liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rustiger op NS-stations, zeker 50 miljoen schade na zware storm

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Een van de zwaarste stormen van de laatste halve eeuw heeft vandaag een spoor van vernieling door Nederland getrokken. Twee mensen zijn om het leven gekomen: in Olst en in Enschede. De Bond van Verzekeraars denkt dat er zeker 50 miljoen aan schade is, maar waarschijnlijk nog tientallen miljoenen meer.

De NS zette vanochtend alle treinen stil vanwege de storm. Die was na een paar uur voorbij, maar er was veel schade aan het spoor, bovenleidingen en stations. Daarom gingen er vanavond pas weer mondjesmaat treinen rijden. Volgens de NS komen alle gestrande reizigers vanavond nog thuis. Morgenochtend rijden de treinen grotendeels weer volgens dienstregeling, verwacht de NS.

Op deze stormdag gingen tientallen opmerkelijke foto's en video's rond via WhatsApp en sociale media. We zochten de verhalen achter de beelden, lees die hier terug.

En hiermee sluiten we dit liveblog.

'Iedereen komt thuis'

"Wij verwachten dat vanavond iedereen thuis komt." Dat zegt een woordvoerder van de NS. "Met alternatief vervoer, of met de NS."

Veel mensen komen op eigen gelegenheid weg, bijvoorbeeld door een lift te vragen op sociale media met de hashtag #stormpoolen.

Verslaggever Tanja Braun ziet dat het op Utrecht Centraal al rustiger wordt. "Beetje bij beetje begint het meer op een normale avond te lijken." En volgens de NS is dat ook het geval op andere stations.

Op steeds meer trajecten rijden treinen, zegt de NS. Maar vannacht blijft het spoor bij Leiden een pijnpunt. NS: "Daar wordt hard gewerkt om het in orde te krijgen."

De sfeer op Utrecht CS is niet per se negatief...

Gestrande treinreiziger: kom naar Utrecht CS, het is hier de bom

Live vanaf Utrecht CS

Verslaggever Martijn Bink doet live verslag vanaf Utrecht Centraal. Kijk hier hoe het daar gaat met de gestrande reizigers.

Maud en haar zoontje kropen door het oog van de naald

Moeder met baby: heel veel geluk gehad

Maud Dekkers (33) en haar vijf maanden oude zoon hadden veel geluk vandaag: een omvallende boom in Horst raakte de twee net niet.

Spoorinformatie

De Nederlandse Spoorwegen gaan ervan uit dat morgen negen op de tien treinen weer rijden, maar in de ochtendspits zal dat nog niet het geval zijn.

Sinds 18.00 uur wordt er al mondjesmaat gereden. Om 20.00 uur werd er op tien losse trajecten gereden, en de NS hoopt dat in de loop van de avond op te voeren.

Overal zijn mensen gestrand op stations. NS zette in eerste instantie geen bussen in, maar probeert vanavond alsnog met bussen zoveel mogelijk gestrande reizigers weg te krijgen. De NS denkt niet dat er veldbedden neergezet hoeven te worden in Utrecht CS of de Jaarbeurs.

Zes doden in Duitsland

In Duitsland is het dodental door de storm opgelopen naar zes. In Emmerich kwam een man om het leven gekomen toen op een camping een boom op hem viel.

Twee vrachtwagenchauffeurs kwamen om het leven bij ongevallen in Lippstad en Brandenburg en twee brandweermannen verongelukten tijdens hun werk in Thüringen en Sauerland.

Ook kwam een vrouw in de buurt van Neubrandenburg om het leven toen ze de macht over het stuur verloor en tegen een tegemoetkomende vrachtwagen botste.

In Nederland zijn twee mensen omgekomen door de storm.

Flinke rij voor de taxi's op Schiphol

BBC-correspondent Anna Holligan ziet veel mensen in de rij staan voor een taxi op Schiphol:

Spoorupdate

De NS zet vanavond bussen in om mensen thuis te krijgen. Dat gebeurt op gerichte plekken, zegt een woordvoerder. Ook rijden er mondjesmaat weer treinen "en er wordt geprobeerd meer treinen te laten rijden".

Voor mensen die niet meer thuis kunnen komen, probeert de NS opvang of veldbedden te regelen.

Ook laat de NS weten dat morgen waarschijnlijk 9 op de 10 treinen volgens dienstregeling rijdt. Wel denkt de woordvoerder dat de problemen in de ochtend groter kunnen zijn dan later op de dag.

Alle stormbeelden nog even op een rijtje

Westerstorm raast over Nederland: dit veroorzaakte die allemaal

Maud en haar baby hadden mazzel: Iemand 'van boven' heeft goed opgelet

Maud Dekkers (33) en haar vijf maanden oude zoon kropen vandaag door het oog van de naald: een omvallende boom in Horst raakte de twee net niet (zie video hieronder). L1 sprak de vrouw: "Het ging allemaal heel snel. De wind was heel sterk, dus ik probeerde te schuilen bij de frietkraam. Toen keek ik om en kwam de boom op me af. De boom lag vervolgens voor me, de platen van het dak van de frietkraam achter me."

"De kleine was moe en moest naar bed, dus ik ben gewoon doorgelopen. Toen ik richting de auto liep, besefte ik dat ik veel geluk heb gehad. Iemand 'van boven' heeft goed opgelet"Mijn kind heeft er weinig van meegekregen, daar merk ik gelukkig weinig aan."

Vrouw met kinderwagen ontsnapt aan vallende boom

Flinke schade

De westerstorm heeft zeker 50 miljoen euro schade aangericht. Dat zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars . "Het is een ondergrens, er kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen."

In 2007 en 2013 heeft Nederland ook flinke stormen meegemaakt waarbij de schade rond de 100 miljoen tot 200 miljoen euro uitkwam.

Waarom toch de weg op?

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat onderzoeken waarom vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Tijdens de zware storm zijn volgens de VID 66 vrachtwagens omvergeblazen.

De minister wil hierover spreken met de transportsector om te bepalen welke maatregelen nodig zijn. "De overheid geeft code rood toch niet voor niets."

Zeven uur vast in trein zonder werkende wc: 'Even je neus dichtknijpen'

Een groep treinreizigers heeft van 09.00 tot ongeveer 16.00 uur vastgezeten op de Nederlands-Duitse grens. We spraken Jay Moti en Dian Helsen die in de trein zaten:

Verslaggever Martijn Bink op Utrecht CS

'De verwarring is compleet op Utrecht CS'

10.000 belletjes

De brandweer heeft vandaag ruim 10.000 meldingen binnengekregen als gevolg van de storm. "Ik ben trots op onze mensen die deze dag alles uit de kast hebben gehaald om de helpende hand te bieden. In een hele korte tijd hebben we met elkaar heel veel werk verzet om de stormoverlast zoveel mogelijk te beperken, zegt de voorzitter Brandweer Nederland Stephan Wevers.

Bijna in alle 25 regio's hadden de korpsen handenvol werk. Alleen in het noorden van het land kwamen minder meldingen binnen, omdat daar de storm minder hevig was. De komende dagen worden de minder urgente meldingen afgehandeld.

Spoorupdate

ProRail heeft zes trajecten vrijgegeven, meldt de NS. Het gaat om onder meer: Rotterdam-Gouda, Rotterdam-Den Haag, Utrecht-Gouda en Amsterdam-Nijmegen.

Er vertrekt vanavond dus af en toe een trein, maar niet volgens een dienstregeling omdat de treinen "overal en nergens" staan.

ProRail heeft vandaag op 150 locaties problemen gehad. Daarvan zijn nu ongeveer vijftig locaties gerepareerd.

Bizarre video's en foto's op WhatsApp, wat is het verhaal erachter?

Vandaag gingen tientallen opmerkelijke foto's en video's rond via WhatsApp en sociale media. De een nog bizarder dan de ander (bladblazers, een gesloopte slaapkamer en een kinderwagen die net de dans ontspringt). We zochten uit wat het verhaal is achter de beelden:

Ook morgen nog gevolgen op het spoor

De Nederlandse Spoorwegen laten vanavond hooguit enkele treinen rijden. In de avondspits rijden er helemaal geen treinen. Ook morgen zullen de gevolgen van de storm nog merkbaar zijn, waarschuwt het spoorbedrijf. NS adviseert reizigers een alternatief te zoeken, maar biedt zelf geen alternatief aan. Het bedrijf zet geen bussen in, omdat de busbedrijven ook veel hinder hebben van de storm.

Vrachtwagen valt

Deze beelden maakte een NOS-kijker vanmiddag op de Merwedebrug bij Gorinchem:

Vrachtwagen valt om op Merwedebrug A27

Ook nieuws bij de BBC: Dodelijk storm in Nederland en Duitsland

NOS

Storm in het buitenland: ook doden en veel schade

Ook in het buitenland heeft de storm veel overlast veroorzaakt. Onder meer in Duitsland, Italië, België en Groot-Brittannië was de overlast groot. In het graafschap Berkshire ontsnapte een wolf door de storm, lees hieronder hoe dat kon gebeuren:

ProRail: reizigers nog hele avond last

Volgens ProRail zijn er 150 schademeldingen binnengekomen. Op 30 plaatsen zijn er kapotte bovenleidingen door omgevallen bomen. De herstelwerkzaamheden zijn bezig, maar de spoorbeheerder verwacht dat reizigers er nog de hele avond last van hebben.

NS: vanavond en morgen hooguit enkele treinen

De nasleep van de storm zal vanavond en morgen nog merkbaar zijn op spoor, schrijft de NS.

Vrijwel ieder traject is geraakt en de NS adviseert reizigers nog steeds om alternatief vervoer te zoeken.

Mensen mogen trein uit

De tachtig tot honderd mensen die vastzaten in de trein bij Emmerich mogen eruit. De trein staat al sinds 9.30 uur stil. In de trein is de elektriciteit uitgevallen, en stroomt de wc over.