liveblog
NOS WielrennenAangepast

Sagan eerste winnaar Parijs-Roubaix in regenboogtrui sinds Hinault in '81

  • Peter Sagan sprint naar de zege in Parijs-Roubaix
  • Dillier geen partij voor Sagan op de wielerbaan
  • Terpstra wordt derde, hij finisht solo
  • Van Avermaet, vorig jaar de winnaar, wordt vierde
liveblog gesloten

Volgende week: Amstel Gold Race

We laten de Vlaamse heuvels en de kasseien achter ons. Volgende week staat de Amstel Gold Race op het programma. En die koers is natuurlijk ook uitgebreid te volgen bij de NOS. Op televisie, op de radio, op NOS.nl en via de bekende sociale kanalen. Tot dan!

Van Avermaet: heb er alles aan gedaan

Van Avermaet, de winnaar van vorig jaar: "Ik heb er alles aan gedaan, het is niet vanzelfsprekend om hier mee te doen", zegt de nummer vier van vandaag. "En of je dan tweede, derde of vierde wordt, maakt niet uit. Ik hoopte alleen dat we nog iets dichter bij konden komen."

Teunissen een beetje sip

"Er zat eigenlijk wel meer in", zegt Mike Teunissen, die in het Bos van Wallers ten aanval trok. "Ik dacht dat de tiende positie wel goed was in Mons-en-Pévèle, maar daar zat ik toch te ver van achteren. Daarna kwam ik niet echt meer in het stuk voor."

Voor het eerst sinds '81

Peter Sagan is de eerste regerend wereldkampioen sinds Bernard Hinault in 1981 die Parijs-Roubaix wint.

Niet gevallen en geen lekke band

"Ik ben zo moe", zegt Sagan, "maar andere jaren was ik nog vermoeider na de race. Maar ik ben niet gevallen en heb geen lekke band gehad. Dit is een ongelofelijk gevoel."

Tepstra derde

En Niki Terpstra? Die wordt derde. Hij komt in z'n uppie over de streep.

NOS
Terpstra is derde

Sagan wint!

Peter Sagan wint Patrijs-Roubaix. Zo komt de wereldkampioen over de streep.

NOS
Sagan wint

Op de wielerbaan

1 km - Sagan en Dillier zijn op de wielerbaan van Roubaix. Wordt het nog spannend of heeft Sagan het in zijn zak? De bel klinkt.

NOS
De twee koplopers op de baan

Een strook voor de traditie

2 km - De twee mannen aan de leiding draaien het laatste strookje van de dag op. Strookje, want het stelt niet zo veel voor. Vandaar ook maar één ster .

Terpstra maximaal derde

3 km - Sagan en Dillier hebben weer meer dan een minuut op de vier achtervolgers. Terpstra zal genoegen moeten nemen met maximaal de derde plaats.

Het leidende duo

4 km - Dit zijn de mannen die gaan sprinten om de zege. Tenminste, als Dillier nog een sprint in de benen heeft.

NOS
Sagan en Dillier

Terpstra komt niet weg

5 km - Het is gedaan en de winnaar zit vooraan. Tenzij... Terpstra probeert zijn drie concurrenten nog maar eens te lossen, maar slaagt daar nog niet in.

6 km - De wielerbaan van Roubaix! Dillier heeft het even heel moeilijk, maar hij kan bij Sagan blijven. Het verschil met Terpstra, Van Avermaet, Stuyven en Vanmarcke blijft een kleine minuut.

NOS
De wielerbaan van Roubaix

Dillier zelfs nog op kop

8 km - Dillier, die al de hele dag in de aanval is, kan zelfs nog overnemen. Wat rijdt de Zwitserse kampioen een sterke wedstrijd. Maar kan Sagan verslaan in de sprint?

Het uitzicht op de wielerbaan

Nog vier achtervolgers

NOS
Terpstra op kop van de achtervolgende groep

13 km - Sagan en Dillier zijn een flink eind op weg op het Carrefour de l'Arbre . Het verschil tussen de twee koplopers en Terpstra, Vanmarcke, Van Avermaet en Stuyven komen tot op 1'00.

Terpstra trekt door

16 km - Problemen voor Wout van Aert, de debutant lijkt een probleem met zijn ketting te hebben. Hij komt snel weer op gang. De groep-Teunissen is dicht bij Terpstra en co.

Strijden voor plek 3?

18 km - Onder aanvoering van Taylor Phinney beginnen de achtervolgers aan Camphin-en-Pévèle. De groep lijkt te moeten gaan strijden om de derde plaats, want de voorsprong blijft handen rond de 1'25.

1'27 voor de wereldkampioen

19 km - Sagan en Dillier gaan beginnen aan Camphin-en-Pévèle, een viersterrenstrook. Het duo heeft 1'27 op de groep-Terpstra.

De slimste of de sterkste?

21 km - Maarten Ducrot: "Terpstra zit gevangen in de achtervolgende groep met z'n goeie benen." Nog twee loodzware stroken van respectievelijk vier en vijf sterren.

"Is Sagan nou de slimste of de sterkste", vraagt Joris van den Berg zich af?

Terpstra op 1'20 van Sagan

22 km - Het gaat de verkeerde kant op voor Terpstra, hij krijgt weinig steun. Sagans voorsprong bedraagt inmiddels 1'20.

Sagan doet alles tegelijk

NOS
Sagan sleutelt aan zijn stuur

29 km - In de finale van Parijs-Roubaix sleutelt Peter Sagan nog even aan zijn stuur. Kan allemaal. Zijn voorsprong? Nog altijd 45 tellen op Terpstra, Van Avermaet en de anderen.

Voorsprong Sagan een beetje kleiner

31 km - De voorsprong van Sagan slinkt naar 45 seconden. Kunnen Terpstra en co de Slowaakse wereldkampioen nog bijhalen?

Debusschere terug bij Terpstra

34 km - Jens Debusschere is aangesloten bij de groep-Terpstra. Dat lijkt veelzeggend voor het tempo, maar het verschil met Sagan blijft rond de minuut hangen.

Herkent u de wereldkampioen?

NOS
Peter Sagan

37 km - Sagan leidt de dans in de stofwolken. Zijn voorsprong op de groep-Terpstra wordt groter en bedraagt bijna een minuut.

Van Avermaet is weer terug

39 km - Greg Van Avermaet, de winnaar van afgelopen jaar, heeft even moeten lossen. Maar hij is terug en dus bestaat de favorietengroep weer uit zes renners: Terpstra, Van Aert, Stuyven, Vanmarcke, Gilbert, Van Avermaet en Phinney.

Situatie in koers

41 km - Drie koplopers: Peter Sagan, Jelle Wallays en Silvan Dillier hebben 43 tellen op Niki Terpstra, Wout van Aert en de anderen.