liveblog
NOS NieuwsAangepast

Liveblog: 21 gewonden in levensgevaar, morgen herdenking in Londen

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit is het laatste bericht van ons liveblog. Nieuws over de aanslag in Londen kunt u lezen in onze normale berichtgeving.

Manchester staat stil bij Londen

In het Old Trafford cricketstadion in Manchester is het benefietconcert voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in de Manchester Arena begonnen. Voordat de artiesten gingen optreden, gaf de burgemeester van Manchester een korte speech. Andy Burnham sprak zijn steun uit voor de nabestaanden in Londen. "We hebben zoveel reacties gekregen de afgelopen dagen, dus Manchester, laten we vanavond ook berichten sturen naar Londen waar ze op dit moment hetzelfde meemaken."

"We weten hoe jullie je voelen", ging Burnham verder. "Maar we zullen ons verenigen en hier samen doorheen komen."

Herdenking morgen in Londen

Morgen wordt een herdenking georganiseerd door de burgemeester van Londen. Het begint om 18.00 uur (lokale tijd) in Potters Field Park, in de buurt van de London Bridge. Ook zal er een minuut stilte zijn, om 18.20 uur.

"Als we samen staan als een stad vertellen we een krachtige boodschap: Londenaren zullen nooit bang worden door terrorisme", zei burgemeester Sadiq Khan.

'Huilend, schreeuwend, grote paniek'

Het is rustiger dan normaal rond het gebied in Londen waar gisteren de aanslag werd gepleegd. Er lopen wel mensen, maar er rijdt nauwelijks verkeer. Dat komt vooral door de vele afzettingen. Aan beide kanten van de Theems zijn wegen versperd door linten en agenten. Bij de afzettingen liggen her en der bosjes bloemen.

Een stuk verderop staan twee studenten op de stoep. Ze wonen om de hoek bij Borough Market. James en Louis hebben net ontbeten, want ze werden pas na het middaguur wakker.

"We konden niet slapen van al die helikopters, die gingen pas laat weg." De twee zagen mensen voor het raam van hun studentenhuis wegvluchten. "Huilend, schreeuwend, grote paniek." Ze hebben mensen in huis genomen die nergens naartoe konden. "Ja dat doe je dan gewoon toch? Je probeert ze wat te kalmeren", zegt James.

Meer gesprekken met Londenaren lezen? Klik hier.

Fransman onder doden

Er is een Fransman onder de doden van de aanslag gisteren, maakt de Franse minister van Buitenlandse Zaken bekend.

Brandenburger Tor speciaal verlicht

De Brandenburger Tor in Berlijn wordt vanavond in de kleuren van de Britse vlag verlicht. Zo wil Duitsland zijn steun aan Groot-Brittannië laten zien.

ANP
Brandenburger Tor in Berlijn

Nepnieuws over aanslag

Al Jazeera heeft een overzicht gemaakt van het nepnieuws dat ontstaan is na de aanslag. De waarschuwing: geloof niet alles wat je online leest.

Bloemen Borough Market

Reuters
Bloemen op de Borough Market

Er liggen inmiddels ook bosjes bloemen op de Borough Market in Londen.

CMO vraagt aandacht voor aanslag

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft moskeebesturen opgeroepen om aandacht te schenken aan de aanslagen, doden en gewonden in Londen. Het CMO vraagt of de besturen stil willen staan bij de aanslagen tijdens de ramadannachtgebeden. Ze zijn enorm geschokt "door laffe terroristische aanslagen in Londen".

"Nederlandse moslims zijn intens verdrietig, ook omdat we juist in de vastenmaand ramadan zijn, waarin spiritualiteit, saamhorigheid, liefdadigheid, verbroedering, bezinning en zelfreflectie centraal staan", vertelt de organisatie tegen ANP.

Limburgse school annuleert Londen-reis

De directie van het Valuascollege in Venlo heeft een reis naar Londen geannuleerd. Reden voor het annuleren van de Londen-reis, die van 5 tot en met 9 juni plaats zou vinden, is de aanslag.

"Op dit moment vinden wij het onverantwoord onze leerlingen en medewerkers op reis te laten gaan naar een gebied waar het onrustig is. In die zin gaat hun veiligheid boven alles", is te lezen in een verklaring.

Twee mannen meegenomen door Britse politie

Zwaarbewapende agenten zijn weer een flat in Londen binnengevallen. Twee mannen zijn meegenomen in politiebusjes.

Een ooggetuige vertelt dat een van de twee mannen eerst probeerde te vluchten door uit zijn raam op de eerste verdieping te springen.

Uber ontkent verhoogde prijzen na aanslag

Taxiservice Uber ontkent dat de prijzen gisteren waren verdubbeld na de aanslag. "Toen we hoorden van de aanslag hebben we meteen de verhoogde prijzen weer aangepast", zegt het bedrijf in een tweet.

Meerdere mensen klaagden op sociale media over de hoge prijzen. De taxiservice rekent automatisch een toeslag als er veel gebruik wordt gemaakt van de service en het druk is. Gisteren zouden er zoveel taxi's na de aanslag zijn geboekt dat de prijs meer dan 2 keer zo hoog was als normaal.

Aanslagpleger schreeuwde: dit is voor mijn familie

Een van de aanslagplegers schreeuwde 'dit is voor mijn familie' toen hij iemand neerstak. Dat vertelt Elizabeth O'Neill, moeder van Daniel O'Neill. Haar zoon is een van de slachtoffers van de aanslag en werd neergestoken toen hij buiten stond bij een kroeg. Hij overleefde het.

"Een man rende naar hem toe en schreeuwde 'dit is voor mijn familie, dit is voor de islam' en stak hem neer", vertelt O'Neill. "Ik ben nog steeds in shock."

Huilende vrouw op London Bridge

Reuters

Een vrouw huilt terwijl ze haar respect betuigt met een witte roos aan de slachtoffers.

Vrouw op zoek naar redder

Een studente die gisteren aan de aanslag ontsnapt is, is op zoek naar de taxichauffeur die haar leven gered heeft. Rhiannon Owen was geld aan het pinnen toen een taxichauffeur riep dat ze moest rennen.

Ze rende naar een pub, waar ze anderen ook waarschuwde voor de aanslag. "Ik weet niet wie je bent, maar je hebt mijn leven gered. Ik kon wegrennen omdat jij het me zei. Wie je ook bent, heel erg bedankt", vertelt de vrouw tegen BBC.

Onschuldige persoon neergeschoten

Tijdens de aanslag gisteren is een onschuldig iemand per ongeluk neergeschoten door de politie, werd net bekendgemaakt. De persoon wordt behandeld in het ziekenhuis.

Extra veiligheidsmaatregelen

De komende tijd zullen er meer veiligheidsmaatregelen in Londen worden genomen, meldt de politie.

Honderden getuigen al ondervraagd

Een aantal slachtoffers van de aanslag komt niet uit Groot-Brittannië, meldt de Nationale Terrorismebestrijding in een verklaring. Inmiddels zijn honderden getuigen al ondervraagd.

De terrorismebestrijding maakte ook bekend dat het busje waarmee de aanslag is gepleegd, recent gehuurd zou zijn door een van de aanslagplegers.

Veel agenten op de been in East Ham

Er zouden veel politieagenten op de been zijn in de buurt van de appartementen waar de agenten eerder een inval deden. Volgens de BBC zijn de agenten zwaarbewapend.

Canadees onder doden

AFP
Justin Trudeau

De Canadese premier Justin Trudeau laat weten dat een Canadees onder de doden is.

Man deelt water uit aan politie

Een man heeft 35 kilometer van zijn woonplaats Surrey naar Londen gefietst om water te brengen naar de politie. "Ik wil de agenten gewoon koud water geven. Dat is niets vergeleken met wat zij doen. Ik wil gewoon iets terugdoen. Zij beschermen ons, redden onze levens", vertelt de man tegen de BBC.

'Nog 21 gewonden in levensgevaar'

Van de 40 gewonden verkeren 21 in levensgevaar, meldt de Britse National Health Service. Hoe het met de andere gewonden gaat is nog niet bekend.

Acht gewonden naar huis

Van de 48 gewonden zijn inmiddels acht gewonden uit het ziekenhuis ontslagen. De 40 anderen worden behandeld in vijf verschillende ziekenhuizen.

Bloemen op de London Bridge

Reuters
Bloemen op de plek van de aanslag

Steeds meer mensen leggen bloemen op de London Bridge.

Dinsdag minuut stilte voor slachtoffers

Komende dinsdag wordt er in Groot-Brittannië een minuut stilte gehouden. Om 11.00 uur (lokale tijd) zullen de slachtoffers door het hele land worden herdacht, meldt de Britse overheid. Vlaggen hangen halfstok.

'Theresa May bezocht ziekenhuis'

Meerdere Britse journalisten melden op Twitter dat premier Theresa May vanmiddag een bezoek heeft gebracht aan een aantal slachtoffers in een ziekenhuis. Het was een privébezoek, meldt het ziekenhuis Kings College Hospital.

Koninklijk Huis reageert

Het Nederlandse Koninklijk Huis heeft gereageerd op de aanslag. "Opnieuw is Groot-Brittannië getroffen door een terreurdaad. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers in Londen en bij de mensen die gewond raakten", is te lezen op Twitter. "Met hen en met hun families voelen wij ons verbonden op deze droevige dag."

Meer politie op straat

De komende dagen zullen er meer agenten op straat lopen in Londen, meldt de Britse politie op Twitter.

Identiteit aanslagplegers bekend

De identiteit van de drie aanslagplegers is bekend, meldt de BBC. De politie brengt de namen echter nog niet naar buiten.

Ouders slachtoffers aanslag Manchester reageren

Facebook

De ouders van twee overleden slachtoffers (Chloe Rutherford en Liam Curry) van de aanslag in Manchester hebben gereageerd op de aanslag in Londen. Ze zeggen dat het hun "grootste nachtmerrie" is geweest om hun kinderen te verliezen, en bedankten mensen voor hun steun.

"We sturen onze liefde en condoleances naar de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Londen. We hopen dat alle gewonden snel weer beter worden."