Tot volgende week!

Dat was dan de zeventiende speelronde van de eredivisie. Maar niet getreurd: volgend weekeinde is het alweer tijd voor de achttiende speelronde in de eredivisie.

Koploper PSV ontvangt dan Vitesse, Ajax is gastheer van Willem II, AZ krijgt sc Heerenveen op bezoek en Feyenoord ziet Roda JC in De Kuip langskomen. Tot dan!

De stand

PSV is herfst- dan wel winterkampioen van de eredivisie. Ajax staat steviger op de tweede plek en Roda JC is onverminderd hekkensluiter.

De uitslagen

De uitslagen van de zeventiende speelronde in de eredivisie op een rijtje. Ajax wint de topper van AZ en de zevenklapper van Feyenoord kost Sparta-trainer Alex Pastoor zijn baan.

Klaar in Kralingen

Het is klaar in Kralingen. Excelsior verslaat FC Groningen met 2-0 en passeert de Groningers daarmee op de ranglijst.

83' Doelpunt Excelsior

Excelsior verdedigde de 1-0 voorsprong met gemak en maakt er in de slotfase, wanneer Groningen veel risico neemt, zelfs 2-0 van: Elbers scoort na een assist van Massop.

Een paar minuten later is het zelfs bijna 3-0 als Vermeulen na defensief geschutter alleen op Padt afkomt. Maar de Groningen-goalie pareert.

Excelsior-FC Groningen 2-0

68' Groningen loopt zich stuk

Het lukt de Groningers maar niet om een gaatje te vinden in de prima defensie van Excelsior.

De Kralingers hadden nog wel een forse kans. Bij een vrije trap van Faik vond Groningen een muurtje niet nodig, en dat leidde tot een verraderlijk schot, dat ternauwernood door Padt tot corner kon worden verwerkt.

Excelsior-FC Groningen 1-0

57' Eerste wapenfeit

Het eerste wapenfeit van de tweede helft is daar: een goede actie van Mahi op rechts leidt tot een kopbal van Veldwijk, maar keeper Zwarthoed kan simpel vangen.

Groningen verdient op grond van de prima eerste helft een doelpunt, maar creëert nauwelijks kansen. De Kralingers houden stand.

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij Excelsior-FC Groningen. De stand is 1-0 voor de Kralingers.

De reacties na AZ-Ajax

Rust

Het is rust. Excelsior begon sterk en scoorde, toen nam Groningen de controle over, maar in de slotfase lieten de Kralingers zich weer zien met kansen voor Vermeulen en Faik. De ruststand is 1-0.

27' Weer paal voor Veldwijk

Groningen controleert min of meer de wedstrijd, maar dat betaalt zich niet uit in doelpunten. In de 27ste minuut weet Veldwijk de bal voor de tweede keer op de paal te krijgen na een voorzet van Mahi.

Een paar minuten later is er weer een kans voor Excelsior, als Van Nieff redding brengt bij een uitbraak van Elbers. Volgens Excelsior gebruikt Van Nieff daarbij zijn hand, maar scheidsrechter Van den Kerkhof wil daar niets van weten.

Lars Veldwijk in duel met Jurgen Mattheij

18' Kansen Groningen

Groningen was een tijdje van slag na de vroege openingsgoal van Excelsior, maar in de achttiende minuut is het bijna raak: Warmerdam zet goed door over rechts en schiet rakelings langs de verre hoek.

Vier minuten later is Groningen er nog dichterbij: Veldwijk raakt de bal na een pass van Reis niet helemaal vol en de bal rolt tergend langzaam tegen de paal.

8' Doelpunt Excelsior

Een geweldig begin voor Excelsior! Massop kopt de Kralingers al snel fraai op 1-0 tegen FC Groningen uit een vrije trap van Faik.

Milan Massop kopt de 1-0 binnen

Aftrap

De bal rolt bij het toetje van deze eredivisiezondag: Excelsior-FC Groningen.

Feitjes Excelsior-FC Groningen

Excelsior hield de punten thuis in zeven van de zestien eerdere thuisduels met FC Groningen. De Groningers zegevierden vier keer. Vorig seizoen won Excelsior met 2-0.

Excelsior presteert dit seizoen van alle eredivisieclubs op eigen veld het slechtst. Het pakte thuis slechts vier punten. FC Groningen is op vreemde bodem het minst op dreef, met ook maar vier punten.

Bij Groningen is Idrissi geschorst en bij Excelsior Koolwijk.

Sparta-trainer Pastoor op non-actief

Trainer Alex Pastoor is door Sparta ontslagen. Directe aanleiding is de 7-0 nederlaag van de Rotterdamse club vandaag voor eigen publiek tegen stadgenoot Feyenoord. Sparta kende al een moeizame start van het seizoen en staat op de 17de (voorlaatste) plaats in de eredivisie.

"Kijkend naar het restant van het seizoen heeft Sparta Rotterdam niet de verwachting dat de prestatiecurve onder leiding van Alex Pastoor sterk zal verbeteren", aldus Sparta in een verklaring. Dolf Roks is aangesteld als interim-coach van de Rotterdammers.

Alex Pastoor

Afgelopen

Het is klaar in Alkmaar. Ajax verslaat AZ met 2-1 en komt steviger op de tweede plaats te staan. In de slotfase was er nog een gevaarlijke kopbal van de bij een corner mee opgekomen doelman Bizot, maar dat mocht niet baten voor de Alkmaarders.

90+2 Doelpunt Heracles

Doelpunt voor Heracles! Het zat er de hele wedstrijd niet in, maar in blessuretijd schiet Gladon ineens de 1-1 binnen.

Paul Gladon heeft de 1-1 gemaakt

86' Kans en rood

Fred Friday had zich onsterfelijk kunnen maken door een voorzet van Jahanbakhsh in het doel te blazen. Het is een niet te missen kans van de Nigeriaan, maar het lukt hem alsnog.

Een minuut later krijgt Jonas Svensson zijn tweede gele kaart: rood, AZ met tien man verder.

AZ-Ajax 1-2

84' Slotfase in Alkmaar

De slotfase loopt bij AZ-Ajax. De Alkmaarder gaan alles-of-niets spelen: aanvaller Friday is in de ploeg gekomen voor verdediger Hatzidiakos. Bij Ajax heeft Siem de Jong het middenveld versterkt als invaller voor Neres.

De aanvallende aspiraties bieden Ajax ruimte en dat leidde al tot een grote kans voor Kluivert. Bizot bracht redding.

AZ-Ajax 1-2

71' AZ op zoek naar gelijkmaker

Het blijft een boeiend duel in Alkmaar. Sinds de voorsprong van Ajax heeft AZ de controle weer overgenomen, met een paar bescheiden kansjes tot gevolg. Ajax heeft zijn zaakjes defensief echter goed op orde en loert ondertussen op de counter.

In de 76ste minuut is het ook bijna raak voor Ajax: Huntelaar legt de AZ-defensie in de luren, komt alleen voor Bizot te staan, maar de AZ-keeper pareert.

AZ-Ajax 1-2

61' Utrecht is beter

Utrecht is op zoek naar de tweede treffer en was er sinds de rust één keer dicht in de buurt: een inzet van Van de Streek ging van dichtbij over.

Heracles komt nauwelijks in de buurt van het doel van keeper Marsman. Monteiro schoot een keertje over, maar dat was het dan wel van Almelose kant.

FC Utrecht-Heracles 1-0

51' Doelpunt Ajax

Huntelaar wordt enigszins vastgehouden door Hatzidiakos en de bal gaat op de stip. Schöne legt aan en schiet binnen: het is 2-1 voor Ajax.

AZ-Ajax 1-2

Lasse Schöne (r) zette Ajax vanaf de strafschopstip op 2-1

De tweede helft van AZ-Ajax is begonnen. Het is 1-1. Bij Ajax is Orejuela in de ploeg gekomen voor Zeefuik. Het is het eredivisiedebuut voor de Colombiaan. Hij deed al wel mee in twee bekerduels.

Bij de persconferentie zei trainer Keizer nog dat Zeefuik veel verder is dan Orejuela, maar Zeefuik speelde in de eerste helft niet zijn beste wedstrijd.

Ook in Utrecht is de tweede helft begonnen. FC Utrecht staat op een 1-0 voorsprong tegen Heracles.

De reacties na Sparta-Feyenoord (0-7)

Rust

Het is rust in Alkmaar. Na een boeiende eerste helft staat er 1-1 op het scorebord bij AZ-Ajax.

Ook bij FC Utrecht-Heracles vertrekken de ploegen naar de kleedkamers voor een bekertje thee. FC Utrecht staat op een 1-0 voorsprong.

43' Doelpunt Ajax

Ajax komt op gelijke hoogte in Alkmaar, in een uiterst aantrekkelijk duel. Na balverlies van Seuntjens en een slimme pass van Neres schiet Huntelaar de 1-1 binnen.

AZ-Ajax 1-1

Vreugde bij Ajax na de gelijkmaker van Klaas-Jan Huntelaar

36' Weghorst faalt

Daar was de grote kans voor AZ om op 2-0 te komen. Een razendsnelle aanval van de Alkmaarders eindigt via Seuntjens bij Weghorst, maar de AZ-spits faalt oog in oog met de prima keepende Onana.

AZ-Ajax 1-0

34' Doelpunt FC Utrecht

Doelpunt in Utrecht! Ayoub kopt de thuisploeg op voorsprong, uit een vrijetrap bij de hoekschopvlag van Labyad.

Yassin Ayoub is het middelpunt van de feestvreugde bij Utrecht

25' Doelpunt AZ

Een penalty voor AZ na een handsbal van Zeefuik. De verdediger krijgt bovendien de gele kaart van Makkelie.

Jahanbakhsh neemt de strafschop en schiet onberispelijk binnen. Het is 1-0 voor AZ.

Een minuut later is er alweer een grote kans voor Ajax, als Huntelaar en Zeefuik net niet bij een vrije trap van Schöne kunnen.

AZ-Ajax 1-0

Alireza Jahanbakhsh schiet de penalty binnen

24' Weinig vertier

Bij Utrecht-Heracles is het nog niet echt genieten geblazen voor het publiek. Utrecht had één goede kans (Kerk gaf voor op Labyad, die er net niet goed bij kon). Voor de rest gaat het redelijk gelijk op zonder veel vertier.

FC Utrecht-Heracles 0-0

22' Kans AZ

Een grote kans voor Mats Seuntjens, die alleen opduikt voor Onana. Hij schiet de bal vanuit kansrijke positie ver over. Het is tot nu toe een aantrekkelijk schouwspel in Alkmaar.

AZ-Ajax 0-0

14' Hatzidiakos redt AZ

Ajax neemt langzaam de controle over in Alkmaar en er gebeurt van alles in het strafschopgebied van AZ na een Ajax-aanval die begint met een prachtpass van Ziyech op Neres. Een inzet van Van de Beek wordt door Hatzidiakos van de lijn gehaald, en ook de rebound van Huntelaar wordt door Hatzidiakos op de lijn tegengehouden.

AZ-Ajax 0-0

7' AZ opent sterk

AZ begint sterk aan de topper tegen Ajax. De Alkmaarders zitten erbovenop en dat heeft al tot een kansje voor Jahanbakhsh geleid. Onana greep in.

In de tiende minuut is er een enorme kans voor Seuntjens, mede dankzij een struikelende Onana, maar de goalie redt alsnog. Bovendien werd er gevlagd voor buitenspel.

AZ-Ajax 0-0

Aftrap

De bal rolt in Alkmaar bij de topper tussen AZ en Ajax. En ook bij FC Utrecht-Heracles is de wedstrijd in gang gezet.

Eenhoorn trots op AZ-jongelingen: dit is de bedoeling

Feitjes over FC Utrecht-Heracles

Van de dertien eerdere ontmoetingen won FC Utrecht er zeven en verloor het er twee. Vorig seizoen werd het 2-0: Te Wierik (eigen doelpunt) en Haller (vanaf de stip) scoorden.

Utrecht verloor al zes duels niet. Heracles won zijn laatste twee duels.

Twee seizoenen terug haalde Heracles voor het eerst Europees voetbal. Het klopte Utrecht in de play-offs. Na de 1-1 in Almelo won Heracles met 2-0 in de Domstad.

Feitjes over AZ-Ajax

De wedstrijd AZ-Ajax werd veertig keer gespeeld. Ajax won twintig keer, AZ acht keer. Vorig seizoen werd het 2-2. Beide clubs staan op vijf punten van koploper PSV. Ajax is tweede door een beter doelsaldo.

Na de thuisnederlaag tegen FC Utrecht (1-2 op 5 november) is Ajax inmiddels vijf duels ongeslagen.Vier keer werd er gewonnen en één keer gelijkgespeeld.

Afgelopen

Het is klaar op Het Kasteel. Feyenoord verslaat Sparta met liefst 7-0 en stijgt (vooralsnog) naar de vijfde plaats.

88' Doelpunt Feyenoord

Een mooi moment voor invaller Basaçikoglu: uit een pass van Toornstra werkt hij de 7-0 voor Feyenoord binnen. Het is de eerste goal van Basaçikoglu sinds maart 2016, toen hij scoorde tegen Vitesse.

Sparta-Feyenoord 0-7

Bilal Basaçikoglu werkt de bal langs keeper Kortsmit

71' Doelpunt Feyenoord

En dat is nummer zes voor Feyenoord. De voorzet is van Vente, Berghuis pikt ook zijn goaltje mee en tikt binnen.

Sparta-Feyenoord 0-6

Opstellingen FC Utrecht-Heracles (14.30 uur)

Bij FC Utrecht ontbreekt keeper David Jensen, maar dat heeft een goede reden: de Deen is vader geworden van een dochter, genaamd Felina. Proficiat! Voor vervanger Marsman is het zijn eredivisiedebuut bij FC Utrecht.

63' Feyenoord neemt gas terug

Feyenoord lijkt het na de 5-0 iets rustiger aan te doen. Dat leverde in de 54ste minuut zowaar een heuse kans voor Sparta op: Goodwin stuitte in twee instanties op zijn landgenoot Jones onder de Feyenoord-lat.

Bij Sparta zijn Sanusi en Mühren ondertussen vervangen door Veenhoven en Spierings. Bij Feyenoord heeft Diks de plek ingenomen van Van Beek.

Sparta-Feyenoord 0-5

Opstellingen AZ-Ajax (14.30 uur)

Ajax mist de geschorste Veltman en de geblesseerden Wöber, Viergever en Sinkgraven in de defensie. In de spits krijgt Huntelaar de voorkeur boven Dolberg.

Bij AZ één wijziging ten opzichte van het duel met PEC Zwolle: Mats Seuntjens vervangt Joris van Overeem.

48' Doelpunt Feyenoord

Zou Sparta nog illusies hebben gehad in de rust? Het is meteen al 5-0 voor Feyenoord. Tapia kopt binnen uit een voorzet van Berghuis.

Vier keer eerder won een uitploeg in een Rotterdamse derby met vijf doelpunten verschil. In alle gevallen was dat Feyenoord: twee keer tegen Sparta, twee keer tegen Excelsior.

Renato Tapia viert de 5-0

De bal rolt weer op Het Kasteel voor de tweede helft. Neemt Feyenoord gas terug of wordt de Spartaanse martelgang nog groter? De stand is 0-4.

Ajax met Huntelaar

Bij Ajax staat straks om 14.30 uur Klaas-Jan Huntelaar in de basis. Trainer Marcel Keizer kiest voor de routinier en dat gaat ten koste van Kasper Dolberg.

28' Doelpunt Feyenoord

Het wordt een martelgang voor Sparta. Het is 4-0 voor Feyenoord en opnieuw is het Vilhena die scoort, met een geplaatst laag afstandsschot in de linkerhoek.

Een paar minuten eerder had Berghuis de 4-0 al op zijn voet, maar toen kon Kortsmit nog net een vrije trap uit de kruising tikken. Het is duidelijk: het wordt nog een lange middag voor de Spartanen,

Sparta-Feyenoord 0-4

Het scorebord op Het Kasteel na nog geen half uur

Fun fact

Feyenoord heeft in de geschiedenis één keer eerder binnen een kwartier een 3-0 voorsprong gehad in de eredivisie. Dat was op 7 oktober 1973, toen Dick Schneider in de vijftiende minuut de 0-3 maakte in de uitwedstrijd bij De Graafschap. De uitslag destijds: 5-7.

15' Doelpunt Feyenoord

En binnen een kwartier is het al 3-0. Een schot van Berghuis wordt door Kortsmit gekeerd, in de rebound schiet St. Juste binnen. Het is de eerste eredivisietreffer in Rotterdamse dienst voor de verdediger, die eerder wel al in de Champions League tegen Napoli scoorde.

Sparta-Feyenoord 0-3

Jeremiah St. Juste schuift de 3-0 binnen voor Feyenoord

8' Doelpunt Feyenoord

Het gaat snel op Het Kasteel. Dylan Vente staat vogeltjevrij en kan uit een voorzet van Boëtius simpel de 2-0 voor Feyenoord binnenkoppen.

Sparta moet aan de bak, maar scoren is dit seizoen niet de grootste kwaliteit van de club. Sparta heeft met dertien goals het minst vaak gescoord van alle eredivisieclubs.

Sparta-Feyenoord 0-2

Dylan Vente kopt de 2-0 binnen

4' Doelpunt Feyenoord

Sparta begon enthousiast, maar de openingstreffer is van Feyenoord. Vilhena jaagt de bal van afstand tegen de touwen.

Het schot lijkt niet helemaal onhoudbaar voor Kortsmit, maar de Sparta-keeper leek verrast door de pegel van Vilhena.

Sparta-Feyenoord 0-1

Tonny Vilhena haalt uit voor de 1-0

Aftrap

De bal rolt bij Sparta-Feyenoord.

Schöne: ik kom in de buurt van mijn beste jaar

Zeven competitietreffers heeft Lasse Schöne dit seizoen al achter zijn naam staan. De 31-jarige Deen komt daarmee nu al in de buurt van zijn doeltreffendste jaar bij Ajax, het seizoen 2013/2014, want toen maakte hij negen treffers.

"Zeven halverwege de competitie is voor een verdedigende middenvelder wel aardig. Ik kom in de buurt van mijn beste jaar", geeft Schöne toe. "Ik kom vaak op de rand van het strafschopgebied, mag ook vaak achter penalty's en vrije trappen staan. Dat helpt ook."

Om 14.30 uur komt Lasse Schöne in actie bij de topper tussen AZ en Ajax. Lees een interview met de Ajacied.

Schöne: geloof in jezelf, dan kom je het verst

Fun facts

Het duel tussen Sparta en Feyenoord werd al 52 keer gepeeld, met 30 zeges voor Feyenoord en 9 voor Sparta. De laatste vier edities werden gewonnen door de thuisploeg.

Feyenoord is zes duels ongeslagen (twee zeges en vier remises). Sparta pakte in zijn laatste vijf duels twee punten en verloor zijn laatste drie duels.

De laatste zege van Sparta dateert van 29 oktober: 2-1 thuis tegen FC Groningen.

Van den Brom wil doorgroeien met AZ: succes is geen toeval

Je zal het John van den Brom niet hardop horen zeggen, maar na de sterke eerste seizoenshelft dwalen de gedachten ongetwijfeld weleens af naar de landstitel.

"We staan gedeeld tweede, dus het kan. Waarom niet? Je kan wel blijven zeggen dat de tweede plek toeval is, maar feit is dat we daar staan met leuk voetbal", zegt de trainer van AZ. Om 14.30 uur spelen de Alkmaarders de topper tegen Ajax.

Kan AZ kampioen worden? 'We staan gedeeld tweede, waarom niet?'

Geen Jørgensen door familie-omstandigheden

Nicolai Jørgensen ontbreekt in de Feyenoord-selectie vanwege familie-omstandigheden, meldt de Rotterdamse club.

Feyenoord-talent Malacia: onbevangen en met branie

Debuteren in de Champions League, dat kunnen niet veel mensen zeggen. Het overkwam de 18-jarige Tyrell Malacia bij Feyenoord vorige week tegen Napoli. Straks staat Malacia ook in de basis bij de Rotterdamse derby tegen Sparta.

Voor het grote publiek een nieuwe naam, maar de opkomst van de vleugelverdediger is voor Damien Hertog geen verrassing. Als hoofd opleidingen bij Feyenoord en later als trainer van Feyenoord onder 19 maakte hij de ontwikkeling van de verdediger van heel nabij mee. Lees de mening van Damien Hertog over Tyrell Malacia.

Tyrell Malacia in actie tegen Napoli

Opstellingen Sparta-Feyenoord (12.30 uur)

Geen verrassingen in de opstelling van Sparta, maar wel in die van Feyenoord. Vooral in de spits, waar Nicolai Jørgensen ontbreekt. De Deen zit ook niet bij de selectie. Zijn vervanger is niet Michiel Kramer, die zit op de bank, maar de 18-jarige Dylan Vente, die voor het eerst in de basis staat.

De stand

Zo staat het er op dit moment voor in de eredivisie. Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar de topper om 14.30 uur tussen AZ en Ajax.

Uitslagen en programma

PSV won gisteren weer eens en is de winterkampioen. En welke vier duels worden er vandaag gespeeld?

Programma en uitslagen speelronde 17

Welkom!

Welkom bij de eredivisiezondag! We beginnen om 12.30 uur met de Rotterdamse derby op het Het Kasteel, om 14.30 is er de topper tussen AZ en Ajax. En er zijn nog twee wedstrijden.

Nicolai Jørgensen (Feyenoord), Hakim Ziyech (Ajax) en Ryan Koolwijk (Excelsior)