Liveblog: Code rood voorbij maar alertheid blijft geboden

Aangepast
Binnenland, Regio

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de sneeuwval in Nederland en de problemen die dit veroorzaakt.

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit is het laatste bericht in ons liveblog.

  De grootste problemen door de sneeuw zijn achter de rug, maar het blijft vannacht en morgen nog wel oppassen op de weg. Schiphol en de NS houden morgen de normale dienstregeling aan. Reizigers wordt wel geadviseerd de vlucht- en verkeersinformatie in de gaten te houden.

  Het winterse weer leidde vandaag tot problemen in het verkeer, maar zorgde ook voor sneeuwpret, bijvoorbeeld in Numansdorp.

 • Verdwaalde reiziger

  Agenten hebben een man naar huis gebracht die al sinds het begin van de avond onderweg was van Vijfhuizen naar Nieuw-Vennep, een afstand van ongeveer 14 kilometer. De man legde het eerste stuk af met de trein. Toen die niet verder ging, wachtte hij tevergeefs op een bus. Hij besloot daarna te gaan lopen en verdwaalde.

 • Weg sneeuw- en ijsvrij maken

 • Rijkswaterstaat blijft in touw

  Woordvoerder Diederick Fleuren van Rijkswaterstaat zegt dat de meeste snelwegen goed begaanbaar zijn, "sommige zijn al mooi zwart". Vannacht zal er met man en macht worden gewerkt om alle wegen vrij te maken, zegt Fleuren. "Het blijft oppassen geblazen. Houd de verkeersinformatie goed in de gaten."

 • Van rood naar oranje

 • Treinen overal in beweging

  Op vrijwel alle plekken in het land rijden de treinen weer. Op het drukste station van Nederland, Utrecht CS, is inmiddels niemand meer gestrand. De NS probeert grotere groepen gestrande reizigers elders in het land waar mogelijk nog thuis te krijgen, eventueel met extra treinen. Voor morgen geldt in principe weer een normale dienstregeling, maar de spoorwegen houden daarbij wel een "fikse slag om de arm", zegt verslaggever Kees van Dam.

 • 'Krenten in de pap'

 • 'Ergste leed geleden'

  Weerman Marco Verhoef zegt in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het ergste leed nu wel geleden is. Maar het blijft opletten: "Op sommige wegen liggen nog ijsplaten, dus blijf alert." Op de hoofdwegen verwacht Verhoef dat het komende nacht over het algemeen prima rijden is, maar op provinciale wegen en in dorpen blijft de kans op gladheid aanwezig.

 • Rotterdam The Hague Airport weer open

  De luchthaven Rotterdam The Hague Airport is vanavond weer open gegaan. Het lijkt erop dat de twee vluchten van Transavia dinsdagochtend via de aangegeven dienstregeling vertrekken. Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen en annuleringen en een langere reistijd naar het vliegveld.

 • Snowsurfen op het strand

 • Code rood na middernacht voorbij

  Code rood wordt om middernacht ingetrokken, maar dat betekent niet dat de problemen dan helemaal voorbij zijn. Er blijft vannacht kans op gladheid door sneeuwresten en lokaal zijn wegen glad door bevriezing. Ook in de ochtendspits kan het verkeer hier nog last van hebben.

  Morgen overdag valt er mogelijk nog een winterse bui, maar problemen worden daarmee niet verwacht. Er komt meer zon en het wordt 2 tot 4 graden.

 • Prorail werkt vannacht door om spoor begaanbaar te houden

 • Strooiwagen van de weg

  In Assen is vanavond een strooiwagen van de weg geraakt. Door de gladheid gleed de wagen van de weg en belandde in een sloot. Daar kwam de strooiwagen vast te zitten in de sneeuw. De bestuurder van de wagen is niet gewond geraakt.

 • Sneeuwpret

 • 120 incidenten vanwege gladheid

  Er waren vandaag zo'n 120 aan gladheid gerelateerde incidenten op de Nederlandse wegen, meldt Rijkswaterstaat. Alle files zijn nu zo goed als opgelost en er wordt rustig gereden op de wegen.

  Veel incidenten hadden te maken met vrachtwagens die op- en afritten niet konden nemen vanwege gladheid. Vooral rond Rotterdam en Den Haag speelde dat. Ook in en bij tunnels kwamen vrachtwagens stil te staan omdat ze de helling niet konden nemen.

  Rijkswaterstaat hoopt dat het rond middernacht in het westen droog wordt zodat de weg daar vrij kan worden gemaakt. In het oosten van het land sneeuwt het nog tot 03.00 uur vannacht. Daarna kan de weg pas sneeuwvrij worden gemaakt.

  Ook als de sneeuw straks stopt blijft voorzichtigheid geboden, vanwege bevriezing van natte weggedeelten.

 • Meer berichten tonen