liveblog

De dag dat Sven Kramer zijn olympische trilogie voltooide

liveblog gesloten

내일 보자!

Oftewel: tot morgen! Want dan wordt het weer een volle sportdag in Pyeongchang. Met onder meer:

02.00 uur: snowboarden, finale slopestyle met Cheryl Maas.

02.15 uur: skiën, reuzenslalom vrouwen

13.00 uur: freestyle skiën, finale moguls mannen.

13.30 uur: schaatsen, 1.500 meter vrouwen met Lotte van Beek, Ireen Wüst en Marrit Leenstra.

Pechdag voor olympisch kampioen Peiffer

Arnd Peiffer veroverde vandaag goud op de 10 kilometer sprint. Een dag om nooit te vergeten voor de Duitse biatleet. Maar na afloop vertelde Peiffer dat hij eigenlijk een ongelooflijke pechdag had.

"Vanochtend wilde ik nog even oefenen met schieten, maar toen ik bij het stadion kwam, realiseerde ik me dat ik de sleutel van mijn gewerenkast was vergeten. 's Middags viel ik bijna van de trap en stootte ik mijn elleboog heel hard, het doet verschrikkelijk veel pijn. En toen er ook nog een onderdeel van mijn geweer afbrak dacht ik: wat een prima dag, alles gaat volgens plan."

Olympisch kampioen Arnd Peiffer gaat op de schouders

Koning juicht voor 'Keizer Kramer': Sven, Sven!

We houden er bijna mee op hier in Pyeongchang. Maar niet voordat we nog een blik werpen op koning Willem-Alexander, die Sven Kramer hartstochtelijk toejuichte tijdens zijn gouden vijf kilometer.

Pyeongchang is nog niet klaar

Het is bijna 23.00 uur in Pyeongchang en er is nog één sportevenement bezig: de wedstrijd tussen Canada en de 'Atleten uit Rusland' in het ijshockeytoernooi van de vrouwen. De stand in de derde periode is 3-0 voor de Canadese vrouwen.

Vanaf 15.30 uur is op NPO 1 en de livestream het dagelijkse ijshockey-overzicht te zien.

Een treurende Jekaterina Lobova na een Canadese treffer

Sensatie bij het rodelen

Iedereen dacht dat Felix Loch wel even zijn derde gouden medaille bij het rodelen zou ophalen, de Duitser stond ook eerste na drie runs, maar in de vierde run gaat het helemaal mis. Loch zakte naar de vijfde plek en David Gleirscher wint verrassend goud. De 23-jarige Gleirscher had in WB-races nog nooit op het podium gestaan.

De Oostenrijker sloeg hard toe in de vierde run, waarin hij de derde voor de eerste plaats verruilde. De Amerikaan Chris Mazdzer pakte zilver (+ 0,026) en de Duitser Johannes Ludwig brons (+ 0,230).

Gleirscher had zaterdag verrassend de eerste run gewonnen. Loch (in 2010 en 2014 olympisch kampioen) herstelde echter direct de orde. De Duitser begon met een voorsprong van 0,192 op Mazdzer en 0,212 op Gleirscher aan de slotrun. Loch zakte daarin finaal door het ijs (negentiende tijd) en werd vijfde.

David Gleirscher kan zijn geluk niet op

Laffont verovert mogulgoud

Freestyleskiester Perrine Lafont pakt de gouden medaille op de moguls! De 19-jarige Française liet met 78,65 punten titelverdedigster Justine Dufour-Lapointe (78,56) en de Kazachse Joelia Galysjeva (77,40) achter zich.

Laffont, die in 2017 WK-goud won op de dual moguls door Galysjeva (zilver) te verslaan, kreeg in de laatste finalerun voor haar sprongen een lagere score dan haar rivalen.Voor haar techniek oogstte ze echter als enige meer dan 50 punten.

De Canadese Dufour-Lapointe nam in 2014 met haar zusjes Chloé (zilver) en Maxime (twaalfde) deel aan de Spelen. Chloé viel nu in de eerste finalerun (zeventiende) af. Maxime plaatste zich niet voor Pyeongchang.

Nog zes finalisten moguls

We zijn bij de moguls aangekomen bij de laatste run, waarbij nog zes deelneemsters over zijn. Zij beginnen weer op nul. De finalisten zijn Andi Naude (Can), Britteny Cox (Aus), Perrine Laffont (Fra), Justine Dufour-Lapointe (Can), Jakara Anthony (Aus) en Joelia Galysjeva (Kaz).

Dufour-Lapointe won vier jaar geleden de olympische titel in Sotsji. Ze deed toen mee met haar twee zussen. De een heeft zich niet geplaatst voor Pyeongchang, de andere is eerder uitgeschakeld.

Kijk live naar de ontknoping bij de moguls.

Andi Naude in actie op de moguls

Maas: verstandig besluit

Snowboardster Cheryl Maas komt komende nacht om 02.00 uur in actie in de finale van de slopestyle. De kwalificatie ging afgelopen nacht niet door vanwege de harde wind.

"Een verstandig besluit", zegt Maas op haar Instagram-pagina, want tijdens de training deden zich al een paar gevaarlijke momenten voor. "Morgen is er dus één grote finale voor alle meiden, over twee runs, en de beste telt."

Duitsland weer nummer één

Het waren drie mooie uren, maar Duitsland heeft de koppositie in het medailleklassement weer van Nederland overgenomen. Door het biatlongoud komen de Duitsers nu op drie gouden plakken. Nederland staat op twee goud, twee zilver en één brons. Noorwegen is de nummer drie met 1-4-3.

De kans dat Nederland nog een keer terugkomt op de eerste plaats, lijkt uitgesloten. Maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Peiffer verrast met biatlongoud

Ook het tweede biatlononderdeel van de Olympische Spelen in Pyeongchang is door een Duitser gewonnen. Een dag na de zege van Laura Dahlmeier verraste Arnd Peiffer met goud op de 10 kilometer sprint.

Alle ogen waren gericht op Johannes Thingnes Bo en Martin Fourcade. De Noor (acht) en de Fransman (zes) hadden dit WB-seizoen veertien van de vijftien wedstrijden gewonnen. In Pyeongchang waren ze beiden na drie fouten bij het liggend schieten al kansloos voor goud.

Viervoudig wereldkampioen Peiffer was een van de vier deelnemers die foutloos bleven. De Tsjech Michal Krcmar (ook foutloos), die één keer het WB-podium haalde, pakte op 4,4 zilver. De Italiaan Dominik Windisch won brons.

Arnd Peiffer verraste op de 10 kilometer sprint

Loting 1.500 meter (v)

Schaatsfans kunnen morgen om 13.30 uur hun hart weer ophalen: dan begint de 1.500 meter bij de vrouwen.

Ireen Wüst treedt in de elfde rit aan tegen de Canadese Brianne Tutt. Marrit Leenstra rijdt een rit later tegen de Poolse Katarzyna Bachleda-Curus en daarna volgt het duel tussen Lotte van Beek en Ayaka Kikuchi. De slotrit gaat tussen de medaillekanshebbers Heather Bergsma en Miho Takagi.

Ten Hag: Sven Kramer inspireert

Ondertussen in Amsterdam: voor aanvang van de eredivisiewedstrijd van Ajax tegen FC Twente sprak verslaggever Joep Schreuder met Erik ten Hag. De Ajax-trainer vertelt dat hij met de selectie heeft gekeken naar de gouden race van Sven Kramer. Ten Hag noemt hem een inspirerende sportman, omdat hij altijd de controle heeft en de drang om te winnen.

Ten Hag: goud Sven Kramer inspireert, ontzettend knap

NBC weet reden Nederlands succes

Nederland heeft inmiddels al zes schaatsmedailles op zak. De kijkers van de Amerikaanse televisiezender NBC weten sinds de openingsceremonie hoe dat komt.

De NBC-commentator Katie Couric legde namelijk uit Nederland zo goed is in schaatsen omdat het een belangrijke vorm van vervoer is op de Amsterdamse grachten.

Rodelen en skiatlon

De kwalificatie voor de moguls bij de vrouwen is voorbij. Om 13.00 uur gaan we er eens goed voor zitten, want dan is de finale.

Tot die tijd is er de derde run bij de rodelaars en de 10 kilometer sprint bij de biatlon voor mannen.

De 10 kilometer sprint is nu live te zien op NPO 1 en via de livestream.

Achtereekte: heel bijzonder, heel gaaf

De verrassende olympisch kampioene op de 3.000 meter genoot met volle teugen van de huldiging op Medal Plaza. "Een Nederlands feestje, supermooi."

Achtereekte: heel bijzonder, heel gaaf

Kwalificatie moguls

We zijn klaar met de Nederlanders voor vandaag, maar de Spelen gaan natuurlijk door.

Inmiddels is de kwalificatie moguls bij de vrouwen begonnen. Vanaf 12.00 uur gaan we rodelen (mannen, derde run) en om 12.15 uur begint de 10 kilometer sprint van de biatlonmannen.

Seo Jung-Hwa in actie bij de kwalificatie mogul

Video: de huldiging van het Nederlandse trio

De uitreiking van de medailles aan Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong op Medal Plaza.

Tijd voor Sjinkie

Nu is het de beurt op Medal Plaza aan de medaillewinnaars van de 1.500 meter van de shorttrackers. Met de zilveren plak voor Sjinkie Knegt.

Sjinkie Knegt krijgt zijn zilveren plak

Daar staan ze!

De uitreiking van de medailles aan Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong op Medal Plaza

De huldiging!

Op Medal Plaza begint de huldiging van de medaillewinnaars op de 3.000 meter: Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

Bloemen en Pedersen blij met ereplaatsen

Ted-Jan Bloemen legde op de 5.000 meter de lat hoog voor Sven Kramer, maar zag de Nederlander in de laatste twee kilometer het verschil maken. Sverre Lunde Pedersen miste op twee duizendste van een seconde olympisch zilver op de 5.000 meter. Maar de Noor was blij met brons.

Wat komt er nog aan?

Het goud is binnen, maar we zijn natuurlijk nog niet klaar voor vandaag in Pyeongchang. Wat komt er nog aan?

11.00 uur: de huldigingen op Medal Plaza van Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Sjinkie Knegt.

11.30 uur: freestyle skiën, kwalificatie moguls vrouwen.

12.00 uur: rodelen, derde run mannen

12.15 uur: biatlon, 10 kilometer sprint mannen

13.00 uur: freestyle skiën, finale moguls vrouwen

13.50 uur: rodelen, vierde run mannen

Laatste nieuws: Naomi van As niet zwanger

Na afloop van zijn race zorgde Sven Kramer even voor opwinding in de Nederlandse huiskamers door een 'buikgebaar' te maken in de richting van de tribunes. Wordt Kramer soms vader?

Nee, verduidelijkt Kramer even later voor de NOS-camera. Het gebaar was bedoeld voor een sponsor die hem altijd 'dikke' noemt.

'Gouden' Kramer: ik ben blij dat het weer gelukt is

Sven Kramer kraakte zijn concurrentie met een indrukwekkend vlakke race. Het resulteerde in een olympisch record van 6.09,76 en, belangrijker, zijn derde olympische gouden medaille op de 5.000 meter op rij.

"De kracht zit hem in de vlakke rondjes", analyseerde Kramer na afloop voor de camera van de NOS. "Ze begonnen allemaal heel hard, maar dat is een voordeel dat je in een van de laatste ritten zit: ik wist dat 29,3 gemiddeld genoeg was."

Het moment suprême

De Fries steekt zijn vingers de lucht in op het moment dat zijn tijd in de laatste rit is gepasseerd.

Video: de gouden rit van Kramer

Met de kennis van nu kunnen we zeggen: dit was de gouden rit van Sven Kramer.

GOUD voor Kramer!

Geisreiter en Tumorero komen niet aan de tijd van Kramer.

Sven Kramer is voor de derde keer op rij olympisch kampioen op de 5.000 meter!

Het zilver is voor Ted-Jan Bloemen. Sverre Lunde Pedersen verovert brons.

Sven Kamer na zijn winnende 5.000 meter

Snelste tijd!

Sven Kramer is bij de les! Hij rijdt een nieuw olympisch record van 6.09,76 en is zeker van brons. Er is nog één rit te gaan: Moritz Geisreiter uit Duitsland en Nicola Tumolero uit Italië. Normaal gesproken zouden deze mannen niet aan de tijd van Kramer kunnen komen...

Koning Willem-Alexander moedigt Sven Kramer aan

Bloemen nét iets sneller

Wat een finish. Ted-Jan Bloemen wint de rit met 2-duizendste voorsprong op Pedersen. De Canadees rijdt 6.11,616. De Noor 6.11,618.

Wennemars geeft college over de 100 van Sven

Analist Erben Wennemars geeft in Pyeongchang een mini-college over de 5.000 meters van Sven Kramer.

Geen podium voor Blokhuijsen

Wat een spannende rit! Peter Michael wint de 'eindsprint' van Jan Blokhuijsen en de Nieuw-Zeelander noteert de snelste tijd tot nu toe: 6.14,07.

Blokhuijsen komt in 6.14,75 niet verder dan de vierde tijd.

De spanning loopt op, want nu is Ted-Jan Bloemen aan de beurt. De Canadese wereldrecordhouder rijdt tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen.

Een teleurgestelde Jan Blokhuijsen na zijn 5.000 meter

Sven Kramer: afzien voor die ene race

Elke keer weer het krachthonk in, iedere keer het lichaam tot het uiterste drijven. Sven Kramer deed het, allemaal voor die ene race.

Daar gaat Blokhuijsen!

De top-3 is ongewijzigd na de rit van Contin en Ghiotto. Nu is Jan Blokhuijsen begonnen aan zijn rit tegen Peter Michael. Kan hij de tijd van Lee verbeteren?

Aftellen naar Blokhuijsen

In rit zes kunnen Havard Bøkko (Noorwegen) en Andrea Giovanni (Italië) geen potten breken. Nu is het de beurt aan Davide Ghiotto (Italië) en Alexis Contin (Frankrijk). Hierna volgt Jan Blokhuijsen.

De Vries: direct te langzaam, dan blijf je achter feiten aanrijden

De reactie van een teleurgestelde Bob de Vries na zijn moeizame olympische 5.000 meter.

Noors langlauffeestje op de skiatlon

De olympische skiatlon op de Spelen in Pyeongchang is uitgelopen op een Noors feestje. De verrassende winnaar Simen Hegstad Krüger werd op het podium vergezeld door twee landgenoten.

Krüger boekte twee maanden geleden zijn eerste wereldbekerzege, maar werd vooraf niet gerekend tot de grote kanshebbers. De 24-jarige Noor, die vroeg in de race gevallen was, stak echter zijn nek uit door op 6 kilometer van de finish als eerste een aanval te plaatsen.

Die bleek direct succesvol. Krüger sloeg in een mum van tijd een gat van 0.20. Martin Johnsrud Sundby en Hans Christer Holund gingen er nog wel achteraan, maar de vogel was gevlogen.

Volledig Noors podium bij skiatlon

Kramer populair in Zuid-Korea

Sven Kramer krijgt straks waarschijnlijk niet alleen steun van de Nederlandse fans. Kramer is namelijk ook heel populair in Zuid-Korea, zo ontdekten onze collega's van het Jeugdjournaal. Omdat hij goed kan schaatsen én omdat veel mensen hem knap vinden.

Bekijk de enthousiaste reacties van jonge Zuid-Koreanen als ze worden geconfronteerd met een foto van de 31-jarige Fries.

Sven Kramer in de Gangneung Oval

Snelste tijd voor Lee

Het Zuid-Koreaanse publiek gaat uit zijn dak, want Lee Seung-Hoon rijdt in rit vijf de snelste tijd: 6.14,15.

De nummer twee op dit moment is zijn Belgische tegenstander Bart Swings (6.14,57), het virtuele brons hangt om de nek van de Japanner Seitaro Ichinohe.

Maar er moeten natuurlijk nog een paar kanonnen komen. Eerst wordt er gedweild.

Lee Seung-Hoon is blij na zijn rit

Matige rit De Vries

Nou, dat was niet best van Bob de Vries. Hij komt tot een teleurstellende tijd van 6.22,26. Op dit moment is dat de vierde tijd, maar hij gaat ongetwijfeld nog zakken.

Teleurstellende 5.000 meter Bob de Vries

De Vries in de baan!

Bob de Vries is begonnen aan zijn 5.000 meter. De Noor Simen Spieler Nilsen is zijn tegenstander.

De snelste tijd is tot nu toe van de Japanner Seitaro Ichinohe: 6.16,55.

De Vries weet hoe je Kramer verslaat

Sven Kramer verslaan op een 5.000 meter. Dat is weinig schaatsers gegeven. Bob de Vries weet hoe het moet.

Eind december bezorgde hij op het olympisch kwalificatietoernooi Kramer nog een zeldzame nederlaag. "Maar eerlijk gezegd mag je niet verwachten dat het meteen standaard wordt", stelde De Vries vlak voor de 5.000 meter in de Gangneung Oval.

Van der Poel de snelste

Na twee ritten heeft Nils van der Poel de snelste tijd gereden op de 5.000 meter. De Zweed kwam tot een tijd van 6.19,06.

Van der Poel was zichtbaar opgetogen met zijn rit.

Nils van der Poel na zijn rit

Maas naar finale slopestyle

Snowboardster Cheryl Maas heeft zich geplaatst voor de finale van de slopestyle. Daar hoefde ze niets voor te doen: de kwalificaties werden afgelast vanwege de harde wind. Het onderdeel wordt komende nacht om 02.00 uur afgewerkt.

Ook door de afdaling van de mannen ging vanwege de weersomstandigheden een streep. Dit onderdeel is verplaatst naar donderdag.

We zijn begonnen!

De eerste twee schaatsers zijn in de baan voor de 5.000 meter: de Pool Adrian Wielgat en de Zweed Nils van der Poel.

Bob de Vries rijdt in rit vier tegen de Noor Simen Spieler Nilsen. In rit acht neemt Jan Blokhuijsen het op tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Sven Kramer zien we in rit tien tegen de Duitser Patrick Beckert. Een rit eerder is Ted-Jan Bloemen aan de beurt in een duel met Sverre Lunde Pedersen uit Noorwegen.

'TJ Flowers' voelt zich outsider

Het moet natuurlijk de dag van Sven Kramer worden. Na zilver in Turijn (2006) en goud in Vancouver (2010) en Sotsji (2014) gaat hij voor de gouden trilogie op de olympische 5.000 meter. Hij krijgt onder meer concurrentie van Ted-Jan Bloemen, de wereldrecordhouder op die afstand.

De Canadees haalt liever zijn schouders op dan dat hij zich druk maakt om zijn olympische debuut.

Bloemen voelt geen druk, in tegenstelling tot 'de Nederlanders'

Ontspannen Kramer in gesprek met Bert Maalderink

Gehuld in een oranje t-shirt staat Sven Kramer een aantal uur voor zijn olympische 5.000 meter op een ontspannen manier NOS-verslaggever Bert Maalderink te woord. "Als mijn rit heel erg goed is, dan moet dat goed genoeg zijn", stelt de Fries.

Kramer verwacht aan 6.06 genoeg te hebben

Het programma van vandaag

Pyeongchang vandaag: dit is dag twee

안녕하세요!

Oftewel hallo allemaal! Wat fijn dat je er bent. Op de vroege Nederlandse morgen warmen we je alvast op voor de 5.000 meter die vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd op het programma staat. Naast titelverdediger en topfavoriet Sven Kramer doen ook Jan Blokhuijsen en Bob de Vries mee namens Oranje.

De schaatsuitzending begint om 07.30 uur en is te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Sven Kramer won al twee keer olympisch goud op de 5.000 meter