liveblog
NOS WielrennenAangepast

Froome steelt show en pakt leiding; ritzege Nibali

liveblog gesloten

Hasta mañana

De renners verlaten morgen de Pyreneeën en Andorra. Na het vertrek in Escaldes rijdt het peloton over golvende en soms vlakke wegen naar Catalonië. Op 66 kilometer van de finish treffen de renners de enige hindernis aan: de Alto de Belltall van de derde categorie. De finishlijn is getrokken in kustplaats Tarragona.

De start is om 12.57 uur. Hasta mañana!

Slechte dag voor Contador

Alberto Contador kwam als 37ste over de streep, op 2.33 van ritwinnaar Nibali.

"Het was een slechte dag. Ik merkte het al op La Rabassa, ik voelde mezelf erg zwak", reageerde een ontgoochelde Contador tegenover Spaanse media.

De beelden

Nibali wint eerste bergrit Vuelta, Froome nieuwe leider

De top-10

Froome kan lachen

Chris Froome is natuurlijk uiterst tevreden met de uitkomst van de etappe en prees na afloop het werk van zijn Sky-ploeg op de laatste beklimming. Zijn 'list' om de tussensprint in de slotfase te winnen, pakte goed uit. "Dat was onderdeel van de tactiek. Ik ga voor iedere seconde vechten", sprak Froome.

Is de Vuelta misschien al beslist? Nee, het is natuurlijk veel te vroeg om dat te zeggen, meent ook Froome. "Het wordt nog heel moeilijk, het verschil is maar 2 seconden. Ik denk niet dat ik de rode trui tot het einde om mijn schouders blijf houden. Maar ik ga er wel voor vechten."

Froome in het rood

Chris Froome is de lachende derde in Andorra. Want de Brit oogt ijzersterk en pakt de leiding in de Vuelta.

Kelderman komt als 22ste over de finish, Kruijswijk als 23ste. Beiden hebben 1.14 achterstand op ritwinnaar Nibali.

Winnaar!

Vincenzo Nibali wint de derde etappe!

David De La Cruz wordt tweede achter Nibali, Chris Froome komt als derde over de finish.

Vincenzo Nibali wint de derde etappe in de Ronde van Spanje

0,5 km - Wie?

Een groep met Nibali sluit nog aan. We krijgen een sprint.

1 km - Bijna

Froome, Chaves, Bardet en Aru stormen op de finish af. Wie wint de rit en wie pakt de leiderstrui?

4 km - Aansluiting

Bardet en Aru weten in de afdaling de aansluiting te vinden bij Froome en Chaves.

6 km - Afdalen

Froome en Chaves zijn boven. Bardet en Aru doen op achterstand nog hun best. De rest haakt af.

We gaan afdalen.

7 km - Froome

Chris Froome demarreert op de laatste klim. Hij krijgt alleen Chaves met zich mee.

Achter het duo lijkt alles uit elkaar te vallen. Gaat de Brit nu al zijn slag slaan?

10 km - Contador

Sky heeft het heft in handen genomen en het tempo is hoog. Alberto Contador heeft het zwaar en rijdt in een tweede groep, op een half minuutje van de eerste groep.

In die eerste groep zitten geen Nederlanders. Kelderman en Kruiswijk rijden daarachter.

12 km - Froome

De tussensprint wordt gewonnen door Chris Froome. Hij pakt 3 seconden en komt daardoor in het algemeen klassement gelijk te staan met Wilco Kelderman.

14 km - Atapuma

Atapuma en Costa (UAE) trekken hard aan kop van het peloton. Rodetruidrager Lampaert rijdt op ruim 13 minuten.

29 km - Allen tezamen

Geniez en Villella zijn ingerekend door het uitgedunde peloton. Alles is weer bij elkaar voor de laatste klim van de dag: de Alto de la Comella.

De Comella zat in 2015 voor het laatst in de Vuelta. Toen won Mikel Landa de etappe en Fabio Aru de rode trui over van Tom Dumoulin. Maar Dumoulin heeft ook betere herinneringen aan deze berg: in 2016 won hij de Tour-etappe die onderweg over de Comella voerde.

Dumoulin wint heroïsche Touretappe op Andorra Arcalis

31 km - Op de top

Geniez en Villella behouden op de top van de Coll de la Rabassa een minieme voorsprong op het aanstormende peloton.

33 km - Sky

Sky trekt hard door aan kop van het peloton. George Bennett en Bob Jungels zijn daarvan het slachtoffer. Het peloton is gereduceerd tot zo'n zestig renners.

Het verschil met het leidende duo is inmiddels minder dan een minuut.

35 km - Lampaert lost

Yves Lampaert, de man met de leiderstrui, kan het tempo niet meer volgen en moet lossen uit het peloton. Ook ploeggenoot Julian Alaphilippe en Marc Soler (de hoop van Movistar) trekken het even niet meer.

38 km - Ferrari te langzaam

Geniez en Villella accelereren aan kop en, opvallend, Ferrari kan het niet bijhouden. We hebben nu twee koplopers over, op zes kilometer van de top van de Coll de la Rabassa.

Het peloton volgt op 1.42.

41 km - Nieuwe vlucht

Domont wordt ingerekend door de kopgroep en Geniez, Villella en Ferrari doen nu een poging.

Het peloton dunt ondertussen langzaam uit en sluipt dichterbij: het verschil is nog 2.15.

Live en rechtstreeks

De derde etappe van de Vuelta is nu ook te zien via onze livestream, met commentaar van Joris van den Berg.

45 km - Bienvenido a Andorra

Na de koplopers passeert nu ook het peloton de douane. We zijn in Andorra! En het is meteen klimmen geblazen op de Coll de la Rabassa.

Domont rijdt nog steeds alleen op kop, met zo'n 15 seconden voorsprong op zijn zeven voormalige medevluchters. Het peloton volgt op een kleine 4 minuten.

Abandon Fournier

Marc Fournier is afgestapt in de Vuelta. De FDJ-renner heeft te veel last van de gevolgen van zijn valpartij van gisteren.

52 km - Domont in z'n eentje

Axel Domont probeert het in zijn eentje en rijdt bij de koplopers weg. De AG2R-renner pakt een kleine 20 seconden.

De verwachting van Kruijswijk

Steven Kruijswijk verwachtte voor de start een pittige dag. "Het is nog vroeg in de koers dus ik weet niet zeker waar ik sta. Ik hoop dat ik mee kan doen met de renners die voor het algemeen klassement gaan", zei de renner van Lotto-Jumbo voor de microfoon van de Vuelta-organisatie.

57 km - Minder dan vier

Het peloton, met Niki Terpstra van QuickStep aan kop, versnelt en brengt de achterstand op de kopgroep terug tot een kleine 4 minuten.

De kopgroep: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Turgis (Cofidis), Davide Villella (Cannondale), Axel Domont en Alexandre Geniez (AG2R), Fernando Orjuela (Manzana) en Przemyslaw Niemiec (UAE).

68 km - 5 minuten

Op de helft van de koers was het tijd voor een eetpauze. Ook voor Fabricio Ferrari, het Uruguayaanse lid van de kopgroep.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton schommelt rond de 5 minuten.

Transfernieuws

Tom-Jelte Slagter verruilt Cannondale-Drapac voor Dimension Data. De 28-jarige Groninger reed vier seizoenen voor Cannondale maar heeft voor komend seizoen getekend bij de Zuid-Afrikaanse formatie.

Slager won in 2014 twee etappes in Parijs-Nice en een jaar later twee ritten in de Tour of Alberta.

88 km - Status Quo

De status quo tussen de twee bergen houdt aan. Acht man op kop, het peloton op 4.20.

De kopgroep: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Turgis (Cofidis), Davide Villella (Cannondale), Axel Domont en Alexandre Geniez (AG2R), Fernando Orjuela (Manzana) en Przemyslaw Niemiec (UAE).

106 km - Bienvenidos a España

De kopgroep is de grens gepasseerd en de Vuelta is aangekomen in Spanje. Niet voor heel lang, want over 55 kilometer passeren de renners weer de douane en arriveren ze in Andorra.

De situatie is ondertussen ongewijzigd: acht man aan kop met een voorsprong van 3.40 op het peloton.

Het profiel van etappe 3

127 km - Op de top

We zijn boven op de Col de la Perche! Thomas De Gendt is als eerste op de top. De voorsprong van de acht op het peloton slinkt een beetje: 3.37.

Er volgt nu een lange, gestage afdaling van 65 kilometer, voor de beklimming van de Coll de la Rabassa.

De kopgroep: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Turgis (Cofidis), Davide Villella (Cannondale), Axel Domont en Alexandre Geniez (AG2R), Fernando Orjuela (Manzana) en Przemyslaw Niemiec (UAE).

131 km - We missen Valverde

Het peloton passeert een fan van Alejandro Valverde, die in de openingstijdrit van de Tour de France zwaar ten val kwam en een gebroken knieschijf en een botbreuk in zijn linkerenkel opliep.

135 km - Daar is Niemiec

Het was een flinke klus voor de 37-jarige Pool maar het is hem gelukt; Niemiec sluit aan bij de kopgroep van zeven. Dat zijn er nu dus acht. De voorsprong op het peloton hangt rond de 4.20.

De kopgroep: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Turgis (Cofidis), Davide Villella (Cannondale), Axel Domont en Alexandre Geniez (AG2R), Fernando Orjuela (Manzana) en Przemyslaw Niemiec (UAE).

138 km - Pech voor Contador

De zeven rijden nog rustig op kop, met Przemyslaw Niemiec (UAE) daar een minuutje achter. Het peloton volgt op 4.20. Alberto Contador had even pech aan zijn zadel, Koen de Kort brengt hem weer terug naar het peloton.

Ondertussen laat Ben King weten dat hij het verschrikkelijk vindt dat hij ziek uit de Vuelta heeft moeten stappen.

145 km - Omhoog

Het peloton kan wel leven met de kopgroep en laat de zeven rustig gaan. De koplopers gaan nu echt beginnen aan de beklimming van de Col de la Perche met 4.21 voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Turgis (Cofidis), Davide Villella (Cannondale), Axel Domont en Alexandre Geniez (AG2R) en Fernando Orjuela (Manzana).

150 km - Zeven man

Domont, Geniez en Orjuela zijn erin geslaagd zich bij de kopgroep van vier aan te sluiten. Het peloton rijdt op ruim 3 minuten.

De kopgroep: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Turgis (Cofidis), Davide Villella (Cannondale), Axel Domont en Alexandre Geniez (AG2R) en Fernando Orjuela (Manzana).

Het profiel van etappe 3

153 km - Ontsnapping

Vier man zijn weg en pakken ruim 20 seconden: Thomas De Gendt, Fabricio Ferrari, Anthony Turgis en Davide Villella.

158 km - Start!

De vlag is gewapperd, het officiële startsein is gegeven: de derde etappe van de Vuelta is begonnen.

Er zijn nog 194 renners over. Ben King (Dimension Data) is niet aan de start verschenen. Hij is ziek.

Het weer in de Vuelta

Een dikke trui is niet nodig, want het is 29 graden en zonnig in de startplaats Prades.

Kruijswijk heeft veel te winnen en te verliezen

Steven Kruijswijk is de eerste twee dagen in de Vuelta niet zonder kleerscheuren doorgekomen. De kopman van Lotto-Jumbo liep weliswaar geen lichamelijke schade op, maar heeft al wel een achterstand van meer dan een halve minuut op klassementsrenners als Chris Froome en Wilco Kelderman. Kruijswijk staat 56ste.

Ploegleider Grischa Niermann had op een andere start van de Ronde van Spanje gehoopt, maar toch is hij tevreden met het optreden van zijn ploeg in de stressvolle tweede etappe.

De ploeggenoten van Kruijswijk beschermen hun kopman in de tweede rit in de Vuelta

De top-10

De verschillen zijn nu nog heel klein, natuurlijk. Maar toch leuk dat er twee Nederlanders in de top-10 staan.

Klassement na etappe 2

Wat gebeurde er gisteren?

Voor de kijkers was het misschien een beetje een saaie etappe, maar voor de renners was het continu stressen en oppassen geblazen. De ploegen waren bevreesd voor waaiers, maar die werden niet gevormd. De 203 kilometer werden in gesloten formatie gereden.

Uiteindelijk bracht Yves Lampaert de tweede etappe op zijn naam en hij pakte ook meteen de rode leiderstrui.

Lampaert rondt huzarenstukje QuickStep af

Start om 13.16 uur, live om 16.00 uur

Het officiële startsein wordt om 13.16 uur gegeven, hoewel dat in Spanje ook weleens iets later kan worden. Om 16.00 uur zijn er livebeelden van de koers te zien via de livestream op NOS.nl.

Vuelta, dag 3

De derde etappe voert over 158,5 kilometer van Prades (Frankrijk) naar de hoofdstad van Andorra: Andorra la Vella. De renners komen in deze Pyreneeënrit twee beklimmingen van de eerste en één van de tweede categorie tegen. Caramba!

Meteen na de start om 13.16 uur gaat het al omhoog: na 31 kilometer komt het peloton op de top van de Col de la Perche. Na een lange afdaling gaan we de Coll de la Rabassa over. De klim, die ons Andorra binnenleidt, heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 met een steilste stuk van 15,5 procent.

Na de laatste beklimming, de Alto de la Comella, volgt een flinke afdaling naar de hoofdstad van Andorra.

Het profiel van etappe 3

Buenos días!

Om 13.16 uur is de start van de derde etappe van de Ronde van Spanje. En de renners krijgen meteen een Pyreneeënrit voorgeschoteld, met de Belg Yves Lampaert van QuickStep in de rode leiderstrui.

Alberto Contador, Chris Froome en Steven Kruijswijk