NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Campagneblog 20-3: makers valse brief Rotterdam bieden excuses aan

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog gesloten
 • We schakelen zo over naar een nieuw liveblog

  Het NOS-verkiezingsdebat begint zo, om 20.30 uur, op NPO 1. In het programma Nederland Kiest debatteren de landelijke fractieleiders met elkaar. Ook wordt er geschakeld met Enschede, Utrecht Leidsche Rijn en Rotterdam, waar lokale lijsttrekkers met elkaar in debat gaan.

  We gaan dit liveblog zo sluiten. Dan kunt u onze berichtgeving over het debat volgen in ons speciale Nederland Kiest-liveblog.

 • Makers Stemdrempel bieden excuses aan

  De makers van de valse brief over de 'Stemdrempel' in Rotterdam hebben hun excuses aangeboden. Eerder vandaag deed gemeente Rotterdam aangifte tegen de initiatiefnemers die de brief met een logo van de gemeente verspreidden. "Wij zijn twee studenten die aan het onderzoeken zijn hoe je mensen meer bewust kunt maken van bepaalde maatschappelijke problemen", is te lezen op hun website.

  "Om dit project te lanceren hebben wij gebruik gemaakt van brieven die zijn geschreven vanuit 'Stemdrempel', maar ook vanuit 'Verkiezingen Rotterdam'. Wat misleidend is naar 'Gemeente Rotterdam'." Ze wilden de kiezers nooit ontmoedigen, zeggen de makers.

 • Morgen is een droge Verkiezingsdag voorspeld

  Het weer zit morgen mee voor de kiezers: in het oosten zijn wolkenvelden te zien met kans op wat regen en in het westen zijn zonnige perioden en is het vooral droog. Het wordt ongeveer 7 graden.

  Volgens Weeronline kunnen mensen daarom "prima te voet of te fiets" naar de stembus.

 • Gaat iedereen nu lokaal stemmen?

  Bijna een kwart van de kiezers stemde bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar op de PVV, 50Plus, Denk, de Partij voor de Dieren of het Forum voor Democratie. Stuk voor stuk landelijke partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen van morgen in verreweg de meeste plaatsen niet meedoen. Wat staat de stemmers op deze te doen op 21 maart?

  Het is een vraag waar de leiders van die partijen over het algemeen wel een antwoord hebben: stem op een lokale partij! Thierry Baudet van Forum voor Democratie deed dat afgelopen weekend nog heel nadrukkelijk, waar Geert Wilders (PVV) en Henk Krol (50Plus) vier jaar geleden al hetzelfde advies gaven.

  Joris van Poppel ging kijken in Weert, waar inwoners kunnen stemmen op de PVW:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Weert heeft niet de PVV, maar de PVW

  Lees hier het artikel verder

 • De nieuwe inlichtingenwet: dit moet je weten

  Wat moet je weten over de nieuwe Inlichtingenwet? Wat gaat er veranderen en wie houdt er toezicht op de diensten? In onderstaande video heeft Nieuwsuur de belangrijkste vragen (met antwoorden) op een rij gezet.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De nieuwe inlichtingenwet: dit moet je weten
 • Aantal gemeenten controleert uitslagen handmatig

  Diverse gemeenten tellen na de gemeenteraadsverkiezingen de stemmen van de stembureaus niet alleen met de computer bij elkaar op, maar ook met de hand. De gemeente Utrecht heeft daartoe besloten vanwege zorgen over de veiligheid van de software, zei een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

  Bij ieder stembureau in Nederland worden de stembiljetten handmatig geteld, maar de uitslagen van de verschillende stembureaus worden op het gemeentehuis opgeteld met speciale software. Maar volgens beveiligingsexperts is die software lek.

  In Utrecht worden als steekproef de totalen van drie partijen handmatig bij elkaar opgeteld. Ook in Tilburg wordt met de hand nageteld. Dat deed de gemeente vorig jaar ook bij de Tweede Kamerverkiezingen.

 • Ruim 200 Rotterdamse stempassen zoek

  In Rotterdam-West hebben de bewoners van de Sint-Jobskade geen stempas in de bus gekregen. De bewoners zeggen dat de 210 stempassen een tijd geleden in een prullenbak op straat zijn gedumpt. Volgens de gemeente is het onduidelijk waar de stempassen gebleven zijn. Het postbedrijf moet hier nu onderzoek naar gaan doen.

  Inmiddels hebben de bewoners van de Sint-Jobskade vervangende stempassen gekregen van de gemeente. De oude passen zijn ongeldig gemaakt.

 • VVD grootste partij bij Scholierenverkiezingen

  De VVD wordt morgen de grootste partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ten minste, als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt. In de uitslag van de Scholierenverkiezingen scoort de VVD 19 procent van de stemmen. De partij wordt gevolgd door lokale partijen (17 procent) en GroenLinks (17 procent). D66 staat op de vierde plek met 16 procent. D66 werd vierde met 15 procent van de stemmen.

  In vergelijking met de scholierenverkiezingen van 2014 maakt GroenLinks een grote sprong. Die partij haalde vier jaar geleden maar 7 procent. De VVD en de lokale partijen scoren ongeveer hetzelfde als in 2014 en D66 was vier jaar geleden met 19 procent nog de grootste partij.

 • De verkiezingsuitslag direct in je inbox?

  Wil je op de verkiezingsavond van 21 maart zeker weten dat je snel de uitslagen uit jouw gemeente krijgt? Dan biedt de NOS je een extra service. We sturen als de uitslag in de gemeente(n) van jouw keuze bekend is direct een mail met daarin die uitslag. Op die manier weet je zeker dat je één van de eersten bent.

  Klik hier om je aan te melden

 • Stellingen NOS-verkiezingsdebat bekend

  In TivoliVredenburg in Utrecht is vanavond het NOS-verkiezingsdebat. In het programma Nederland Kiest debatteren de landelijke fractieleiders met elkaar. Ook wordt er geschakeld met Enschede, Utrecht Leidsche Rijn en Rotterdam, waar lokale lijsttrekkers met elkaar in debat gaan.

  De stellingen zijn uitgekozen door de acht grootste partijen. Dit zijn ze, op volgorde, met de landelijke politieke leiders die debatteren erboven:

  1. Segers-Wilders

  ChristenUnie: "De regio verdient het"

  2. Asscher-Buma

  PvdA: "Liever 40.000 banen in de buurt dan cadeau naar buitenlandse aandeelhouders"

  3. Marijnissen-Segers

  SP: "Een betaalbaar huis vinden wordt met dit kabinet nog moeilijker"

  4. Pechtold-Klaver

  D66: "Een sociale woningmarkt schreeuwt om meer middenhuur"

 • Update

  5. Rutte-Asscher

  VVD: "Asielzoekers die kunnen blijven mogen niet langer worden voorgetrokken bij het toewijzen van een huis"

  6. Wilders-Pechtold

  PVV: "D66 maakt van Nederlanders tweederangsburgers"

  7. Buma-Marijnissen

  CDA: "Een succesvolle integratie begint met kiezen voor Nederland"

  8. Klaver-Rutte

  GroenLinks: "Het afschaffen van de dividendbelasting is slecht voor het vertrouwen van de samenleving in de politiek"

 • Ontsnappen voor een hogere opkomst?

  In Amersfoort hebben ze een nieuwe manier bedacht om de opkomst van twintigers en dertigers bij de verkiezingen te verhogen: een escaperoom. Amersfoorter Pim Meijer won een prijsvraag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties (BZK) met dit idee.

  Vandaag werd het plan voor het eerst uitgewerkt in de raadszaal van Amersfoort. "Het slot gaat om de raadszaal en dan hebben ze een aantal opdrachten die ze moeten oplossen in de juiste volgorde voordat ze kunnen ontsnappen. Ze krijgen er precies één uur voor", vertelt Meijer tegen RTV Utrecht. Jongeren kunnen uit de zaal ontsnappen door opdrachten uit te voeren die over maatschappelijke vraagstukken gaan. ""We hebben in elke opdracht geprobeerd om de balans te zoeken tussen een leuk spelelement en iets waarmee raadsleden in de praktijk ook mee te maken krijgen."

 • Vanaf 2019 stemlokalen toegankelijk voor iedereen

  Vanaf 1 januari 2019 moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Een wetswijziging van de huidige Kieswet wordt dan doorgevoerd, schrijven minister Ollongren en minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

  Nu staat in de wet dat 25 procent van de stemlokalen zo ingericht moeten zijn dat kiezers met een lichamelijke beperking zoveel mogelijk zelf hun stem kunnen uitbrengen.

  Ollongren gaat onderzoeken of stembureauleden bijstand kunnen verlenen in het stemhokje. "Iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. En daarbij moeten we ambitieus zijn", zegt De Jonge.

 • Valse brief over stemdrempel in omloop in Rotterdam

  In Rotterdam gaat een valse brief rond waarin Rotterdammers worden gevraagd een test af te leggen om te bewijzen dat ze genoeg weten van het democratische stelsel. Op de brief staat het gemeentelijk logo. De gemeente gaat aangifte doen.

  In de brief wordt geclaimd dat een stemdrempel vanaf 1 januari 2020 verplicht wordt in heel Nederland.

  Het is onduidelijk wie de brief gemaakt en verstuurd heeft.

 • Tweede Kamer wil debat over doodsbedreigingen burgemeesters

  De Tweede Kamer wil een debat over de doodsbedreigingen die Brabantse burgemeesters ontvangen, meldt het ANP. Aanleiding is een reeks interviews met twaalf burgemeesters in het Eindhovens Dagblad. Daar noemden de burgemeesters doodsbedreigingen "net zo vanzelfsprekend als het doorknippen van lintjes en bezoeken van diamanten echtparen".

  Drugscriminaliteit is al langer een groot probleem in het zuiden van het land. De nieuwe integriteitstoets voor kandidaat-raadsleden, die gisteren door minister Ollongren werd voorgesteld, moet hier verandering in brengen.

 • Meer berichten tonen