liveblog
NOS WielrennenAangepast

Etappe 9: ​Uran wint hectische koninginnenrit, Barguil in tranen

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Maandag geen liveblog, maar dinsdag zijn we terug met de tiende etappe, een vlakke etappe. Tot dan!

Etappe 10 Tour de France

Tourjournaal en Avondetappe

In 19.00 uur kijken we in Studio Sport op NPO 1 en NOS.nl uitgebreid terug op de negende etappe.

En om 21.15 uur is het weer tijd voor de Avondetappe. Herman van de Zandt is op locatie en Dione de Graaff ontvangt Jan-Willem van Schip, Peter Zijerveld en Rob Harmeling vanuit Le Bourget-du-Lac. Op NPO 1 en via NOS.nl.

Démare te laat binnen

Démare, Delage, Konovalovas en Guarnieri (allemaal FDJ) ,Renshaw, Trentin en Juray Sagan komen buiten tijdslimiet binnen. Démare en zijn ploeggenoten hebben 59 minuten achterstand op Uran. Einde Tour normaal gesproken. Tenzij jury anders beslist. Met Gesink, Mori, Porte, Van Emden en Thomas maakt dat 12 uitvallers.

De laatste keer dat minimaal 12 renners de finish niet (op tijd) haalden, was in 1998, bij de 10de etappe van de Tour van toen van Pau naar Bagnères-de-Luchon (17 renners).

Reacties

Uitslag en klassement

Bauke Mollema is de beste Nederlander op 21ste plaats. Hij strompelt na zijn dag in de voorste contreien totaal kapot de bus in. Ten Dam komt binnen op 21.56.

De gevolgen voor het algemeen klassement: Froome behoudt het geel en Aru, Bardet en Uran doen ook goede zaken. Thomas, Porte (uitgevallen), Contador en Majka vallen uit de top-10. Mollema nu 25ste op 22.55.

Uitslag 9de etappe
Algemeen klassement na etappe 9

Barguil juicht, Uran wint

Barguil juicht als hij denkt de sprint van de kopgroep van 6 te winnen en de koninginnenrit te winnen. Na afloop de tranen, maar die veranderen snel in tranen van verdriet. Uran blijkt de winnaar.

De finishfoto in Chambéry

2 km - Bardet ingelopen

Bardet ingelopen. Kopgroep van zes nu met Fuglsang, Aru, Froome, Uran en Barguil.

5 km - Groep-Froome nadert Bardet

Groep-Froome: Fuglsang, Aru, Froome, Uran, Barguil. Op 14 seconden van Bardet. De Fransman moet doorrijden.

11 km - Bardet bij Barguil erop en erover

Nog natte plekken op wegdek afdaling Mont du Chat. Enorm gevaarlijk. In vaart op weg naar finish in Chambéry. Bardet heeft snel gedaald en sluit aan bij landgenoot Barguil. Daarna gaat hij er meteen voorbij op venijnig klimmetje. Eén koploper. De groep-Froome volgt op 26 seconden.

22 km - Valpartij Porte en Martin

Valpartij! Richie Porte, een voorname uitdager van Froome, gaat de bocht door via de berm en komt heel pijnlijk ten val. Hij neemt Daniel Martin mee en ze klappen tegen de rots aan.

25 km - Doorkomst Mont du Chat

Warren Barguil komt als eerste door op de Mont du Chat. De renner van Sunweb krijgt de bolletjestrui stevig om de schouders.

26 km - Aanval Froome

En daar gaat Froome zelf! Wie kan er mee? Aru in eerste instantie niet, maar hij herstelt zich. Aru, Porte, D. Martin, Bardet en Uran mee met Froome. Geen Contador, geen Quintana. Een slagveld. Nog een kilometer tot de top.

28 km - ​Barguil alleen aan kop

Barguil gaat solo op weg naar de top. Daarachter maakt Fuglsang een opmars. Het wachten is nu op een aanval van de klassementsrenners. Alberto Contador moet lossen uit de groep van geletruidrager Chris Froome. Porte betaalt het tempo aan kop. De groep slokt Bauke Mollema op.

Aru rijdt weg bij Froome

Froome heeft een mechanisch probleem. Aru rijdt weg! Porte and Quintana gaan mee. Hier zal nog over worden nagepraat. Het duurt niet lang. Froome krijgt een nieuwe fiets en de mannen van het klassement zijn weer samen, ook Aru.

Aru ziet dat Froome pech heeft en gaat ervandoor

Update Gesink

Update Gesink: Stabiele breuk wervelkolom. Moet korset om. Kan 1 of 2 dagen duren voordat dat korset klaar is. Blijft in ziekenhuis tot korset klaar is. Gesink onderging na zijn valpartij eerder een CT-scan in ziekenhuis.

35 km - Mont du Chat

De twee koplopers beginnen aan de schrik van de dag, de Mont du Chat, een van de moeilijkste beklimmingen van Frankrijk. Zo'n 10 km klimmen met meeste stijgingspercentages rond 10 procent.

Etappe 9 van de Tour de France

Fuglsang kent Mont du Chat goed

Jakob Fuglsang won in Dauphiné de rit over Mont du Chat, en won later ook eindklassement. Zijn plan vandaag?

Fuglsang: alles kan vandaag ontploffen

48 km - Twee koplopers

Bakelants en Gallopin hebben na de tussensprint de benen genomen. Ze rijden nu op de Côte de Jongieux (4de cat.).

Arnaud Démare nu op 38 minuten....

Rafal Majka (Bora), de nummer 10 van het klassement, heeft het ook zwaar. Zit na een val achter de groep-Froome.

54 km - Tussensprint voor Matthews

Zoals verwacht: de tussensprint in Massignieu-de-Rives wordt een prooi voor Michael Matthews van Sunweb. De 20 punten zijn voor hem. Jan Bakelants wordt tweede, voor Tony Gallopin en Simon Geschke.

Wat is het plan van Sky?

Knaven: verwacht vuurwerk vandaag

66 km - Matthews voor de punten

Michael Matthews van Sunweb terug in de kopgroep. Over 11 km een tussensprint. Belangrijk voor zijn strijd om groene trui.

73 km - Kopgroep breidt uit

In de afdaling krijgen Barguil, Benoot en Vuillermoz gezelschap van Roglic en Mollema. Er is meer op komst in de komende vlakke kilometers. Het peloton volgt op 5 minuten.

90 km - Doorkomst

Barguil als eerste boven op Grand Colombier. Doet goede zaken in bergklassement. Daarna Benoot en Vuillermoz (+0.20), Roglic (+0.25), Mollema (+0.30) zijn niet ver weg. De groep met geletruidrager Chris Froome komt pas op 5.50 boven.

91 km - Nog twee

Benoot en Barguil gaan met z'n tweeën verder. Vuillermoz valt weg. Mollema en Roglic in de achtervolging, zo vlak voor de top.

93 km - Nog drie

Nog vier koplopers over op Grand Colombier: Barguil, Vuillermoz en Benoot. Pantano moet ze laten gaan. Mollema rijdt op 50 seconden.

Opgave Thomas

Geraint Thomas, nummer twee van het klassement en winnaar van de eerste rit, stapt na val af met gebroken sleutelbeen.

Geraint Thomas

95 km - 7 koplopers

Een groepje met Romain Bardet (AG2R) rijdt in de afdaling weg van het peloton, maar Chris Froome slaat de aanval af.

De 7 koplopers: Bakelants, Domont en Vuillermoz (AG2R), Pantano (Trek), Poljanski (Bora), Benoot (Lotto-Soudal) en Barguil (Sunweb). Ten Dam, Mollema en Van Baarle zijn niet mee. Ze beginnen aan de tweede col van buitencategorie. De Grand Colombier.

Betancur, Mollema, Matthews, Geschke, Navarro en Roglic volgen op één minuut.

106 km - Valpartijen

Valpartij in de afdaling. Onder anderen Loetsenko (Astana), een van de koplopers, vliegt de berm in. Ook Kozhatayev (ook Astana) naar de grond. Ook Spaans kampioen Herrada (Movistar) betrokken bij de valpartij. En weer een valpartij. In peloton. Geraint Thomas van de Sky-ploeg van Froome. De afdaling is gevaarlijk, zo blijkt.

113 km - Roglic als eerste boven

Roglic pakt de 20 punten op de Col de la Biche. De Sloveen van Lotto-Jumbo heeft op het slot van de klim een krachtige sprong in huis en komt alleen boven.

116 km - Voorsprong groeit

Donkergrijze lucht en de regen valt naar beneden op de Col de la Biche. Ten Dam, Mollema en Van Baarle nog in kopgroep. Het tempo van Ten Dam doet de voorsprong van de kopgroep groeien naar 5.08. .

123 km - Ten Dam sleurt

Met Laurens ten Dam sleurend vooraan begint de kopgroep aan de klim van Col de la Biche (de eerste van buitencategorie). Zijn werk doet de groep kraken.

Kopgroep van 39 man: Jan Bakelants, Axel Domont, Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Jesus Herrada, Carlos Betancur (Movistar), Bauke Mollema, Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Alessandro De Marchi, Amaël Moinard (BMC), Bakhtiar Kozhatayev, Aleksej Loetsenko (Astana), Kristjian Durasek, Vegard Stake Laengen (UAE), Thibaut Pinot (FDJ), Michael Albasini (Orica-Scott), Zdenek Stybar (Quick-Step Floors), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Robert Kiserlovski, Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Tim Wellens (Lotto-Soudal), Michael Matthews, Nikias Arndt, Warren Barguil, Simon Geschke, Laurens ten Dam (Sunweb), Nicolas Edet, Dani Navarro (Cofidis), Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Thomas Voeckler, Sylvain Chavanel (Direct Energie), Pierre Rolland, Dylan Van Baarle (Cannondale-Drapac), Tsgabu Grmay, Javier Moreno (Bahrain-Merida), Brice Feillu, Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro)

Doorkomst Côte de Franclens

Thomas De Gendt komt als eerste boven op Côte de Franclens, voor Aleksej Loetsenko. Peloton volgt op 3.25.

Ten Dam vooraf: van plan mee te gaan

Laurens ten Dam maakt waar wat hij vanochtend beloofde. Meteen meegaan.

Ten Dam: plan is om meteen mee te gaan

146 km - Kopgroep dunt uit

Kopgroep dunt uit naar 33 man. Sepulveda, Laengen, Voeckler, Feillu, Stybar vallen weg. De kopgroep begint aan de klim van de Côte de Franclens (3de cat.), derde klim v/d dag. Hierna komt de eerste col van de buitencategorie.

Etappe 9 van de Tour de France

​Update Gesink

De Lotto-Jumbo-renner heeft last van zijn rug en wordt momenteel onderzocht in het ziekenhuis.

155 km - Weer valpartij

Weer een valpartij. Eduardo Sepulveda en Laengen, twee van de koplopers, tegen het asfalt.

158 km

De Tour stopt voor niemand. Een kopgroep van 38 man heeft inmiddels 2.05 voorsprong. Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Dylan van Baarle zijn erbij. Carlos Betancur (Movistar) is het hoogstgeklasseerd, 27ste op 3.17.

De kopgroep: Jan Bakelants, Axel Domont, Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Jesus Herrada, Carlos Betancur (Movistar), Bauke Mollema, Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Alessandro De Marchi, Amaël Moinard (BMC), Bakhtiar Kozhatayev, Aleksej Loetsenko (Astana), Kristjian Durasek, Vegard Stake Laengen (UAE), Thibaut Pinot (FDJ), Michael Albasini (Orica-Scott), Zdenek Stybar (Quick-Step), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Robert Kiserlovski, Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Tim Wellens (Lotto-Soudal), Michael Matthews, Nikias Arndt, Warren Barguil, Simon Geschke, Laurens ten Dam (Sunweb), Nicolas Edet, Dani Navarro (Cofidis), Primoz Roglic (Lotto-Jumbo), Thomas Voeckler (Direct Energie), Pierre Rolland, Dylan vVan Baarle (Cannondale-Drapac), Javier Moreno (Bahrain-Merida), Brice Feillu, Pierre-Luc Périchon, Eduardo Sepulveda (Fortuneo-Oscaro).

Grote kopgroep

Intussen een grote kopgroep van 32 renners.

Gesink uit koers!

Gesink en Mori uit de koers! Met de ambulance afgevoerd. Wat een teleurstelling voor de renner van Lotto-Jumbo, die zaterdag nog zo sterk acteerde in de achtste rit.

Gesink na valpartij uit de Tour

176 km - Valpartij

Valpartij! Robert Gesink is erbij betrokken, net als Angelo Tulik. Gesink staat wel op. Manuele Mori ligt op de grond, kermend van pijn.

Val met Gesink

180 km - Wellens weg, Démare lost

Het gaat meteen bergop en Tim Wellens is de eerste die het waagt te ontsnappen. Hij heeft een gaatje en krijgt gezelschap van Thibaut Pinot. En Arnaud Démare moet als eerste lossen. Het wordt opnieuw een zware dag voor de Franse sprinter.

Los

Tourdirecteur Christian Prudhomme zwaait met de vlag en de renners zijn los. De start van de Koninginnenrit.

Vertrek

In Nantua vertrekken de renners voor de negende etappe, een loodzware rit. Eerst nog even door de neutrale zone.

Etappe 9 van de Tour de France

Het is nat op de Chat

Na de laatste beklimming van de Mont du Chat gaat het naar beneden naar de finish in Chambéry. Dat kan een gevaarlijke afdaling worden, want het is nat nu, zo laten de foto's zien. De weersvoorspelling laat wat dat betreft ook weinig goeds zien. Het gaat regenen.

 • NOS
  Nat in de afdaling Mont du Chat
 • NOS
  Nat in de afdaling Mont du Chat
 • NOS
  De Mont du Chat
 • NOS
  De Mont du Chat
 • NOS
  De Mont du Chat

Froome: hoe meer je daalt, hoe beter het gaat

Er staan vandaag drie bergen van de buitencategorie op het programma en zal er dus ook veel gedaald moeten worden. Ook na de laatste klim, de Mont du Chat, gaat het naar beneden. "Hoe meer je daalt, hoe beter je erin wordt", aldus geletruidrager Chris Froome.

'Hoe meer je daalt, hoe beter je erin wordt'

'Het klassement zal flink door elkaar worden geschud'

Het peloton trekt voor de tweede dag op rij door de Jura,al is deze negende etappe aanmerkelijk zwaarder met drie cols van de buitencategorie. Direct na de start moet er al geklommen worden en na de beklimming van de Col de La Biche en de Grand Colombier (beide HC) volgt nog de Mont du Chat (ook HC).

Na de Mont du Chat (8,7 km à 10,3%) is er nog 26 kilometer af te leggen naar de in Chambéry getrokken finishlijn. De klassementsmannen hielden hun kruit zaterdag nog droog, vandaag zal het geweer van de uitdagers van Chris Froome op scherp staan. Volgens NOS-analist Rob Harmeling ligt er nog meer gevaar op de loer.

Etappe 9 van de Tour de France

De dag van gisteren

Nog even terug naar gisteren. Robert Gesink was dicht bij de ritzege, maar moest in de achtste etappe uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de 24-jarige Fransman Lilian Calmejane.

Lees hier het verslag en bekijk hieronder de samenvatting.

Calmejane wint in Station des Rousses, Gesink tweede

Welkom

Welkom bij ons liveblog. De negende etappe staat op het programma, een van de zwaarste, zo niet de zwaarste rit van deze Tour, met drie cols van de buitencategorie.

Chris Froome, Robert Gesink en Alberto Contador