Doetinchem viert feest: Oranje is halvefinalist

Oranje in halve finales EK na 2-0 zege op Zweden

Miedema: ik zit lekker in mijn vel

Van den Berg: opnieuw een onvergetelijke avond

Uitgesteld

De aftrap van Duitsland-Denemarken vindt een kwartier later plaats. Het komt in Rotterdam met bakken uit de hemel en het veld is erg drassig.

Het wedstrijdverslag

Vreugde bij Lieke Martens en Shanice van de Sanden na het doelpunt van Vivianne Miedema

Nederland heeft de halve finales van het EK bereikt. Op De Vijverberg in Doetinchem won Oranje de kwartfinale tegen Zweden met 2-0 door doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd en was al een paar keer dicht bij een treffer geweest, voordat Lieke Martens na ruim een half uur scoorde. De aanvalster schoot vanaf zeventien meter een vrije trap over de grond raak.

Lees het volledige wedstrijdverslag hier.

Volgende tegenstander

Oranje vervolgt het toernooi in Enschede. Engeland of Frankrijk is donderdag de tegenstander.

Het is afgelopen!

Het zit erop in Doetinchem, waar Oranje Zweden met 2-0 verslaat.

Staande ovatie Martens

87. Martens gewisseld

Lieke Martens verlaat het veld. Lineth Beerensteyn mag nog een paar minuten meedoen. Oranje mag niet meer wisselen.

'Vent' Van de Sanden gewisseld

Renate Jansen is in de ploeg gekomen voor Shanice van de Sanden.

De goal van Miedema

Miedema maakt op aangeven van Van de Sande 2-0

63. GOAL Oranje!

Daar is de eerste goal van het toernooi voor Vivianne Miedema! Na een dik uur tikt ze binnen na een prima counter. Het is 2-0.

Lieke Martens stuurde Shanice van de Sanden de diepte in en Van de Sanden die geeft breed op Miedema.

60. Kopkans Miedema

Na een uur krijgt Vivianne Miedema, die een aardige wedstrijd speelt, een kopkans: ze kopt meters over.

Het onderschrift is voor u...

De feestvreugde na de 1-0 van Lieke Martens

47. Grote kans Zweden

Oranje komt heel goed weg. Fridolina Rolfö haalt uit, maar haar schot met links gaat rakelings naast.

Een waarschuwingsschot.

46. Van den Berg binnen de lijnen

De tweede helft is van start gegaan en Oranje heeft gewisseld: Mandy van den Berg is in de ploeg gekomen voor Stefanie van der Gragt.

Rust

Het is rust in Doetinchem, waar Oranje met 1-0 leidt. Lieke Martens tekende, via een vrije trap, voor de enige goal.

43. Eerste gele kaart

Lieke Martens is weg en Jessica Samuelsson trekt aan de noodrem. De eerste gele kaart is voor de Zweedse.

42. Van der Gragt behandeld

Stefanie van der Gragt wordt buiten de lijnen behandeld. Oranje even met tien speelsters. Nog een paar minuten tot de rust.

De goal van Martens

Martens knalt Nederland op voorsprong via vrije trap

GOAL Oranje!

Oranje op voorsprong! Lieke Martens schiet over de grond raak uit een vrije trap vanaf 17 meter. Het is 1-0.

28. Paniek bij Zweden

Paniek in de Zweedse defensie: Vivianne Miedema lijkt er doorheen, maar Linda Sembrant tikt de bal net weg met de punt van haar schoen.

14. Vrije trap Spitse gaat over

Het eerste wapenfeit van Oranje. Sherida Spitse legt aan voor een vrije trap (neerhalen Lieke Martens), maar haar schot gaat hoog over.

Een goede start, aldus Barbara Barend

10 minuten gespeeld

De wedstrijd is tien minuten onderweg: kansen zijn er nog niet geweest. Beide landen zijn nog wat zoekende.

Aftrap

Zweden heeft afgetrapt op de Vijverberg. De eerste kwartfinale is onderweg.

Duitse arbiter

De wedstrijd staat onder leiding van de Duitse Bibiana Steinhaus.

Algarve Cup

In aanloop naar het EK troffen beide landen elkaar op de Algarve Cup. Nederland won met 1-0 dankzij een goal van Mandy van den Berg (penalty).

Hoogendijk en Melis zijn er klaar voor

Gert van 't Hof, Manon Melis en Anouk Hoogendijk zitten er klaar voor

Onderling

De landen hebben zeven keer in officieel verband tegen elkaar gespeeld; zes keer in een kwalificatiereeks voor een eindtoernooi en één keer in de kwalificatiereeks van de Olympische Spelen. Beide landen wonnen twee keer, drie keer werd het gelijk.

Kuijt was ook aanwezig bij Feyenoord

De inmiddels gestopte Dirk Kuijt was aandachtig toeschouwer in De Kuip

Oranjegekte in Doetinchem

'Wij gaan Lieke Martens aan de ketting leggen'

Van Lunteren terug in basis

Desiree van Lunteren keert zaterdag voor de kwartfinale op het EK tegen Zweden terug in de basisploeg van Oranje. Van Lunteren begint om 18.00 uur op De Vijverberg als rechtsback. De international van Ajax bekeek maandag de laatste groepswedstrijd tegen België (2-1) vanaf de bank, omdat ze een paar dagen ziek was geweest. Liza van der Most mocht toen starten.

Zweedse en Nederlandse fans mengen zich

Zweden vreest aanvalskracht van Oranje

Pia Sundhage

Langzaam maar zeker loopt de Oranje-koorts weer op. Zaterdag spelen de Nederlandse vrouwen in Doetinchem de kwartfinale op het EK tegen Zweden. De Zweden weten wat het is om ver te komen in eindrondes en ze hebben een coach die ook weet wat winnen is.

Het Zweedse vrouwenteam grossiert in medailles, maar de gouden werd slechts één keer gewonnen. De allereerste Europese titel in 1984 was voor Zweden, met de huidige bondscoach Pia Sundhage in de spits.

Lees het volledige artikel hier.

Legendarische coach Sundhage hoopt op herhaling van 1984

In 1984 speelden de vrouwen nog voetbal met een viertje, een bal die net een maatje kleiner was dan bij de mannen. Wedstrijden duurden destijds 35 minuten in plaats van 45.

En er was nog nooit een Europees kampioen vrouwenvoetbal gekroond. In dat jaar werd Zweden de eerste Europees kampioen vrouwenvoetbal. Dankzij Pia Sundhage.

Voorpret in de Achterhoek

In Doetinchem zijn ze blij en trots dat de Nederlandse voetbalsters daar vanavond hun kwartfinale spelen tegen Zweden. "Het leeft hier enorm en dat Oranje hier vanavond speelt, is de kers op de taart", zegt sportwethouder Peter Drenth.

We wisten al sinds de loting in november dat als Nederland eerste zou eindigen in de poule, dat ze hier de kwartfinale zouden spelen. Veel mensen zaten hier dan ook voor de buis te hopen dat de Oranjevrouwen zouden winnen en poulewinnaar zouden worden", zegt hij.

Een bakker in Doetinchem maakt deze speciale voetbalmuffins

Kwartfinales op een rij

Later vanavond staat de tweede kwartfinalewedstrijd op het programma tussen Duitsland en Denemarken. Dat duel is vanaf 20.30 uur live te zien op NPO 1 en NOS.nl.

De kwartfinales op het EK voetbal

The Road to the Final

Oranje plaatste zich als groepswinnaar voor de kwartfinales door zeges op Noorwegen, Denemarken en België.

Welkom!

Om 18.00 uur is de aftrap van de kwartfinalewedstrijd bij het EK voetbal tussen Nederland en Zweden. De wedstrijd is live te zien op NPO 1, NPO Sport en NOS.nl. De uitzending begint om 17.40 uur.