liveblog
NOS Nieuws••Aangepast

Eerste herfststorm: omgewaaide bomen en gekantelde vrachtwagens

liveblog gesloten

Storm is voorbij

De eerste zware herfststorm is voorbij. De wind is in het grootste deel van het land gaan liggen, alleen voor de Waddeneilanden geldt nog code oranje. Daarmee besluiten wij ons liveblog. Eventueel ander nieuws over de storm kunt u lezen op nos.nl.

A16 Moerdijkbrug vrijgegeven

De vrachtwagen op de Moerdijkbrug is geborgen en de weg is vrijgegeven. Er staat nog wel 8 kilometer file

Vrachtwagencombi geschaard op Moerdijkbrug

Tussen Dordrecht en de Moerdijkbrug op de A16 staat het verkeer zo goed als stil vanwege een geschaarde vrachtwagencombinatie. Verkeer van Rotterdam naar Breda of Antwerpen wordt geadviseerd over de A29 te rijden om de file te ontwijken.

Zwaan vliegt door raam in Almere

Op een school in Almere Noorderplassen-west is een zwaan door het raam gevlogen. Het dier werd door de wind door het dubbele glas heen geblazen. De zwaan raakte daarbij gewond en is meegenomen door de dierenambulance.

Strandhuisjes verwoest in Zeeland

In Zeeland zijn door de storm zo'n 15 strandhuisjes omgewaaid. Het KNMI gaf in Zeeland vanochtend een paar uur code oranje af. Rond 10.30 was de ergste storm voorbij en werd afgeschaald naar code geel.

Man bekneld in auto in Amstelveen

In Amstelveen is een omgewaaide boom op een auto gevallen. De bestuurder raakte daardoor bekneld in zijn auto. Hij is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht.

Boom valt op auto Amstelveen, man zwaargewond

Buitenachtbanen Efteling dicht vanwege storm

Attractiepark De Efteling heeft in verband met het slechte weer de buitenachtbanen gesloten. De sluiting is tijdelijk. Het attractiepark verwacht dat ze in de loop van de middag weer open zullen gaan.

Kunstwerk door wind vernield

In Heerlen heeft een kunstwerk dat deel uitmaakte van de expositie CityLiv de storm niet overleefd. De installatie 'Hier' werd door de wind gegrepen en aan stukken geblazen. Het kunstwerk zou vrijdag geveild worden.

Minder file dan normaal

De ochtendspits verliep vandaag rustiger dan normaal, meldt Rijkswaterstaat. Waarschijnlijk bleven veel automobilisten uit voorzorg thuis.

Op het hoogtepunt stond er 80 kilometer file, terwijl 140 kilometer normaal is voor de woensdagochtend.

Bij de spoorwegen liepen een aantal treinen vertraging op door voorwerpen of het spoor of in de bovenleiding. Ook vielen enkele treindiensten uit. Op dit moment rijden er minder treinen tussen Zwolle en Groningen door een boom op het spoor.

Op Schiphol werden tientallen vluchten geannuleerd vanwege de harde wind en ook de scheepvaart loopt vertraging op doordat veel bruggen uit voorzorg dichtblijven.

De storm trekt langzamerhand naar het oosten weg. Code oranje geldt nog in Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Wadden- en IJsselmeergebied. In Zeeland en Zuid-Holland is code oranje inmiddels ingetrokken.

Storm is feest voor kitesurfers

Kiters genieten van de storm

Auto waait in gracht in Giethoorn

Een auto waaide de gracht in in Giethoorn

In Giethoorn is een auto in de Thijssengracht gewaaid. De bestuurder was niet bij de auto aanwezig. Duikers van de brandweer hebben in het water nog naar eventuele slachtoffers gezocht, maar niets aangetroffen.

Storm eist aantal gewonden

  • Davey Photography/ Davey Baas
    In Amstelveen raakte een man bekneld in zijn auto
  • SPS Media
    Een meisje raakte bekneld onder een boom

In Enschede is een leerlinge van het Stedelijk Lyceum onder een vallende boom terechtgekomen. Ze is door hulpverleners onder de boom vandaan gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Ze was op dat moment aanspreekbaar.

In Amstelveen is een omgewaaide boom op een auto gevallen. De bestuurder raakte daardoor bekneld in zijn auto. Hij is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht.

In Weert is een visser langs de Zuid-Willemsvaart gewond geraakt toen een zware tak op zijn tent viel. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

In Amsterdam viel een boom op een auto die voor het stoplicht stond te wachten. De bestuurder is uit de auto gehaald en door ambulancepersoneel nagekeken.

Brandweer redt tent

In Scheveningen moest de brandweer uitrukken om een tent op het strand te zekeren.

Tent dreigt weg te waaien op strand van Scheveningen

Zwangere vrouw botst op boom in Schiedam

In Schiedam is een enorme boom door de harde wind over een weg gevallen, meldt RTV Rijnmond. Een zwangere vrouw die met een andere vrouw en drie kinderen in een auto zat, reed er tegenaan. Volgens ooggetuigen is de zwangere vrouw met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De kinderen en de andere vrouw zouden ongedeerd zijn gebleven.

Duinrell sluit aantal attracties

Bij attractiepark Duinrell in Wassenaar zijn een aantal attracties gesloten waaronder het Kikkerrad, de Splash en de Aquaswing.

Boom valt op auto in Amsterdam

In Amsterdam is een boom gevallen op een auto die stond te wachten voor een stoplicht. Hoe de bestuurder er aan toe is, is niet bekend.

Oplegger gekanteld op A32 bij Friese Akkrum

Oplegger gekanteld op A32 bij Friese Akkrum

'De zee ziet er echt heel vet uit, en het waait snoeihard'

Met windkracht 10 de zee op? Veel mensen moet er nu niet aan denken. Maar zestien jonge kitesurfers uit binnen- en buitenland bevaren op dit moment de woeste zee in Zandvoort. Zij doen mee aan de Megaloop Challenge, een spectaculaire kiteboardwedstrijd.

Ruben Lenten, een van de beste kitesurfers van Nederland, is gastheer van het evenement. "De zee ziet er echt heel vet uit, en het waait snoeihard", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De sprongen zullen vandaag zo tussen de 15 en 25 meter liggen."

Reden om het evenement vanwege de herfststorm af te gelasten is er niet. Het evenement is juist gepland toen bekend werd dat het vandaag hard zou gaan waaien. Kitesurfers uit onder andere Denemarken en Zuid-Afrika zijn daarom snel naar Zandvoort gekomen om mee te doen.

Vertragingen op Schiphol door eerste herfststorm

Vertragingen op Schiphol door eerste herfststorm

De NOS is live op Facebook

De NOS is live op Facebook met beelden van de storm in het hele land.

Nog steeds veel meldingen over vrachtwagens die schade oplopen door de storm

  • Harm Meter
    Een aanhanger is door de storm op de provincialeweg N33 tussen het Overijsselse Hasselt en Zwartsluis omgewaaid
  • Inter Visual Studio
    Het dak van de vrachtwagen is weggeblazen
  • Petershotnews.nl
    Gekantelde vrachtwagen op de A2
  • Kappers Media
    De gekantelde vrachtwagen op de A32

Geen vertragingen Rotterdam-The Hague Airport

De vluchten op Rotterdam-TheHague Airport ondervinden geen hinder van de storm. Een woordvoerder laat weten aan Omroep West: "Er is geen last van de wind is, er wordt gewoon gevlogen. De wind staat gunstig op de baan. Er zijn geen vertragingen. Wel zijn er aanvragen voor een eventuele uitwijk van Schiphol, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Het gaat allemaal gewoon zoals het hoort."

Zwaarste windstoot in IJmuiden

De zwaarste windstoot tot nu toe is gemeten in IJmuiden, met 126km/uur.

Code oranje geldt voor het hele kustgebied en het IJsselmeer, behalve Zeeland, want daar is die ingetrokken. Daar komen windstoten voor van meer dan 100 kilometer per uur. De storm trekt weg richting het oosten. Naar verwachting is rond 16.00 uur ook in Groningen code oranje voorbij.

Kampeerders Vlieland hebben het zwaar

Vlieland heeft inmiddels een uur lang windkracht 10 en daarmee is het voor Nederland een zware storm. Op camping Stortemelk blijken niet alle tenten stormvast. Volgens de campingeigenaar waait het op Vlieland zo hard dat je nauwelijks meer kunt lopen op het eiland.

  • Camping Stortemelk
  • Camping Stortemelk
  • Camping Stortemelk

Bruggen Reitdiep en sluis Lauwersoog niet bediend

In verband met de storm worden in Groningen de bruggen over het Reitdiep en de sluis in Lauwersoog niet bediend.

Webcambeelden van de storm

Webcambeelden van de storm

Truckers houden elkaar uit de wind

Vrachtwagens met weinig of geen lading in hun aanhanger krijgen hulp van hun zwaardere collega's. Grote vrachtwagens geven de lichtere vrachtwagens dekking door ernaast te gaan rijden en de wind weg te nemen. Zo kunnen de lichtere vrachtwagens onder bescherming van de zware vrachtwagens bijvoorbeeld over een hoge brug rijden.

Vliegtuigen hebben op Schiphol moeite met landen

Op Schiphol hebben veel vliegtuigen last van de wind. Een vliegtuig van Delta hangt helemaal scheef vlak boven de landingsbaan.

Kitesurfers profiteren van harde wind in Zandvoort

De harde wind is niet voor iedereen vervelend. Op Zandvoort gaat het kitesurfevenement Megaloop gewoon door.

Piloten breken landing af vanwege harde wind

Ook Schiphol heeft last van de eerste herfststorm. Een vliegtuig van Air China moest de landing afbreken vanwege de harde wind.

Piloten breken landing af vanwege harde wind

Boomtak valt op tent visser

In Weert is een tak gevallen op een tent van een visser, meldt 1Limburg. De visser is hierbij gewond geraakt en de hulp van een traumahelikopter is ingeroepen.

Windstoten tot 126 kilometer per uur