NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Fractievoorzitters vallen Baudet aan op zijn vermeende discriminatie

 • Pechtold beschuldigt Baudet van racisme en discriminatie.
 • Baudet vindt dat zijn tegenstanders hem demoniseren.
 • Marijnissen wil dat woningen alleen voor Amsterdammers toegankelijk zijn.
 • GroenLinks wil grachtengordel verboden terrein maken voor auto's.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Het debat is afgelopen en daarmee komt ook een einde aan dit liveblog. Het eerste debat van de landelijke partijleiders in Amsterdam verliep tumultueus door een discussie over racisme. D66-leider Pechtold en Forum voor Democratie-leider Baudet kwamen in aanvaring over de stelling over discriminatie:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gemoederen tussen Pechtold en Baudet lopen hoog op

  Als je geen zin of tijd hebt om het hele liveblog terug te lezen, vind je een beknopter verslag van het debat in onderstaand artikel:

 • Om welke uitspraken ligt Baudet onder vuur?

  Verschillende fractievoorzitters kwamen in het debat van vanavond hard in aanvaring met Forum-leider Baudet over enkele van zijn uitspraken of over die van zijn partijgenoten. Het ging onder meer over:

 • Wat wensen de fractievoorzitters Amsterdam

  Het debat besluit met een rondje langs de zeven fractievoorzitters en hun wensen voor de stad:

  CDA-leider Buma gaat eerst. "Ik wens deze stad toe, dat de gewone Amsterdammer ook na de verkiezingen centraal staat en niet de toerist of de uitbuiter."

  Pechtold (D66) zegt: "Ik wens dat deze stad blijft samenwerken, net als afgelopen jaren. D66 is hier een grote partij, dat betekent dat Amsterdam voor ons heel belangrijk is."

  Marijnissen refereert aan de afgelopen vier jaar, toen haar SP in het college zat: "Ik ben er heel trots op dat we hier hebben laten zien dat besturen en activisme hand in hand gaan. Wij willen in Amsterdam knokken voor een gemeentelijke thuiszorgorganisatie en we moeten een eind maken aan onzekere contracten."

  Baudet (Forum voor Democratie) wil dat de Amsterdamse bestuurders kunnen worden afgerekend op hun prestatie. "Forum wil duidelijke targets en de verantwoordelijken daarvoor aanwijzen."

  PvdA-leider Asscher zegt dat hij als geboren Amsterdammer trots is op de stad. Hij komt met de slogan: "Minder markt, meer mensen, Amsterdam voor ons allemaal."

  Klaver (GroenLinks): "Ik gun Amsterdam een links stadsbestuur, dat ervoor zorgt dat deze stad zijn unieke en open karakter kan behouden. En dat Amsterdam koploper wordt op het gebied van klimaatverandering."

  Kuzu van Denk tenslotte hoopt "dat we in Amsterdam kloven gaan overbruggen. Dat iedereen zich in Amsterdam een Amsterdammer voelt."

 • De laatste stelling over tweedeling

  "Amsterdammers hebben meer gemeen met inwoners van Londen of Parijs dan met mensen in Etten-Leur", is de laatste stelling. SP'er Marijnissen en Klaver van GroenLinks trappen het debat af.

  Klaver gelooft er niets van. Hij zegt dat het verschil tussen de stad en het platteland niet te groot moet worden gemaakt. Marijnissen is het eigenlijk wel met Klaver eens. "Ik denk dat de gemiddelde inwoner gewoon een betaalbare woning, eerlijke zorg en een goede baan." Dat is in Oss, waar zij vandaan komt, niet anders.

 • Pechtold: geschiedenis niet wegstoppen

  De D66-leider verwijst naar de dichter Lucebert, van wie deze week bekend werd dat hij fout was in de oorlog. Hij zegt dat hij diens bekende dichtregel "Alles van waarde is weerloos" blijft gebruiken, maar zijn kinderen er dan wel bij zou zeggen dat de schrijver een vlekje had. "Je moet het verleden niet wegstoppen, maar bespreken."

  Klaver (GroenLinks) vindt dat Coen een prominente plaats moet krijgen in Nederland, maar dan in een slavernijmuseum. Zijn naam moet niet op een tunnel staan, vindt hij. Hij is samen met Kuzu als enige voor een naamsverandering.

  Marijnissen (SP) vindt het jammer dat het vanavond niet over de zorg of het onderwijs is gegaan en wel over de Coentunnel. Verreweg de meeste mensen associëren die tunnel sowieso niet met het verleden, maar vooral met files.

 • Moet de Coentunnel een andere naam krijgen?

  De volgende stelling gaat over de Nederlandse identiteit en de band met het verleden. "Het heden kunnen we niet los zien van verleden", vindt Kuzu van Denk, die met CDA-leider Buma in debat gaat. "Vroeger hadden we in Amsterdam de Stalinlaan. Dat is nu de Vrijheidslaan."

  Buma wil niet dat het in Amsterdam gaat over tunnels en slavernij van 300 jaar geleden. "De Coentunnel is niet het probleem, het probleem zit op de Wallen." Hij vindt dat de "moderne slavernij" die daar zou plaatsvinden, moet worden aangepakt. Hij noemt het een schandvlek die de stad niet zou moeten willen hebben.

 • Terugkijken: clash Pechtold en Baudet

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gemoederen tussen Pechtold en Baudet lopen hoog op
 • Pechtold: u discrimineert op geslacht, geaardheid en ras

  Pechtold valt Baudet aan op zijn eigen uitspraken. "U discrimineert op geslacht als je zegt dat vrouwen overmand moeten worden. Op geaardheid als je zegt dat homoseksuele leraren geweigerd mogen worden of zelfs ontslagen." Ook zou Baudet het hebben gehad over de afrikanisering van Europa, wat volgens Pechtold wijst op racisme.

  "Ik heb heel vaak verklaard dat we tegen racisme zijn", reageert Baudet. "Deze waanzin en deze demonisering moet nu stoppen." Na gejoel uit de zaal: "Ik snap dat de gemoederen hoog oplopen van deze demonisering van Pechtold." Pechtold reageert laconiek: "Ach, bel ome Theo", zegt Pechtold in een verwijzing naar Baudets fractiegenoot en advocaat Hiddema.

  Ook PvdA-leider Asscher valt Baudet aan op zijn uitspraken en die van zijn partijgenoot Ramautarsing. Die komt op aandragen van Baudet het podium op om zijn standpunt toe te lichten. Maar hij komt niet aan het woord, de debatleider grijpt in. Even later noemt Kuzu Baudet hypocriet.

 • Pechtold: geen zetel voor Forum in de raad

  Stelling 5 gaat over integratie. Gaat het daar nou goed of slecht mee, is de vraag aan Pechtold en Baudet. Pechtold vindt van wel, "maar het is nooit af". Hij verwijst naar de verbroedering van de Amsterdammers na de dood van Van der Laan en het ongeluk van Ajacied Nouri. "Dit is de stad waar het Forum geen zetel in de raad heeft en dat moet zo blijven." Hij oogst een groot applaus.

  Baudet zegt dat de integratie is mislukt. Hij benadrukt dat hij tegenstander is van racisme en discriminatie, maar dat het volgens hem een feit is dat twee derde van de politiecapaciteit wordt ingezet voor de bestrijding van wat de Mocro-maffia wordt genoemd.

 • Partijen haken in op Twitter

 • Weer links/rechts-scheiding

  CDA, D66 en Forum zijn voor het verkopen van sociale huurwoningen. De linkse partijen zijn tegen. "Als we de middenhuur aan de markt geven, krijgen we casinohuur", zegt Marijnissen. "50 vierkante meter voor 1100 euro, dat is het probleem", zegt Kuzu. Hij wil marktregulering: afspraken met corporaties over het type woning en de prijs van de woning. Baudet zegt dat mensen bang zijn om huurders in huis te nemen, omdat die laatsten zo goed beschermd worden.

 • Sociale woningen verkopen om middenhuur te stimuleren?

  PvdA-leider Asscher is tegen. "Een bizarre stelling", vindt hij. "We moeten betaalbare woningen bouwen en woningen voor de middenhuur."

  Pechtold is juist voor. Hij verwijst naar de decennia die de PvdA het voor het zeggen heeft gehad in de stad, waar zijn partij de afgelopen periode in het college zat. "In vier jaar lukt het niet om 60 jaar beleid om te draaien. De PvdA zegt sociaal te zijn, maar zorgt niet voor doorstroming op de woningmarkt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pechtold versus Asscher over doorstroming en sociale huur
 • Marijnissen is enige met groen bordje

  De SP-leider is de enige die voor de stelling is dat Amsterdammers meer recht hebben op een woning in Amsterdam dan nieuwkomers. Baudet heeft zijn bordje weer op zijn kant gezet, de anderen zijn tegen.

  "Waarom hebben zo veel mensen de stad verlaten?", wil Marijnissen van de rest weten. "U zegt: 'Amsterdam gaat op slot'. Maar de stad is allang op slot." Mensen gingen de afgelopen jaren niet voor niets weg, zegt zij.

  Asscher wil dat de markt wordt gereguleerd en er meer wordt gebouwd. "De markt niet zijn gang laten gaan, alleen in het heel hoge segment, waar meneer Baudet woont".

 • Nu verder over de woningmarkt: Kuzu versus Marijnissen

  Marijnissen wil alleen nieuwe woningen voor Amsterdammers, dat zijn mensen die minstens drie jaar in de hoofdstad wonen. Die grens geeft aan dat mensen geworteld zijn, een baan hebben en er wellicht familie hebben wonen.

  Kuzu ziet dat niet zitten. "We kennen al fort Europa. Er zijn partijen die pleiten voor fort Nederland. De SP komt nu met een voorstel voor een soort fort Amsterdam. Wij willen Amsterdam voor iedereen."

  Kuzu zegt dat er buurten zijn waar de oude bewoners worden weggedrukt door nieuwkomers die wel de hoge huren "en de 4 euro kostende cappuccino" kunnen betalen.

  Marijnissen wijst op het bouwrecord van haar wethouder Ivens, die afgelopen jaar meer huizen heeft gebouwd dan welke wethouder dan ook sinds de jaren 70. Zij benadrukt dat haar partij knokt voor betaalbare woningen.

 • Terugkijken: Baudet versus Klaver over Schiphol en klimaat

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Baudet versus Klaver over de uitbreiding van Schiphol