liveblog

2018 is aangebroken, ook op Times Square in New York

Het is 2018! In dit liveblog blijft u op de hoogte van het laatste nieuws tijdens de jaarwisseling.
liveblog gesloten

Ook op Times Square feest

En ook in New York is inmiddels het nieuwe jaar aangebroken. Daar werd om 00.00 uur 2018 ingeluid met het traditionele aftelmoment.

Een goed moment om dit liveblog te sluiten. Nogmaals een gelukkig nieuwjaar, de beste wensen en een fijne dag gewenst!

Bibberen op Times Square

Het is op dit moment -12 graden in New York. Duizenden mensen staan op Times Square te wachten tot het nieuwe jaar begint.

Mensen staan dik ingepakt te wachten op Times Square

Aftellen in Caracas

Zojuist werd ook in Venezuela afgeteld naar middernacht. Het door economische malaise getroffen land viert vijf uur later dan wij de jaarwisseling.

Oud en Nieuw in de kou

Bewoners van de Dorpsstraat in Kattendijke zitten sinds gisteravond in de kou door een gaslek. Het lek ontstond nadat er vuurwerk was ontploft in een rioolput. Monteurs proberen al de hele nacht het lek te dichten, tot nu toe zonder succes.

Aanrandingen met Oud en Nieuw in Berlijn

In Berlijn zijn bij het feest rond de Brandenburger Tor meerdere vrouwen aangerand. De politie zegt tegen persbureau DPA dat het gaat om een paar incidenten en dat de verdachten zijn opgepakt.

Dit jaar is er in de Duitse hoofdstad een speciale veiligheidszone ingericht voor vrouwen die zich niet veilig voelen of zijn lastiggevallen. De maatregel is een reactie op de honderden aanrandingen twee jaar geleden in Keulen tijdens de jaarwisseling.

2018 ook aangekomen in Groenland

Ukiortaami pilluaritsi! Ofwel: gelukkig nieuwjaar in het Groenlands.

Vuurwerk, vuurwerk, vuurwerk

  • ANP
    Vuurwerk bij de Hofvijver in Den Haag
  • ANP
    Siervuurwerk in IJmuiden
  • ANP
    Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam
  • ANP
    Vuurwerkshow op de Kop van Java

De VS wacht nog op 2018

In de Verenigde Staten doet 2018 pas over enkele uren haar intrede. In New York staan honderden mensen op Times Square te wachten voor de beroemde 'ball drop'. Het wordt een koude avond met temperaturen van rond de -10 graden.

Honderden mensen staan te wachten op Times Square

Spectaculair vuurwerk in Londen

Ook in Londen is 2018 begonnen. Dat wordt traditioneel gevierd met een spectaculaire vuurwerkshow op de Thames.

Gelukkig miauw

Ook de poezen van PVV-leider Wilders wensen iedereen een mooi 2018.

En zo ging Rotterdam het nieuwe jaar in

Balkon met 10 mensen erop stort in

Een balkon in Arnhem is naar beneden gestort

In Arnhem is een balkon ingestort waarop tien mensen stonden. Een paar mensen raakten gewond, niemand is in levensgevaar volgens de veiligheidsregio.

Vuurwerk op de Hofvijver

De vuurwerkshow bij het Nationale Aftelmoment

Hoofdprijs Staatsloterij valt in Brabant

Probeer je je ouders in Noord-Brabant te bellen en nemen ze niet op? Dan is de kans aanwezig dat ze even moeten bijkomen omdat ze zojuist 30 miljoen euro bij de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij hebben gewonnen. Het winnende lot is in die provincie gekocht.

De NOS wenst je een gelukkig 2018!

De NOS wenst je een gelukkig nieuwjaar!

Nederland telt af

Nog een paar minuten en het is 2018. Volg hier het Nationale Aftelmoment.

Vuurwerk Nationale Aftelmoment gaat door

De vuurwerkshow bij het Nationale Aftelmoment in Den Haag gaat door.

Scheveningen vs. Duindorp

Duindorp heeft de grootste, maar wie heeft het mooiste vuur? Volg de vreugdevuren van Scheveningen en Duindorp via de livestream van Omroep West.

De spanning stijgt in Den Haag

Gaat het vuurwerk bij het Nationale Aftelmoment door of niet? De gemeente Den Haag wacht tot het laatste moment met een beslissing vanwege de harde wind al de hele dag.

Hyvää uutta vuotta

Gelukkig nieuwjaar uit Helsinki!

Recordaantal bezoekers Top 2000 Café

Nog steeds verlossend antwoord

"We willen het zo veilig mogelijk doen, dus we wachten zo lang mogelijk met een beslissing", zegt burgemeester Krikke van Den Haag over het vuurwerk bij het Nationale Aftelmoment. "We hopen heel erg dat het vuurwerk gewoon door kan gaan." Op dit moment is het nog code geel in de provincie Zuid-Holland vanwege harde windstoten.

Definitief vuurwerk bij de Erasmusbrug

Het Nationale Vuurwerk in Rotterdam gaat officieel door, heeft burgemeester Aboutaleb besloten.

счастливый новый год

Oftewel: gelukkig nieuwjaar, in het Russisch. Moskou viert het begin van 2018.

Lichtshow op woontoren van 828 meter hoog

Op het hoogte gebouw ter wereld is zojuist het nieuwe jaar ingeluid. Op Twitter is te zien hoe de Burj Khalifa in Dubai er om middernacht uitzag:

Wat te doen bij vuurwerkverwondingen?

Van alcoholvergiftiging tot vuurwerk in je oog, in dit artikel kun je lezen wat je kunt doen bij ongelukken tijdens de jaarwisseling:

De weersverwachting voor wie de straat opgaat straks

Vooral in het westen waait het krachtig tot hard: windkracht 6 tot 7. In de rest van het land is het windkracht 4 of 5

Hier is het al 2018

Azië en Oceanië knallen nieuwe jaar in

Wat brengt geluk in de Staatsloterij?

Voor de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij zijn volgens het ANP minder loten verkocht dan vorig jaar. Er zijn nu 6 miljoen loten over de toonbank gegaan, in 2016 waren dat er 6,3 miljoen. Volgens de Staatsloterij komt dat door het slechte weer en dat vandaag de meeste winkels dicht zijn.

Verslaggever Theo Verbruggen vroeg deelnemers aan de loterij of ze rekening houden met bijgeloof.

Helpt een kaarsje en lekker geurtje bij winnen van jackpot?

Dit deed Nederland tijdens oudjaarsdag

Van oliebollen bakken tot carbidschieten

Problemen met appjes versturen

Update: WhatsApp lijkt weer normaal te werken. Er zijn nog maar tientallen meldingen van problemen.

Berichtendienst WhatsApp kreeg even voor 20.00 uur duizenden meldingen van een storing. Mensen konden niets meer sturen of ontvangen. Rond de jaarwisseling kampen berichtendiensten vaker met storingen vanwege topdrukte.

'We zullen nog even moeten wachten'

Dionne Stax: nog onduidelijk of Nationale Aftelmoment doorgaat

Geen show, wel vuurwerk

Verslaggever Joris van de Kerkhof staat bij het Laakkwartier in Den Haag. Hij ziet, ondanks de afgelasting van de vuurwerkshow daar, dat er toch het nodige siervuurwerk de lucht ingaat.

Proosten op het vliegveld

Honderden Nederlanders zijn de dupe van de hardnekkige mist in Innsbruck. Er vertrekken geen vluchten meer van of naar de Oostenrijkse stad. De Nederlanders die vastzitten op de luchthaven maken er maar het beste van.

Huizen in Hoogezand ontruimd

In Hoogezand zijn vanwege een gaslek 90 huizen ontruimd. Volgens de brandweer is het gaslek ontstaan doordat er vuurwerk in het riool is gegooid, waarbij een gasbuis beschadigd is geraakt.

Van de polder tot in de bergen

De Top 2000 is aanbeland bij de laatste 50 nummers. Luisteraars smullen ervan. De manier waarop ze het beleven, verschilt behoorlijk.

Wereldwijde oliebollen-alternatieven

Als de klok straks 12 uur slaat, sta jij waarschijnlijk klaar met je fles champagne en je oliebol. De typisch Nederlandse gefrituurde deegbol is een goede bodem voor een avond flink feesten. Maar wat eet de rest van de wereld bij de afsluiting van het jaar?

Hoeveel calorieën zitten er in de oudejaarssnacks?

Weet waar je aan begint als je je tanden in oliebollen en appelflappen zet. Met 422 zitten de meeste calorieën van de oudejaarszoetigheid in een appelbol, schrijft het Voedingscentrum. De appelflap volgt met 361. Een kleine oliebol met rozijnen heeft 179 calorieën en een zonder rozijnen 161. De minste calorieën zitten in een appelbeignet: 147.

Jongens gewond door carbidschieten

Vier jongens van 15 en 16 jaar oud uit het Twentse Harbrinkhoek zijn in hun gezicht gewond geraakt tijdens het carbidschieten. Toen ze carbid in de bus stopten, ontstond een steekvlam, tweet de politie. De jongens zijn met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Vuurwerkshow in Den Haag gaat niet door

De vuurwerkshow in de wijk Laakkwartier in Den Haag is afgelast. Volgens de gemeente is het te gevaarlijk om het evenement met de harde wind te laten doorgaan. Over de andere shows in Den Haag, in Scheveningen en op de Hofvijver, wordt later een beslissing genomen. Het Nationale Aftelmoment is dit jaar bij de Hofvijver.

Burgemeester Krikke vindt het voor de organisatoren jammer dat de show niet doorgaat. Ze hoopt dat de show volgend jaar wel weer kan doorgaan.

Eerder werd al besloten om een de vuurwerkshow op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam aan te passen. Maar als het harder gaat waaien wordt ook daar de show mogelijk afgelast.

Voorbereidingen bij de Hofvijver in Den Haag

Ook Noord-Korea knalt het nieuwe jaar in

Het nieuwe jaar beginnen de Noord-Koreanen met een grote vuurwerkshow in Pyongyang. Bekijk hier de video:

Noord-Korea knalt het nieuwe jaar in

Zo is het weer vanavond en vannacht

Het wordt een zachte jaarwisseling met 8 of 9 graden in het hele land, maar de wind kan een spelbreker zijn. Vooral in het westen waait het krachtig tot hard. Lees hier de uitgebreide weersverwachting.

Politie wil opstootjes voorkomen met appgroepen

De politie hoopt vannacht met speciale WhatsAppgroepen opstootjes en vandalisme te voorkomen. Op verschillende plekken in Midden-Nederland wordt dit jaar met de groepen geëxperimenteerd. Lees hier meer.

Vuurwerkshow Amsterdam versoberd vanwege harde wind

De vuurwerkshow op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam wordt aangepast vanwege de harde wind. De kraan, waarmee het vuurwerk om middernacht wordt afgeschoten, wordt verlaagd van 60 naar 30 meter. Ook wordt er meer vuurwerk vanaf de grond afgeschoten.

De gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland hopen dat de show met deze aanpassingen kan doorgaan. Als het vanavond nog harder gaat waaien, kan de hele show worden afgelast.

Lange rijen voor oliebollen en appelflappen

In de rij in Arnhem

Wie nog verse oliebollen en appelflappen in wil slaan, moet op verschillende plaatsen in het land aansluiten in een lange rij.

Maar het gaat redelijk snel, zeggen de klanten bij een kraam in Arnhem tegen Omroep Gelderland. "Er staan twee mensen te bakken en vier mensen in te pakken. In totaal sta je tien minuten."

Vuurwerkshow in Sydney

Duizenden mensen keken in de Australische stad Sydney naar de grote vuurwerkshow bij Harbour Bridge en Opera House.

Vuurwerk in de Australische stad Sydney

Carbidschieten in Kampen

Carbidschieten in Kampen

En de andere oudejaarstraditie: carbidschieten.

Vuurwerkshow in Sydney

Nog een paar minuten en het is 2018 in Australië. Kijk hier naar de grote vuurwerkshow in Sydney.

Allemaal aan de oliebollen

Nog even naar de winkel..

Vuurwerk is niet meer te koop, maar deze mensen trekken eropuit om andere dingen in te slaan.

De laatste voorbereidingen voor vanavond...

Stiekem al afsteken

Eigenlijk mag het pas vanaf 18.00 uur, maar daar lijkt niet iedereen zich iets van aan te trekken...

Bij het meldpunt Vuurwerkoverlast zijn inmiddels al ruim 40.000 meldingen binnengekomen.

Stress-vrije Oud en Nieuw voor huisdieren

Het Jeugdjournaal zette op een rijtje wat je moet doen om je huisdieren zoveel mogelijk stress-vrij te houden tijdens de jaarwisseling.

• Doe de gordijnen dicht, zodat je dier niet ziet wat er buiten gebeurt

• Zet de muziek (hard) aan, zodat je dier de knallen niet hoort

• Geef je dier extra lekkers

• Troosten of aaien kan ook helpen om je dier rustiger te maken

Eerste vuurwerkbeelden van 2018

Als eerste grote stad vierde het Nieuw-Zeelandse Auckland dat het nieuwe jaar is begonnen.

Auckland viert dat het 2018 is

Nog een jaaroverzicht

Op dit moment begint het NOS op 3-jaaroverzicht op 3FM. Dieuwke Teertstra en Michiel Veenstra presenteren het programma. Hier kan je meekijken (en luisteren).

Lijst met lijstjes

Aan het einde van het jaar word je overspoeld door lijstjes. Wij maakten er zelf ook eentje, met onder meer de meest geopende NOS-push-berichten en de leukste tweets.

Op nummer 1 de aanslag in Londen in maart

Geen show

De vuurwerkshow in de Belgische stad Oostende is afgelast. "We verwachten rukwinden tot 75 km/u en er is hoogwater, waardoor het niet veilig is om het vuurwerk te laten doorgaan", zegt de politie tegen VTM Nieuws.

Of er in Nederland ook vuurwerkshows worden afgelast, is niet bekend.

Top/Snob 2000

Traditioneel tellen we op Oudjaarsdag af naar de nummer 1 van de Top 2000. Hier kan je live meekijken en op NPO Radio 2 kan je meeluisteren. De top-5, die even voor middernacht wordt uitgezonden, is dezelfde als vorig jaar:

1. Queen - Bohemian Rhapsody

2. The Eagles - Hotel California

3. Led Zeppelin - Stairway To Heaven

4. Billy Joel - Piano Man

5. Deep Purple - Child in Time

Voor mensen die eens wat anders willen, is er de Snob 2000, met deze top-5:

1. Radiohead - Exit Music (For A Film)

2. Arcade Fire - Rebellion (Lies)

3. The War on Drugs - An Ocean In Between The Waves

4. The National - Fake Empire

5. Porcupine Tree - Arriving Somewhere But Not Here

Vuurwerk? Nog even niet

Pas vanaf 18.00 uur (tot 02.00 uur) mag er in Nederland vuurwerk worden afgestoken. En omdat de laatste dag van het jaar op een zondag valt, kan er geen vuurwerk meer worden gekocht.

De afgelopen dagen was er al veel te doen om vuurwerk. Zo viel er een dode in Swifterbant, werd een politiebureau in Den Haag ontruimd vanwege zwaar vuurwerk, liep het storm in vuurwerkwinkels en werden er treinen bekogeld.

'Oud en Nieuw Swifterbant nooit meer hetzelfde'

In de rij in Sydney

'Jaarwisseling Sydney is razend populair'

Het vuurwerk in het Australische Sydney is zo populair dat 30 uur van te voren al de eerste mensen zich verzamelen om een goed plekje te bemachtigen. Onze correspondent Robert Portier ging bij ze langs.

In Sydney is de jaarwisseling om 14.00 uur vanmiddag (onze tijd). Het vuurwerk is live te zien op onze Facebookpagina.

​Checklist: Oud en Nieuw

Nederlanders kennen wel de gevaren van Oud en Nieuw, maar weten niet hoe ze ermee om moeten gaan, zegt het Rode Kruis. We helpen daarom graag met handige tips - ook voor de hond:

Safety first!

Veiligheidsmaatregelen festiviteiten jaarwisseling in het buitenland

In veel steden worden extra veiligheidsmaatregelen genomen voor Oud en Nieuw. De veiligheidsdiensten in onder meer Rio de Janeiro, Moskou en New York staan op scherp.

Wanneer wisselt het jaar waar?

Om 11.00 uur zijn als eerste Samoa, Kiribati en Kersteiland aan de beurt. Om 12.00 uur luidt het grootste deel van Nieuw-Zeeland 2018 in en om 14.00 uur het grootste deel van Australië. In totaal duurt het 26 uur voordat de hele wereld gewisseld is.

Warme jaarwisseling

In het Limburgse Ell was het vanochtend 13,4 graden en daarmee is sprake van een record. Sinds het begin van de metingen was het op Oudejaarsdag niet zo warm in Nederland. Het vorige record werd gevestigd in 2006, toen het 13,3 graden was in Woensdrecht. De gemiddelde temperatuur is vandaag 10 graden in het noorden en 14 in het zuiden.