liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax legt PSV over de knie op eredivisiezondag vol sneeuw

liveblog gesloten

Tot komende week!

De eredivisie gaat vanaf dinsdag alweer verder met een midweeks programma. Dan staan NAC Breda-FC Twente en de topper tussen PEC Zwolle en AZ op het programma.

Woensdag volgen FC Groningen-PSV, Vitesse-Willem II, VVV-FC Utrecht, Feyenoord-Heerenveen en ADO Den Haag-Roda JC.

De zestiende speelronde wordt donderdag afgesloten met Heracles-Sparta en Ajax-Excelsior.

De NOS is er uiteraard weer bij, onder meer met een liveblog. Tot dan!

De stand

Door de nederlaag van PSV is de voorsprong op AZ nog maar vijf punten. Ajax volgt op zeven punten. FC Twente is de nieuwe hekkensluiter.

De uitslagen

Afgelopen

Het is klaar in de Arena. Ajax legt PSV met 3-0 over de knie en brengt de spanning in de eredivisie weer een ietsiepietsie terug.

88' Slotfase

En zo hobbelt een enerverende topper relatief rustig naar het eindsignaal. Met de 3-0 op het scorebord is de wedstrijd gespeeld.

Ajax-PSV 3-0

80' Kansen PSV

Luuk de Jong had na een afgemeten voorzet van Brenet een uitgelezen kans om iets terug te doen namens PSV, maar de spits kopt recht in de handen van Onana. Drie minuten later heeft Hendrix een schietkans: ver over. En weer een minuut later schiet Van Ginkel een vrije trap op de lat. Eindelijk krijgt PSV kansjes, maar het is allemaal natuurlijk rijkelijk laat.

Bij Ajax is de geblesseerde Veltman vervangen door Zeefuik.

Ajax-PSV 3-0

72' Doelpunt Ajax

De wedstrijd is beslist: Donny van de Beek schiet van dichtbij de 3-0 voor Ajax in de linkerhoek, na een mooi uitgespeelde aanval. De assist is van Neres. PSV kwam voor minstens een punt naar de Arena, maar zit nu met de gebakken peren.

Meteen na de goal wisselt Cocu: Ramselaar en Bergwijn komen voor Luckassen en Pereiro. Bij Ajax is Huntelaar in de ploeg gekomen voor Dolberg.

Ajax-PSV 3-0

Donny van de Beek schiet de 3-0 van Ajax binnen

71' Onana in actie

Ajax-doelman Onana moet voor het eerst serieus in actie komen na een prachtige uithaal van Luckassen. Hij pakt de bal in twee instanties. Bij PSV is een dubbele wissel op komst. Er zal toch iets moeten gebeuren bij de koploper.

Ajax-PSV 2-0

64' Doelpunt Ajax

En drie minuten later is het weer raak voor Ajax! Lasse Schöne scoort met een schitterend afstandsschot tussen twee PSV'ers door. Het is 2-0.

Ajax-PSV 2-0

Ajax juicht na de 2-0 van Lasse Schöne

61' Doelpunt Ajax

Ajax komt op een verdiende voorsprong tegen PSV. David Neres neemt een afgeslagen corner in een keer op zijn schoen en de bal gaat onhoudbaar voor Zoet in het doel.

Ajax-PSV 1-0

Matthijs de Ligt en Donny van de Beek vieren de 1-0 van David Neres

56' Kans Ajax

De tweede grote kans voor Ajax: uit een voorzet van Kluivert kopt De Ligt van dichtbij over.

De beginfase van de tweede helft is iets rustiger dan het geweld voor rust. PSV lijkt iets meer uit zijn schulp te komen. PSV heeft zijn vierde gele kaart ondertussen ook binnen: voor Van Ginkel na een harde overtreding op Wöber.

Ajax-PSV 0-0

Tweede helft

De bal rolt weer in de Arena. Wellicht zijn de spelers in de rust een beetje afgekoeld. Geen wissels, het is nog 0-0 bij Ajax-PSV.

Rust

Het is rust in de Arena. Er gebeurde van alles bij Ajax-PSV, maar veel kansen hebben we niet gezien. Het is 0-0.

40' Tweede opstootje

Het tweede opstootje volgt na een worsteling tussen Veltman en Lozano, waarbij de Mexicaan een slaande beweging lijkt te maken. Een paar minuten eerder had Veltman de PSV'er nog met zijn arm geveld. Na veel geduw en getrek krijgt Lozano de gele kaart van Blom.

Even later is er weer opschudding als Veltman - al dan niet per ongeluk - Luuk de Jong omver kegelt in het strafschopgebied van Ajax. Een ongelukkige botsing, oordeelt scheidsrechter Blom.

Ajax-PSV 0-0

Hirving Lozano krijgt geel van arbiter Kevin Blom

38' Kans Ajax

Eindelijk is er een serieuze kans voor Ajax: uit een hoekschop van Schöne kopt Dolberg in kansrijke positie over. Het overwicht van Ajax is groot, maar dit was tot nu toe de eerste echte mogelijkheid.

Ajax-PSV 0-0

30' Kans door groggy Lozano

Nu ligt Lozano groggy op het veld. Tijdens een duel met De Ligt krijgt de Mexicaan de knie van Frenkie de Jong hard tegen zijn hoofd.

Na enige verzorging kan de aanvaller wel verder. En dat leidt prompt tot de eerste echte kans voor PSV: hij ontsnapt over links en zet voor, de inzet van Luuk de Jong wordt tot corner verwerkt.

Brenet heeft ondertussen geel gekregen na een overtreding op Neres.

Ajax-PSV 0-0

Hirving Lozano in duel met Matthijs de Ligt

26' Opstootje

Het eerste opstootje is een feit na een stevige ingreep van Schöne op Hendrix. Jan en alleman bemoeit zich ermee. Uiteindelijk krijgen beide spelers geel van arbiter Blom.

Het spelbeeld is nog hetzelfde. Ajax heeft voortdurend de bal, maar nog geen kansen. Wat de koploper daartegenover stelt, is armoedig, stelt commentator Jeroen Grueter.

Ajax-PSV 0-0

Lasse Schöne en Jorrit Hendrix krijgen geel

18' Tachtig procent

Ajax heeft in de beginfase 80 procent balbezit. Dat zegt genoeg over de daadkracht van de Amsterdammers. Tot kansen heeft dat overigens nog niet geleid. De PSV-defensie heeft alles nog onder controle, maar de Eindhovenaren missen nu wel de snelle Locadia voorin.

Ajax-PSV 0-0

10' Blessure Locadia

Locadia wordt tijdens een counter van PSV afgestopt door De Ligt en valt vervolgens schreeuwend ter aarde. De PSV'er grijpt naar zijn hamstring. Het ziet er niet goed uit.

En dat blijkt na een tijdje ook. Locadia moet het veld verlaten. Luuk de Jong is zijn vervanger.

Ajax-PSV 0-0

Jürgen Locadia raakt geblesseerd tijdens Ajax-PSV

7' Beginfase

Het balbezit is in de beginfase voor Ajax. PSV wacht op eigen helft rustig af wat de Amsterdammers van plan zijn. Actie in het strafschopgebied is er nog niet geweest.

Ajax-PSV 0-0

Aftrap

De bal rolt bij de eredivisietopper Ajax-PSV. De Amsterdammers spelen gedurfd met drie verdedigers, de Eindhovenaren spelen op zeker met een defensie van vijf man.

Het is de 123ste eredivisie-ontmoeting tussen Ajax en PSV. PSV won 51 keer, Ajax 47 keer en 24 keer werd het een gelijkspel. Daarmee is PSV de enige club in de eredivisie met een positieve balans tegen Ajax.

Vuurwerk bij de F-Side voor de aftrap van Ajax-PSV

De trainers blikken vooruit

Arena stroomt niet vol

Het uitvak van de PSV-supporters is nog leeg, maar het lijkt erop alsof ook niet alle Ajax-fans de Arena kunnen bereiken.

"Het is erg treurig voor zo'n wedstrijd", stelt Ajax-trainer Marcel Keizer. "Je wilt dat het stadion afgeladen vol zit voor zo'n wedstrijd."

(Sneeuw)verklaring KNVB

De KNVB hanteert bij extreme omstandigheden rond voetbalwedstrijden een duidelijke scheidslijn. "De clubs en de scheidsrechter beslissen samen met de KNVB over de omstandigheden binnen het stadion. De lokale overheid gaat over de situatie daarbuiten", zegt een woordvoerder van de voetbalbond zondag.

Aftrap kwartier later

De aftrap van Ajax-PSV is met een kwartier uitgesteld, zodat er nog wat extra tijd is voor de supporters om naar het stadion te komen.

Als het goed is, wordt er om 17.00 uur afgetrapt in de Arena.

Kasper Dolberg en Jürgen Locadio komen in actie tijdens de topper Ajax-PSV

Opstelling PSV

Luuk de Jong zit op de bank. Trainer Phillip Cocu kiest voor het spitsenkoppel Lozano en Locadia.

PSV is binnen

PSV heeft de besneeuwde snelwegen doorstaan en is gearriveerd bij de Amsterdam Arena.

Dat geldt niet voor veel PSV-supporters. Ook directeur Toon Gerbrands zit onderweg nog vast. "De meeste PSV-supporters gaan niet op tijd zijn in de Arena voor de topper tegen Ajax", zegt Gerbrands net via de telefoon.

Vooruitblik op Ajax-PSV

Vanaf 15.45 uur, dus over een paar minuten, blikt Joep Schreuder bij Studio Sport op NPO 1 uitgebreid vooruit op Ajax-PSV. Met onder anderen Toon Gerbrands, Edwin van der Sar, Frank Arnesen, Pierre van Hooijdonk, Marcel Keizer en Phillip Cocu.

Zondag 15.45 uur: veel prominenten blikken vooruit op Ajax-PSV

Opstelling Ajax

Ajax heeft zijn opstelling bekendgemaakt. De Amsterdammers beginnen tegen PSV met Frenkie de Jong als extra man op het middenveld.

De reacties na Roda JC-FC Groningen

De Boer: sta open voor Oranje en (op termijn) Ajax

Vijf wedstrijden duurde zijn avontuur in de Premier League. Na vier nederlagen en een zege - op tweedeklasser en Ipswich Town in de League Cup - werd Frank de Boer door Crystal Palace ontslagen. Heeft De Boer het een plek kunnen geven?

"In het begin was ik gefrustreerd en boos", geeft de 47-jarige trainer toe, "maar ja, dan gaat het leven gewoon weer door en krijg je tijd voor andere dingen."

Makkelie legt uit

Het duurde erg lang voordat het besluit werd genomen dat Sparta-Vitesse geen doorgang kon vinden. Volgens scheidsrechter Danny Makkelie kwam dat door de weersverwachtingen. Het leek erop dat het zou gaan stoppen met sneeuwen, en dan had de wedstrijd met een sneeuwvrij veld alsnog door kunnen gaan.

'Goede spelers, die maar wat doen'

Nu FC Utrecht-Feyenoord en Sparta-Vitesse zijn afgelast, hebben we alle tijd om vooruit te blikken naar Ajax-PSV.

Bij Ajax heeft trainer Marcel Keizer het niet makkelijk. Volgens NOS-commentator Arno Vermeulen is het zwalkende beleid van Keizer de oorzaak van het vele puntenverlies. "Als ik de kwaliteit van de spelers naast de ranglijst leg, dan denk ik: daar klopt iets niet. En dan kom je bij de trainer terecht. Je ziet vooral een verzameling goede spelers die maar wat doen. Ik mis de greep van de trainer op de spelers."

Lees een analyse van Arno Vermeulen over het spel van Ajax.

Marcel Keizer

Ook Utrecht-Feyenoord afgelast

Scheidsrechter Kuipers is eruit: FC Utrecht-Feyenoord is afgelast.

Ook vergeefs sneeuwruimen bij FC Utrecht

Ondertussen in Utrecht

Giovanni van Bronckhorst in Utrecht

Terugduwen naar Arnhem

Het afblazen van Sparta-Vitesse is vooral heel pijnlijk voor supporters die uit Arnhem zijn gekomen. Vooral als de reis al zo moeizaam verlopen is....

Geen Sparta-Vitesse

De kogel is door Het Kasteel: de wedstrijd Sparta-Vitesse is definitief afgelast.

Ajax-PSV gaat door

De wedstrijden van 14.30 uur zijn vooralsnog uitgesteld. Maar in Amsterdam gaat Ajax-PSV sowieso door. Het dak in de Arena is immers dicht.

Afgelopen

Het is klaar in Kerkrade. Met sneeuw was Roda JC beter, zonder sneeuw FC Groningen. De wedstrijd eindigt in 2-2.

76' Slotfase

Nog een kwartier te spelen in Kerkrade, waar nog maar weinig te merken is van het sneeuwinferno van eerder in de wedstrijd. Het veld is groen, de bal is wit.

De betere omstandigheden hebben vooral Groningen goed gedaan. De Groningers zijn van een 2-0 achterstand teruggekomen tot 2-2 en spelen nu tegen tien man van Roda JC. Echt spectaculair is het overigens niet na rust.

Roda JC-FC Groningen 2-2

59' Doelpunt FC Groningen

Auassar brengt Van Weert ten val in het strafschopgebied. Een rode kaart voor Auassar en een penalty voor FC Groningen.

De strafschop van Groningen wordt binnengeschoten door Van Weert. Jurjus zit er nog aan, maar de stand is 2-2.

Roda JC-FC Groningen 2-2

Opstellingen FC Utrecht-Feyenoord

Opvallend: Nicolai Jørgensen begint bij Feyenoord op de bank. De spits is een paar dagen ziek geweest. Karim El Ahmadi is hersteld en staat in de basis.

Jan Wouters op het besneeuwde veld in Utrecht

Sparta-Vitesse begint later

De wedstrijd Sparta-Vitesse begint, als het doorgaat, om 15.30 uur.

Tweede helft

Het veld in Kerkrade is weer groen en het is gestopt met sneeuwen. Met een witte bal is de tweede helft van Roda JC-FC Groningen begonnen. Het is 2-1.

Het weer op de velden

Het weer op de voetbalvelden met Marco Verhoef

Ondertussen in Keulen

Ook in Duitsland valt sneeuw, zoals bij de wedstrijd tussen 1. FC Köln en Freiburg.

Sneeuwschuivers in Keulen

Rust

Het is rust bij Roda JC-FC Groningen. De Limburgers leiden onder winterse omstandigheden met 2-1.

Veldkeuring

Bij FC Utrecht-Feyenoord is het veld (voorlopig) goedgekeurd. Bij Sparta-Vitesse is het nog wachten op scheidsrechter Makkelie, die naar verluidt vaststaat op de Van Brienenoordburg.

37' Doelpunt FC Groningen

Uit het niets is FC Groningen weer terug in de wedstrijd. Tom van Weert tikt de 2-1 binnen uit een voorzet van Drost.

Roda JC-FC Groningen 2-1

34' Doelpunt Roda JC

Memisevic gaat in de fout, Gustafson verovert de bal en schiet fraai van afstand over Padt heen: 2-0 voor Roda JC.

De Bosnische verdediger van Groningen denkt de Zweed op het glibberige veld uit te kunnen spelen maar verspeelt de bal. De Feyenoord-huurling profiteert optimaal en scoort schitterend.

Roda JC-FC Groningen 2-0

Vreugde bij Roda JC na de 2-0 van Simon Gustafson

Vooruitblikken met Joep Schreuder

In het uur voor de aftrap van Ajax-PSV blikt Joep Schreuder bij Studio Sport op NPO 1 uitgebreid vooruit, met onder anderen Toon Gerbrands, Edwin van der Sar, Frank Arnesen, Pierre van Hooijdonk, Marcel Keizer en Phillip Cocu.

Zondag 15.45 uur: veel prominenten blikken vooruit op Ajax-PSV

25' Duel hervat

Het veld ziet er weer enigszins groen uit in Kerkrade. Roda JC-FC Groningen gaat verder bij een 1-0 tussenstand.

24' Sneeuwpauze

De wedstrijd Roda JC-FC Groningen wordt even stilgelegd. De spelers gaan de kleedkamers in, zodat het veld weer sneeuwvrij kan worden gemaakt.

Roda JC-FC Groningen 1-0

Ondertussen in Utrecht

Om 14.30 uur is de aftrap van FC Utrecht-Feyenoord. Ook daar wordt hard gewerkt om het veld sneeuwvrij te krijgen.

Ook in Utrecht wordt nog hard gewerkt aan het veld

14' Doelpunt Roda JC

Roda JC komt verdiend op voorsprong. Gustafson schiet uit de rebound binnen.

De Limburgers gingen in de beginfase beter met de winterse omstandigheden om en dat betaalt zich uit. Schahin schiet van verre afstand, Groningen-keeper Padt kan de bal wel keren maar niet vasthouden en Gustafson staat op de goede plek om de oranje bal tegen de touwen te jagen.

Roda JC-FC Groningen 1-0

Simon Gustafson schiet de 1-0 binnen

Ondertussen in Rotterdam

Om 14.30 uur is de aftrap van Sparta-Vitesse. Als het goed is tenminste, want de situatie in Spangen is niet veel anders dan in Kerkrade.

Het veld van Sparta, twee uur voor de aftrap

8' Aftasten

Het is in de beginfase aftasten-deluxe bij Roda JC-FC Groningen. De bal doet af en toe rare dingen in de sneeuw en de spelers glibberen wat af. We hebben één kans gezien: een schot van Rosheuvel dwarrelde naast het Groningen-doel.

Roda JC-FC Groningen 0-0

Aftrap

De oranje bal rolt bij Roda JC-FC Groningen, waar het nog altijd hevig sneeuwt.

De aftrap bij Roda JC-FC Groningen

Winterse warming-up

Winterse omstandigheden bij warming-up Roda JC-FC Groningen

Winter in Kerkrade

De oranje bal ligt klaar voor een winterse editie van Roda JC-FC Groningen.

  • Pro Shots
    De oranje bal is noodzakelijk
  • Pro Shots
    Winterse omstandigheden tijdens de warming-up

Ondertussen in Dortmund

Peter Bosz is ontslagen als hoofdtrainer van Borussia Dortmund, zo heeft de club zojuist bekendgemaakt. De beslissing komt niet onverwacht, nadat Bosz van zijn laatste 13 wedstrijden er slechts 1 wist te winnen. Dat was tegen derdeklasser 1.FC Magdeburg in de beker.

De 2-1 nederlaag tegen Werder Bremen in eigen stadion van zaterdag was de druppel. Peter Stöger, onlangs ontslagen bij 1. FC Köln, neemt het roer in Dortmund tot het einde van het seizoen over.

Peter Bosz heeft het zwaar bij Borussia Dortmund

De Jong vs De Jong

Vorig seizoen stonden ze zij aan zij op het veld in Eindhoven, deze voetbaljaargang zijn ze elkaars concurrenten. De uitgangspositie van PSV'er Luuk de Jong is vanmiddag in de Johan Cruijff Arena echter een stuk florissanter dan die van zijn broer Siem, die dit seizoen terugkeerde in Amsterdam.

Natuurlijk dollen ze elkaar in de aanloop naar de topper in Amsterdam. "Maar we leggen er niet specifiek de nadruk op. We weten niets eens of we spelen. Het is voor ons allebei gewoon een belangrijke wedstrijd", blikt Siem de Jong vooruit.

Broers De Jong zijn het eens: winnaar zondag krijgt een boost

Sneeuw in Limburg

We beginnen om 12.30 uur met het duel tussen Roda JC en FC Groningen. Het sneeuwt in Limburg, maar scheidsrechter Pol van Boekel heeft het veld goedgekeurd.

Het veld wordt sneeuwvrij gemaakt in Kerkrade

De actuele stand

Wil Ajax enigszins feestelijk de kerstdagen ingaan, dan zal er vandaag moeten worden gewonnen van PSV.

Stand eredivisie

Uitslagen en programma

Wat is er vrijdag en zaterdag gebeurd en wat krijgen we vandaag voor onze winterse kiezen?

Programma en uitslagen na 9 december

Welkom!

Het is vandaag de dag van Ajax-PSV. De aftrap is om 16.45 uur. Maar daarvoor staan er nog drie eredivisieduels op het programma. Grote vraag: gaan we vandaag een oranje bal zien?

Ernest Faber (FC Groningen), Alex Pastoor (Sparta) en Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord)