liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax lijdt puntenverlies in Utrecht, AZ en Feyenoord winnen

liveblog gesloten

Tot volgende week!

En zo is er weer een einde gekomen aan een zinderende eredivisiezondag. Komende week staan de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi op het programma, met natuurlijk Feyenoord-PSV op woensdag.

De eredivisie gaat vanaf vrijdag weer verder met Vitesse-FC Groningen. Koploper PSV ontvangt zaterdag PEC Zwolle, achtervolgers Ajax (NAC-thuis), AZ (Roda JC-thuis) en Feyenoord (VVV-uit) komen zondag in actie. Tot dan!

De stand

De stand in de eredivisie na de 20ste speeldag. De voorsprong van PSV loopt op en AZ hijgt Ajax in de nek. Onderin slaat Roda JC een gaatje met hekkensluiter Sparta.

De uitslagen

De 20ste speeldag van de eredivisie zit erop. Dit zijn alle uitslagen op een rijtje.

Klaar in Tilburg

Het is afgelopen in Tilburg. Een sterk AZ verslaat Willem II met 2-0, een stand die al na een kwartier op het bord stond.

78' Debutanten in slotfase

Nog een klein kwartier in Tilburg en de sjeu lijkt er een beetje af te zijn. Het aantal kansen neemt langzaam af.

Bij AZ is aanwinst Mihálik (aanvoerder van Jong Tsjechië, overgenomen van Jablonec) in het veld gekomen voor Idrissi. Seuntjens wordt afgelost door Druijf, die zijn debuut maakt in het eerste van AZ.

Willem II-AZ 0-0

62' Kansen AZ

AZ gaat ondertussen onverdroten voort. Keeper Branderhorst moest ingrijpen bij een vrije trap van Jahanbakhsh en Til schoot hard over na een mooie Alkmaarse aanval.

De onvrede bij Willem II neemt toe, zeker als trainer Van de Looi spits Ogbeche wisslt voor middenvelder Haye. Het publiek laat weten het niet eens te zijn met de wissel.

Willem II-AZ 0-2

56' Goal AZ?

Er is iets met de doellijn aan de rechterkant van het veld. Nu denkt Wuytens namens AZ te scoren, maar keeper Branderhorst tikt de bal uit het doel. Opnieuw is het de vraag: was de bal over de doellijn?

Willem II-AZ 0-2

Het beeld is niet superscherp, maar deze bal van Stijn Wuytens lijkt toch ook over de doellijn

54' Kansjes

AZ begint ook prima aan de tweede helft en is alweer een paar keer gevaarlijk geweest. Maar de grootste kans sinds de rust is voor Willem II: invaller Dankerlui schiet voorlangs.

Willem II-AZ 0-2

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij Willem II-AZ. De Alkmaarders waren voor rust veel beter, maar leiden 'slechts' met 2-0.

De reacties na Feyenoord-ADO Den Haag

Rust

Het is rust in Tilburg. AZ had veel meer kunnen scoren, Willem II leek te scoren maar de goal werd niet gegeven. De ruststand is 2-0 voor AZ.

44' Goal Willem II?

AZ ontsnapt aan de aansluitingstreffer van Willem II. Uit een hoekschop kopt Ogbeche binnen, maar de bal wordt door Seuntjens met de schouder weggewerkt. Was dat niet achter de doellijn? Uit de beelden lijkt het er wel op, maar de goal wordt niet gegeven.

Mats Seuntjens houdt de bal met zijn schouder tegen, maar is dat niet achter de doellijn?

30' Sterk AZ

Met een half uur op de klok is er niet zo veel veranderd in Tilburg. AZ speelt een prima wedstrijd en had al op 5-0 kunnen staan. Jahanbakhsh had twee prima schoten die werden gepareerd door keeper Branderhorst, Idrissi wist de bal van dichtbij ver over te werken.

Toch was er ook een mogelijkheid voor Willem II. Een afstandsschot (uit het niets) van Ogbeche zeilde rakelings naast het Alkmaarse doel.

Willem II-AZ 0-2

Op de beste momenten doet dit AZ denken aan het AZ onder Co Adriaanse.

Commentator Frank Snoeks in Tilburg

14' Doelpunt AZ!

Een koude douche voor Willem II, want AZ komt binnen een kwartier op 2-0. Dit keer schiet Jahanbakhsh, daarnet nog aangever, zelf knap raak.

Jahanbakhsh is dit seizoen direct betrokken bij vijftien doelpunten (acht goals en zeven assists). Dat zijn er vijf meer dan elke andere speler van AZ dit seizoen.

Willem II-AZ 0-2

Guus Til en Alireza Jahanbakhsh vieren de 2-0

6' Doelpunt AZ!

AZ komt snel op voorsprong in Tilburg. Gelegenheidsspits Seuntjens schuift binnen na een prachtige pass van Jahanbakhsh.

Willem II-AZ 0-1

Een duimpje omhoog bij Mats Seuntjens na zijn snelle goal bij Willem II

Aftrap

De bal rolt bij het eredivisietoetje van vanmiddag: Willem II tegen AZ.

Hoe is het bij nummer drie AZ?

Jeremy Helmer ontbreekt bij AZ in het duel met Willem II. De aanvallende middenvelder liep afgelopen week op de training een hamstringblessure op. Daardoor is er voor de nieuw aangetrokken Oussama Idrissi een basisplaats op de linkerflank.

Mats Seuntjes speelt als vervanger van de geschorste Wout Weghorst. "Mats kan een actie maken, is balsterk en scoort veel tijdens trainingen. Nu mag hij dat in de wedstrijden laten zien", zegt AZ-trainer John van den Brom. "Bovendien is hij de snelste speler van de selectie, bleek uit onze sprinttesten."

De nieuwe aanwinst, aanvaller Ondrej Mihalik, zou ook in de spits kunnen spelen, maar begint op de bank. "Ik wil hem niet meteen voor de leeuwen gooien, dat vind ik niet eerlijk. Maar een invalbeurt zou wel kunnen, want hij is fit."

John van den Brom

Klaar in De Kuip

Het is klaar in De Kuip. Met een doelpunt en twee assists is Berghuis de man van de wedstrijd. Feyenoord wint met 3-1 van ADO Den Haag.

Klaar in Kerkrade

Het is klaar in Kerkrade. Roda JC verslaat Excelsior met 2-1 en harkt drie belangrijke punten binnen in de strijd in de onderste regionen.

90+2 Rode kaart Bruins

Excelsior moet in de blessuretijd met tien man verder na een rode kaart (twee keer geel) voor Bruins. Roda JC leidt met 2-1.

83' Daar is Van Persie

Robin van Persie maakt ook zijn rentree in De Kuip. Hij komt in het veld voor Nicolai Jørgensen. Uiteraard onder luid applaus.

Feyenoord-ADO Den Haag 3-1

De rentree van Robin van Persie in De Kuip

80' Doelpunt Feyenoord!

Feyenoord brengt de marge weer op twee doelpunten. Jens Toornstra schiet de 3-1 binnen op aangeven op Berghuis.

Toornstra is de eerste speler die twintig doelpunten op rij in eigen huis maakt. Hij deelde het record van negentien tot vandaag met Joop Böckling, namens Haarlem tussen 1978 en 1981.

Feyenoord-ADO Den Haag 3-1

78' ADO wordt sterker

Feyenoord wordt nerveus en ADO Den Haag wordt sinds de 2-1 sterker. Binnen vijf minuten waren er twee kansen voor Becker: zijn eerste poging ging voorlang, bij zijn tweede redt keeper Jones.

Feyenoord-ADO Den Haag 2-1

71' Doelpunt ADO Den Haag!

De spanning is weer terug in De Kuip. Oud-Feyenoorder Immers schiet zonder aarzeling hard en strak de 2-1 binnen voor ADO.

Feyenoord-ADO Den Haag 2-1

68' Doelpunt Feyenoord!

Feyenoord komt op 2-0 tegen ADO Den Haag door een fraaie treffer van Berghuis. Vanaf de rechterkant met het linkerbeen schiet hij de bal feilloos in de verre hoek.

Feyenoord-ADO Den Haag 2-0

Steven Berghuis schiet de 3-1 binnen

60' Van Persie loopt warm

Een klaterend applaus in De Kuip: Robin van Persie is begonnen aan de warming-up.

Een minuut later - Van Persie heeft daar niets mee te maken - is er een enorme kans op de 2-0 voor Feyenoord. El Ahmadi komt alleen voor het ADO-doel na een mooie pass van Larsson, maar de aanvoerder schuift de bal voorlangs.

Feyenoord-ADO Den Haag 1-0

Deze wedstrijd kan wel een beetje Van Persie gebruiken.

Commentator Jeroen Grueter in Rotterdam

55' Doelpunt Feyenoord!

Daar is dan toch het doelpunt van Feyenoord. De Rotterdammers bakten er nog niet veel aan, maar Vilhena kopt de 1-0 binnen uit een voorzet van Berghuis.

Feyenoord-ADO Den Haag 1-0

Tonny Vilhena tuit de lippen na zijn 1-0 tegen ADO Den Haag

51' Doelpunt Roda JC!

Doelpunt voor Roda JC! Het is opnieuw een assist van Rosheuvel, Schahin kopt binnen. Het is 2-1 in het duel met Excelsior.

Roda JC-Excelsior 2-1

Dani Schahin kopt de 2-1 voor Roda JC binnen

Tweede helft

De bal rolt weer bij Roda JC-Excelsior. De stand is 1-1. Wissel bij de Kralingers: de geblesseerde Massop is vervangen door Burnet.

Feyenoord is met Diks in de plaats voor de geblesseerde Nieuwkoop begonnen aan de tweede helft van het duel met ADO Den Haag. De stand is 0-0.

De reacties na Utrecht-Ajax

Rust

Het is rust in Kerkrade. In een bijzonder vermakelijke wedstrijd tussen Roda JC en Excelsior staat het 1-1.

Het is ook rust in De Kuip, waar Feyenoord een bescheiden fluitconcertje krijgt voor het vertoonde spel. Vlak voor tijd had ADO nog een enorme kans om op voorsprong te komen, maar Becker kreeg de bal er in kansrijke positie niet in.

45' Doelpunt Roda JC!

Roda JC komt op gelijke hoogte met Excelsior. Anderlecht-huurling Vancamp schuift de bal knap binnen op aangeven van Rosheuvel. Het is zijn eerste goal in dienst van Roda JC.

Roda JC-Excelsior 1-1

Jorn Vancamp viert zijn goal

41' Bijna rust

Het is bijna rust in De Kuip. Het tempo is laag en er is tot nu toe bijzonder weinig gebeurd. Ook Robin van Persie zal zich niet vermaken op de reservebank.

Roda JC-Excelsior 0-1

Labyad mag geruild Ajax-shirt niet aan

FC Utrecht-speler Zakaria Labyad wordt al geruime tijd in verband gebracht met Ajax. Dat leidde tot een grappig momentje na de wedstrijd.

33' Kansen Roda JC

Roda JC heeft in Kerkrade al twee aardige kansen gehad om op gelijke hoogte te komen met Excelsior. In de 27ste minuut kopte Vancamp van dichtbij rakelings naast, een paar minuten later was Avdijaj dicht bij een goal.

Roda JC-Excelsior 0-1

24' Kans Feyenoord

Het tempo is nog altijd laag in Rotterdam, maar in de 24ste minuut is er toch ineens een grote kans voor Feyenoord: Jørgensen schiet vanuit kansrijke positie op de buitenkant van de paal.

Feyenoord-ADO Den Haag 0-0

Nicolai Jørgensen baalt na een gemiste kans

16' Tamheid troef

In De Kuip is het tamheid troef in het eerste kwartier. Het duel tussen Feyenoord en ADO Den Haag komt heel langzaam op gang. Er was een schot in het zijnet van Jørgensen en dat was het wel zo'n beetje.

Feyenoord-ADO Den Haag 0-0

16' Doelpunt Excelsior!

Het eerste doelpunt van deze eredivisiezondag is voor Excelsior. Massop kopt de Kralingers op 1-0 tegen Roda JC.

De verdediger, die al zijn vierde goal van het seizoen maakt, reageert adequaat met het hoofd op een prima vrije trap van Faik.

Roda JC-Excelsior 0-1

Milan Massop rent juichend weg na zijn goal tegen Roda JC

Aftrap

Het duel tussen Roda JC en Excelsior, de nummer 17 tegen de nummer 11, is begonnen.

De wedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag begon met een minuut stilte en applaus voor de deze week overleden oud-speler Reinier 'Beertje' Kreijermaat. Inmiddels is er ook in De Kuip afgetrapt.

Afgelopen

Het is klaar in de Galgenwaard. FC Utrecht en Ajax houden het op 0-0. Dat zal in Eindhoven voor lachende gezichten zorgen.

90' Rood Görtler

In de laatste minuut is het bijna raak voor Ajax: een afstandsschot van 30 meter van Schöne wordt losgelaten door Jensen, maar hij pikt de bal nog net voor de doellijn op.

Daarna volgt een curieus moment: de gewisselde Görtler krijgt als bankzitter zijn tweede gele kaart omdat hij de bal bij een ingooi voor Ajax voor de voeten van Kluivert wegplukt. Het is zijn tweede gele kaart, en dus rood.

Ajax-speler Nico Tagliafico (L) ruziet met de bank van Utrecht, FC Utrecht-speler Lukas Görtler (m) zal even later een rode kaart krijgen

84' Utrecht ontsnapt

Een wonderbaarlijke ontsnapping voor Utrecht na een geweldige scrimmage voor het doel van Jensen. Diverse Ajacieden proberen de bal erin te krijgen, uiteindelijk is het de keeper die de bal met zijn vingertoppen naast werkt.

FC Utrecht-Ajax 0-0

81' Kansen Ajax

De grootste mogelijkheid voor Ajax komt uit een vrije trap van de rand van het strafschopgebied. Ziyech krult de bal richting kruising, maar keeper Jensen tikt de bal uit het doel. Uit de daaropvolgende corner is er een kopkans voor Huntelaar: naast.

FC Utrecht-Ajax 0-0

72' Tijd dringt voor Ajax

De tijd begint te dringen voor Ajax, dat alleen tevreden zal zijn met drie punten. De Amsterdammers dringen ook aan, maar het is voorin allemaal 'net-niet'.

Utrecht had in de 70ste minuut wel een behoorlijke mogelijkheid: Ayoub kon ongestoord oprukken en afvuren, maar Onana bokste zijn inzet weg. Vijf minuten later was er weer een Utrechts afstandsschot van Klaiber: Onana pakte in twee instanties.

Gele kaarten zijn er ondertussen voor Ayoub en Janssen.

FC Utrecht-Ajax 0-0

59' Aantrekkelijk

Het is een aantrekkelijke fase zo vlak na rust. Ajax voert de druk op, zonder grote kansen te creëren, maar Utrecht is iets gevaarlijker. Zo is er een aanval die eindigt in een schot van Görtler, maar De Ligt stort zich in de baan van het schot.

De Duitser gaat even later naar de kant en wordt vervangen door Cyriel Dessers.

FC Utrecht-Ajax 0-0

Nicolás Tagliafico in duel met Zakaria Labyad

49' Kans Utrecht

De eerste echte kans van de wedstrijd kunnen we in de 49ste minuut noteren. Labyad schudt Schöne van zich af en levert een verraderlijk schot met een stuit af. Maar Onana pareert.

FC Utrecht-Ajax 0-0

Tweede helft

Er is afgetrapt voor de tweede helft van FC Utrecht-Ajax. Met ongetwijfeld nog steeds veel strijd, maar komen er ook doelpunten? De stand is 0-0. Er is niet gewisseld.

Feyenoord-ADO: toen de gebroeders Verhoek De Kuip stil speelden

"Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!" Terwijl De Kuip voor de rest al een tijd is leeggestroomd, blijven de meegereisde fans van ADO Den Haag maar zingen en springen. Dat is ook niet gek, want 'hun cluppie' heeft zojuist Feyenoord met 3-0 verslagen.

En met die uitslag mochten de Rotterdammers in oktober 2011 nog blij zijn ook, want ADO had kansen op meer. De uitblinkers van die middag beschikken over dezelfde achternaam: Wesley en John Verhoek.

Lees een terugblik op die bijzondere wedstrijd. Om 14.30 uur neemt Feyenoord het opnieuw tegen ADO Den Haag op in De Kuip.

2011: broers Verhoek krijgen De Kuip stil

Rust in Utrecht

Het is rust in de Galgenwaard. Er was veel strijd op het middenveld maar nauwelijks actie voor de doelen. De logische ruststand is dan ook 0-0.

33' Ajax dringt beetje aan

Ajax dringt een klein beetje meer aan en heeft twee bescheiden kansjes gehad. Een schot van Kluivert ging ver over, een poging van Ziyech werd afgefloten na een overtreding van Huntelaar, die daarvoor geel kreeg.

Ook geel was er na ruim een half uur voor Görtler na een harde overtreding op Tagliafico, waarvoor scheidsrechter Makkelie ook een rode kaart had kunnen trekken. Het wordt onvriendelijker op het veld.

FC Utrecht-Ajax 0-0

20' Fel Utrecht

Ajax heeft het lastig in Utrecht. De Amsterdammers worden op felheid afgetroefd en hebben moeite met de opbouw. Utrecht wint ook meer duels. Het ontbreekt nog wel aan kansen in de Galgenwaard.

FC Utrecht-Ajax 0-0

10' Strijd op het middenveld

Het is vooralsnog een vechtwedstrijd op het middenveld, zonder actie voor de doelen. Utrecht geeft Ajax geen ruimte en heeft iets meer het initiatief dan de Amsterdammers.

In de twaalfde minuut lijkt Huntelaar Ajax op 1-0 te schieten, maar er wordt - terecht - gefloten voor buitenspel.

FC Utrecht-Ajax 0-0

Het gaat er stevig aan toe, merkt ook Justin Kluivert

Aftrap

De bal rolt bij de kraker tussen FC Utrecht en Ajax.

De eerste minuten zijn de ruimtes klein en zitten beide ploegen erbovenop. De toon is meteen gezet.

Dramatisch veld

De grasmat in de Galgenwaard heeft er weleens beter bij gelegen dan vandaag.

Terug naar 6 november 2011

"Je moet erbij zijn geweest om dit te geloven", stamelde commentator Frank Snoeks op zondag 6 november 2011 in De Galgenwaard. Op het moment van spreken had Nana Asare net een knullige fout van Ajax-doelman Kenneth Vermeer afgestraft en zijn ploeg op 5-3 geschoten. En daarmee was de koek nog niet op.

Het werd uiteindelijk 6-4 in een duel dat veel Amsterdammers zo snel mogelijk hebben willen vergeten. Vermeer voorop.

2011: FC Utrecht wint in knotsgek duel met 6-4 van Ajax

'De trainer weet alles over ons'

Urby Emanuelson begint in het duel met zijn oude club Ajax op de bank bij FC Utrecht. Hij had zich op de wedstrijd van vanmiddag verheugd: "Het gevoel met Ajax zal er altijd zijn. Voor mij wordt het zeker een speciale wedstrijd."

"Iedereen hoopt hier dat je die wedstrijd gaat winnen. Alleen gaat het voor ons niet makkelijk worden, omdat de trainer eigenlijk alles over onze ploeg weet", stelt een lachende Emanuelson.

Emanuelson: Ten Hag weet alles over onze ploeg

Ondertussen in Almere

Mink Peeters speelt de rest van het seizoen bij Almere City. Hij wordt verhuurd door Real Madrid, dat hem eerder bij VVV-Venlo stalde. Dat werd echter geen succes: Peeters speelde weinig en werd door de Limburgers ook disciplinair geschorst.

Daar is Ten Hag

Ajax-trainer Erik ten Hag arriveert met doelman André Onana bij de Galgenwaard, waar hij 2,5 jaar actief was als coach van FC Utrecht.

André Onana en Erik ten Hag arriveren bij de Galgenwaard

Opstellingen FC Utrecht-Ajax (12.30 uur)

Ajax treedt met hetzelfde elftal als vorige week aan bij FC Utrecht. Dus ook met Joël Veltman, wiens vrouw op het punt van bevallen staat. De nieuwe aanwinst Rasmus Kristensen zit op de bank, net als de jarige Siem de Jong.

Bij Utrecht hebben Giovanni Troupée en Lukas Görtler een basisplaats gekregen van trainer Jean-Paul de Jong. Troupée vervangt links achterin Robin van der Meer, Görtler start in plaats van Sander van de Streek. Oud-Ajacied Urby Emanuelson zit op de bank.

Kluivert ziet vertrek Younes als compliment voor zichzelf

Het ziet ernaar uit dat Justin Kluivert de rest van het seizoen de vaste linksbuiten bij Ajax is. Hij staat straks in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht weer in de basis. Zeker nu Amin Younes naar Napoli is vertrokken. "Dat is, denk ik, wel een compliment voor mij."

De leiding in Amsterdam lijkt er bovendien van af te zien om de komende dagen een versterking aan te trekken. De veelbesproken Zakaria Labyad van FC Utrecht liet vrijdag weten dat hij niet van club zal wisselen

Kluivert ziet vertrek als Younes compliment voor zichzelf

De stand

PSV heeft nu acht punten voorsprong op Ajax, maar de Amsterdammers spelen straks nog tegen FC Utrecht. Feyenoord kan bij een zege op ADO Den Haag over PEC Zwolle heenwippen naar de vierde plek.

Stand eredivisie

Uitslagen en programma

Koploper PSV boekte gisteren een moeizame overwinning op FC Twente en Vitesse was winnaar van de subtopper tegen PEC Zwolle.

Programma en uitslagen speelronde 20

Welkom bij de eredivisiezondag

Vier wedstrijden staan er vanmiddag op het programma. We beginnen met de kraker tussen FC Utrecht en Ajax en gaan vervolgens via De Kuip en Kerkrade naar Tilburg, waar Willem II-AZ als toetje op ons wacht.

Liveblog eredivisie