liveblog
NOS VoetbalAangepast

Doek valt voor Atlético; Juventus, AS Roma en Basel door

liveblog gesloten

Tot morgen!

En zo is er een einde gekomen aan een heerlijk avondje in de Champions League. Morgen is het weer een dag en dan komt onder meer Feyenoord voor de laatste keer in actie. Tot dan!

Programma Champions League

De uitslagen

De uitslagen van de Champions League-duels van vanavond. Het doek valt voor Atlético Madrid. Juventus, AS Roma en FC Basel plaatsen zich voor de achtste finales.

90+1' Doelpunt Barcelona

De avond in Camp Nou eindigt met een cadeautje van Sporting: Mathieu, oud-speler van Barça, schuift de bal in eigen doel. Het is 2-0 voor Barcelona.

Barcelona-Sporting Portugal 2-0

89' Doelpunt Juventus

Juventus scoort voor de tweede keer en nu is er geen twijfel meer. De Italianen gaan door in de Champions League. Bernardeschi zorgt vlak voor tijd met een fraaie pegel voor 2-0 tegen Olympiakos.

Olympiakos-Juventus 0-2

75' Doelpunt Chelsea

Het zag er al somber uit voor Atlético, en nu wordt het nog erger: Chelsea komt op 1-1 doordat Savic de bal in eigen doel schuift uit een voorzet van Hazard.

Chelsea-Atlético Madrid 1-1

Atlético-trainer Diego Simeone baalt op Stamford Bridge

69' Doelpunt Bayern München

Tolisso maakt er 3-1 voor Bayern München van tegen Paris Saint-Germain, na fraai voorwerk van Coman. Het is de tweede goal van de Fransman.

Bayern München-Paris Saint-Germain 3-1

66' Doelpunten Manchester United

Manchester United komt binnen twee minuten op een 2-1 voorsprong tegen CSKA. Lukaku en Rashford zijn de doelpuntenmakers.

Manchester United-CSKA Moskou 2-1

Luke Shaw (l) met doelpuntenmaker Marcus Rashford

65' Doelpunt FC Basel

FC Basel kan zich gaan opmaken voor de volgende ronde van de Champions League. Oberlin maakt er 2-0 van tegen Benfica.

Benfica-FC Basel 0-2

62' Doelpunt Anderlecht

Anderlecht komt op 1-0 bij Celtic. Het is een cadeautje van Simunovic, die de bal in eigen doel werkt. De Belgen hebben nog twee goals nodig voor overwintering in de Europa League.

Celtic-Anderlecht 0-1

59' Doelpunt Barcelona

Een doelpunt in Barcelona: Alcácer kopt de thuisploeg op een 1-0 voorsprong tegen Sporting Portugal.

Een minuutje later krijgt Dost een enorme kans namens Sporting, maar Cillessen pareert knap. De Nederlanders beëindigen de actie met een knuffel.

Barcelona-Sporting Portugal 1-0

Paco Alcácer wijst omhoog na zijn doelpunt

56' Doelpunt Atlético Madrid

Ook Atlético Madrid komt tot scoren. Ñíguez kopt de 1-0 binnen tegen Chelsea.

Chelsea-Atlético Madrid 0-1

Saúl na zijn openingstreffer op Stamford Bridge

53' Doelpunt AS Roma

Een belangrijke goal voor AS Roma: Perotti zorgt voor de 1-0 tegen Qarabag. Het doelpunt is slecht nieuws voor Atlético Madrid.

AS Roma-Qarabag FK 1-0

Diego Perotti is het middelpunt van de Romeinse feestvreugde

50' Doelpunt Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain doet iets terug bij Bayern München: 2-1. Een kopgoal van Mbappé na een fraaie assist van Cavani. De Duitsers kunnen hun snode groepswinstplannen nu wel weer in de ijskast zetten.

Bayern München-Paris Saint-Germain 2-1

Kylian Mbappé kopt de 2-1 binnen

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij de acht Champions League-duels.

Bij Sporting tegen Barcelona (0-0) heeft Bas Dost spits Alan Ruiz afgelost. Bij de Catalaanse club is Lionel Messi begonnen aan de warming-up.

Rust

En dan zijn dit de ruststanden in de Champions League. Zoals het er nu voorstaat gaan Juventus en AS Roma door en ligt Atlético Madrid eruit.

45' Doelpunt CSKA Moskou

Een surprise op Old Trafford: CSKA Moskou neemt brutaal de leiding bij Manchester United. Doelpunt: Dzagojev. De bal gaat via zijn rug in het doel, in buitenspelpositie. Heel Manchester United roept buitenspel, maar volgens de scheidsrechter telt de goal wel.

De Engelsen hoeven overigens niet te vrezen: de Russen moeten nog vijf keer scoren om eventueel door te gaan.

Manchester United-CSKA Moskou 0-1

Heel Manchester United roept buitenspel, maar de goal van Alan Dzagojev telt wel

37' Doelpunt Bayern München

Paris Saint-Germain laat af en toe mooie dingen zien, maar Bayern München komt op 2-0 door een fraai kopdoelpunt van Tolisso. Aan de goal van Bayern ging een prachtige PSG-aanval vooraf, met Mbappé in de hoofdrol.

De Duitsers hebben vier doelpunten nodig om - in plaats van PSG - groepswinnaar te worden.

Bayern München-Paris Saint-Germain 2-0

Corentin Tolisso na zijn treffer tegen PSG

15' Doelpunt Juventus

Juventus moet winnen om door te gaan, met de 1-0 van Cuadrado tegen Olympiakos is het halve werk al gedaan.

Ook een gelijkspel of een nederlaag hoeft voor Juve geen ramp te zijn, maar dan mag Sporting niet stunten in Barcelona.

Olympiakos-Juventus 0-1

De knuffels van Gonzalo Higuain zijn voor Juan Cuadrado

8' Doelpunt Bayern München

Het is 1-0 voor Bayern München tegen Paris Saint-Germain. Wie anders dan Lewandowski scoort. Het lijkt er in eerste instantie op dat de Pool buitenspel staat, maar uit de herhaling blijkt dat het doelpunt geldig is. Het is de 900ste Europese goal van Bayern uit de geschiedenis.

Beide ploegen zijn al zeker van de volgende ronde. Bayern kan groepswinnaar worden als het met vier doelpunten verschil wint van de Fransen.

Bayern München-Paris Saint-Germain 1-0

Robert Lewandowski schiet de 1-0 binnen

5' Doelpunt FC Basel

Basel komt op 1-0 bij Benfica door een goal van Elyounoussi. Winnen de Zwitsers, dan overwinteren ze in de Champions League.

Basel heeft evenveel punten als CSKA Moskou, dat nog op 0-0 staat bij Manchester United.

Benfica-FC Basel 0-1

De bal rolt!

De bal rolt op acht velden in de laatste speelronde van de Champions League. Zit er een surprise in?

Nederlanders in actie

De technische staf van Barcelona heeft een surprise in petto voor Jasper Cillessen. De Nederlandse doelman staat in de basis tegen Sporting Portugal. Lionel Messi begint bij de Catalanen op de bank. Barcelona is al geplaatst, Sporting heeft nog een klein kansje. Bas Dost zit overigens op de bank bij de Portugezen.

Bij AS Roma, dat bij winst door is, staat Kevin Strootman in de basis in het duel met Qarabag. Daley Blind heeft van trainer José Mourinho een basisplaats in zijn schoenen geschoven gekregen in de thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou.

Bij Celtic, dat Anderlecht ontvangt en niet al te dik van de Belgen mag verliezen, zit reservedoelman Dorus de Vries traditiegetrouw op de bank.

Strooien met goals

Paris Saint-Germain strooit tot nu toe met doelpunten in de Champions League. De teller staat al op 24 goals. Dat is al een all-time record voor de groepsfase en kan dus nog verder worden aangescherpt tegen Bayern, waar Arjen Robben ontbreekt met een blessure.

Voor Neymar (Paris Saint-Germain) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) kan het een bijzondere laatste speelronde worden in de groepsfase van de Champions League. Beiden scoorden tot nog toe in alle groepsduels en als dat nog een keer lukt, heeft het duo een unieke prestatie geleverd: nog nooit maakte een speler in alle groepswedstrijden een doelpunt.

Neymar viert zijn tweede treffer tegen Celtic

'Champions League was geen nachtmerrie'

"Een mooie loting", oordeelde Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst, nadat de Rotterdammers eind augustus bij de loting voor de Champions League aan Manchester City, Napoli en Sjachtar Donetsk werden gekoppeld. Nog geen vier maanden later moet Feyenoord vrezen het prestigieuze toernooi te verlaten met nul punten.

Omdat Feyenoord al uitgeschakeld is, werd er op de persconferentie aan de vooravond van het laatste groepsduel met Napoli alvast teruggekeken. Feyenoord had weinig tot niets in te brengen in de voorgaande wedstrijden.

Lees een verslag van de persconferentie van Feyenoord voor het duel met Napoli.

Van Bronckhorst: Champions League geen nachtmerrie geworden

Wat staat er op het spel?

Groep A: Manchester United is zo goed als zeker van de volgende ronde. Een punt tegen CSKA Moskou volstaat sowieso, maar zelfs bij een nederlaag kan het nog goed komen voor de Engelsen. Basel heeft grote kans op de tweede plaats. Bij winst tegen het nog puntloze Benfica gaan de Zwitsers door. Mochten Basel en CSKA in punten gelijk eindigen, dan gaat Basel op basis van een beter onderling resultaat door in de Champions League.

Groep B: Paris Saint-Germain en Bayern München zijn al zeker van een vervolg in de Champions League. Celtic heeft in dezelfde groep drie punten, vergaard in de uitwedstrijd tegen Anderlecht: 0-3. De Belgen zijn nog puntloos en moeten dus heel dik winnen in Glasgow om in de Europa League terecht te komen.

Groep C: Atlético Madrid heeft een wonder nodig om door te gaan in de Champions League. Allereerst moet de Spaanse ploeg zelf winnen bij het al gekwalificeerde Chelsea en dan mag AS Roma thuis niet winnen van hekkensluiter Qarabag. Mochten AS Roma en Atlético in punten gelijk eindigen, dan gaan de Madrilenen door op basis van een beter onderling resultaat.

Groep D: Juventus kan zich nog niet rijk rekenen. Slaagt de ploeg uit Turijn er niet in om te winnen bij Olympiakos, dan kan Sporting Portugal de tweede plaats overnemen en doorgaan naar de volgende ronde. De ploeg van Bas Dost moet dan wel winnen in Camp Nou van Barcelona, dat al zeker is van de volgende ronde.

Lees alle standen en scenario's na op een overzichtelijk rijtje.

Het programma

Deze acht wedstrijden staan vanavond op het programma.

Welkom!

Vol verwachting klopt ons hart, want om 20.45 uur begint de laatste speelronde van de groepen A tot en met D in de Champions League.

Kevin Strootman (AS Roma), Lionel Messi (FC Barcelona) en Neymar (Paris Saint-Germain) moeten op Sinterklaasavond werken