liveblog
NOS SportAangepast

Bottas wint in Oostenrijk, opnieuw drama voor Verstappen

liveblog gesloten

Volgende week GP van Engenland

Lang hoeft Max Verstappen niet te wachten op een nieuwe kans. Het Formule 1-circuit trekt naar Engeland, waar komende zondag op Silverstone de volgende Grand Prix wordt gereden. Tot dan.

WK-stand na GP van Oostenrijk

Lewis Hamilton heeft zijn achterstand in het WK-klassement op Sebastian Vettel zien oplopen naar twintig punten. Het WK-klassement na negen GP's: 1. Sebastian Vettel/Ferrari 171, 2. Lewis Hamilton/Mercedes 151, 3. Valtteri Bottas/Mercedes 136, 4. Daniel Ricciardo/Red Bull 107, 5. Kimi Räikkönen/Ferrari 83, 6. Sergio Perez/Force India 50, 7. Max Verstappen/Red Bull 45, 8. Esteban Ocon/Force India 39.

Bottas: Ik geloof nog in de titel

De winnaar van de Grand Prix van Oostenrijk denkt na zijn tweede zege dat hij nog steeds kansrijk is voor de wereldtitel. "We zijn nog niet halverwege en er zijn nog veel punten te verdelen."

Vettel: het was heel close

Sebastian Vettel kwam in Oostenrijk een ronde tekort om Valtteri Bottas van de zege af te houden. "Het scheelde maar een halve seconde. Het was erg close. Een rondje meer was voldoende geweest. In het tweede deel van de race kwam de auto tot leven. Het verschil met Bottas werd steeds kleiner, maar het lukte net niet om hem nog te passeren."

Ricciardo: erg trost op podiumplaats

Vorig jaar was Daniel Ricciardo een beetje jaloers toen hij Max Verstappen als nummer twee op het podium in Oostenrijk zag staan. Dit keer stond de Australiër als nummer drie. "Ik ben heel trots op dit resultaat. Het was aan het einde een zwaar gevecht met Lewis Hamilton. Mooi dat ik het heb kunnen vasthouden in onze thuisrace."

Bottas viert zijn overwinning

Valtteri Bottas viert zijn GP-zege in Oostenrijk

Tweede zege Bottas

Na de Grand Prix van Rusland wint de Fin van Mercedes ook de GP van Oostenrijk. Na hem komt Sebastian Vettel over de streep. De Ferrari-coureur vergroot zijn voorsprong in het WK-klassement op Lewis Hamilton, die er niet in slaagt Daniel Ricciardo van de derde plaats te verdringen. Voor de Australische teamgenoot van Max Verstappen opnieuw een podiumplaats.

Nog vijf ronden

Lewis Hamilton kruipt richting Ricciardo. Kan de Red Bull-coureur in de slotfase zijn derde plaats behouden? Het gat is een seconde.

Bottas houdt Vettel op afstand

Valtteri Bottas lijkt op weg naar zijn tweede zege in de Formule 1. De Fin gaat bij de GP van Oostenrijk ruim aan de leiding. Nummer twee Sebastian Vettel rijdt op 2,5 seconden. Hamilton doet in de laatste tien ronden nog een poging in de buurt te komen van nummer drie Daniel Ricciardo.

Ricciardo op podiumkoers

Voor Max Verstappen was de GP van Oostenrijk snel klaar, maar teamgenoot Daniel Ricciardo heeft een nieuwe podiumplaats binnen handbereik. De Australiër, winnaar van de tumultueuze GP van Azerbeidzjan, ligt derde en nummer vier Lewis Hamilton komt niet dichterbij.

Räikkönen profiteert van bandenwissel Bottas

De Fin van Mercedes gaat na 41 ronden naar binnen voor een bandenwissel. Kimi Räikkönen neemt de leiding over. Die positie kan de Ferrari-coureur maar even volhouden. Bottas passeert de Fin en gaat weer aan de leiding. Sebastian Vettel schuift na een bandenwissel van Räikkönen weer op naar plaats twee. Daniel Ricciardo ligt derde.

Bottas leidt comfortabel

Er zitten bij de GP van Oostenrijk dertig ronden op. Valtteri Bottas gaat comfortabel aan de leiding. De Mercedes-coureur heeft acht seconden voorsprong op Sebastian Vettel (Ferrari). Lewis Hamilton heeft de vierde plaats in het vizier. Hij zit Kimi Räikkönen op de hielen.

Bottas niet te vroeg weg

De wedstrijdleiding ziet geen aanleiding om actie te ondernemen tegen Valtteri Bottas. De Fin had geen valse start.

Botsing Kvyat en Alonso

De botsing tussen Daniil Kvyat en Fernando Alonso, die uiteindelijk ook Max Verstappen zijn race kost in Oostenrijk.

Verstappen: koppeling kapot

De Nederlander baalt opnieuw. "De proefstart ging al vreemd. De koppeling bleek kapot", legt hij zijn moeizame start uit. Daarna ging het helemaal mis. "Ik bleef voor de zekerheid aan de buitenkant, maar werd door Alonso op het wiel geraakt. Het was over. Dit is niet waar we op hebben gehoopt."

Bottas ruim aan de leiding

De Mercedes-coureur heeft na tien van de 71 ronden al een gat van bijna vijf seconden met Sebastian Vettel (Ferrari). Daniel Ricciardo (Red Bull) ligt derde. Lewis Hamilton is opgeschoven naar plaats vijf.

Valse start Bottas?

De wedstrijdleiding onderzoekt de start van Valtteri Bottas. De Fin van Mercedes zou te vroeg zijn vertrokken.

Verstappen meteen klaar in Spielberg

De Nederlander kan na een slechte start en botsing niet verder. Hij valt voor de derde keer op rij uit. De Nederlander kan er weinig aan doen. Daniil Kvyat raakt de McLaren van Alonso, die in de eerste bocht uiteindelijk op de Red Bull van Verstappen botst. Na Canada en Azerbeidzjan moet Verstappen de race opnieuw vanuit de pitbox volgen. Alonso valt ook uit.

Pech Verstappen bij start

De Nederlander wordt geraakt bij de start. Zijn race lijkt over.

Nog droog bij de start

Het is kort voor de start nog droog in Spielberg. Er is een kans op regen tijdens de race.

Hamilton moet terrein goedmaken

Lewis Hamilton moet bij de GP van Oostenrijk in de aanval. De Brit start met de Mercedes van P8. Zijn grote rivaal Sebastian Vettel staat naast Valtteri Bottas op de eerste startrij. De Duitser heeft de leiding in de strijd om de wereldtitel. Na de chaotische GP van Azerbeidzjan heeft Vettel veertien punten voorsprong op Hamilton.

Het WK-klassement voor de GP van Oostenrijk: 1. Sebastian Vettel/Ferrari 153, 2. Lewis Hamilton/Mercedes 139, 3. Valtteri Bottas/Mercedes 111, 4. Daniel Ricciardo/Red Bull 92, 5. Kimi Räikkönen/Ferrari 73, 6. Max Verstappen/Red Bull 45, 7. Sergio Perez/Force India 44, 8. Esteban Ocon/Force India 35.

Gaat het regenen?

Voor de Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo zou regen vanmiddag in Spielberg goed uitkomen. Momenteel is het droog op het circuit, maar de verwachting is dat het vanmiddag nog wel gaat regenen. Verstappen hoopt dat dat tijdens de race gebeurt.

Vettel nog niet op podium in Oostenrijk

Na een jarenlange afwezigheid keerde de Grand Prix van Oostenrijk in 2014 terug op de Formule 1-kalender. De inmiddels gestopte Nico Rosberg won twee keer, vorig jaar zorgde Lewis Hamilton voor de derde Mercedes-zege op rij. Sebastian Vettel stond op de Red Bull Ring nog nooit op het podium. Wellicht komt daar vandaag verandering in.

Startopstelling GP van Oostenrijk

Valtteri Bottas (Mercedes) was de snelste in de kwalificatie. Sebastian Vettel (Ferrari) staat naast hem op de grid. Max Verstappen reed naar de zesde plaats in de kwalificatie, maar schoof een plaatsje op, omdat Lewis Hamilton vijf plaatsen moest inleveren wegens het wisselen van een versnellingsbak. Pascal Wehrlein vertrekt uit de pits, nadat Sauber een power unit verving.

De startopstelling: 1. Valtteri Bottas/Mercedes, 2. Sebastian Vettel/Ferrari, 3. Kimi Räikkönen/Ferrari, 4. Daniel Ricciardo/Red Bull, 5. Max Verstappen/Red Bull, 6. Romain Grosjean/Haas, 7. Sergio Perez/Force India, 8. Lewis Hamilton/Mercedes, 9. Esteban Ocon/Force India, 10. Carlos Sainz/Toro Rosso.

Nog een klein uurtje tot de start van de GP van Oostenrijk

Welkom bij het liveblog over de Grand Prix van Oostenrijk. Nog 45 minuten tot de start van de negende race van het Formule1-seizoen. Valtteri Bottas (Mercedes) begint voor de tweede keer dit seizoen van pole. Max Verstappen vertrekt van P5.