liveblog

PSV winnaar van het weekeinde; Ajax en Feyenoord winnen niet

liveblog gesloten

Tot 18 november!

Alle wedstrijden zijn gespeeld, dus dan zit er nog maar één ding op: de televisie aanzetten en het bord op schoot, want om 19.00 uur begint Studio Sport.

De eredivisie gaat, vanwege de interlandperiode, pas over twee weken weer verder. De topper van dat weekeinde is het duel tussen de nummer drie en de nummer één: PEC Zwolle-PSV.

Tot dan!

De stand

Zouden ze in Eindhoven de platte kar al voorzichtig afstoffen? PSV gaat na elf wedstrijden riant aan de leiding in de eredivisie.

De uitslagen

De elfde speelronde in de eredivisie zit erop. Dit zijn alle uitslagen op een rijtje.

Klaar in Eindhoven

Het is klaar in Eindhoven. In een van de aantrekkelijkste wedstrijden van het seizoen wint PSV met 4-3 van FC Twente.

90+1 Doelpunt PSV

Wat een drama voor Thesker en wat een feest voor PSV: in blessuretijd schiet hij in eigen doel. Het is 4-3 voor PSV.

PSV-FC Twente 4-3

88' Slotfase

De druk van PSV neemt weer toe in de slotfase. Locadia, Lozano en Pereiro hadden schietkansen, maar de pogingen gingen naast. Tegelijk blijft het strijdende Twente ook gevaarlijk. Het is een uiterst amusante wedstrijd.

PSV-FC Twente 3-3

75' Doelpunt FC Twente

Wat een wedstrijd! Voor de derde keer maakt FC Twente een achterstand goed. Jensen maakt de 3-3 met een afstandsschot, na een pass door de benen van Van Ginkel door Boere.

72' Doelpunt PSV

Voor het eerst sinds 11 maart 2017 maakt Luuk de Jong een doelpunt voor PSV. Hij maakt koppend de 3-2 tegen FC Twente uit een voorzet van Pereiro.

PSV-FC Twente 3-2

Eindelijk: Luuk de Jong scoort weer eens en krijgt de knuffels

68' Doelpunt FC Twente

En ineens is het toch weer 2-2 in Eindhoven. Lam haalt verwoestend uit en zet FC Twente weer naast PSV.

PSV-FC Twente 2-2

61' Doelpunt PSV

Van Ginkel schiet PSV vanaf 11 meter op 2-1. De bal ging op de stip na een makkelijk gegeven penalty.

Higler wees naar de stip na een vermeende overtreding van Ter Avest op Bergwijn, maar uit de herhaling blijkt toch dat er vrijwel niets aan de hand was. Van Ginkel maalt er niet om en schiet het buitenkansje onberispelijk binnen.

De druk van PSV nam sinds de rust ook wel steeds verder toe en Twente kwam er bijna niet meer uit.

PSV-FC Twente 2-1

Steven Bergwijn stort ter aarde: penalty voor PSV

47' Trillende lat

De tweede helft begint goed: Van Ginkel levert een daverend schot af, dat eindigt op de trillende lat. PSV weet dat het bij een zege op Twente een vorstelijke voorsprong in de eredivisie krijgt: acht punten op de naaste achtervolgers. Maar zover is het nog niet.

Een paar minuten is het weer bijna Van Ginkel: zijn kopbal wordt door keeper Brondeel tegen de paal getikt.

PSV-FC Twente 1-1

Tweede helft

De tweede helft van PSV-FC Twente is begonnen. De stand is 1-1. Houdt FC Twente stand in Eindhoven? We weten het over 45 minuten.

De reacties na Ajax-FC Utrecht (1-2)

Rust

Het is rust in Eindhoven. FC Twente neemt de 1-1 tussenstand mee de kleedkamer in, tot tevredenheid van trainer Verbeek.

32' Twente wacht PSV op

PSV heeft het meeste balbezit sinds de 1-1, maar Twente lijkt zijn zaakjes inmiddels goed op orde te hebben. De Eindhovenaren creëren niet veel kansen, de Tukkers wachten PSV rustig op en loeren op de counter.

We zagen zojuist nog wel een gevaarlijk schot van Bergwijn, waarop Brondeel moest ingrijpen.

21' Doelpunt FC Twente

Doelpunt voor FC Twente in Eindhoven! Hij komt een beetje uit de lucht vallen, maar hij telt. Thesker kopt de gelijkmaker binnen uit een corner van Liendl. Het is 1-1.

Stefan Thesker kopt de 1-1 binnen

14' Doelpunt PSV

De defensie van FC Twente is bijzonder slordig met uitverdedigen en biedt PSV zo een prima kans om te scoren. Via Bergwijn komt de bal bij Locadia en die straft de fout van Twente af. Hij schiet knap de 1-0 voor PSV binnen.

PSV-FC Twente 1-0

Jürgen Locadia is de gevierde man bij PSV na zijn snelle 1-0

12' Aftasten

De openingsfase van PSV-FC Twente is een kwestie van aftasten met hier en daar een kans. Arias leverde na 6 minuten een aardig schot af, dat in twee instanties werd gepakt door Brondeel. FC Twente was even later gevaarlijk met een verraderlijk schot van Slagveer, dat net over zeilde.

PSV-FC Twente 0-0

Polsbreuk voor Jørgensen

Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen blijkt in het duel met ADO Den Haag zijn pols te hebben gebroken.

De bal rolt in Eindhoven

De bal rolt bij de laatste wedstrijd van deze eredivisiezondag: PSV-FC Twente.

Cocu en Verbeek blikken vooruit

Cocu en Verbeek

Phillip Cocu en Gertjan Verbeek maken een praatje voor aanvang van PSV-FC Twente.

Phillip Cocu en Gertjan Verbeek voor aanvang van PSV-FC Twente

'Bij Locadia weet je: die maakt 15 tot 20 goals in een seizoen'

Hoewel hij qua populariteit (en goals) zijn teamgenoot Hirving Lozano nog voor zich moet dulden, is Jürgen Locadia bij PSV bezig aan de beste periode in zijn loopbaan. Is de 23-jarige spits na vijf wisselvallige seizoenen in Eindhoven nu écht los?

Ook om 16.45 staat hij in het thuisduel met FC Twente weer in de basis. Lees de mening van oud-spits Danny Koevermans over Locadia.

Doelpunten van Locadia

Klaar in Amsterdam

Klaar in Amsterdam: Ajax lijdt in eigen huis een pijnlijke nederlaag tegen FC Utrecht: 1-2.

Het is voor het eerst sinds 1985/1986, toen onder trainer Johan Cruijff, dat Ajax twee van zijn eerste vijf thuisduels verliest.

Klaar in Arnhem

Het is afgelopen in Arnhem. Vitesse en PEC Zwolle zorgen voor de derde 0-0 van deze speelronde. Bij een zege had PEC over Ajax heen kunnen gaan in de eredivisiestand, maar zover kwam het niet.

90' Slotfase in Amsterdam

Het is alles of niets voor Ajax in de slotfase. Ziyech levert nog een gevaarlijk schot af, bovenop de lat, terwijl Huntelaar zich lijkt te verbijten op de bank.

Ajax-FC Utrecht 1-2

84' Doelpunt FC Utrecht

FC Utrecht krijgt de Arena stil: Labyad schiet vlak voor tijd de 2-1 binnen voor de Domstedelingen.

De Ajax-defensie is er niet helemaal bij, terwijl Utrecht toch al een paar keer gevaarlijk is na rust. Klaiber kan eenvoudig voorzetten, Labyad mag uithalen en maakt zijn tweede goal van de middag.

Vreugde bij Zakaria Labyad en trainer Erik ten Hag na de 2-1 voor FC Utrecht in Amsterdam

Opstellingen PSV-FC Twente (16.45 uur)

Steven Bergwijn heeft van trainer Phillip Cocu een basisplaats gekregen in de thuiswedstrijd van PSV tegen FC Twente. De aanvaller krijgt de voorkeur boven Luuk de Jong. Jürgen Locadia is tegen Twente de centrale spits. Bergwijn en Hirving Lozano bezetten de flanken, terwijl Gastón Pereiro weer als aanvallende middenvelder is opgesteld.

71' Labyad op de lat

Ajax blijft aandringen, maar de beste kansen zijn eigenlijk voor Utrecht. Met een kleine 20 minuten op de klok zien we de grootste: uit een voorzet van oud-Ajacied Emanuelson kopt Labyad op de lat.

Bij Ajax zijn ondertussen Sinkgraven, Frenkie de Jong en Van de Beek in het veld gekomen. Huntelaar blijft op de bank, terwijl Ajax toch een doelpunt kan gebruiken.

Ajax-FC Utrecht 1-1

Wie hebben we daar?

Gertjan Verbeek, de kersverse trainer van FC Twente, arriveert bij het stadion van PSV. Om 16.45 uur is de aftrap van FC Twente-PSV.

Gertjan Verbeek, de kersverse trainer van FC Twente, arriveert in Eindhoven

62' Kans Vitesse

Vitesse krijgt na ruim een uur spelen een uitgelezen kans op de voorsprong. PEC-doelman Boer kan de bal niet klemvast houden na een houdbaar schot van Rashica, waarna Matavz kan scoren. Maar Boer maakt zijn foutje goed met een knappe reflex.

Het is het enige moment van ophef in de tweede helft tot nu toe.

Vitesse-PEC Zwolle 0-0

53' Kansen in Amsterdam

Het had in de Arena al snel 2-2 kunnen staan. In de 53ste minuut krijgt zowel Utrecht als Ajax een geweldige kans. Onana redt eerst fraai op een schot van Kerk, in de counter krijgt Younes de bal voor het inschieten van Dolberg, maar de Duitser weet de bal over het doel te werken.

Duif eist hoofdrol op

Tijdens de eerste helft was er geregeld een duif te zien op het veld bij Ajax-FC Utrecht. In de rust werd er actie ondernomen om het beestje de Arena uit te krijgen.

De tweede helft van Vitesse-PEC Zwolle is in gang gezet. Hopelijk gebeurt er meer dan voor rust. Het is 0-0.

Ook bij Ajax-FC Utrecht is de tweede helft begonnen, bij een stand van 1-1.

De reacties na ADO-Feyenoord

Rust

Het is rust in Arnhem. Na een saaie eerste helft is de logische ruststand bij Vitesse-PEC Zwolle 0-0.

Ook in Amsterdam klinkt het rustsignaal. Ajax en FC Utrecht zoeken de kleedkamers op met een 1-1 ruststand.

41' Doelpunt Ajax

Ajax speelt stroef, maar komt vlak voor rust op gelijke hoogte tegen Utrecht. Viergever geeft het laatste tikje nadat De Ligt de bal panklaar met het hoofd heeft klaargelegd. Doelman Jensen is kansloos.

Nick Viergever tikt de 1-1 binnen tegen FC Utrecht

40' Saai

Vanuit Arnhem is er nog steeds weinig te melden. Het publiek verveelt zich dood, meldt commentator Jan Roelfs. Beide ploegen hebben wel al één schot op doel afgeleverd. Een mooie passeeractie op de achterlijn van Namli, die Bruns omspeelde, was het enige hoogtepunt.

25' Ajax op zoek naar gelijkmaker

Ajax begint langzaam beter in de wedstrijd te komen en kreeg bescheiden kansjes via Dolberg (recht op keeper Jensen af) en Ziyech (een vrije trap in de muur). Maar heel overtuigend is het nog niet en Utrecht komt er af en toe ook gevaarlijk uit.

Ajax-FC Utrecht 0-1

19' Wandeltempo

Bij Vitesse-PEC Zwolle is er in de beginfase bijzonder weinig gebeurd. De wedstrijd voltrekt zich vooralsnog in wandeltempo, met veel foute passes en zonder kansen.

6' Doelpunt FC Utrecht

FC Utrecht komt na een sterk begin op voorsprong in Amsterdam. Labyad schiet in twee instanties raak.

Kerk zet door op de linkerkant, met de schijn van buitenspel, en geeft voor op Labyad. Die schiet in eerste instantie hard tegen de paal, in de rebound gaat de bal er alsnog in.

Het lijkt er toch op dat Gyrano Kerk buitenspel staat bij de aanval die leidt tot de Utrechtse voorsprong

2' Kansen Utrecht

In de eerste minuut is het al twee keer bijna raak voor FC Utrecht. Wöber redt na 25 seconden op een inzet van Kerk, uit de daaropvolgende corner redt Onana op een kopbal van Leeuwin.

Even later is er een schot van Siem de Jong dat naast gaat. Het is een levendig begin in de Arena.

Ajax-FC Utrecht 0-0

De ballen rollen

De bal rolt bij het duel tussen de nummer vijf en vier van de eredivisie: Vitesse-PEC Zwolle.

Ook in Amsterdam rolt de bal. Siem de Jong heeft afgetrapt, Ajax-FC Utrecht is begonnen.

Zowel Vitesse als Ajax speelt met rouwbanden in verband met het overlijden van oud-speler Yakubu.

De trainers blikken vooruit

Onana pakt eindelijk weer punten voor Ajax

André Onana is, net als vorig seizoen, een belangrijke pion bij Ajax. Tegenover de NOS keek hij terug op de afgelopen maanden. Een periode waarin hij doorbrak bij Ajax en de finale van de Europa League speelde en meteen daarna naar Rusland vertrok voor de Confederations Cup.

"Na de Europa League-finale sprak de trainer met ons. Hij zei: André, niemand gaat hier weg. We gaan dit team bijeen houden en versterken met nieuwe spelers. Ik vertrok naar de Confederations Cup in Rusland en las opeens dat Peter Bosz weg ging. Ik dacht: wat is dit nu?"

Onana: natuurlijk dacht ik na over een vertrek

Klaar in Den Haag

Het is afgelopen in Den Haag. Feyenoord is weer twee punten kwijt. Het wordt 2-2 bij ADO Den Haag.

In de laatste minuten krijgt Berghuis nog twee enorme kansen, maar beide keren weet hij de bal naast het doel te werken.

86' Doelpunt Feyenoord

El Ahmadi zet Feyenoord op gelijke hoogte. De aanvoerder kan na een ingooi zomaar door het Haagse strafschopgebied lopen en schiet raak: 2-2.

Wat kan Feyenoord nu nog?

ADO Den Haag-Feyenoord 2-2

Karim El Ahmadi schiet de gelijkmaker binnen

83' Kramer moet Feyenoord redden

Het wordt alles of niets bij Feyenoord: Kramer is in de 83ste minuut in het veld gekomen voor Tapia. Kort daarvoor had Feyenoord een kansje via een kopbal van Boëtius (naast) en schoot Becker vanuit kansrijke positie voorlangs voor ADO.

ADO Den Haag-Feyenoord 2-1

73' ADO koestert voorsprong

Nog een kleine twintig minuten in Den Haag, waar ADO de voorsprong koestert en vooralsnog zonder al te veel problemen overeind blijft. Feyenoord krijgt wel kansen: El Ahmadi (redding Zwinkels), Berghuis (over) en Vilhena (naast), maar echt overtuigend spelen de Rotterdammers niet. En dan moet het Haags Kwartiertje nog beginnen.

55' Doelpunt ADO Den Haag

Feyenoord-doelman Jones gaat in de fout en Kanon klopt hem koppend in de lucht: ADO op 2-1 tegen Feyenoord.

We hadden al kansjes gezien voor Larsson namens Feyenoord en Falkenburg en Lorenzen voor ADO. Maar ineens is het toch raak voor ADO. Feyenoord in de problemen.

Wilfried Kanon kopt binnen, Brad Jones kijkt toe

Opstellingen Ajax-FC Utrecht (14.30 uur)

Opvallend bij Ajax: Siem de Jong staat in de basis ten koste van Donny van de Beek. En Kasper Dolberg is de spits van vandaag. Klaas-Jan Huntelaar zit op de bank.

De tweede helft van ADO Den Haag-Feyenoord is begonnen. De stand is 1-1.

Feyenoord was voor rust beter, kreeg kansen, maar was ook slordig. Maar ADO zal moed hebben geput aan de gelijkmaker vlak voor rust.

Ten Hag: ik ben blij met elke zege

Na een daverende start is FC Utrecht in een modus terechtgekomen waar eigenlijk geen peil meer op de ploeg valt te trekken. Om 14.30 uur wacht Ajax-uit, altijd een duel met extra lading in Utrecht.

Utrecht stond tot dit weekeinde op de achtste plaats. "We hebben de achtste, negende begroting van de eredivisie, dus in dat opzicht voldoen we aan de verwachtingen", zegt coach Erik ten Hag.

Erik ten Hag over het wisselvallige FC Utrecht

Rust

Het is rust in Den Haag. Feyenoord kwam snel op 1-0, ADO kwam vlak voor rust op 1-1. Nu is het tijd voor een bekertje thee.

44' Doelpunt ADO Den Haag

ADO Den Haag komt op schitterende wijze op gelijke hoogte. Meijers is het eindstation na een bijzonder fraaie Haagse aanval: 1-1.

Het is alsof Messi en Suárez even in Den Haag zijn neergestreken, maar het zijn El Khayati en Meijers die het eindstation zijn van de aanval. El Khayati geeft de bal op Meijers die in één keer raak schiet.

ADO Den Haag-Feyenoord 1-1

Aaron Meijers juicht na zijn mooie goal tegen Feyenoord

32' Feyenoord beter

Feyenoord is, met ruim een half uur op de klok, de betere ploeg. Opvallendste man aan Rotterdamse kant is de opstomende Nieuwkoop, die telkens voor gevaar zorgt als hij mee naar voren gaat.

Toch is het voor de Rotterdammers af en toe oppassen voor speldenprikjes van ADO. Zo is er in de 32ste minuut een flinke kans voor ADO na geknoei van Berghuis. Een voorzet van Ebihue wordt na een flipperkastsituatie door Nieuwkoop tot corner verwerkt.

ADO Den Haag-Feyenoord 0-1

16' Groen en geel

Het eerste kwartier was aardig om te zien. Na de vroege voorsprong van het betere Feyenoord krijgt ook ADO Den Haag wat mogelijkheden: Immers kopte naast en Jones plukte een bal voor de voeten van Falkenburg vandaan.

Voor een deel van het publiek was de wedstrijd een tijdje lastiger te zien omdat er groen-geel vuurwerk werd afgestoken door het jubilerende Midden Noord.

4' Doelpunt Feyenoord

Feyenoord komt al snel op voorsprong in Den Haag. De ADO-defensie is nog niet helemaal wakker, Nieuwkoop zet voor en Jørgensen kopt de 1-0 binnen. Het is zijn eerste eredivisiegoal na een droogte van 404 minuten. In de Champions League was de Deen afgelopen week natuurlijk wel al trefzeker.

Nog opmerkelijker: het is de eerste goal van Jørgensen op kunstgras.

Nicolai Jørgensen kopt de 1-0 binnen

Aftrap

De bal bij het eerste eredivisieduel van deze zondag: ADO Den Haag-Feyenoord.

De beruchte Midden Noord-tribune bestaat veertig jaar

De trainers aan het woord

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en zijn ADO-collega Alfons Groenendijk blikken vooruit op het duel tussen ADO en Feyenoord.

Sportpenning voor Schoenmaker

Voor aanvang in Den Haag kreeg de 70-jarige Lex Schoenmaker de sportpenning van de gemeente Den Haag, uit handen van zijn vriend Rinus Israël.

Lex Schoenmaker (2de links) krijgt de Sportpenning van de stad Den Haag

Latijns-Amerikaanse smaakmakers

Hirving Lozano en David Neres, de Latijns-Amerikaanse smaakmakers van de eredivisie, komen vanmiddag in actie tegen respectievelijk FC Twente (16.45 uur) en FC Utrecht (14.30 uur). De 22-jarige Mexicaan was dit seizoen al bij twaalf doelpunten van PSV betrokken, de 20-jarige Braziliaan bij negen goals van Ajax.

Kijken we naar de nieuwe Romario en Ronaldo? En wie is nou de beste van de twee? Piet de Visser, de 83-jarige meesterscout, geeft antwoord.

De cijfers van Hirving Lozano en David Neres

Opstellingen ADO Den Haag-Feyenoord (12.30 uur)

Feyenoord begint met Jens Toornstra en Sam Larsson in de basis aan de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Toornstra krijgt op het middenveld de voorkeur boven Sofyan Amrabat en Larsson begint links voorin in plaats van Jean-Paul Boëtius.

Toornstra en Larsson begonnen vorige week ook tegen Roda JC (1-1), maar werden voor het Champions League-duel met Sjachtar Donetsk naar de bank verwezen.

Bij de thuisclub staat oud-Feyenoorder Lex Immers aan de aftrap. Verdediger Wilfried Kanon keert na een paar weken afwezigheid vanwege een blessure terug in de basis.

Kommer en kwel aan de Maas

De eredivisiezondag wordt om 12.30 uur afgetrapt met ADO Den Haag-Feyenoord. In Rotterdam zullen ze alleen maar tevreden kunnen zijn met drie punten, want van de swingende kampioensploeg van vorig seizoen lijkt nog maar weinig over.

Van de laatste twaalf duels won Feyenoord er slechts drie. Crisis dus in Rotterdam-Zuid. We legden vier stellingen over het dolende elftal voor aan de oud-Feyenoorders Edwin Zoetebier en Jan Everse en NOS-voetbalcommentator Arman Avsaroglu. Lees hun mening over Feyenoord.

Feyenoord: de laatste twaalf wedstrijden

De situatie

Dit is de stand in de eredivisie op dit moment.

Stand eredivisie

Uitslagen en programma

Welkom bij de eredivisiezondag

Het belooft een mooie eredivisiezondag te worden. De landskampioen, de koploper, de bekerwinnaar en de Europa League-finalist van vorig seizoen komen allemaal in actie. We beginnen om 12.30 uur met ADO Den Haag-Feyenoord.

Tonny Vilhena (Feyenoord), Hakim Ziyech (Ajax) en Jürgen Locadia (PSV)