NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Twee doden op Franse eilanden, orkaan Irma raast over Puerto Rico

Trump roept noodtoestand uit - De orkaan blijft categorie 5 en gaat richting Cuba en Florida - De ravage op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius is enorm

Liveblog gesloten
 • Liveblog sluit

  Hierbij sluiten we het liveblog. Alle ontwikkelingen over Irma kun je volgen in onze reguliere berichtgeving.

 • Na Irma.... komt Jose

  Zojuist is de tropische storm Jose, die zich achter Irma aan beweegt uitgegroeid tot een orkaan. Dat heeft het National Hurricane Center bekendgemaakt. Jose koerst ook op het Caribisch gebied af, maar het valt nog niet te zeggen hoe de orkaan zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen.

  Bekijk de twee orkanen op de kaart (Jose is het meest oostelijk)
 • Stormbeelden vanaf Saint Thomas en Puerto Rico

  Orkaan Irma raast momenteel over Puerto Rico. Daarvoor is Irma onder meer over Saint Thomas getrokken, een eiland tussen Sint-Maarten en Puerto Rico.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Irma trekt over Puerto Rico en Saint Thomas
 • 'Vaker hevige orkanen'

  De opwarming van de aarde leidt waarschijnlijk niet tot meer orkanen, maar wel tot hevigere, zoals Irma dus. Dat vertelt weerman Peter Kuipers Munneke in Nieuwsuur.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Impact van orkanen zal groter worden door stijging zeespiegel'
 • Middelpunt Irma buigt af ten noorden van Puerto Rico

  Het ergste lijkt Puerto Rico bespaard te blijven. Het oog van de orkaan Irma buigt net af ten noorden van het eiland, zegt deze Amerikaanse meteoroloog.

 • Plasterk bij Nieuwsuur: je houdt je hart vast

  Minister Plasterk vertelt zojuist bij Nieuwsuur dat Nederland beperkt contact heeft met Sint-Maarten. "Af en toe is er contact via de satelliet. We weten nog steeds niet wat de echte schade is, want de elektra is uitgevallen."

  Omdat de haven en de vliegvelden beschadigd zijn, is het moeilijk om er te komen, zegt de minister. Hij kan dan ook nog niets zeggen over eventuele slachtoffers. "Je houdt je hart vast, maar we weten het niet."

  Plasterk liet weten dat er eerst helikopters naar het gebied zullen gaan, en daarna kleine vliegtuigen met hulpgoederen worden gestuurd.

 • Patrouilles Nederlandse marine

  De Nederlandse marine probeert de omvang van de schade op de Nederlandse eilanden snel in kaart te krijgen. Het leger patrouilleert op de eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten, ook zijn nog extra militairen onderweg.

  Ook zet defensie een legerhelikopter in om over van bovenaf het getroffen gebied te kunnen bekijken.

 • De laatste ontwikkelingen op een rij

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Extra journaal over ontwikkelingen orkaan Irma
 • Water in hal van vliegveld Sint-Maarten

  We lieten een uurtje geleden al foto's zien van de puinhoop op het vliegveld van Sint-Maarten. Ook binnen is het pand niet ongeschonden gebleven, zo is te zien op nieuwe beelden:

  Het vliegveld is van binnen beschadigd NOS
  De hal van de luchthaven is beschadigd en er staat een laag water op de vloer NOS

  Ondertussen heeft een vrouw op het Nederlandse eiland Saba verbinding met internet kunnen maken en ze heeft een aantal foto's op Twitter geplaatst. Ze schrijft verder dat ze zojuist te horen heeft gekregen dat iedereen op Saba in orde is.

 • Twee doden op Franse eilanden

  Frankrijk meldt dat er op de Franse overzeese gebieden zeker twee doden zijn gevallen door de orkaan. Een van de doden bevond zich op het Franstalige deel van Sint-Maarten, de andere op Saint-Barthélemy. Twee andere Fransen zijn zwaargewond geraakt. Meer informatie over de slachtoffers ontbreekt nog.

  Er zijn geen berichten over Nederlandse doden. Minister Plasterk zei eerder vandaag dat de Nederlandse autoriteiten nog niet in beeld hebben hoe groot de omvang van de schade is.

  Onder meer het eiland Guadeloupe heeft te kampen met wateroverlast na de orkaan AFP
 • Zometeen, extra Journaal op NPO 1

  Rond de klok van 21.20 uur praten we je in een kort extra Journaal op NPO 1 bij over de laatste ontwikkelingen rond Irma.

 • Macron verwacht slachtoffers

  De Franse president Macron gaat ervan uit dat er doden zijn gevallen als gevolg van de orkaan Irma. "Op dit moment is het veel te vroeg om een totaalbeeld te hebben, maar ik kan al wel zeggen dat de gevolgen hard en wreed zullen zijn. Er zullen slachtoffers zijn gevallen en de materiële schade op beide Franse eilanden (Sint-Maarten en Saint-Barthélemy) zal aanzienlijk zijn.

  Noodtoestand

  Ondertussen heeft de Amerikaanse president Trump de noodtoestand uitgeroepen voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida. Hierdoor komen er extra federale fondsen vrij voor de noodhulp.

  Trump stond eerder vandaag de pers te woord in de regen bij het Witte Huis AFP
 • Infrastructuur Sint-Maarten zwaar getroffen

  Op nieuwe foto's is te zien hoe de infrastructuur van Sint-Maarten zwaar geraakt is door Irma. Bij Princess Juliana Airport zijn delen van het dak beschadigd en de luchthaven ligt bezaaid met puin.

  1/4 NOS
  2/4 NOS
  3/4 NOS
  4/4 NOS
 • Het pad van Irma

  De komende uren bevindt Irma zich boven het Amerikaanse eiland Puerto Rico. Bekijk hier hoe de orkaan zich de afgelopen tijd verplaatst heeft:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het pad van Irma over de Caraïben
 • Update vanaf Sint Maarten

  Een man vanuit Sint-Maarten heeft even met een kennis kunnen spreken, die vervolgens op Facebook uitlegt waarom er bijna geen communicatie met het eiland mogelijk is.

  "Het laatste wat ik gehoord heb, is dat de hoofdtoren van de provider UTS is omgevallen en dat het ernstige schade aan hun systemen heeft veroorzaakt. Om te voorkomen dat het netwerk verder beschadigd raakt, hebben ze het netwerk volledig platgelegd."

  Ook het netwerk van de provider TellCell ligt plat en de elektriciteit is uitgevallen. "Dit betekent dat, tot de storm voorbij is, er nauwelijks communicatie mogelijk is met Sint-Maarten."