liveblog gesloten

Tot volgende week!

De eredivisie is klaar, maar volgende week is er natuurlijk weer een nieuwe week met acht eredivisieduels. Hieronder staat het programma. Tot volgende week!

De stand

Dit is de stand in de eredivisie, met nog zeven speelrondes te gaan. PSV is natuurlijk nog koploper, maar Ajax is toch weer drie puntjes dichterbij gekropen. AZ is door de nederlaag bij Feyenoord ietsje achterop geraakt bij de Amsterdammers.

De uitslagen

De 27ste speelronde zit erop. We hebben de uitslagen van dit weekeinde op een rijtje gezet.

Klaar

Het is klaar in De Kuip: Feyenoord wint voor de tweede keer dit seizoen van AZ. Het wordt 2-1. Volgende hoofdstuk: de bekerfinale.

90+2' Doelpunt AZ!

In de blessuretijd valt er ineens toch nog een goal voor AZ: Weghorst werkt de bal knap binnen. Het is nog maar 2-1, maar het zit er bijna op.

Feyenoord-AZ 2-1

88' Slotfase

Het zit er bijna op in De Kuip. Spannend is het niet meer, hoewel Ouwejan namens AZ nog een gevaarlijk schot afleverde (redding Jones). Vilhena deed hetzelfde namens Feyenoord (redding Bizot).

Feyenoord-AZ 2-0

73' Doelpunt Feyenoord!

AZ werd sterker, maar Feyenoord scoort. Na een pass van Berghuis schiet Jørgensen de 2-0 tegen de touwen. Het is het eerste doelpunt van de Deen sinds 24 december, dus de ontlading is groot.

Lachende gezichten bij Feyenoord na de 2-0 van Nicolai Jørgensen

60' Minder leuk, kans Weghorst

De eerste helft was leuk, maar sinds de rust zijn het tempo en de amusementswaarde een stuk lager. Wel was er na een kwartier uit het niets een kans voor Weghorst: hij tikte de bal net voorlangs het Feyenoord-doel. Het lijkt het startsein voor AZ om de druk op Feyenoord op te voeren.

Feyenoord-AZ 1-0

Tweede helft

De tweede helft van Feyenoord-AZ is begonnen. Feyenoord leidt met 1-0 en AZ heeft twee keer gewisseld. Vlaar en Seuntjens komen erin voor Hatzidiakos en Idrissi.

Vlaar speelde tussen 2006 en 2012 voor Feyenoord en was daarbij drie jaar lang ploeggenoot van de huidige Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

Younes weigerde invalbeurt

Ajax-trainer Erik ten Hag gaat deze week in gesprek met Amin Younes. De Duitser, die in de winterstop op het laatste moment niet naar Napoli ging, weigerde in de slotfase van het duel met Heerenveen namelijk in te vallen.

De reacties na Ajax-Heerenveen (4-1)

Rust

Het is rust in De Kuip. Feyenoord speelt een prima wedstrijd en leidt met 1-0 tegen een slordig AZ.

Boëtius is niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen. Sinds een duel met Til mist hij een deel van zijn gebit.

Jean-Paul Boëtius mist een stuk tand

40' Berghuis op de paal

Vijf minuten voor rust komt AZ met de schrik vrij als Berghuis een vrije trap op bijzonder fraaie wijze tegen de paal krult. Er gaat veel mis bij AZ, vooral sinds de voorsprong van Feyenoord.

Vlak voor rust mag Feyenoord niet klagen, als Weghorst de bal vanuit kansrijke positie centimeters naast de Feyenoord-paal schuift.

33' Doelpunt Feyenoord!

AZ-verdediger Hatzidiakos neemt te veel risico en verliest de bal aan Boëtius. Die haalt uit en scoort, Feyenoord leidt met 1-0.

Jean-Paul Boëtius is blij met zijn goal

21' Kansen Feyenoord, penalty AZ?

Feyenoord heeft al een paar kansen gehad om op voorsprong te komen. Toornstra schoot in de negentiende minuut voorlangs, twee minuten later is er een fantastische redding van AZ-keeper Bizot na een kopbal van Jørgensen.

Maar ook AZ duikt geregeld dreigend op rond het strafschopgebied van de Rotterdammers. Heel Alkmaar roept om een strafschop als Van der Heijden (toch wel duidelijk) hands maakt, maar scheidsrechter Higler wil niets van een penalty weten. Jahanbakhsh krijgt geel na protesteren.

Feyenoord-AZ 0-0

AZ protesteert, maar scheidsrechter Dennis Higler wil niets van een handsbal weten

10' Feyenoord opent sterk

Feyenoord begint sterk aan de wedstrijd tegen de nummer drie van de eredivisie. In de vierde minuut is het al bijna raak: Jørgensen probeert de bal na een voorzet van El Ahmadi achter het standbeen in doel te werken, maar dat lukt niet. Dat had misschien eenvoudiger gekund.

In de tiende minuut is er een kans voor AZ: een afstandsschot van Idrissi wordt door Jones naast getikt.

Aftrap

De bal rolt bij de laatste wedstrijd van de 27ste speelronde: Feyenoord-AZ. De Alkmaarder moeten winnen om zicht te houden op de tweede plek, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan in De Kuip.

Om 16.45 uur: Feyenoord-AZ

Goed nieuws: Peter Houtman is na gezondheidsproblemen weer terug als stadionspeaker in De Kuip. Hij is weer present bij het opwarmertje voor de bekerfinale, die ook tussen Feyenoord en AZ gaat.

Klaar in Amsterdam

Het is afgelopen in Amsterdam: Ajax verslaat Heerenveen met 4-1 en brengt de achterstand op PSV terug tot zeven punten.

90+3 Doelpunt Ajax!

Na weer een assist van uitblinker Ziyech zorgt Neres in blessuretijd ook nog voor de 4-1 voor Ajax.

Ajax-Heerenveen 4-1

88' Doelpunt Ajax!

Daar is de bevrijdende derde goal van Ajax: Van de Beek veegt de 3-1 binnen, na een prachtpass van Ziyech. De wedstrijd is beslist.

Ajax-Heerenveen 3-1

Donny van de Beek schiet de 3-1 binnen

81' Daar is Veltman

Bij Ajax is Veltman in de 81ste minuut in het veld gekomen voor Wöber. Het is nog steeds spannend in Amsterdam. Ondanks de kansenlawine van Ajax staat het nog maar 2-1.

Ajax-Heerenveen 2-1

77' Doelpunt FC Utrecht!

Pasveer, Pasveer, wat doe je nu? Zijn tweede fout van de middag zorgt ervoor dat Ayoub de 5-1 binnen kan schieten. De keeper glijdt weg als hij de bal na een terugspeelbal weg wil werken, Ayoub profiteert. "Pasveer bedankt!", scandeert het Utrecht-publiek.

FC Utrecht-Vitesse 5-1

Yassin Ayoub profiteert van de fout van Remko Pasveer

74' Doelpunt FC Utrecht!

Het duel tussen FC Utrecht en Vitesse is nu echt beslist. Ayoub maakt er van dichtbij 4-1 van. Dumic tikt de bal na een hoekschop panklaar voor de voeten van Ayoub.

FC Utrecht-Vitesse 4-1

72' Ajax blijft kansen missen

Heerenveen zit nog altijd in de wedstrijd doordat Ajax zoveel kansen om zeep helpt. Zo was er een kans voor Zeneli en wilde Dumfries even later graag een strafschop, ten onrechte zoals uit de herhaling leek. Aan de andere kant slaagt Ajax er in de 70ste minuut met een snelle uitbraak in om met drie man op het doel van Hansen af te stormen, en toch niet te scoren.

60' Doelpunt FC Utrecht!

De marge is weer twee: Vitesse-keeper Pasveer gaat lelijk in de fout en biedt Van de Streek een uitgelezen kans om de 3-1 binnen te werken. En dat gebeurt dan ook.

FC Utrecht-Vitesse 3-1

Blijdschap bij FC Utrecht na de 3-1

59' Doelpunt Ajax!

Ajax miste kans na kans, maar nu ligt hij er eindelijk in voor de Amsterdammers: linksback Tagliafico schiet via de paal zijn eerste eredivisietreffer binnen: 2-1.

Ook aan deze goal gingen weer twee andere kansen vooraf: een vrije trap van Ziyech belandde in de muur, Schöne schoot de rebound tegen de lat, waarna de Argentijn de Amsterdammers op voorsprong schiet.

Nicolás Tagliafico schiet de 2-1 binnen

55' Doelpunt Vitesse!

Vitesse komt terug in de wedstrijd. Foor krult met rechts fraai de aansluitingstreffer binnen tegen FC Utrecht: 2-1. De Arnhemmers waren sinds de rust al iets sterker geworden en dat betaalt zich nu uit in de score.

FC Utrecht-Vitesse 2-1

Navarone Foor wijst naar boven na zijn 2-1

47' Kansen Ajax

Meteen is er weer een grote kans voor Ajax. Een fraaie pass van Huntelaar brengt Van de Beek in een prima scoringspositie, maar de Ajacied schiet naast.

En een minuut later heeft Huntelaar de 2-1 op zijn voet na een pass van Neres, maar ook deze bal wil er niet in.

En weer twee minuten later is er nóg een enorme mogelijkheid voor Ajax: Huntelaar volleert vanuit kansrijke positie op de lat. Het is een wonder dat het nog 1-1 staat.

Ajax-Heerenveen 1-1

De tweede helft is begonnen bij Ajax-Heerenveen. Geen wissels, de stand is 1-1.

Ook FC Utrecht-Vitesse is hervat. De Domstedelingen leiden met 2-0.

Rust

Het is rust in Amsterdam. Ajax begon sterk, maar de ruststand in het duel met Heerenveen is 1-1.

Ook in Utrecht is het rust. Een dankbaar applaus klinkt vanaf de tribunes, want de thuisploeg leidt met 2-0 tegen Vitesse.

44' Doelpunt FC Utrecht!

Op slag van rust komt FC Utrecht op 2-0 tegen Vitesse. Kerk en Van de Streek staan aan de basis, Labyad kan simpel binnentikken.

FC Utrecht-Vitesse 2-0

Zakaria Labyad, maker van de 2-0

36' Doelpunt FC Utrecht!

Het voorwerk is van Ayoub, die zich met vechtlust langs enkele Vitesse-verdedigers worstelt, Janssen maakt het af met een schot in de korte hoek: FC Utrecht opent de score tegen Vitesse.

FC Utrecht-Vitesse 1-0

FC Utrecht doet een dansje rond Willem Janssen na de 1-0

33' Doelpunt Heerenveen!

Het antwoord van Heerenveen volgt een minuut later: Ødegaard schiet in de eerste de beste tegenaanval fraai binnen. Het is 1-1. Het is pas het tweede doelpunt van de Noor in dienst van Heerenveen.

André Onana is kansloos op het schot van Martin Ødegaard

31' Doelpunt Ajax!

De ban in de Arena is gebroken. Aanvoerder De Ligt kopt de 1-0 binnen tegen Heerenveen uit een fraaie pass van Ziyech.

Ajax-Heerenveen 1-0

Matthijs de Ligt jubelt na zijn goal

30' Storm gaat liggen

Na een half uur voetbal in de Arena is de Ajax-storm een beetje gaan liggen. De Amsterdammers hebben nog wel de bal en het initiatief, maar het tempo ligt lager en de Friezen wachten rustig af.

Ajax-Heerenveen 0-0

25' Ajax gedreven

Ajax speelt gedreven en mag het zichzelf verwijten dat het nog 0-0 staat. De Amsterdammers hebben al een hele reeks kansen om zeep geholpen, onder anderen via Huntelaar en Kluivert. Heerenveen leeft nog.

18' Utrecht sterk

FC Utrecht is vooralsnog de betere ploeg in het duel met Vitesse. De grootste kans was voor Van der Maarel, die een fraai schot van dertig meter afleverde. Keeper Pasveer plukte de bal toch nog betrekkelijk makkelijk uit de kruising.

FC Utrecht-Vitesse 0-0

Protest op de tribune

De supporters van Ajax laten via spandoeken hun onvrede blijken met het beleid van hun club, dat de afgelopen jaren meer geld dan titels heeft opgeleverd.

5' Aantrekkelijk begin

Ajax begint vol energie aan de wedstrijd en heeft in de eerste vijf minuten al drie kansen gehad. De grootste was een kopbal op de paal van De Ligt. Maar Heerenveen heeft al een flinke mogelijkheid gehad: uit een voorzet van Dumfries tikt Van Amersfoort voorlangs.

En in de minuten daarna dendert Ajax voort met nog eens drie kansen. De Friezen staan onder zware druk.

Aftrap

Aftrap in Amsterdam. Het duel tussen Ajax en sc Heerenveen is begonnen.

Ook bij FC Utrecht-Vitesse rolt de bal.

Door naar Amsterdam en Utrecht

We gaan om 14.30 uur verder met twee op papier aantrekkelijke duels: Ajax-Heerenveen en FC Utrecht-Vitesse.

Afgelopen

Het is gedaan in Groningen. FC Groningen verslaat PEC Zwolle met 2-0 en boekt zijn eerste zege sinds de winterstop.

90' Doelpunt FC Groningen

De beslissing in Groningen: PEC Zwolle nam op jacht naar de gelijkmaker risico's, waardoor Groningen ruimte krijgt en daarvan profiteert Hrustic: hij schiet op fraaie wijze de 2-0 binnen.

Er zijn nog wel zes minuten blessuretijd te spelen.

FC Groningen-PEC Zwolle 2-0

De vreugde bij FC Groningen na de 2-0 is groot

88' PEC op jacht

De laatste minuten lopen in Groningen. PEC Zwolle jaagt op de gelijkmaker - aanvaller Parzyszek is inmiddels in de ploeg gekomen voor verdediger Ligeon - maar de tijd tikt weg.

FC Groningen-PEC Zwolle 1-0

71' Thomas op de lat

Daar had Thomas zijn eigen doelpunt goed kunnen maken: na een lange bal van keeper Boer kan de Nieuw-Zeelander alleen op het Groningen-doel af, maar hij schiet de bal bovenop de lat. PEC wordt steeds sterker, maar het blijft 1-0 voor Groningen.

57' Actiever PEC

PEC Zwolle bemoeit zich sinds de rust iets meer met de wedstrijd. Dat leidde al tot een kans: in de 51ste minuut kopte Menig in de rebound centimeters naast de paal.

We zijn weer begonnen bij Groningen-PEC Zwolle. Bij PEC is Erik Bakker vervangen door een 16-jarige debutant: Sepp van den Berg. Verder is Terell Ondaan in de ploeg gekomen voor Youness Mokhtar.

Van den Berg is met 16 jaar en 81 dagen de op drie na jongste eredivisiespeler ooit. Alleen Wim Kras (15 jaar, 290 dagen), Michel Mommertz (16 jaar, 9 dagen) en Mark van Bommel (16 jaar en 23 dagen) waren jonger.

Opstellingen Ajax-Heerenveen (14.30 uur)

Opvallend: Joël Veltman zit op de bank bij Ajax. Van een blessure bij Veltman, normaal gesproken aanvoerder, is niets bekend dus het lijkt erop dat hij is gepasseerd.

Hij wordt vervangen door Rasmus Kristensen. Klaas-Jan Huntelaar keert terug in de basis na een blessure.

Rust

Het is rust bij FC Groningen-PEC Zwolle. De thuisploeg is iets sterker dan de gasten en leidt dan ook met 1-0, dankzij een eigen goal van Ryan Thomas.

41' Mahi op de lat

Het is nog altijd geen groots voetbalfeest in Groningen, maar de thuisploeg blijft sterker en had ook al op 2-0 kunnen komen. In de 42ste minuut was er de grootste kans voor Groningen. Van Weert stuurt Mahi weg, die alleen op Boer afstormt en de bal fraai over de keeper lepelt. Maar helaas voor Mahi belandt de bal op de lat.

Emoties in Florence

Stefano Pioli, trainer van Fiorentina, heeft het even te kwaad tijdens een minuut stilte voor de overleden Davide Astori voor aanvang van het duel met Benevento Calcio. Fiorentina speelt momenteel zijn eerste wedstrijd sinds het overlijden van de 31-jarige aanvoerder.

Fiorentina-trainer Stefano Pioli heeft het even te kwaad tijdens een minuut stilte voor Davide Astori
    Een spandoek met de beeltenis van Davide Astori
  • Reuters
    Voorafgaand aan de wedstrijd Fiorentina - Benevento dragen alle Fiorentina-spelers het shirt van hun vorige week overleden aanvoerder Davide Astori
    De spelers van Fiorentina voor aanvang van het duel met Benevento Calcio

25' Doelpunt FC Groningen

Het was allemaal niet best bij Groningen-PEC Zwolle, maar gescoord is er nu wel: een eigen doelpunt van Thomas zet de thuisploeg op voorsprong.

De Nieuw-Zeelander probeert de bal weg te halen na een Groningse voorzet, maar dat gaat niet zoals gepland: de bal verdwijnt achter zijn eigen keeper Boer.

Ryan Thomas werkt de bal per ongeluk in zijn eigen doel

21' Tactisch steekspel

Het is een beetje een tactisch steekspel geworden in Groningen, met een iets sterkere thuisploeg. In de 20ste minuut was er nog wel een kans voor Van de Looi, die na een prima voorzet van de jarige Zeefuik naast schoot.

FC Groningen-PEC Zwolle 0-0

15' Kansen in de openingsfase

In de openingsfase hebben beide ploegen al kansen gehad. Mahi schoot na drie minuten namens Groningen vanuit een lastige hoek in het zijnet. Drie minuten later was er een schot van Menig, dat werd gekeerd door Groningen-goalie Padt.

In de twaalfde minuut was er na een flipperkastsituatie opnieuw een schot van Mahi, dat nota bene voor de doellijn werd gekeerd door ploeggenoot Te Wierik.

Aftrap!

De bal rolt bij het duel tussen FC Groningen en PEC Zwolle.

Steun voor Van der Linden

Het publiek van FC Groningen steunt oud-speler Antoine van der Linden, tevens assistent-trainer van Jong FC Groningen, en diens vrouw. Zij verloren afgelopen week hun 6-jarige dochtertje aan een ernstige ziekte. Voor de wedstrijd werd You'll Never Walk Alone gespeeld en hartstochtelijk meegezongen. Groningen speelt met rouwbanden.

Een steunbetuiging van het publiek van FC Groningen aan oud-speler Antoine van der Linden en diens vrouw

Opstellingen FC Groningen-PEC Zwolle (12.30 uur)

FC Groningen kan bij een zege een beetje afstand nemen van de degradatiezone. Maar de Groningers wachten nog steeds op hun eerste overwinning na de winterstop.

PEC Zwolle staat zevende en klimt bij een zege - voorlopig - naar de vijfde plaats. PEC verloor zijn laatste vier uitduels in de eredivisie. Bij PEC speelt Ligeon in plaats van de geschorste Ehizibue. Menig vervangt Parzyszek, die onlangs zijn moeder verloor en op de bank begint.

Geen vrije dag PSV'ers

De selectie van PSV was vandaag aanvankelijk vrij, maar dat feestje gaat na de oorwassing tegen Willem II niet door. In plaats van een dagje meubelboulevard of schaatsen kijken op de bank moeten de spelers zich op de club melden. "De vrije dag gaat niet door", zei trainer Phillip Cocu gisteren na de 5-0 nederlaag. "Het is zaak de koppen bij elkaar te steken en erachter te komen waar dit vandaan komt."

Nog nooit stond Cocu zo kwaad de pers te woord als gisteren. "We moeten ons kapot schamen. Het was niet om aan te gluren. Ik ben ontzettend kwaad over wat wij hier hebben laten zien. Dit is niet de ondergrens, dit ligt er nog ver onder."

De stand

Natuurlijk is PSV nog de koploper in de eredivisie, maar de gevoelens in Eindhoven zullen vandaag gemengd zijn.

Uitslagen en programma

Na FC Groningen-PEC Zwolle staan er nog drie - op papier - aantrekkelijke wedstrijden op het programma. De nummers 2 tot en met 7 in de eredivisie komen in actie.

Welkom bij de eredivisiezondag!

Na een uiterst enerverende zaterdagavond, waarop Willem II koploper PSV een historische nederlaag toebracht, gaat de eredivisie vanaf 12.30 uur verder met FC Groningen-PEC Zwolle.