liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rustiger op NS-stations, zeker 50 miljoen schade na zware storm

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Een van de zwaarste stormen van de laatste halve eeuw heeft vandaag een spoor van vernieling door Nederland getrokken. Twee mensen zijn om het leven gekomen: in Olst en in Enschede. De Bond van Verzekeraars denkt dat er zeker 50 miljoen aan schade is, maar waarschijnlijk nog tientallen miljoenen meer.

De NS zette vanochtend alle treinen stil vanwege de storm. Die was na een paar uur voorbij, maar er was veel schade aan het spoor, bovenleidingen en stations. Daarom gingen er vanavond pas weer mondjesmaat treinen rijden. Volgens de NS komen alle gestrande reizigers vanavond nog thuis. Morgenochtend rijden de treinen grotendeels weer volgens dienstregeling, verwacht de NS.

Op deze stormdag gingen tientallen opmerkelijke foto's en video's rond via WhatsApp en sociale media. We zochten de verhalen achter de beelden, lees die hier terug.

En hiermee sluiten we dit liveblog.

'Iedereen komt thuis'

"Wij verwachten dat vanavond iedereen thuis komt." Dat zegt een woordvoerder van de NS. "Met alternatief vervoer, of met de NS."

Veel mensen komen op eigen gelegenheid weg, bijvoorbeeld door een lift te vragen op sociale media met de hashtag #stormpoolen.

Verslaggever Tanja Braun ziet dat het op Utrecht Centraal al rustiger wordt. "Beetje bij beetje begint het meer op een normale avond te lijken." En volgens de NS is dat ook het geval op andere stations.

Op steeds meer trajecten rijden treinen, zegt de NS. Maar vannacht blijft het spoor bij Leiden een pijnpunt. NS: "Daar wordt hard gewerkt om het in orde te krijgen."

De sfeer op Utrecht CS is niet per se negatief...

Gestrande treinreiziger: kom naar Utrecht CS, het is hier de bom

Live vanaf Utrecht CS

Verslaggever Martijn Bink doet live verslag vanaf Utrecht Centraal. Kijk hier hoe het daar gaat met de gestrande reizigers.

Maud en haar zoontje kropen door het oog van de naald

Moeder met baby: heel veel geluk gehad

Maud Dekkers (33) en haar vijf maanden oude zoon hadden veel geluk vandaag: een omvallende boom in Horst raakte de twee net niet.

Spoorinformatie

De Nederlandse Spoorwegen gaan ervan uit dat morgen negen op de tien treinen weer rijden, maar in de ochtendspits zal dat nog niet het geval zijn.

Sinds 18.00 uur wordt er al mondjesmaat gereden. Om 20.00 uur werd er op tien losse trajecten gereden, en de NS hoopt dat in de loop van de avond op te voeren.

Overal zijn mensen gestrand op stations. NS zette in eerste instantie geen bussen in, maar probeert vanavond alsnog met bussen zoveel mogelijk gestrande reizigers weg te krijgen. De NS denkt niet dat er veldbedden neergezet hoeven te worden in Utrecht CS of de Jaarbeurs.

Zes doden in Duitsland

In Duitsland is het dodental door de storm opgelopen naar zes. In Emmerich kwam een man om het leven gekomen toen op een camping een boom op hem viel.

Twee vrachtwagenchauffeurs kwamen om het leven bij ongevallen in Lippstad en Brandenburg en twee brandweermannen verongelukten tijdens hun werk in Thüringen en Sauerland.

Ook kwam een vrouw in de buurt van Neubrandenburg om het leven toen ze de macht over het stuur verloor en tegen een tegemoetkomende vrachtwagen botste.

In Nederland zijn twee mensen omgekomen door de storm.

Flinke rij voor de taxi's op Schiphol

BBC-correspondent Anna Holligan ziet veel mensen in de rij staan voor een taxi op Schiphol:

Spoorupdate

De NS zet vanavond bussen in om mensen thuis te krijgen. Dat gebeurt op gerichte plekken, zegt een woordvoerder. Ook rijden er mondjesmaat weer treinen "en er wordt geprobeerd meer treinen te laten rijden".

Voor mensen die niet meer thuis kunnen komen, probeert de NS opvang of veldbedden te regelen.

Ook laat de NS weten dat morgen waarschijnlijk 9 op de 10 treinen volgens dienstregeling rijdt. Wel denkt de woordvoerder dat de problemen in de ochtend groter kunnen zijn dan later op de dag.

Alle stormbeelden nog even op een rijtje

Westerstorm raast over Nederland: dit veroorzaakte die allemaal

Maud en haar baby hadden mazzel: Iemand 'van boven' heeft goed opgelet

Maud Dekkers (33) en haar vijf maanden oude zoon kropen vandaag door het oog van de naald: een omvallende boom in Horst raakte de twee net niet (zie video hieronder). L1 sprak de vrouw: "Het ging allemaal heel snel. De wind was heel sterk, dus ik probeerde te schuilen bij de frietkraam. Toen keek ik om en kwam de boom op me af. De boom lag vervolgens voor me, de platen van het dak van de frietkraam achter me."

"De kleine was moe en moest naar bed, dus ik ben gewoon doorgelopen. Toen ik richting de auto liep, besefte ik dat ik veel geluk heb gehad. Iemand 'van boven' heeft goed opgelet"Mijn kind heeft er weinig van meegekregen, daar merk ik gelukkig weinig aan."

Vrouw met kinderwagen ontsnapt aan vallende boom

Flinke schade

De westerstorm heeft zeker 50 miljoen euro schade aangericht. Dat zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars . "Het is een ondergrens, er kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen."

In 2007 en 2013 heeft Nederland ook flinke stormen meegemaakt waarbij de schade rond de 100 miljoen tot 200 miljoen euro uitkwam.

Waarom toch de weg op?

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat onderzoeken waarom vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Tijdens de zware storm zijn volgens de VID 66 vrachtwagens omvergeblazen.

De minister wil hierover spreken met de transportsector om te bepalen welke maatregelen nodig zijn. "De overheid geeft code rood toch niet voor niets."

Zeven uur vast in trein zonder werkende wc: 'Even je neus dichtknijpen'

Een groep treinreizigers heeft van 09.00 tot ongeveer 16.00 uur vastgezeten op de Nederlands-Duitse grens. We spraken Jay Moti en Dian Helsen die in de trein zaten:

Verslaggever Martijn Bink op Utrecht CS

'De verwarring is compleet op Utrecht CS'

10.000 belletjes

De brandweer heeft vandaag ruim 10.000 meldingen binnengekregen als gevolg van de storm. "Ik ben trots op onze mensen die deze dag alles uit de kast hebben gehaald om de helpende hand te bieden. In een hele korte tijd hebben we met elkaar heel veel werk verzet om de stormoverlast zoveel mogelijk te beperken, zegt de voorzitter Brandweer Nederland Stephan Wevers.

Bijna in alle 25 regio's hadden de korpsen handenvol werk. Alleen in het noorden van het land kwamen minder meldingen binnen, omdat daar de storm minder hevig was. De komende dagen worden de minder urgente meldingen afgehandeld.

Spoorupdate

ProRail heeft zes trajecten vrijgegeven, meldt de NS. Het gaat om onder meer: Rotterdam-Gouda, Rotterdam-Den Haag, Utrecht-Gouda en Amsterdam-Nijmegen.

Er vertrekt vanavond dus af en toe een trein, maar niet volgens een dienstregeling omdat de treinen "overal en nergens" staan.

ProRail heeft vandaag op 150 locaties problemen gehad. Daarvan zijn nu ongeveer vijftig locaties gerepareerd.

Bizarre video's en foto's op WhatsApp, wat is het verhaal erachter?

Vandaag gingen tientallen opmerkelijke foto's en video's rond via WhatsApp en sociale media. De een nog bizarder dan de ander (bladblazers, een gesloopte slaapkamer en een kinderwagen die net de dans ontspringt). We zochten uit wat het verhaal is achter de beelden:

Ook morgen nog gevolgen op het spoor

De Nederlandse Spoorwegen laten vanavond hooguit enkele treinen rijden. In de avondspits rijden er helemaal geen treinen. Ook morgen zullen de gevolgen van de storm nog merkbaar zijn, waarschuwt het spoorbedrijf. NS adviseert reizigers een alternatief te zoeken, maar biedt zelf geen alternatief aan. Het bedrijf zet geen bussen in, omdat de busbedrijven ook veel hinder hebben van de storm.

Vrachtwagen valt

Deze beelden maakte een NOS-kijker vanmiddag op de Merwedebrug bij Gorinchem:

Vrachtwagen valt om op Merwedebrug A27

Ook nieuws bij de BBC: Dodelijk storm in Nederland en Duitsland

Storm in het buitenland: ook doden en veel schade

Ook in het buitenland heeft de storm veel overlast veroorzaakt. Onder meer in Duitsland, Italië, België en Groot-Brittannië was de overlast groot. In het graafschap Berkshire ontsnapte een wolf door de storm, lees hieronder hoe dat kon gebeuren:

ProRail: reizigers nog hele avond last

Volgens ProRail zijn er 150 schademeldingen binnengekomen. Op 30 plaatsen zijn er kapotte bovenleidingen door omgevallen bomen. De herstelwerkzaamheden zijn bezig, maar de spoorbeheerder verwacht dat reizigers er nog de hele avond last van hebben.

NS: vanavond en morgen hooguit enkele treinen

De nasleep van de storm zal vanavond en morgen nog merkbaar zijn op spoor, schrijft de NS.

Vrijwel ieder traject is geraakt en de NS adviseert reizigers nog steeds om alternatief vervoer te zoeken.

Mensen mogen trein uit

De tachtig tot honderd mensen die vastzaten in de trein bij Emmerich mogen eruit. De trein staat al sinds 9.30 uur stil. In de trein is de elektriciteit uitgevallen, en stroomt de wc over.

66 vrachtwagens omgewaaid

Het is 28 jaar geleden dat er zoveel vrachtwagens op één dag omwaaiden: 66 wagens kantelden door de harde wind. In 1990 waren dat er 130, meldt de VID.

Nog steeds 80 mensen vast in trein

De trein staat al sinds 9.30 uur stil bij Emmerich, net over de Duitse grens. De tachtig tot honderd passagiers bevinden zich in een chaotisch situatie: de elektriciteit is uitgevallen, de wc stroomt over en mensen hebben honger.

NS: voorlopig geen goed nieuws

NS: voorlopig nog geen goed nieuws

NS: zoek alternatief vervoer

Er rijden voorlopig geen treinen. De NS adviseert om alternatief vervoer te zoeken.

KNMI: overal code groen

Er zijn geen waarschuwingen meer van kracht.

Video: gevaarlijke situatie in Almelo

Gevaarlijke situaties in Almelo

Lift nodig? Gebruik #StormPoolen

De treinen rijden in een groot deel van Nederland nog altijd niet. De NS steunt een oproep tot het zoeken van een lift via de hashtag #StormPoolen.

Treinverkeer in Duitsland ligt stil

Deutsche Bahn legt intercity's en hogesnelheidstreinen in Duitsland stil vanwege de storm. Treinen rijden nog naar het dichtstbijzijnde station en stoppen daar.

Veel vrachtwagenchauffeurs hadden het zwaar

Door heel het land zijn vrachtwagens omgewaaid, gestrand of van de weg geraakt. Voor vrachtwagenchauffeurs blijkt het lastig om zich voor te bereiden op windsnelheden zoals van vandaag.

Zo mogen rijscholen zelf bepalen hoeveel aandacht ze tijdens hun praktijkopleiding besteden aan extreem weer, blijkt uit een rondvraag door de NOS.

Windvlaag trekt dak van houthandel

Enorm dak van houthandel in Oudekerk aan den IJssel vliegt weg

Zeker 80 mensen vast in trein

De trein staat stil bij Emmerich, net over de Duitse grens. De tachtig tot honderd passagiers zitten er al zo'n vier uur in. De situatie is chaotisch: de elektriciteit is uitgevallen, de wc stroomt over en mensen hebben honger.

Code rood en code oranje ingetrokken

Het KNMI trekt het weeralarm in voor heel Nederland. Code geel blijft van kracht vanwege de impact van de storm.

Vrouw met kinderwagen bijna onder boom

Vrouw met kinderwagen ontsnapt aan vallende boom

In Horst (Limburg) ging het maar net goed toen een boom omviel door de wind. Een vrouw met kinderwagen raakte net niet bedolven. Een snackbar raakte beschadigd.

Een medewerker van de snackbar zegt tegen de NOS: "We waren nog niet open toen het gebeurde, maar hebben de camerabeelden bekeken nadat we de beschadigingen aan ons gebouw hadden gezien. Van de vrouw weten we niet veel, behalve dat ze niet gewond is."

Bouwvakker komt met schrik vrij

De man liep in Deventer een bouwkeet in, vlak voordat de keet omwaaide door de storm. De man bleef ongedeerd:

Bouwkeet waait om met man erin

Treinen Arriva rijden hier en daar

De regionale treinen van Arriva in Groningen en Friesland rijden gewoon, zegt een woordvoerder. Dat lukt niet op alle andere Arriva-lijnen. "We rijden niet op de Maaslijn tussen Sittard en Roermond, in de rest van Limburg wel. De MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen rijdt niet. In het oosten tussen Emmen en Zwolle en tussen Ermelo en Hardenberg geen treinen. En in de Achterhoek rijden geen treinen." De woordvoerder verwacht dat voor 17.00 uur de dienstregeling op die trajecten weer is opgestart.

Alleen nog code rood in Gelderland en Overijssel

Het KNMI heeft het weeralarm voor heel Nederland ingetrokken, behalve voor de provincies Gelderland en Overijssel. In Groningen, Drenthe en in Limburg geldt nog code oranje, in de rest van Nederland code geel. Daar is de wind sterk afgenomen.

Minister Ollongren condoleert nabestaanden stormslachtoffers

De minister van Binnenlandse Zaken heeft met veel verdriet kennisgenomen van de dodelijke slachtoffers. "Ik wens de nabestaanden veel sterkte", zegt ze in een reactie. "Veel respect voor alle hulpverleners en iedereen die elkaar te hulp is geschoten vandaag."

Stadsbus in het kanaal

In Stadskanaal is een bus in het kanaal beland door een rukwind. Volgens RTV Noord zat er maar één passagier in de bus. Samen met de chauffeur kon die veilig wegkomen nadat ze een ruit hadden ingeslagen.

KNMI: weeralarm nog van kracht

"Er staat een krachtige tot harde, aan zee lokaal stormachtige west tot noordwestenwind", meldt het KNMI in een nieuwe weersverwachting. "Op veel plaatsen komen er nu nog zware windstoten voor van 80-90 km/u." In de loop van de middag neemt de wind snel af.

Volgens het KNMI is het weeralarm (code rood) nog van kracht vanwege de aanzienlijke maatschappelijke gevolgen van de zeer zware windstoten die Nederland eerder vandaag teisterden.

Almere centrum weer toegankelijk

De brandweer zegt dat alleen het stationsgebied nog is afgesloten voor het publiek.

Flinke schade aan sportcomplexen

De storm die vanmorgen over Nederland trok, heeft ook sporters en sportclubs getroffen. In Deventer is een historische stadionmuur van De Adelaarshorst, de thuishaven van Go Ahead Eagles, omgewaaid.

De collega's van Studio Sport maakten dit overzicht van alle sportgerelateerde stormschade:

Twee doden door storm

In Overijssel zijn twee doden gevallen door de storm. In Enschede kwam een 62-jarige automobilist om het leven toen zijn auto onder een boom kwam.

In Olst kreeg een 62-jarige Zwollenaar een tak op zijn hoofd. Hij overleefde dat niet.

Ook in het Gelderse dorp Vuren, bij Zaltbommel, kwam een man om het leven. Hij viel door een plexiglasconstructie. Een andere man raakte zwaargewond. De politie onderzoekt nog of het dodelijke ongeluk komt door de storm.

Reclamezuil Almere valt om

Reclamezuil valt om in Almere door de storm

Zwaargewonde in Veghel

In de Brabantse plaats is een man zwaargewond geraakt toen een grote boom op zijn busje viel, meldt Omroep Brabant. De boom viel recht op de cabine. Het slachtoffer zat bekneld. Brandweerlieden moesten een deur verwijderen om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Boom valt op brandweerwagen Loenen aan de Vecht

Boom valt op brandweerwagen

​Storm trekt naar het oosten

Het hoogtepunt van de storm is in het westen van Nederland achter de rug, zegt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert. "De scherpe kantjes beginnen eraf te gaan." Om 13.00 uur wordt code rood in het westen en midden ingetrokken. "De storm verschuift langzaam naar het oosten van het land."

Zandstorm op de Veluwe én op Texel

Het natuurgebied is niet toegankelijk voor bezoekers vanwege de storm.

Stormschade? Bel NIET de brandweer

De brandweer vraagt om niet langer te bellen bij schade door de storm. Nadat de politie een half uur geleden had getwitterd dat dat juist wel moest, werd de brandweer platgebeld, zegt een woordvoerder tegen de NOS. De politie heeft de tweet verwijderd. Bij acuut gevaar moet je 112 bellen.

Omvallende vrachtwagens gefilmd

Vrachtwagen waait om, containers vallen en vliegende zonnepanelen

Gewonden op Schiphol, vliegverkeer vanaf 12.00 uur weer opgestart

Niet alleen storm in Nederland

Ook in België woedt er storm. Daar geldt code oranje voor Vlaanderen. Verschillende wegen zijn geblokkeerd door omgewaaide bomen, takken en stenen, daardoor is er hinder bij het openbaar vervoer.

Busmaatschappij De Lijn zegt er alles aan te doen om zoveel mogelijk te blijven rijden. Er zijn wel omleidingen. In Peer is een stuk van het dak van een indoorskipiste weggewaaid. De omgeving van het gebouw is tijdelijk afgesloten.

Meer over de situatie in Vlaanderen in het liveblog van VRT Nieuws.

Omgeving station Almere afgezet

De omgeving van station Almere Centrum is afgezet, omdat glasplaten losraakten en op de grond vielen. Een reiziger meldt op Twitter dat er gratis koffie wordt uitgedeeld aan gestrande reizigers.

TREINVERKEER IN HEEL NEDERLAND STILGELEGD

De treinen die nu nog rijden, rijden door naar het eerstvolgende station. Volgens een NS-woordvoerder zijn er te veel bovenleidingen beschadigd en kan de schade niet direct worden hersteld.

Schademeldingen uit hele land

In Helmond zijn delen van het dak van een school weggewaaid
In Delft waaide het dak van een goudwisselkantoor

Ook in Amsterdam geen trams

De lokale Amsterdamse omroep AT 5 meldt dat vanwege de storm alle trams terug gaan naar de remise.

Ramspolkering alweer dicht

Vanmiddag gaat de balgstuw in het Ramsdiep in de kop van Overijssel dicht. Vanwege het hoge water wordt de opblaasbare dam om 13.00 uur gesloten. Als de wind later afneemt, gaat de kering weer open.

Het is de derde keer dit jaar dat de stuw sluit, na de westerstorm van 3 januari en hoogwater een dag later. Gemiddeld wordt het Ramsdiep slechts één keer per jaar gesloten.

De Ramspolkering tussen het Zwarte Meer en het Ketelmeer (archief)

Live op Facebook: weerman Peter Kuipers Munneke

Via de NOS-Facebookpagina kan je nu al je vragen over de westerstorm stellen aan onze weerman Peter.

Meer en meer treinen vallen uit

De NS meldt dat er geen treinverkeer mogelijk is tussen:

• Middelburg en Vlissingen

• Delft en Schiedam

• Den Bosch en Geldermalsen

• Dordrecht en Breda

• Hoofddorp en Rotterdam

• Zevenbergen en Oudenbosch

• Alphen aan den Rijn en Gouda

De actuele situatie op het spoor kun je hier vinden.

Advies Rijkswaterstaat: stel reis zo mogelijk uit

Weggebruikers moeten in de gebieden waar code rood geldt (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel) rekening houden met zeer gevaarlijke rijomstandigheden, zegt Rijkswaterstaat. Als het kan, stel je reis dan uit. Moet je toch de weg op, pas dan je rijstijl aan door onder meer beide handen aan het stuur te houden.

Storing bij 9292

Juist vandaag kampt ov-site en -app 9292 met problemen. "We werken hard aan een oplossing", zegt het bedrijf op Twitter.

​Wat is een weeralarm?

Het weeralarm (code rood) wordt verstuurd door het KNMI bij een extreme weersituatie. Het weer dreigt dan het openbare leven te ontwrichten of er dreigen levensgevaarlijke omstandigheden.

Het weeralarm wordt voorafgegaan door een waarschuwing voor extreem weer (code oranje). Tot een weeralarm wordt besloten na advies van onder meer Rijkswaterstaat en de ANWB.

Update van weerman Peter Kuipers Munneke

"Het is wel opvallend hoe vaak het de afgelopen tijd heeft gestormd", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "In de afgelopen achttien jaar hebben we in Nederland dertien zware stormen gehad, maar de laatste drie daarvan waren in de afgelopen vijf maanden. Dat is gewoon toeval trouwens, zoals je met twee dobbelstenen ook zomaar drie keer achter elkaar twaalf kunt gooien."

WEERALARM CODE ROOD

Het KNMI geeft een weeralarm af vanwege zeer zware windstoten. De code rood geldt voor Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied.

Nog meer wegproblemen door de storm

Problemen op de weg door de storm

Kijk mee met de storm in Vlissingen

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Regionale omroep NH heeft een livestream vanaf Schiphol, waarop je landende vliegtuigen kunt zien.

KNMI breidt code oranje uit

Code oranje vanwege de zeer zware windstoten geldt nu voor het hele land. Eerder waren de drie noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) uitgezonderd.

Overal in het land kunnen windstoten voorkomen van meer dan 100 kilometer per uur, zegt het KNMI, dat de volgende waarschuwingen afgeeft: "Risico op omvallende bomen en losse takken. Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Gevaarlijke situaties voor verkeer en watersport. Ga voorbereid op reis en houd rekening met langere reistijden."

Weerman Peter over de westerstorm

"Op dit moment zijn de regionale verschillen heel groot", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "In Zeeland stormt het en is het 10 graden. In Groningen en Drenthe is het juist nog heel rustig, windkracht 4. Daar vallen wat buien. Niet meer als sneeuw, want de bovenlucht is daar inmiddels te warm geworden. Wel regen, hagel en mogelijk nog wat natte sneeuw."

"Het is wel een bijzondere storm in vergelijking met de laatste paar stormen die over Nederland trokken in de afgelopen jaren. Die trokken allemaal over het noorden van het land en over de Wadden. Maar de meeste wind bij deze storm gaan we zien in een brede band over het midden en zuiden van het land, terwijl het in het noorden juist relatief gaat meevallen."

Zware storm in Zeeland

Aan de Zeeuwse westkust staat momenteel windkracht 10, dat is zware storm. Omroep Zeeland meldt dat het 10 jaar geleden is dat het zo hard waaide in Vlissingen. "Grote schade aan gebouwen, volwassen waaien om", schrijft het KNMI over het effect van zulke harde wind boven land en bij mensen.

Ook de rest van West-Nederland krijgt het er flink van langs. Bij Wijk aan Zee stormt het al: windkracht 9.

Aangepaste dienstregeling en andere problemen op het spoor

De NS heeft vanwege de storm de dienstregeling aangepast en rijdt met minder treinen. Zo rijdt de hogesnelheidslijn Intercity direct helemaal niet. Reizigers moeten vlak voor vertrek op de app kijken of hun trein wel rijdt.

Op sommige trajecten zijn er tot overmaat van ramp storingen. Tussen Schiphol en Leiden rijden geen treinen vanwege een defecte bovenleiding. Tussen Zwolle en Leeuwarden is het treinverkeer gestremd na een aanrijding met een persoon. Beide storingen duren tot zeker 10.00 uur.

Flinke problemen op de A9

De snelweg A9 bij knooppunt Badhoevedorp is in de richting van Amstelveen helemaal dicht omdat een aanhanger van een vrachtwagen is omgewaaid.

Even verderop is de Wijkertunnel in de richting van Amstelveen dicht. Er staat een te hoge vrachtwagen voor.

Bestaat er zoiets als 'stormvrij'?

KNMI meet al zeer zware windstoot

Bij de meetpunten Wijk aan Zee, Schiphol, Hoek van Holland en Cabauw (bij Lopik) zijn al windstoten gemeten tussen de 90 en 100 km/uur.

Het zwaartepunt van de storm is tussen 09.00 en 14.00 uur.

De actuele stand van de hardste windstoten kun je volgen via Weerplaza.

In noorden geen code oranje, wel sneeuw

In Groningen valt sneeuw, waardoor het plaatselijk glad kan zijn. De sneeuw gaat volgens het KNMI in de tweede helft van de ochtend over in regen en de gladheid verdwijnt dan weer.

Stel je vragen aan Rijkswaterstaat

Verslaggever Ardy Stemerding staat bij Rijkswaterstaat en stelt vanaf 7.15 uur op Facebook jullie vragen over de storm aan een expert. Volg deze Q&A via onze Facebookpagina.

Rijkswaterstaat (om 7 uur): overlast storm valt nog mee

Westerstorm op komst

Het KNMI heeft voor vanochtend voor bijna het land code oranje afgekondigd vanwege een westerstorm. Alleen in de drie noordelijke provincies geldt code geel. Het zwaartepunt van de storm is tussen 09.00 uur 's ochtends en 14.00 uur 's middags.

In het hele land worden windstoten verwacht met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur; aan zee kunnen rukwinden snelheden halen tot wel 130 kilometer per uur.