liveblog
NOS NieuwsAangepast

Spanje, de dag na de aanslagen

liveblog gesloten

Einde liveblog

We beëindigen hier vandaag het live-blog over de aanslagen in Spanje. Onderstaand een samenvatting van de gebeurtenissen van vandaag.

Duizenden mensen herdachten in Barcelona op het Plaza Catalunya vanmiddag de slachtoffers van de aanslag met een minuut stilte. Daarna liepen ze in een spontaan protest over de Ramblas en scandeerden "wij zijn niet bang".

De politie heeft vier mensen zijn gearresteerd in verband met de aanslagen in Barcelona en Cambrils en hield een klopjacht naar de 17-jarige Moussa Oukabir, de bestuurder van het busje dat op de Ramblas op voetgangers inreed.

Terreurcel

In de loop van de avond werd bekend dat Oukabir waarschijnlijk al dood is. Hij werd volgens Spaanse media 's nachts al door de politie doodgeschoten in Cambrils toen hij daar met vier andere terroristen op voetgangers probeerde in te rijden. Ook twee van de andere verdachten waarnaar de politie naar op zoek was, zouden daar zijn gedood. De politie heeft dat nog niet bevestigd.

Verder maakte de politie bekend dat een terreurcel van tussen de acht en elf mensen achter de aanslagen zit. De meesten komen uit Ripoll, een stad aan de voet van de Pyreneeën en hun leeftijd varieert van 17 tot 34 jaar.

14 doden

Bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils kwamen 14 mensen om het leven en raakten zeker 130 mensen gewond. Onder de doden zijn een Belgische vrouw, een Amerikaan, twee Italianen en twee Spanjaarden.

Bekijk hieronder de video van NOSop3 waarin de gebeurtenissen van vandaag worden samengevat:

Terreur in Spanje, wat gebeurde er?

Spaanse politie haalt demonstranten uit elkaar

De Spaanse oproerpolitie heeft een groep demonstranten op Plaza de Catalunya uit elkaar gehaald. Een groep van 20 tot 30 rechts-extremisten hield borden en spandoeken omhoog waarop stond: stop de islamisering van Europa. Honderden tegendemonstranten scandeerden "idioten" naar hen en staken hun middelvinger naar hen op.

De politie haalde de extreem-rechtse demonstranten van het plein weg waarop de tegendemonstranten applaudisseerden en de rust terugkeerde.

Spelers Barcelona dragen speciaal shirt

De voetballers van FC Barcelona dragen zondag in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Real Betis niet hun eigen namen op de achterkant van hun shirts. Op die plek boven het rugnummer staat bij allemaal ' Barcelona' en op de voorkant van het shirt is de inmiddels op Twitter bekende hashtag #TotsSonBarcelona (we zijn allemaal Barcelona) verwerkt.

Wie zijn de verdachten van de aanslagen?

De vier verdachten van wie het signalement is verspreid door de politie zijn Moussa Oukabir, Said Aallaa, Mohamed Hychami and Younes Abouyaaqoub. Lees hier wat we over hen weten.

Video: Politie doodt terrorist Cambrils

Op Spaanse media circuleert een filmpje waarop waarschijnlijk te zien is hoe een van de terroristen in Cambrils door de politie wordt doodgeschoten.

LET OP: KAN SCHOKKENDE BEELDEN BEVATTEN

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Mogelijk tweede lichaam gevonden in Alcanar

In het opgeblazen huis in Alcanar is mogelijk een tweede lichaam gevonden. De politie onderzoekt of het om menselijke resten gaat.

Politie doet huiszoekingen in Ripoll

De politie doet huiszoeking in Ripoll

De politie heeft huiszoekingen gedaan in Ripoll, de stad ten noorden van Barcelona waar de verdachten vandaan komen. Daarbij was een van de al eerder gearresteerde verdachten aanwezig.

'Drie van de vier verdachten gedood'

Volgens de Spaanse krant El País zijn drie van de vier verdachten waarnaar de politie op zoek was gedood in Cambrils. Een van hen is waarschijnlijk Moussa Oukabir, de 17-jarige die gisteren op de Ramblas inreed op voetgangers.

Nederlandse hoteleigenaar: ik zag een man doodgaan voor mijn deur

'Ik heb een man hier voor mijn deur dood zien gaan'

Gespannen sfeer door demonstraties

In Barcelona is een groep extreem-rechtse demonstranten de straat opgegaan om te demonstreren tegen vluchtelingen. Tegenover hen staat een groep anti-fascistische demonstranten. De sfeer is gespannen.

'Moussa Oukabir is dood'

De tiener die gisteren met een busje op de Ramblas in Barcelona inreed op voetgangers is dood, melden Spaanse media op basis van bronnen binnen de politie. De 17-jarige Moussa Oukabir is een van de vijf terroristen die later op de avond in Cambrils door de politie werd doodgeschoten. De politie heeft dit nog niet officieel bevestigd.

Forensisch team werkte hele nacht door

24 forensische artsen hebben de hele nacht doorgewerkt om autopsies te verrichten op de lichamen van de slachtoffers in Barcelona, meldden de autoriteiten van Catalonië op Twitter.

Wat moet je doen bij een aanslag?

Veel terrassen Ramblas nog gesloten

"Veel terrassen en winkels op de Ramblas zijn nog gesloten", vertelt verslaggever Mattijs van de Wiel. Terrassen die wel open zijn, zijn meestal behoorlijk leeg.

Over de hele route die het busje gisteren aflegde zijn kleine bloemenzeetjes te zien op de plekken waar de slachtoffers vielen. Op sommige plekken zitten mensen in een kring en branden kaarsjes voor de slachtoffers. Politieagenten die langskomen krijgen applaus.

"Een emotioneel moment was toen vanmiddag iemand die gisteren bij de aanslag gewond raakte op krukken hiernaartoe kwam. Het werd doodstil."

Ondernemers Amsterdam willen veiligheidsmaatregelen

Ondernemers in Amsterdam willen na de aanslag in Barcelona veiligheidsmaatregelen voor drukke plekken in de hoofdstad.

'De kans dat hier iets gebeurt, is groter dan in het achterland'

Amerikaan omgekomen bij aanslag Barcelona

De aanslag in Barcelona heeft het leven gekost aan een Amerikaan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zojuist bekendgemaakt.

Eerder was al bekend dat bij de aanslag een Belgische vrouw en drie Duitsers zijn omgekomen. Ook twee Spanjaarden en twee Italianen kwamen op de Ramblas om het leven.

Gezochte Oukabir mogelijk onder doden in Cambrills

Volgens correspondent Edwin Winkels onderzoekt de Spaanse politie of de gezochte Moussa Oukabir een van de door de politie gedode terroristen in Cambrills is.

Mogelijk is hij in een gestolen auto na de aanslag in Barcelona ontkomen en naar Cambrills gereden.

Koning Felipe sloeg de plank mis bij herdenking in Barcelona

De aanwezigheid van de Spaanse koning bij de herdenking van de slachtoffers van de aanslagen van gisteren in de Catalaanse hoofdstad is verkeerd gevallen bij nationalisten. Ook zijn reactie dat "heel Spanje Barcelona is" viel verkeerd.

Catalonië wil op 1 oktober een referendum houden over de afscheiding van Spanje en het uitroepen van een eigen republiek.

Koning Felipe komt aan bij de herdenking

'Aanslag was plan B'

De Spaanse politie gaat nu uit van het volgende scenario:

De terroristen waren van plan om met drie busjes volgeladen met explosieven aanslagen te plegen. Maar toen bij het maken van die explosieven het huis in Alcanar de lucht in ging, moesten de terroristen improviseren.

Een dader reed in een wit busje in op mensen op de Ramblas. Vijf andere terroristen reden in een auto in op uitgaand publiek in de kustplaats Cambrils. Mogelijk waren ze op weg naar een andere plek, maar werden ze eerder door de politie onderschept.

Amsterdam betuigt medeleven

De burgemeester van Amsterdam stuurt vandaag een brief naar de burgemeester van Barcelona om namens de stad ons medeleven te betuigen. Ook hangen de Nederlandse, Amsterdamse en EU-vlaggen vandaag halfstok op het stadhuis.

Vanavond en morgenavond wordt het Centraal Station uitgelicht in de kleuren van de Spaanse vlag.

Er worden in Amsterdam geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen naar aanleiding van de aanslagen in Spanje. Na overleg met politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is gebleken dat er geen aanleiding is om nog extra maatregelen te treffen bovenop de maatregelen die de afgelopen jaren al genomen zijn.

Ramblas vult zich weer met mensen en bloemen

Op de plek waar gisteren doden vielen, lopen vandaag weer mensen. Wat herinnert aan de aanslag op de Ramblas zijn bloemen en een minuut stilte.

Barcelona rouwt om aanslag Ramblas

Vooral tieners achter aanslagen; vierde verdachte opgepakt

Moussa Oukabir

De Spaanse politie heeft op een persconferentie gezegd dat een cel van tussen de acht en elf jongeren achter de terroristische aanslagen in Catalonië zit. Het gaat daarbij vooral om jongeren. De leeftijd van de verdachten varieert van 17 tot 34 jaar. Ze zijn allemaal afkomstig uit het stadje Ripoll. Dat ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de Pyreneeën aan.

Van de vier tot nu toe aangehouden personen zouden er drie uit Marokko en een uit Spanje komen.

Terroristen gebruiken steeds vaker een voertuig als wapen

In 2016 werden vrachtwagens als wapen gebruikt op de kerstmarkt in Berlijn en de boulevard in Nice. Dit jaar werden, tot gisteren, al vijf keer auto's of busjes gebruikt bij aanslagen in Europa. Lees meer hierover in onderstaande link.

Spaanse hockeyers praten nog maar over één ding

Morgen spelen de mannen van Spanje hun eerste wedstrijd van de EK in Amstelveen. Vandaag is de laatste trainingsdag, maar er wordt vooral veel gepraat over de aanslagen.

"We zijn diep bedroefd over de aanslagen. Maar we spelen daarom juist de wedstrijden vandaag en morgen op het EK , zegt Santiago Deo, de voorzitter van de Spaanse hockeybond. Hij gaat bij de Europese Hockeybond vragen of er morgen een minuut stilte gehouden kan worden voor de slachtoffers van de aanslagen en of het Spaanse team rouwbanden mag dragen bij de wedstrijd.

7-jarige Australisch jongetje vermist

In de chaos na de aanslagen is een zevenjarig Australisch jongetje kwijtgeraakt. Dat melden Australische media. Julian Cadmans moeder was gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. De familie vraagt nu via sociale media om uit te kijken naar haar zoontje.

Julian Cadman

Vierde arrestant

Er is een vierde persoon gearresteerd. Dat heeft de Catalaanse politie bekendgemaakt. Meer details zijn er nog niet.

Meer gewonden

De Catalaanse politie maakte zojuist ook bekend dat er 130 gewonden zijn gevallen bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

Geen 24 maar 34 nationaliteiten

De Catalaanse 112 heeft een lijst gepubliceerd waaruit blijkt dat er geen 24, maar 34 nationaliteiten slachtoffer zijn van de aanslag.

Speler FC Barcelona stil

Tijdens de training vanmiddag hebben ook de spelers van Barcelona stilgestaan bij de aanslag van gisteren.

Voetballers Barcelona minuut stil op Camp Tito Vilanova

Burgemeester Nice: meer geld voor beveiliging steden

De burgemeester van Nice, Christian Estrosi, wil dat Europese steden meer geld krijgen voor beveiliging tegen terreurdaden zoals die van gisteren in Barcelona. Nice werd vorig jaar zelf getroffen door een aanslag. Op de Franse nationale feestdag reed een vrachtauto op de strandboulevard de feestvierende menigte in met 86 doden tot gevolg. Sindsdien zijn er in steden als Stockholm, Londen en Parijs soortgelijke aanslagen gepleegd met voertuigen waartegen volgens deskundigen nauwelijks bescherming mogelijk is. Iedereen kan immers makkelijk een auto huren en die als wapen gebruiken.

Estrosi heeft voor eind september in Nice een top georganiseerd voor burgemeesters uit verschillende Europese steden, waarbij ook eurocommissaris Julian King van veiligheid aanwezig zal zijn. "Het is duidelijk dat burgemeesters van steden, zij het Londen, Stockholm of Parijs, de eersten zijn die geconfronteerd worden met dit soort geweld in openbare ruimten. Maar we spreken niet mee met de grote nationale en Europese hervormingen." Hij wil dat meer geld beschikbaar komt voor beveiliging in steden.

De burgemeester zei dat hij zelf het moeilijke besluit had genomen om 30 miljoen euro extra uit te trekken om potentiële doelen in Nice te beschermen en om om te gaan met nieuwe dreigingen. "We zullen de oorlog niet winnen met de spelregels van de vrede", aldus Estrosi.

In Nice werd vanmiddag ook stilgestaan bij de aanslag in Barcelona.

Protestmars over Ramblas

Na de minuut stilte gingen duizenden mensen de Ramblas op voor een protestmars.

Lunch-update: dit is wat we nu weten

Om 12.00 uur is op het Plaza Catalunya, aan het begin van de Ramblas, een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Na de plechtigheid zong de menigte minutenlang 'Ik ben niet bang, ik ben niet bang'.

Vannacht hebben vijf terroristen geprobeerd opnieuw een aanslag te plegen, ditmaal in Cambrils, honderd kilometer ten zuiden van Barcelona. Ze zouden zijn gevlucht na een politiecontrole. Toch wisten de terroristen met een auto op een menigte in te rijden, maar uiteindelijk doodde de politie hen. Er raakten zes mensen en twee agenten gewond.

Een bron bij justitie meldt aan persbureau Reuters dat het rechercheteam denkt dat een terreurcel van acht tot twaalf mensen betrokken is bij de aanslag. Ze zouden ook een aanslag hebben gepland met gasflessen met butaan.

De politie in Catalonië heeft drie mensen opgepakt in verband met de aanslagen. Waarschijnlijk zit de chauffeur van het witte busje van de Ramblas daar niet bij. De politie zoekt nog wel de Moussa Oukabir, een jongeman van Marokkaanse afkomst die in Barcelona zou wonen. Zijn broer, de 28-jarige Driss Oukabir, werd gisteren in de stad Ripoll in Girona opgepakt. Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt stond op zijn naam, maar zelf zegt hij dat zijn paspoort was gestolen.

Het dodental van de aanslag van gisteren is opgelopen naar 14. Tientallen gewonden liggen nog in het ziekenhuis, onder hen zwaargewonden.

Ook liggen er drie Nederlanders uit Ommen in het ziekenhuis. Onder hen een meisje van 16, die haar beide benen heeft gebroken.

Moussa Oukabir

Minuut stilte

De minuut stilte in Barcelona begon met een sirene en eindigde met applaus. Op de Plaza de Catalunya aan het begin van de Ramblas was een grote menigte op de been, onder anderen premier Rajoy (links in beeld in de video) en koning Felipe. Na de minuut scandeerden de mensen minutenlang 'Ik ben niet bang, ik ben niet bang'.

Een Catalaanse vlag tijdens de minuut stilte
Minuut stilte voor slachtoffers aanslag Barcelona

NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel was ook aanwezig bij de minuut stilte en het geklap na afloop.

Minuut stilte zometeen

Herinnering: om 12.00 uur is er de minuut stilte in Barcelona en andere plaatsen in Spanje. In Barcelona hebben zich veel mensen verzameld op de Plaza de Catalunya, aan het begin van de Ramblas. De minuut is live te volgens via NPO Nieuws en de Facebookpagina van de NOS.

Op weg naar Salou?

Analisten maar ook de politie gaan ervan uit dat de daders van de aanslag in Cambrils eigenlijk op weg waren naar Salou, een veel groter en drukker vakantieoord waar ze veel meer slachtoffers hadden kunnen maken. In Salou vieren ook veel Nederlanders vakantie.

Verslagenheid

Mensen zoeken troost bij elkaar in de buurt van de plek waar de terroristen toesloegen.

Mensen zoeken troost bij elkaar

Geen aangepast reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Spanje niet aangepast. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlandse reizigers om het advies van lokale Spaanse autoriteiten in de gaten te houden. "Houd in de gaten wat ze zeggen waar je wel of niet heen moet gaan." Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen advies of een reis of vakantie naar Spanje beter afgezegd kan worden. "Dat is een individuele afweging."

De Nederlandse ambassadeur bezoekt vanochtend de drie Nederlandse gewonden in Spanje. Ze zijn buiten levensgevaar en de ambassade gaat ze helpen zo snel mogelijk terug te laten keren naar huis.

Koenders: 'Reisadvies niet aangepast'

Nederlandse gewonden komen uit Ommen

De drie Nederlandse gewonden van de aanslag komen uit Ommen, meldt RTV Oost. Eén van hen is een 16-jarig meisje. Ze brak haar benen bij de aanslag. Het lijkt erop dat ze weer volledig gaat herstellen, vertelt haar oom aan RTV Oost.

Het meisje was met drie andere familieleden op vakantie in Spanje. Van de vier zijn drie mensen gewond geraakt. Het is niet bekend hoe het met de andere gewonde mensen gaat. Wel weet de oom van het meisje dat ook zij nog in het ziekenhuis liggen.

Waar de vier op het moment van de aanslag precies waren, is niet bekend.

Minuut stilte om 12.00 uur

Om 12.00 uur wordt er in Barcelona en op andere plaatsen in Spanje een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen van gisteren. De plechtigheid is live te volgen via NPO Nieuws en de Facebook-pagina van de NOS.

Druk op de Ramblas

Een dag na de aanslag weten de Barcelonezen en de toeristen de Ramblas weer te bereiken. Het is er druk, maar de sfeer is wel bedrukt.

Veel mensen op Ramblas dag na aanslag

Barcelona centrum van jihadisme

Barcelona is het centrum van het jihadisme in Spanje. Dat staat in een rapport van West Point's Combating Terrorism Center dat in juni is gepubliceerd. In drie jaar tijd zijn 178 mensen gearresteerd voor terroristische activiteiten, een kwart daarvan gebeurde in Barcelona.

Negen op de tien arrestanten was in Spanje geradicaliseerd, en was dus niet bijvoorbeeld een terugkeerder uit Syrië. Andere regio's in Spanje waar veel radicale moslims zitten zijn Madrid en Ceuta en Melilla, de twee Spaanse enclaves op de Noord-Afrikaanse kust bij Marokko.

Ten minste nog één terrorist voortvluchtig

Er wordt ten minste nog één terrorist gezocht, zegt de Catalaanse regiopresident. Carles Puigdemont zei verder dat de autoriteiten geen informatie hebben of de verdachte in staat is om meer kwaad te doen.

De eerste kaarsjes

Vanochtend vroeg werden de eerste kaarsjes aangestoken en bloemen gelegd op de Ramblas, waar gisteren 13 mensen om het leven kwamen.

De eerste kaarsen op de Ramblas

Rutte: 'We moeten ons leven blijven leven'

Premier Rutte benadrukt dat in Nederland duizenden en duizenden veiligheidsmensen bij defensie en de politie bezig zijn om Nederland veilig te houden. "Het beste antwoord dat wij met z'n allen hier kunnen geven op dit soort schoften, is ons leven blijven leven, in de wetenschap dat zij die daarvoor opgeleid zijn, die deskundig zijn, er alles aan doen om ons veilig te houden."

Rutte vindt het verschrikkelijk dat Spanje getroffen is door terroristische aanslagen en is blij dat de tweede aanslag grotendeels mislukt is door ingrijpen van de Spaanse politie. "Dat is op zichzelf bij alle ellende weer een klein lichtpuntje, maar het is natuurlijk allemaal verschrikkelijk."

Rutte: 'Het beste antwoord op zulke schoften is ons leven te blijven leven'

Vlaggen halfstok

De vlag hangt halfstok bij de Spaanse ambassade in Den Haag. Ook bij het stadhuis in Rotterdam hangt de Spaanse vlag halfstok, uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Spanje.

Ook bij het Europees Parlement in Brussel hangen de EU-vlaggen halfstok.

Auto Cambrils weggesleept

De terroristen in Cambrils reden vermoedelijk met deze auto op een politiewagen en het publiek in. Vijf burgers en twee agenten raakten daarbij gewond. De vijf terroristen werden gedood door de politie.

Auto Cambrils weggesleept

Cel van acht mensen

De Spaanse autoriteiten maken zojuist bekend dat een cel van acht mensen betrokken is geweest bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Ze zouden plannen hebben gehad om de aanvallen met butaangasflessen uit te voeren.

Had het veel erger kunnen zijn?

Correspondent Rop Zoutberg vraagt zich af of de klap op de Ramblas niet veel erger had kunnen zijn, nu het zeer waarschijnlijk is dat het ontplofte huis in Alcanar verbonden is met de aanslag in Barcelona.

Bomgordels waren nep

De bomgordels die de daders van de mislukte aanslag in Cambrils zouden hebben gedragen waren nep. Dat heeft een functionaris van de Catalaanse overheid laten weten. Er is meer bekend geworden over de toedracht van die aanslag. De daders zijn aangehouden bij een politiecontrole, zijn er daarna vandoor gegaan en op de promenade beland. Daar reden ze in op een politieauto en op mensen op de stoep. Vervolgens staken ze met messen in op mensen, en werden ze door agenten doodgeschoten.

Strenge beveiliging

De Ramblas is weer open, maar er zijn veel militairen en politie op de been. De autoriteiten adviseren om geen grote tassen mee te nemen.

Strenge bewaking op de Ramblas

Weer aan de slag

Geen Nederlanders gewond

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlanders gewond zijn geraakt bij de mislukte aanslag in Cambrils. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nieuwe arrestatie

In Ripoll is één persoon gearresteerd in verband met de aanslag van gisteren in Barcelona. Dat meldt de Catalaanse radio. In totaal zijn er nu drie verdachten gearresteerd.

In dezelfde plaats heeft zich gisteren Driss Oukabir gemeld bij de politie nadat hij had gezien dat er een foto van hem was verspreid in verband met de aanslag. Oukabir zei dat zijn paspoort was gestolen en dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Maar met zijn paspoort werd het busje gehuurd die op de menigte op de Ramblas inreed.

Wilders wil Kamerdebat

PVV-leider Geert Wilders wil de Kamer terugroepen van reces voor een debat over de aanslagen in Spanje. Premier Mark Rutte en minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok zouden daarvoor volgende week naar de Kamer moeten komen.

Wilders vraagt de steun van de andere partijen voor zo'n debat. Hij noemt het "van groot belang de gevolgen hiervan ook voor de veiligheid van Nederlandse samenleving en burgers zo spoedig mogelijk te bespreken". Op Twitter voer Wilders uit tegen Rutte, die hij een grote lafaard noemde die "verantwoordelijk is voor open grenzen en steeds meer islam".

Slachtoffers Cambrils

Eén van de vijf slachtoffers van de mislukte aanslag in Cambrils ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Twee anderen hebben zware verwondingen en twee zijn lichtgewond.

24 nationaliteiten

De slachtoffers van de aanslag komen uit 24 landen. Dat heeft de Catalaanse regering bekendgemaakt. Bij de aanslag op de Ramblas kwamen dertien mensen om. Er zijn ruim honderd gewonden; vijftien van hen verkeren in levensgevaar.

Busje weggetakeld

Vannacht werd ook het busje waarmee de aanslag werd gepleegd, weggetakeld.

Ramblas Barcelona schoongemaakt, busje weggetakeld

Minuut stilte bij EK hockey

Het EK hockey start vanavond in Amsterdam met de wedstrijd Nederland - Spanje bij de vrouwen. Voorafgaand daaraan is er een minuut stilte en de Spanjaarden spelen met een rouwband. De Nederlandse mannen spelen morgen tegen Spanje.

Ramblas vanochtend

Het leven op de Ramblas komt vanochtend weer langzaam op gang, ziet NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

Ramblas nog lang afgesloten

Het duurde lang voordat de Ramblas vannacht weer openging. De politie liet toeristen in groepjes terugkeren naar hun hotel: gezinnen met kinderen eerst.

Ramblas tot diep in de nacht afgesloten

'Terrorisme zoekt zijn vijanden bewust'

De grote Spaanse krant El País schrijft in zijn commentaar dat terrorisme zijn vijanden bewust opzoekt en dat dit keer een stad is uitgekozen "die als geen ander de geest van openheid, democratie en pluriformiteit vertegenwoordigt en die het radicalisme juist wil beëindigen. De aanslag (...) is een dreun voor de beroemde, dynamische en kosmopolitische stad, waarvan miljoenen mensen in de wereld houden en die door miljoenen mensen elk jaar bezocht wordt."

Een overzicht in beeld

Terreuraanslag in toeristisch hart van Barcelona

Kaart

Tweede aanslag grotendeels mislukt

Goedemorgen bij dit liveblog over de dag na de aanslag in Barcelona.

In de Spaanse kustplaats Cambrils is een tweede aanslag mislukt. Vijf terroristen wilden inrijden op flanerend publiek op een promenade in de kustplaats Cambrils, honderd kilometer ten zuidenwesten van Barcelona. Daarbij raakten zes burgers gewond. De politie kon de vijf terroristen met bomgordels doden.

Lees meer over de mislukte aanslag in Cambrils.

De aanslag in Cambril komt een dag de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Daarbij kwamen gisteren dertien mensen om het leven, en raakten honderd mensen gewond. Een explosie in een woning in Alcanar, een dag eerder, wordt ook in verband gebracht met de aanslag op de Ramblas.

Een overzichtsartikel van de gebeurtenissen van gisteren is hier te lezen.

Lees hier het liveblog over de aanslag van gisteren.

Vanochtend zijn er een extra lange Journaal-uitzendingen op NPO 1.