Bliksemstart voor Nederland in Pyeongchang

Aangepast
Sport algemeen
Liveblog gesloten
 • 내일 보자!

  Oftewel: tot morgen! Want morgen is het weer een dag. Met opnieuw medaillekansen voor Nederland. Tot dan!

  Drie hoogtepunten op zondag

  03.00 uurAfdaling mannen
  05.30 uurKwalificatie slopestyleMet Cheryl Maas
  08.00 uur5.000 meter mannenMet Sven Kramer, Bob de Vries en Jan Blokhuijsen
 • Koninklijke felicitaties

  Tot slot nog één keer leuke beelden vanaf de schaatsbaan: koning Willem-Alexander en koningin Máxima feliciteren Carlijn Achtereekte met haar gouden medaille op de 3.000 meter op de Olympische Spelen in Pyeongchang.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koning en Koningin feliciteren Achtereekte met gouden plak
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Duitsers slaan toe

  De zege van de Duitser Andreas Wellinger bij het schansspringen is slecht nieuws voor het medailleklassement: Nederland is zijn eerste plaats nu alweer kwijt. Met twee gouden plakken zijn de Duitsers ons op het laatste moment toch gepasseerd.

  Maar: goud, zilver en brons voor Nederland. Het blijft op olympisch gebied een uitzondering op één discipline. Carlijn Achtereekte (goud), Ireen Wüst (zilver) en Antoinette de Jong (brons) zorgden vandaag voor het zesde complete Oranje-podium in de schaatsgeschiedenis van de Winterspelen.

  Wanneer kwam dat eerder voor? Lees het hier.

  Het podium van de 3.000 meter, met Ireen Wüst (zilver), Carlijn Achtereekte (goud) en Antoinette de Jong (brons) AFP
 • Geen goud Stoch, Wellinger wint

  Schansspringer Andreas Wellinger is olympisch kampioen op de normale schans geworden.De 22-jarige Duitser bleef Robert Johansson en Johann Andre Forfang uit Noorwegen voor.

  Kamil Stoch, die in 2014 twee keer goud won, was topfavoriet. De Poolse leider in het WB-klassement won dit seizoen alle wedstrijden in de Vierschansentoernee, maar greep nu naast eremetaal en werd vierde.

  Voor Wellinger was het de eerste grote internationale titel. Hij gaf die glans door bij zijn tweede sprong met 113,5 meter (net als Johansson) het schansrecord van landgenoot Simon Kraft uit 2015 te evenaren. De wereldkampioen moest nu met de dertiende plaats genoegen nemen.

 • Vreugde en verdriet

  Zoals koning Willem-Alexander zojuist al zei: "Emoties, blijdschap, alles door elkaar heen."

  Carlijn Achtereekte zag vanaf de tribune hoe ze goud won op de 3.000 meter. Een heel andere emotie zien we bij de shorttracksters na het mislopen van de finale op de aflossing.

 • Koninklijke selfie

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ANP
 • Vliegt Stoch naar goud?

  Het laatste olympische onderdeel van vandaag, het schansspringen op de normale schans bij de mannen, nadert zijn ontknoping. Kamil Stoch, de Poolse titelverdediger en topfavoriet, stond er na de eerste sprong het beste voor.

  Kijk live naar het schansspringen.

  Kamil Stoch landt na zijn eerste sprong EPA
 • Video: de val van Van der Velden

  Het is een mooie olympische dag voor Nederland, maar dat was het natuurlijk niet voor Niek van der Velden. Hij viel afgelopen nacht tijdens de training, brak een arm en moest het strijdtoneel verlaten.

  Kijk hier zijn val terug. Waarschuwing: de beelden zijn niet echt prettig.

 • Noord-Koreaanse cheerleaders

  Daar zijn ze weer: de Noord-Koreaanse cheerleaders. Ze waren ook aanwezig bij het shorttracken. Tip: luister met geluid.

  We zagen ze eerder vandaag ook bij de ijshockeywedstrijd van de Koreaanse vrouwen tegen Zwitserland. Dat werd geen succes: Zwitserland won met 8-0.

 • Achtereekte, Wüst en De Jong spreken

  De reacties van de winnaressen van goud, zilver en brons op de 3.000 meter.

 • Koning: prachtige dag met hele mooie sport

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageren vanuit het schaatsstadion op de vier olympische medailles voor Nederland op één dag.

  "We zijn eerst bij het shorttrack geweest, waar Sjinkie zilver heeft gehaald", aldus de koning. "We moesten een keuze maken, zijn hiernaartoe gegaan en komen binnen met goud, zilver en brons."

  "Een onwaarschijnlijke 1-2-3 bij de vrouwen. Emoties, blijdschap, alles door elkaar heen. Prachtig om mee te maken, een van die sportmomenten die je je leven lang niet meer vergeet."

 • Nu live: schansspringen

  De finale bij de mannen op de normale schans is in volle gang.

  Kijk nu live naar het schansspringen via de livestream of NPO 1.

  De Fin Antii Aalto landt bij het schansspringen EPA
 • Wat een weelde: Nederlands podium op de 3.000 meter

  De bloemenceremonie van de 3.000 meter bij de Olympische Spelen in Pyeongchang met Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

 • Loting 5.000 meter

 • Knegt: nog drie kansen op goud

  De reactie van Sjinkie Knegt na het veroveren van de zilveren medaille op de 1.500 meter en beelden van de bloemenceremonie in het stadion.

 • Meer berichten tonen