NOS Nieuws Politiek Aangepast

#GR18 Uitslagenavond: lokale partijen grote winnaar van de verkiezingen

Vandaag waren de gemeenteraadsverkiezingen en een referendum over de Inlichtingenwet. In dit liveblog volg je het nieuws over de uitslagen.

 • Met 75 procent van de stemmen geteld staan de lokale partijen op een derde van het aantal stemmen
 • Van de landelijke partijen wint GroenLinks duidelijk
 • Fractieleiders reageren bijna allemaal enthousiast op uitslagen exitpolls
 • Alle uitslagen bekijk je op deze kaart.
Liveblog gesloten
 • Morgen weer een liveblog

  De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de inlichtingenwet blijven binnenkomen. Alle uitslagen zijn hier te volgen.

  Morgen om 7.00 uur start het liveblog weer.

 • Lokale partijen winnen in Weert en Enschede

  In veel gemeenten boeken de lokale partijen grote winsten. Weert Lokaal gaat van acht naar elf zetels. "Ik sta te trillen op mijn benen", reageert lijsttrekker Geert Gabriëls. "Ik had verwacht om de grootste te blijven, maar niet om naar elf zetels te gaan. Het brengt een grote verantwoordelijkheid mee om zo fors de grootste te zijn."

  Burgerbelangen Enschede gaat van vijf naar acht zetels. "We hebben altijd consistent beleid gevoerd en dat vertaalt zich nu. Van vijf zetels naar acht zetels. Deze winst is behaald mede dankzij de fantastische inzet van onze fractie", zegt wethouder Hans van Agteren.

 • Baudet vertrouwt uitslag niet

  Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet zegt dat hij geen vertrouwen heeft in de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens Baudet is het optelsysteem dat wordt gebruikt "zo lek als een mandje".

 • Segers: "Ik ben heel dankbaar"

  De Christenunie haalt volgens de laatste prognose het beste resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen ooit. Partijleider Gert-Jan Segers is dankbaar voor het vertrouwen van de kiezer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gert-Jan Segers: blij dat de kiezers het vertrouwen in de ChristenUnie hebben gehouden
 • Marijnissen (SP): wij doen het niet goed in de grote steden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Marijnissen: wij doen het in de grote steden niet goed
 • De Lijst Smolders wint in Tilburg

  In Tilburg is de partij van Hans Smolders is grootste geworden met tien zetels. Smolders was de oud-chauffeur van Pim Fortuyn.

  De uitslag in Tilburg
 • Wilders is "een tevreden politicus"

  "Ik was het liefst in mijn eigen Venlo de grootste partij geweest", zegt Wilders.

  In Rotterdam staat de PVV in de exitpoll op twee zetels, Leefbaar Rotterdam groeit van 11 naar 14. Ook in Venlo wint een lokale partij het van de PVV.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wilders: hier staat een tevreden mens
 • Meeste zetels voor lokale partijen

  De lokale partijen lijken bij de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw meer stemmen te hebben gekregen dan de vorige keer. Dat beeld komt naar voren nu landelijk bijna 50 procent van de stemmen is geteld. In die uitslagen staan de lokale partijen op 33,9 procent van de stemmen, tegen 28,5 procent vorige keer.

 • Campagne om opkomst te verhogen haalt beoogd percentage niet

  De campagne 'Ik teken voor tachtig' is er niet in geslaagd de opkomst voor de verkiezingen in Enschede op tachtig procent te krijgen. De voorlopige opkomst is 45,6 procent. "Maar de verwachting is wel dat we aan de goede kant van 50 terecht komen", zegt Flip van Willigen, initiatiefnemer van het project.

  TV Enschede FM en regionaal dagblad Tubantia startten samen een website met informatie over zaken die zij signaleerden in Enschede. "Die zaken leggen we voor aan de politiek. Wij als journalisten kunnen heel volhardend zijn, waar een individu dat minder kan. Wij kunnen zeggen: hier willen wij een antwoord op hebben."

  De opkomst in Enschede is wel zo'n twintig procent hoger dan vorig jaar. Van Willigen vermoedt dat dat deels door zijn campagne komt.

 • Groep de Mos flink op winst in Den Haag

  De Groep de Mos/Hart voor Den Haag lijkt de grootste partij te worden in Den Haag. Bij de tweede tussenstand staat de partij op 9 zetels. De VVD staat op de tweede plek met 7 zetels, meldt Omroep West.

  D66 verliest in Den Haag en komt op 6 zetels uit. GroenLinks krijgt 5 zetels.

  De nieuwkomers zijn 50Plus en Nida: beide partijen maken kans op een zetel.

  Vreugde bij leden van Groep de Mos ANP
 • Segers houdt hoop

  Segers (ChristenUnie) houdt hoop, zegt hij. "We staan in Utrecht op een plus, in Amsterdam moeten we echt wachten op de laatste stem om te zien of we daar een zetel halen. Maar tot het laatste moment hou ik hoop."

 • 'Stoel-schopper' Winterswijk waarschijnlijk geen zetel

  Als de uitslagen van de exitpoll kloppen, krijgt de 'stoel-schopper' in Winterswijk geen zetel. De partij Kansrijk Winterswijk heeft namelijk geen zetel bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  Lijsttrekker Paul Hijink kreeg een black-out bij een debat. Vervolgens gaf hij uit frustratie zijn stoel een flinke trap. Het filmpje werd veel gedeeld op internet.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Daar ben je niet trots op'
 • SP: de rooie jassen zie je zaterdag weer

  Marijnissen (SP) begon haar toespraak met opbouwende kritiek. "Wij doen het in de grote steden niet goed. Er is werk aan de winkel nodig." Er zijn wisselende resultaten te zien, zegt ze.

  "Ik zie zoveel perspectief voor onze partij. Je ziet die rooie jassen niet allen bij de verkiezingen. Nee ik weet, komende zaterdag zie je ze weer op straat."

 • Asscher: we herstellen een beetje van de enorme klap

  Asscher (PvdA) denkt dat zijn partij weer op de goede koers zit. "We hebben vorig jaar een enorme klap gehad. Je ziet nu dat we een beetje herstellen, we gaan op sommige plekken een paar procenten omhoog."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Asscher: ik wist dat we moesten vechten
 • Ook Wilders reageert, op Twitter dan