liveblog
NOS WielrennenAangepast

Froome breidt voorsprong uit, Kelderman in top-5

liveblog gesloten

De etappe van morgen

De twaalfde etappe voert over 160 kilometer van Motril naar Antequera en lijkt eigenlijk wel een beetje op de etappe van vandaag. Het eerste deel is relatief rustig met een hobbeltje hier en daar, maar in de tweede helft gaan we weer stevig de bergen in met de Puerto del León (eerste categorie) en de Puerto del Torcal (tweede categorie).

Hasta mañana!

Het profiel van etappe 12 in de Ronde van Spanje

Vier Nederlanders in top-15

In het algemeen klassement van de Vuelta staan vier Nederlanders bij de beste vijftien. Drie van hen staan weliswaar op de plekken 13 t/m 15, maar toch.

Algemeen klassement

Chris Froome breidt zijn voorsprong op de concurrentie uit. En wie zien we daar op de vijfde plaats? Jawel, het is Wilco Kelderman.

Het algemeen klassement na de elfde etappe

Verliezers

Esteban Chaves verspeelt meer dan twee minuten op Froome en gaat zakken.

Tejay van Garderen komt binnen op 3.26. Nicolas Roche op 4.17.

Winnaar!

De Colombiaan Miguel Ángel López wint de elfde etappe in de Vuelta!

Chris Froome wordt tweede, voor Vincenzo Nibali. Wilco Kelderman wordt knap vierde.

Miguel Ángel López wint de elfde etappe van de Ronde van Spanje

1 km - López?

Kelderman moet afhaken. López rijdt op kop, met Froome en Nibali in de achtervolging.

1,5 km - Vier

Nibali, López, Kelderman en Froome zijn met zijn viertjes over aan kop.

2 km - Nibali

Nibali gaat in de aanval. Froome heeft het lastig.

4 km - Kopgroep

De kopgroep: Kelderman, Froome, Bardet, Atapuma, Contador, Nibali, Nieve, López, Zakarin, Pellizotti.

Op 42 seconden rijdt een groep met Aru en Kruijswijk, op een minuut achterstand een groep met Chaves en Oomen.

6 km - Ingerekend

Bardet en Atapuma zijn ingerekend. Er is nu een kopgroep met grote namen, maar niet allemaal. En Wilco Kelderman.

8 km - Chaves

Chaves rijdt op een kleine minuut van de groep-Froome. Ook Roche is ver weggezakt. Nibali gaat goede zaken doen.

9 km - Sky haalt bij

Moscon en Nieve halen Contador en Nibali namens Sky weer bij de groep met favorieten, waarin Kelderman fris oogt.

Op achterstand: een groep met Chaves en Oomen.

De voorsprong van Bardet en Atapuma bedraagt nog 0.38.

10 km - Kelderman

Nibali en Contador slaan een klein gaatje met de groep met favorieten. Chaves is daar niet meer te zien, Kelderman nog wel.

In plukjes daarachter zien we onder anderen Kruijswijk, Oomen, Van Garderen en De La Cruz omhoog buffelen.

11 km - Contador en Nibali

Contador en Nibali doen een vluchtpoging, maar Sky reageert.

Nicolas Roche, nummer 3, moet lossen uit de favorietengroep. De Ier van BMC heeft 0.36 achterstand op Froome, maar die gaat op deze manier flink oplopen.

12 km - Pech De La Cruz

De La Cruz (nummer 6 in het klassement op anderhalve minuut van Froome ) heeft pech en lost uit het uitgedunde peloton. Hij probeert weer terug te komen.

De voorsprong van koplopers Bardet en Atapuma slinkt: er is nog 1.46 over.

13 km - Yates haakt af

Yates haakt af, Bardet en Atapuma blijven over aan kop. Op 2,5 minuut volgt het peloton. Gaat daar nog iets gebeuren?

16 km - En weer omhoog

De afdaling is voltooid en meteen begint de klim naar Calar Alto. Drie man aan kop: Bardet, Yates en Atapuma. De voorsprong op het peloton is opgelopen tot 2.45.

Het profiel van de elfde etappe in de Ronde van Spanje

22 km - Arme Armée

Afdalen lijkt niet de favoriete bezigheid van Sander Armée. De Lotto-Soudal-renner moet lossen uit de kopgroep en rijdt op een kleine halve minuut.

30 km - Op de top

De kopgroep, ondertussen aangevuld met Atapuma, is boven op de Alto de Velefique. Bardet als eerste, Atapuma als tweede. De voorsprong van de vijf is anderhalve minuut.

De kopgroep: Romain Bardet (AG2R), Sander Armée (Lotto), Simon Yates (Orica), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) en Darwin Atapuma (UAE).

34 km - Antón en Reyes

Antón en Reyes kunnen het tempo in de kopgroep niet meer volgen. Er blijven vier koplopers over, met ruim een minuut voorsprong.

De kopgroep: Romain Bardet (AG2R), Sander Armée (Lotto), Simon Yates (Orica) en Giovanni Visconti (Bahrain-Merida).

36 km - Gezelschap

Simon Yates en Giovanni Visconti zijn aangesloten bij de kopgroep, die 1 minuut voosprong heeft. De uit het peloton weggesprongen Darwin Atapuma en Hernan Aguirre komen er ook aan.

De kopgroep: Romain Bardet (AG2R), Sander Armée (Lotto), Igor Antón (Dimension Data), Aldemar Reyes (Manzana), Simon Yates (Orica) en Giovanni Visconti (Bahrain-Merida).

39 km - Yates

Simon Yates (Orica) fietst tussen het peloton en de uitgedunde kopgroep in, vermoedelijk als gezant voor Esteban Chaves. De Colombiaan staat tweede in het klassement, op 36 seconden van Chris Froome, en hoopt vandaag zaken te kunnen doen.

De kopgroep telt nu nog vier man: Bardet, Reyes, Armée en Antón. De rest, ook Tolhoek, is weggezakt.

40 km - Kopgroep kleiner

Van de kopgroep blijft weinig over tijdens de klim. Tolhoek zit nog voorin, Hofstede is gezien. De voorsprong van de voorste renners bedraagt nog maar ruim 40 seconden.

48 km - Einde in zicht?

Met de Alto de Velefique in zicht neemt de voorsprong van de veertien koplopers snel af: nog ruim 2 minuten is er over.

Klimrecord

Robert Gesink en Ezequiel Mosquera beklommen de Alto de Velefique ooit het snelste: in 34 minuten en 21 seconden in 2009. Gezien de weersomstandigheden zal dit record wel blijven staan.

52 km - Klim in zicht

Over een kleine tien kilometer begint de eerste klim van de dag: de Alto de Velefique, 13 kilometer lang met een gemiddelde van 7,3 procent.

Het profiel van etappe 11 in de Ronde van Spanje

53 km - Orica

De mannen van Orica, de ploeg van Esteban Chaves, bepalen het tempo nu aan de kop van het peloton. De voorsprong van de kopgroep slinkt: nog 3.22.

De kopgroep: Lennard Hofstede (Sunweb), Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo), Romain Bardet (AG2R), Bob Jungels (QuickStep), Alessandro De Marchi (BMC), Antonio Pedrero (Movistar), Simon Clarke (Cannondale), Matej Mohoric (UAE), Sander Armée (Lotto), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Igor Antón (Dimension Data), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Aldemar Reyes (Manzana).

67 km - Pozzovivo

Domenico Pozzovivo heeft de strijd gestaakt. De Italiaan van AG2R, die eerder deze Vuelta al eens viel, is de twintigste afstapper van dit jaar.

'Podium voor Contador kan nog'

Volgens Steven de Jongh, ploegleider van Trek, zit een podiumplaats voor Alberto Contador er misschien nog wel in. De Spanjaard, die na de Vuelta afscheid neemt, staat dertiende in het klassement op 3.32 van Chris Froome.

"Het was jammer van Andorra. Alberto was een beetje ziek en heeft daar wat tijd verloren", vertelde De Jongh voor de start. "Maar hij heeft zich goed hersteld en ik denk dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om op het podium te komen. Regen kan Alberto niet schelen, dus voor vandaag is dat goed. Het wordt een zware dag, met twee lange beklimmingen."

Alberto Contador voor de start van de elfde etappe

82 km - Voorsprong

De voorsprong van de veertien ligt rond de 4,5 minuut. Na twee uur fietsen is de gemiddelde snelheid 45,05 km/u. Het regent nog steeds in Spanje. Dat belooft wat voor de slotfase, met twee beklimmingen van de eerste categorie.

92 km - Lang en Dunne

Ook van de partij in de kopgroep: de 25-jarige Conor Dunne. De Ier van Aqua Blue Sport is niet eenvoudig over het hoofd te zien, want hij is met 2.04 meter de langste renner in het peloton.

En dan draagt hij onderweg ook nog eens de rode lantaarn met zich mee: hij staat 179ste en laatste in het algemeen klassement, op 2.06.44 van Chris Froome.

De kopgroep: Lennard Hofstede (Sunweb), Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo), Romain Bardet (AG2R), Bob Jungels (QuickStep), Alessandro De Marchi (BMC), Antonio Pedrero (Movistar), Simon Clarke (Cannondale), Matej Mohoric (UAE), Sander Armée (Lotto), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Igor Antón (Dimension Data), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Aldemar Reyes (Manzana).

100 km - Klimmen

Het vlakke stuk van de elfde etappe zit er bijna op. Straks gaan we klimmen. Met 14 man aan kop met een voorsprong van ruim 4 minuten.

Het profiel van de elfde etappe in de Ronde van Spanje

Ondertussen op de Stelvio

109 km - Stabiel

Het peloton laat de voorsprong van de veertien vluchters niet groter worden. Het verschil blijft iets boven de 3 minuten hangen. Mogelijk heeft dat te maken met de aanwezigheid van Antón, die in het klassement op een kleine zes minuten van Froome staat.

De kopgroep: Lennard Hofstede (Sunweb), Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo), Romain Bardet (AG2R), Bob Jungels (QuickStep), Alessandro De Marchi (BMC), Antonio Pedrero (Movistar), Simon Clarke (Cannondale), Matej Mohoric (UAE), Sander Armée (Lotto), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Igor Antón (Dimension Data), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Aldemar Reyes (Manzana).

121 km - Antón weet van wanten

De bestgeklasseerde renner in de kopgroep is Igor Antón van Dimension Data, de nummer 18 op 5.54 van rodetruidrager Chris Froome.

De Spanjaard weet wat het is om als eerste op de Calar Alto aan te komen: in 2006 won hij de Vuelta-etappe met dezelfde finishplaats.

De voorsprong van de veertien is ruim 3 minuten.

Igor Antón zegeviert in 2006 op de Calar Alto

129 km - Kopgroep!

Er is een nieuwe groep van 14 renners weg en die pakt een kleine 3 minuten. Met twee Nederlanders: Antwan Tolhoek en Lennard Hofstede. Een paar jaar geleden waren ze nog ploeggenoten bij de opleidingsploeg van Rabobank. Ook Romain Bardet en Bob Jungels zijn van de partij.

De kopgroep: Lennard Hofstede (Sunweb), Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo), Romain Bardet (AG2R), Bob Jungels (QuickStep), Alessandro De Marchi (BMC), Antonio Pedrero (Movistar), Simon Clarke (Cannondale), Matej Mohoric (UAE), Sander Armée (Lotto), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Igor Antón (Dimension Data), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Aldemar Reyes (Manzana).

151 km - Allen tezamen

Ook de groep van veertien kan niet ontsnappen aan het hoge tempo van het peloton. Ze zijn allen weer tezamen.

156 km - Veertien man

De ene na de andere poging faalt, maar nu zijn er veertien man weg, onder wie Romain Bardet. Is dit de goede vlucht? Het verschil is vooralsnog 10 seconden.

167 km - Voorbij

Het avontuurtje van Alaphilippe is voorbij. Het peloton is bijeen, het is wachten op een geslaagde aanval. Er zijn pogingen genoeg.

Fabio Aru, nummer 7 in het algemeen klassement, is na een kort oponthoud vanwege een lekke band weer aangesloten bij het peloton.

175 km - Alaphilippe?

Julian Alaphilippe heeft er blijkbaar zin in. Hij rijdt al een tijdje alleen op kop. Het is de vraag of hij dit wil volhouden.

Hoy zegt sorry tegen 'mamils'

Zesvoudig olympisch kampioen Chris Hoy heeft excuses aangeboden voor zijn uitspraken over zogeheten mamils, 'middle-aged men in lycra'. Zijn uitspraken waren 'tongue-in-cheek', zo verklaart Hoy.

Hoy had in een interview gezegd dat amateurwielrenners wat hem betreft niet per se strakke kleding hoeven aan te trekken, zeker als ze iets zwaarder zijn dan gemiddeld.

"Persoonlijk heb ik medelijden met mamils. Wanneer ze een café binnenkomen van top tot teen in lycra gehuld, zie je altijd andere mensen gniffelen", zei de Britse baanwielrenlegende.

186 km - Start

De 179 overgebleven renners zijn vertrokken uit Lorca en het officiële startsein is gegeven!

Transfernieuws

Danny van Poppel staat op punt toe te treden tot de formatie van Lotto-Jumbo. De 24-jarige sprinter komt over van Team Sky en tekent binnenkort een contract bij de Nederlandse WorldTour-ploeg. Lotto-Jumbo meldt dat beide partijen de intentie hebben om samen te werken en dat slechts nog enkele formaliteiten moeten worden afgerond, alvorens het contract wordt getekend.

Danny van Poppel was in juli even klassementsleider in de Ronde van Polen

Het weer in Spanje

In Hilversum is het bewolkt, 19 graden en is het net even droog, maar in Spanje is het ook geen pretje. In startplaats Loca valt de regen met bakken uit de lucht bij een temperatuur van 18 graden.

Stand van zaken

Het zou vandaag misschien nog wel spannend kunnen worden in de slotfase. Beste Nederlander in het algemeen klassement is Wilco Kelderman (11de op 2.31), gevolgd door Sam Oomen (12de op 3.04), Wout Poels (14de op 3.45) en Steven Kruijswijk (17de op 4.46).

Klassement

Hoe ging het gisteren?

Matteo Trentin schreef de tiende etappe op zijn naam. De Italiaanse leider in het puntenklassement, die ook al de vierde rit won, klopte José-Joaquin Rojas in de sprint.

Daarmee bezorgde Trentin, die volgend jaar voor Orica-Scott zal rijden, zijn Belgische ploeg QuickStep alweer de vierde dagzege in deze Vuelta.

Trentin klopt Rojas en pakt tweede ritzege

Waarheen leidt de weg?

Het venijn zit hem in de elfde etappe weer eens ouderwets in de staart. De rit van Lorca naar Calar Alto over 187,5 kilometer kent twee cols van de eerste categorie en die zitten beide in de laatste 45 kilometer van de koers.

De Alto de Velefique is 13,2 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3. De finish ligt op de Calar Alto, een klim van 15,5 kilometer, van gemiddeld zes procent. In het verleden kwamen Roberto Heras (2004) en Igor Antón (2006) als eerste boven.

Het profiel van de elfde etappe in de Ronde van Spanje

Buenos días!

We zijn alweer toe aan de elfde etappe in de Ronde van Spanje. Een rit van Lorca naar Calar Alto over 187,5 kilometer. Met uiteraard Chris Froome nog steeds in het rood. De start is rond half 1, beelden zijn op NOS.nl te zien vanaf 16.00 uur.

Alberto Contador, Chris Froome en Wilco Kelderman