NOS Nieuws Cultuur & Media Aangepast

De Oscars van minuut tot minuut

Vannacht werden in Los Angeles voor de negentigste keer de Oscars uitgereikt.

 • The shape of water weet slechts vier van zijn dertien nominaties te verzilveren, maar wint wel Beste Regie en Beste Film.
 • Frances McDormand wint als actrice, Gary Oldman in de categorie Beste Acteur.
 • Twee Nederlanders waren genomineerd, maar Hoyte van Hoytema (Dunkirk) en Arjen Tuiten (Wonder) legden het af tegen Blade Runner 2049 en Darkest hour. Daarnaast ondersteunde het Van Gogh Museum de film Loving Vincent, maar die verloor van Coco.
 • In totaal werden er prijzen uitgereikt in 24 categorieën.

Hieronder kun je teruglezen hoe de avond verliep.

Liveblog gesloten
 • 'Zo hoort het'

  Jimmy Kimmel sluit af met de vaststelling dat de show dit keer tot een goed einde is gebracht. "Zo hoort het te gaan."

  Winnaar van de jetski, voor de gelauwerde met het kortste dankwoord, is kostuumontwerper Mark Bridge, die won met Phantom Thread.

  Daarmee sluiten we ook dit liveblog af.

 • The shape of water wint Beste Film

  Van de dertien nominaties verzilvert The shape of water er maar vier, maar wel enkele belangrijke, regie en nu Beste Film. Regisseur Del Toro controleert lachend of de naam van zijn film inderdaad uit de envelop van Beatty kwam dit keer.

  Hij vertelt over zijn liefde voor buitenlandse films als kind in Mexico. "Ik was verliefd op films als kind. Ik had nooit gedacht dat zoiets zou kunnen gebeuren. Maar het kan wel."

  Hij zegt dat de prijs voor zijn fantasyfilm, over een waterwezen uit een overheidsland dat verliefd wordt een vrouw die niet kan spreken, het bewijs voor jonge filmmakers is dat excentrieke films toch gemaakt kunnen worden. "Het is een parabel, een fantasieverhaal over de echte wereld. Dit is een deur, trap hem open en kom binnen."

 • Herkansing

  "Laatste loodjes, vanaf hier kan er niks meer fout gaan:, grapt Kimmel. Hij kondigt net als vorig jaar Warren Beatty en Faye Dunaway aan, "nu voor de 51ste verjaardag van Bonny and Clyde. "Leuk om jullie weer te zien", merkt Beatty op. "De tweede keer is het leuker", meent Dunaway.

 • Beste Actrice

  Frances McDormand weet haar favorietenrol waar te maken en neemt het beeldje mee voor Three billboards.

  "Ik hyperventileer, maar ik heb wat te zeggen", zegt ze buiten zinnen, maar plots ook vastbesloten. Na haar regisseur, man en zoon te hebben bedankt ("Ik weet dat jullie trots zijn en dat vervult me met eeuwig geluk"), zegt ze dat het "tijd is voor wat perspectief". Ze zet haar Oscar neer en doet een oproep.

  "Ik wil dat alle genomineerde vrouwen opstaan. Kom op Meryl, als jij het doet doet iedereen het", zegt ze, terwijl de gasten opstaan. Over het luide applaus zegt ze: "Kijk om je heen, we hebben allemaal verhalen te vertellen en mensen nodig om dat te financieren. Praat met ons erover, niet vanavond, maar nodig ons uit op kantoor over een paar dagen."

  Frances McDormand wint Beste actrice AFP
 • Beste Acteur

  Jane Fonda en Helen Mirren presenteren samen Beste Acteur. Zoals verwacht wint Gary Oldman de prijs voor zijn vertolking van Winston Churchill in Darkest hour.

  "Wat een glorieuze prijs", zegt hij als hij bewonderend naar het gouden beeldje in zijn hand kijkt. Hij zegt dankbaar te zijn voor wat de VS hem geschonken heeft, "mijn thuis, mijn werk, mijn gezien en nu Oscar".

  "Het was het lange wachten waard", verzucht de acteur, terwijl hij aan een uitvoerig dankwoord begint. "Die jetski ga ik overduidelijk niet winnen."

  Hij sluit af met een woord voor zijn moeder. "Ze is ouder dan de Oscars, 99 jaar bij haar volgende verjaardag. Ze kijkt nu vanaf de bank. Bedankt voor je liefde en steun. Zet de ketel maar op, ik neem Oscar mee."

  Gary Oldman wint beste acteur AFP
 • Regie

  Guillermo del Toro wint Beste Regie voor The shape of water. Hij is de laatste van de Three Amigo's die de prijs wint, de Mexicaanse regisseurs Alfonso Cuarón, Alejandro González Iñárritu en hijzelf. Hij haalt zijn collega's aan in zijn dankwoord. "Ik ben een immigrant, net als Alfonso, Alejandro, Gael, Salma en zovelen van jullie. Ik leef in een eigen land: hier, in Europa, overal."

  "Het mooiste van onze kunst is dat die lijnen in het zand uitwist. Laten we dat blijven doen, ook als de wereld zegt dat ze dieper moeten worden."

  De prijs wordt uitgereikt door Emma Stone. Dat is opvallend, omdat de winnares Beste Actrice van vorig jaar meestal Beste Acteur bekendmaakt het volgende jaar. Dit is omdat Casey Affleck zich terugtrok na verwikkeld te zijn geraakt in de MeToo-discussie. Ze kondigt tot genoegen van het publiek de regisseurs aan als "deze vier mannen en Greta Gerwig".

  Del Toro wint voor Regie Hollandse Hoogte
 • Muziek

  The shape of water krijgt de prijs voor filmmuziek. Fransman Alexandre Desplat vertelt dat zijn moeder even oud is als de Oscars: 90 jaar. "Ze zal dus heel blij zijn vanavond." Hij spreekt over "de melancholie der liefde" als hij regisseur Del Toro bedankt. "Bedankt dat je de muziek de stem van je karakters hebt gemaakt", zegt hij over de film met een vrouw die niet kan praten.

  Coco wint met Remember me. Het is de tweede keer dat het koppel Lopez wint, na hun winst voor Let it go met Frozen. Ze bedanken hun dochters die in de zaal zitten.

 • Niks voor Hoyte van Hoytema

  De Nederlandse Hoyte van Hoyteman grijpt naast een prijs, omdat Roger Deakins na veertien nominaties eindelijk een prijs krijgt voor Beste Cinematografie voor Blade Runner 2049. "Ik moet maar wat zeggen, want ik zie mezelf niet op een jetski", grapt Deakins. "Ik ben hier al een tijdje mee bezig", zegt hij, terwijl hij door zijn grijze haar strijkt.

 • Scripts

  James Ivory wint voor Call me by your name Beste Aangepast Script, over een jonge jongen die verliefd wordt op een iets oudere kennis. De 89-jarige is de oudste Oscar-winnaar ooit. Ivory draagt een overhemd met de beeltenis van hoofdrolspeler Timothée Chalamet.

  "Ik zal het zo snel mogelijk doen", zegt hij als hij wat nerveus het papiertje met zijn dankwoord ontvouwt. "Mijn belangrijkste regel als je wint met een script op basis van een roman, is de auteur te bedanken. Bij deze, André Aciman."

  Daarna merkt hij op dat hoewel de film over een homoseksuele relatie gaat, het thema iedereen kan aanspreken. "We hebben allemaal eerste liefde meegemaakt en dat min of meer intact doorstaan, al zij het misschien niet met gevoelige ouders zoals die van Elio."

  Beste Originele Script gaat naar Jordan Peele voor Get Out, een satirische horrorfilm over de rassenverhoudingen in de VS. Hij krijgt een hartelijk applaus. "Zo win ik nooit die jetski."

  "Ik ben twintig keer gestopt met schrijven omdat ik dacht dat deze film onmogelijk gemaakt kon worden en niemand deze film wilde maken. Maar ik bleef bezig, want ik wist dat als ik de film zou maken, iemand het zou zien. Dank daarom aan iedereen die mee daarbij heeft geholpen."

 • MeToo, OscarsSoWhite

  Ashley Judd, Annabell Sciorra en Salma Hayek komen op om te spreken over de MeToo-discussie en OscarsSoWhite. Ze kondigen een filmpje aan waarin filmmakers met een diverse achtergrond spreken over de ontwikkelingen. Onder meer Mudbound, Get out, Wonder woman en Black panther komen aan bod.

  "Enkele van mijn lievelingsfilms zijn gemaakt door witte mannen. Maar nu kunnen zij ook genieten van films met mensen zoals ik", zegt de Pakistaans-Amerikaanse komiek Kumail Nanjiani. Geena Davis zegt dat ten tijde van Thelma and Louise mensen zeiden dat er een waterscheiding was gekomen, maar dat ze nu gelooft dat het moment echt daar is.

 • Nieuw ontwerp envelop

  Na het debacle van vorig jaar zijn de enveloppen opnieuw vormgegeven om verwarring te voorkomen: er staat nu in grote letters op om welke categorie het gaat. Vorig jaar las Warren Beatty per ongeluk Beste Actrice voor in plaats van Beste Film.

 • Korte films

  Heaven is a traffic jam on the 405 wint de categorie Korte Documentaire. "Mijn kinderen hebben een Oscarfeestje en daar is het nu ineens een stuk luidruchtiger geworden", merkt Frank Steifel op. Zijn film gaat over de getergde kunstenares Mindy Alper.

 • Gebarentaal

  The silent child wint daarna Beste Korte Film. Rachel Shenton zegt dat ze beloofd heeft haar dankwoord in gebarentaal doet voor deze film over een doof kind. "Maar mijn handen trillen zo."

  "Dit gaat over een kind in een wereld van stilte", zegt ze. "Dit overkomt miljoenen kinderen wereldwijd. Ze hebben barrières in communicatie, vooral in het onderwijs. Doofheid zie je niet en is niet levensbedreigend. Bedankt daarom dat we dit voor een groot publiek kunnen brengen."

 • Uitstapje

  Kimmel verzamelt sterren uit het publiek om filmkijkers in het theater om de hoek te gaan bedanken dat ze naar films komen kijken. Onder anderen Emily Blunt, Star Wars-ster Mark Hamill en Wonderwoman Gal Gadot vergezellen hem. Ook neemt hij Shape of water-regisseur Guillermo del Toro, hoewel hij toegeeft dat "dit problemen kan geven omdat je in elke categorie genomineerd bent". Een soortgelijke stunt haalde Kimmel vorig jaar uit, toen hij een nietsvermoedend groepje toeristen ineens het podium op loodste.

  De sterren krijgen mandjes met snoep in handen gedrukt om uit te delen en een hotdogkanon om broodjes af te vuren. Ze worden met applaus en gejuich binnengehaald door het publiek. "Dit is veel beter dan de Oscars", lacht Gadot.

 • Visuele Effecten

  Sf-film Blade Runner 2049 wint voor Beste Visuele Effecten. Winnaar John Nelson roept 'yes, yes, yes', als hij het beeldje krijgt, zijn collega noemt het surrealistisch.

  Matthew McConaughey deelt daarna de prijs voor Beste Montage uit. Dunkirk krijgt zijn derde Oscar van de avond. "Dit is het prachtigste wat een man als mij kan overkomen", zegt editor Lee Smith. "Dunkirk was een prachtfilm."

  "Terug naar je kamertje zonder ramen", grapt Kimmel over de editor. "Veel mensen weten dit niet, maar Dunkirk was eerst een romkom met Reese Witherspoon."

 • Meer berichten tonen