Uitslagen en stand eredivisie na speelronde 12

De uitslagen van de twaalfde speelronde 12 in de eredivisie
De stand na de twaalfde speelronde in de eredivisie

Zege AZ

Een fluitconcert voor Roda JC. AZ verslaat de ploeg uit Kerkrade met 1-0. De Alkmaarders komen weer langszij met Ajax op de ranglijst.

Roda JC-AZ 0-1

84' Goal AZ

Trainer Van den Brom springt uit zijn dug-out nadat Seuntjens heeft gescoord tegen Roda JC. Seuntjens scoort uit de rebound na een poging van Jahanbaksh.

82' AZ weer sterker

AZ krijgt weer de overhand, zonder overigens heel gevaarlijk te worden. De Alkmaarders falen opzichtig bij een aantal corners, waarbij de matig getrapte bal steeds makkelijk door de Roda-defensie weggewerkt kan worden.

Roda JC-AZ 0-0

72' Kans AZ

AZ-aanvaller Jahanbaksh krijgt schuin voor het doel een mogelijkheid, maar hij schiet de bal hard voorlangs. Roda JC komt hier wel goed weg.

65' Kans Roda

De wedstrijd wordt levendiger. Mario Engels krijgt binnen een minuten twee flinke kansen voor Roda. In beide gevallen redt doelman Bizot redding.

57' Zelfde spelbeeld

AZ heeft ook in de tweede helft het betere van het spel, al blijft Roda JC af en toe van zich afbijten. Til is met een afstandsschot kansrijk.

Het geluk van een kampioen?

PSV-trainer Phillip Cocu vindt de 1-0 van zijn ploeg bij PEC Zwolle niet verdiend, maar zegt ook dat "dit soort wedstrijden aan het einde van de rit heel belangrijk kunnen zijn".

"Misschien komt het door het moment waar je als team in zit, dat je toch gelooft dat je nog kan winnen. En dat dan ook een verdediger 'm maakt...", doelt Cocu op matchwinner Nicolas Isimat-Mirin.

'Het geluk van een kampioen? Laten we het hopen'

Tweede helft

Roda JC-AZ is weer onderweg. De Alkmaarders waren voor rust de betere ploeg. Halen ze ook na rust dit niveau?

Rust

Het einde van de eerste helft in Kerkrade. Van den Brom gaat mopperend de kleedkamer in, want AZ kan een veldoverwicht nog niet in de score uitdrukken.

40' AZ sterker, maar kans Roda

AZ zit erbovenop, alleen leidt dat nog niet tot een doelpunt. Sterker, Roda JC krijgt pardoes de grootste kans van de wedstrijd. Gustafson schiet aan de rand van de zestien de bal tegen de vuisten van Marco Bizot.

Dat was tevens het eerste schot op doel van Roda JC.

24' AZ op de paal

Roda lijdt dom balverlies, waarna AZ via drie schijven via Guus Til de paal. De thuisploeg ontsnapt.

14' Kans AZ

Friday noteert de eerste goede kans voor AZ. Jahanbakhsh krijgt de bal wat gelukkig voor z'n voeten en legt de bal vervolgens af op de AZ-spits, die in het zijnet schiet.

De Alkmaarders zijn wel de betere ploeg in Kerkrade.

Aftrap in Kerkrade

We zijn onderweg. Roda JC trapt af in Kerkrade.

Over en uit

Over en uit in Zwolle. PSV speelt een heel matige wedstrijd, maar gaat in blessuretijd alsnog met de winst aan de haal.

PEC Zwolle-PSV 0-1

93' Goal PSV

Isimat schiet PSV in blessuretijd alsnog op voorsprong. De Fransman is in de rebound trefzeker na een kopbal van Van Ginkel.

88' PEC probeert het

Voor PSV lijkt een gelijkspel het maximaal haalbare, terwijl het dappere Zwolle voor de winst probeert te gaan.

PEC Zwolle-PSV 0-0

82' Goal Groningen

Wat een comeback voor de geplaagde ploeg van Ernest Faber tegen Vitesse. Van Weert lijkt voor de beslissing te zorgen voor FC Groningen, dat na rust nog tegen een 2-1 achterstand aankeek.

FC Groningen-Vitesse 4-2

78' Goal Groningen

Groningen komt terug van een 2-1 achterstand. Mahi neemt de bal in een keer op de pantoffel en helpt Groningen op mooie wijze aan een voorsprong.

FC Groningen-Vitesse 3-2

73' PSV zoekende

PEC Zwolle lijkt geen genoegen te nemen met een gelijkspel. PSV speelt geen beste wedstrijd en heeft moeite om onder de Zwolse druk vandaan te komen.

65' Goal Groningen

Groningen-Vitesse is ineens een spektakel geworden. Matavz maakt 1-2 uit een strafschop, maar Idrissi helpt Groningen weer langszij.

FC Groningen-Vitesse 2-2

63' Goal Utrecht

FC Utrecht vindt na rust het net. Na de 2-0 van Ayoub kopt Janssen de Domstedelingen op 3-0. De wedstrijd lijkt gespeeld.

FC Utrecht-Excelsior 3-0

59' Goal Groningen en Vitesse

Goal FC Groningen! En hoe. Dabo scoort met het mooiste eigen doelpunt van het jaar. De rechtsback van Vitesse schiet de bal met een enorme boog over zijn eigen keeper.

Vitesse doet echter meteen weer wat terug via Tim Matavz, die uit een strafschop scoort.

FC Groningen-Vitesse 1-2

59' PSV heeft het even niet

PSV is slordig en heeft het momenteel even niet. Wanneer beloont Zwolle zichzelf? PEC is beter.