas heeft gescoord voor Heerenveen

Dinsdag: FC Twente leeft nog na eerste competitiezege van 2018

Het in zwaar weer verkerende FC Twente won dinsdag oor het eerst sinds 12 december van vorig jaar weer eens een competitiewedstrijd. Door een 2-0 zege op PEC Zwolle blijft FC Twente in de race om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

Adam Maher viert de 2-0 van Michaël Maria met de supporters

Volledig programma

Programma en uitslag speelronde 32

Landskampioen PSV gehuldigd in uitzinnig Eindhoven

Vele tienduizenden fans hebben PSV maandag aan het begin van de avond toegejuicht om het behalen van de 24ste landstitel in de clubgeschiedenis. De kersverse landskampioen werd, na een tocht via de platte kar door een feestvierend Eindhoven, gehuldigd op het Stadhuisplein.

Landskampioen PSV viert feest op uitzinnig Stadhuisplein

Vijf wedstrijden

Welkom bij ons liveblog. De woensdagavond biedt vijf wedstrijden in de eredivisie, met om te beginnen Roda JC Kerkrade-PSV en AZ-Vitesse.