liveblog
NOS NieuwsAangepast

Liveblog: 21 gewonden in levensgevaar, morgen herdenking in Londen

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit is het laatste bericht van ons liveblog. Nieuws over de aanslag in Londen kunt u lezen in onze normale berichtgeving.

Manchester staat stil bij Londen

In het Old Trafford cricketstadion in Manchester is het benefietconcert voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in de Manchester Arena begonnen. Voordat de artiesten gingen optreden, gaf de burgemeester van Manchester een korte speech. Andy Burnham sprak zijn steun uit voor de nabestaanden in Londen. "We hebben zoveel reacties gekregen de afgelopen dagen, dus Manchester, laten we vanavond ook berichten sturen naar Londen waar ze op dit moment hetzelfde meemaken."

"We weten hoe jullie je voelen", ging Burnham verder. "Maar we zullen ons verenigen en hier samen doorheen komen."

Herdenking morgen in Londen

Morgen wordt een herdenking georganiseerd door de burgemeester van Londen. Het begint om 18.00 uur (lokale tijd) in Potters Field Park, in de buurt van de London Bridge. Ook zal er een minuut stilte zijn, om 18.20 uur.

"Als we samen staan als een stad vertellen we een krachtige boodschap: Londenaren zullen nooit bang worden door terrorisme", zei burgemeester Sadiq Khan.

'Huilend, schreeuwend, grote paniek'

Het is rustiger dan normaal rond het gebied in Londen waar gisteren de aanslag werd gepleegd. Er lopen wel mensen, maar er rijdt nauwelijks verkeer. Dat komt vooral door de vele afzettingen. Aan beide kanten van de Theems zijn wegen versperd door linten en agenten. Bij de afzettingen liggen her en der bosjes bloemen.

Een stuk verderop staan twee studenten op de stoep. Ze wonen om de hoek bij Borough Market. James en Louis hebben net ontbeten, want ze werden pas na het middaguur wakker.

"We konden niet slapen van al die helikopters, die gingen pas laat weg." De twee zagen mensen voor het raam van hun studentenhuis wegvluchten. "Huilend, schreeuwend, grote paniek." Ze hebben mensen in huis genomen die nergens naartoe konden. "Ja dat doe je dan gewoon toch? Je probeert ze wat te kalmeren", zegt James.

Meer gesprekken met Londenaren lezen? Klik hier.

Fransman onder doden

Er is een Fransman onder de doden van de aanslag gisteren, maakt de Franse minister van Buitenlandse Zaken bekend.

Brandenburger Tor speciaal verlicht

De Brandenburger Tor in Berlijn wordt vanavond in de kleuren van de Britse vlag verlicht. Zo wil Duitsland zijn steun aan Groot-Brittannië laten zien.

Brandenburger Tor in Berlijn

Nepnieuws over aanslag

Al Jazeera heeft een overzicht gemaakt van het nepnieuws dat ontstaan is na de aanslag. De waarschuwing: geloof niet alles wat je online leest.

Bloemen Borough Market

Bloemen op de Borough Market

Er liggen inmiddels ook bosjes bloemen op de Borough Market in Londen.

CMO vraagt aandacht voor aanslag

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft moskeebesturen opgeroepen om aandacht te schenken aan de aanslagen, doden en gewonden in Londen. Het CMO vraagt of de besturen stil willen staan bij de aanslagen tijdens de ramadannachtgebeden. Ze zijn enorm geschokt "door laffe terroristische aanslagen in Londen".

"Nederlandse moslims zijn intens verdrietig, ook omdat we juist in de vastenmaand ramadan zijn, waarin spiritualiteit, saamhorigheid, liefdadigheid, verbroedering, bezinning en zelfreflectie centraal staan", vertelt de organisatie tegen ANP.

Limburgse school annuleert Londen-reis

De directie van het Valuascollege in Venlo heeft een reis naar Londen geannuleerd. Reden voor het annuleren van de Londen-reis, die van 5 tot en met 9 juni plaats zou vinden, is de aanslag.

"Op dit moment vinden wij het onverantwoord onze leerlingen en medewerkers op reis te laten gaan naar een gebied waar het onrustig is. In die zin gaat hun veiligheid boven alles", is te lezen in een verklaring.

Twee mannen meegenomen door Britse politie

Zwaarbewapende agenten zijn weer een flat in Londen binnengevallen. Twee mannen zijn meegenomen in politiebusjes.

Een ooggetuige vertelt dat een van de twee mannen eerst probeerde te vluchten door uit zijn raam op de eerste verdieping te springen.

Uber ontkent verhoogde prijzen na aanslag

Taxiservice Uber ontkent dat de prijzen gisteren waren verdubbeld na de aanslag. "Toen we hoorden van de aanslag hebben we meteen de verhoogde prijzen weer aangepast", zegt het bedrijf in een tweet.

Meerdere mensen klaagden op sociale media over de hoge prijzen. De taxiservice rekent automatisch een toeslag als er veel gebruik wordt gemaakt van de service en het druk is. Gisteren zouden er zoveel taxi's na de aanslag zijn geboekt dat de prijs meer dan 2 keer zo hoog was als normaal.

Aanslagpleger schreeuwde: dit is voor mijn familie

Een van de aanslagplegers schreeuwde 'dit is voor mijn familie' toen hij iemand neerstak. Dat vertelt Elizabeth O'Neill, moeder van Daniel O'Neill. Haar zoon is een van de slachtoffers van de aanslag en werd neergestoken toen hij buiten stond bij een kroeg. Hij overleefde het.

"Een man rende naar hem toe en schreeuwde 'dit is voor mijn familie, dit is voor de islam' en stak hem neer", vertelt O'Neill. "Ik ben nog steeds in shock."

Huilende vrouw op London Bridge

Een vrouw huilt terwijl ze haar respect betuigt met een witte roos aan de slachtoffers.

Vrouw op zoek naar redder

Een studente die gisteren aan de aanslag ontsnapt is, is op zoek naar de taxichauffeur die haar leven gered heeft. Rhiannon Owen was geld aan het pinnen toen een taxichauffeur riep dat ze moest rennen.

Ze rende naar een pub, waar ze anderen ook waarschuwde voor de aanslag. "Ik weet niet wie je bent, maar je hebt mijn leven gered. Ik kon wegrennen omdat jij het me zei. Wie je ook bent, heel erg bedankt", vertelt de vrouw tegen BBC.

Onschuldige persoon neergeschoten

Tijdens de aanslag gisteren is een onschuldig iemand per ongeluk neergeschoten door de politie, werd net bekendgemaakt. De persoon wordt behandeld in het ziekenhuis.

Extra veiligheidsmaatregelen

De komende tijd zullen er meer veiligheidsmaatregelen in Londen worden genomen, meldt de politie.

Honderden getuigen al ondervraagd

Een aantal slachtoffers van de aanslag komt niet uit Groot-Brittannië, meldt de Nationale Terrorismebestrijding in een verklaring. Inmiddels zijn honderden getuigen al ondervraagd.

De terrorismebestrijding maakte ook bekend dat het busje waarmee de aanslag is gepleegd, recent gehuurd zou zijn door een van de aanslagplegers.

Veel agenten op de been in East Ham

Er zouden veel politieagenten op de been zijn in de buurt van de appartementen waar de agenten eerder een inval deden. Volgens de BBC zijn de agenten zwaarbewapend.

Canadees onder doden

Justin Trudeau

De Canadese premier Justin Trudeau laat weten dat een Canadees onder de doden is.

Man deelt water uit aan politie

Een man heeft 35 kilometer van zijn woonplaats Surrey naar Londen gefietst om water te brengen naar de politie. "Ik wil de agenten gewoon koud water geven. Dat is niets vergeleken met wat zij doen. Ik wil gewoon iets terugdoen. Zij beschermen ons, redden onze levens", vertelt de man tegen de BBC.

'Nog 21 gewonden in levensgevaar'

Van de 40 gewonden verkeren 21 in levensgevaar, meldt de Britse National Health Service. Hoe het met de andere gewonden gaat is nog niet bekend.

Acht gewonden naar huis

Van de 48 gewonden zijn inmiddels acht gewonden uit het ziekenhuis ontslagen. De 40 anderen worden behandeld in vijf verschillende ziekenhuizen.

Bloemen op de London Bridge

Bloemen op de plek van de aanslag

Steeds meer mensen leggen bloemen op de London Bridge.

Dinsdag minuut stilte voor slachtoffers

Komende dinsdag wordt er in Groot-Brittannië een minuut stilte gehouden. Om 11.00 uur (lokale tijd) zullen de slachtoffers door het hele land worden herdacht, meldt de Britse overheid. Vlaggen hangen halfstok.

'Theresa May bezocht ziekenhuis'

Meerdere Britse journalisten melden op Twitter dat premier Theresa May vanmiddag een bezoek heeft gebracht aan een aantal slachtoffers in een ziekenhuis. Het was een privébezoek, meldt het ziekenhuis Kings College Hospital.

Koninklijk Huis reageert

Het Nederlandse Koninklijk Huis heeft gereageerd op de aanslag. "Opnieuw is Groot-Brittannië getroffen door een terreurdaad. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers in Londen en bij de mensen die gewond raakten", is te lezen op Twitter. "Met hen en met hun families voelen wij ons verbonden op deze droevige dag."

Meer politie op straat

De komende dagen zullen er meer agenten op straat lopen in Londen, meldt de Britse politie op Twitter.

Identiteit aanslagplegers bekend

De identiteit van de drie aanslagplegers is bekend, meldt de BBC. De politie brengt de namen echter nog niet naar buiten.

Ouders slachtoffers aanslag Manchester reageren

De ouders van twee overleden slachtoffers (Chloe Rutherford en Liam Curry) van de aanslag in Manchester hebben gereageerd op de aanslag in Londen. Ze zeggen dat het hun "grootste nachtmerrie" is geweest om hun kinderen te verliezen, en bedankten mensen voor hun steun.

"We sturen onze liefde en condoleances naar de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Londen. We hopen dat alle gewonden snel weer beter worden."

Burgemeester Sadiq Khan heeft 'betere dingen te doen'

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft wel iets beters te doen dan te reageren op de tweet van Donald Trump, laat een woordvoerder van Khan in een verklaring weten. "De burgemeester werkt druk samen met de politie, de hulpdiensten en de overheid om de reactie op deze aanslag te coördineren."

De woordvoerder noemt Trump "verkeerd geïnformeerd".

Trump plaatste eerder vandaag een tweet over de aanslag, waarin hij kritiek uitte op de burgemeester. "Zeven doden, 48 gewonden en de burgemeester zegt dat er 'geen reden tot paniek ' is", twitterde hij.

Partijen in Noord-Ierland stoppen even met campagne

Meerdere partijen in Noord-Ierland hebben aangegeven even geen campagne te voeren uit respect voor de slachtoffers. De Alliance Party, de Ulster Unionists en Sinn Fein zetten de campagne tijdelijk stil.

Waarschijnlijk wordt er vanaf maandag weer campagne gevoerd, dan is er namelijk een groot televisiedebat tussen de partijen.

Aantal gewonden naar huis

Zes gewonden mogen het ziekenhuis verlaten, meldt de BBC. In totaal werden er 48 gewonden naar verschillende ziekenhuizen in Londen gebracht.

Agent viel aanslagplegers aan met alleen wapenstok

Een politieagent die gisteren is neergestoken, blijkt alleen een wapenstok bij zich te hebben gehad toen hij de aanslagplegers aanviel. De agent was een van de eerste agenten ter plekke en heeft verwondingen aan zijn gezicht, hoofd en been opgelopen. Hij ligt in het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar.

De politiechef van de British Transport Police roemt hem om zijn dappere actie en zegt erg trots te zijn op de man, die pas twee jaar als agent werkte.

Aanslagpleger woonde in Barking

Een van de aanslagplegers woonde op het adres in Barking waar veel politieactiviteit vandaag was, meldt BBC. De man was getrouwd en had twee kinderen, zeggen buren. Hij zou drie jaar op dat adres hebben gewoond.

In totaal werden er twaalf mensen in Barking gearresteerd.

Taxiservice Uber bekritiseerd voor hoge prijzen na aanslag

Gisteren waren de prijzen voor een taxi via taxiservice Uber ontzettend hoog na de aanslag in Londen. Veel mensen bekritiseren het bedrijf voor de hoge prijzen.

De taxiservice rekent automatisch een toeslag als er veel gebruik wordt gemaakt van de service en het druk is. Gisteren werden er zoveel taxi's na de aanslag geboekt dat de prijs meer dan 2 keer zo hoog was als normaal.

#SofaForLondon helpt

Veel mensen bieden via social media hulp aan via de hashtag #SofaForLondon. Er worden slaapplekken, gratis taxiritjes, eten en steun aangeboden aan mensen die het nodig hebben.

Beelden opgedoken van brug na de aanslag

Een taxichauffeur heeft de videobeelden van zijn dashcam gedeeld waarop de momenten na de aanslag op de London Bridge te zien zijn. Op de beelden zijn vluchtende mensen te zien en politieauto's met sirenes.

Twaalf arrestaties in verband met de aanslagen

Twaalf mensen zijn opgepakt in verband met de aanslagen gisteravond. De politie deed invallen in Barking, in het oosten van Londen.

Vier agenten gewond

Vier politieagenten zijn gisteravond gewond geraakt bij de aanslagen. Eén van hen was een agent in burger die de daders tegen probeerde te houden. Hij werd daarbij verschillende keren gestoken. De agent is nog in levensgevaar.

'Inval en arrestaties'

Omstanders filmen de aankomst van de politie in Barking

De Britse politie is vanmorgen in Oost-Londen een huis binnengevallen. Volgens Britse media houdt de inval verband met de aanslag van gisteravond. Het was de woning van een van de daders, zegt nieuwszender Sky News. De politie heeft het verband met de aanslag niet bevestigd.

Moedige omstander

Zowel premier May als de Londense politiechef Cressida Dick spraken in hun televisieoptredens hun bewondering uit voor moedige omstanders. Zo zijn verschillende mensen met gevaar voor eigen leven achter de daders aangegaan en hebben anderen slachtoffers midden in de paniek bijgestaan. The Guardian verzamelt deze verhalen op zijn website.

De 47-jarige Gerard Vowls liep naar huis nadat hij de Champions League-finale had gekeken in een pub in Borough. Bij London Bridge zag hij hoe een vrouw werd neergestoken door drie mannen. Hij besloot de daders te volgen naar de Borough Market en bekogelde ze met alle spullen die hij kon vinden. "Achteraf gezien misschien een beetje dom dat ik dat deed, maar ik wilde levens redden."

De Brit raakte één van de daders met een stoel. Daarop werd hij korte tijd met een mes achterna gezeten. "Als ik was gestruikeld, dan was ik er niet meer geweest." Vowls zegt dat hij al snel doorhad dat de 'bomgordels' die de daders droegen nep waren. "Ik heb zeker vijf minuten lang spullen tegen ze aan gegooid. Als het bommen waren, was er wel iets ontploft."

Overzicht van wat er is gebeurd

Correspondent Suse van Kleef over de nasleep

Correspondent Suse van Kleef beantwoordt 3 vragen

'Genoeg is genoeg'

Premier May: genoeg is genoeg

Vier punten tegen terreur

De Britse premier May zegt dat de aanpak van terreur drastisch anders moet. Daarvoor zijn er volgens haar op vier punten verbeteringen nodig:

1. De daders van de aanslagen hadden allemaal één ding gemeen: een radicaal islamitische achtergrond. Daar moet harder tegen opgetreden worden.

2. Terroristen mogen zich niet veilig wanen en dat is nu wel het geval op internet.

3. Ook achter de voordeur moet het anders. Volgens May is er te veel tolerantie voor extremisme.

4. Anti-terreurwetten moeten opnieuw onder de loep worden genomen, zodat de politie alle mogelijkheden heeft om in te grijpen.

Persconferentie May

Volgens premier May is er geen verband tussen de drie aanslagen van de afgelopen drie maanden in Groot-Brittannië. "Wat ze wel gemeen hebben is dat het allemaal daden waren van radicaal islamitische terreur." May zegt ook dat de afgelopen tijd vijf mogelijke aanslagen zijn verijdeld.

'Respect voor moedige omstanders'

Politiechef: ik heb respect voor de moedige omstanders

De politie zegt nog niets te weten over de identiteit van de drie doodgeschoten daders.

UKIP blijft campagne voeren

UKIP weigert de verkiezingscampagne vandaag op te schorten. Partijleider Paul Nuttall zegt dat de terroristen eropuit zijn om de democratie te verstoren en dat de partij daarom de campagne niet stopzet. De conservatieve partij van premier May en de Schotse partij SNP voeren vandaag geen campagne.

'Situatie lijkt onder controle'

De Londense politiecommissaris Cressida Dick heeft in een persconferentie gezegd dat de situatie onder controle lijkt. "Maar we doorzoeken het gebied nog wel." Ze vraagt iedereen het gebied rond London Bridge en de Borough Market te mijden.

Zeven doden

Het dodental is opgelopen naar zeven, zegt hoofdcommissaris Cressida Dick van de Londense politie.

'Ik zag de mannen met z'n drieën een meisje neersteken'

Ooggetuige: ze probeerden mij te steken, ik had dood kunnen zijn

Concert Manchester gaat door

De politie van Manchester laat weten dat het benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag bij het concert van Ariana Grande twee weken geleden doorgaat.

Buitenlandse slachtoffers

* Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er vier Fransen in het ziekenhuis liggen, van wie één zwaargewond.

* Volgens Nieuw-Zeelandse media ligt ook een Nieuw-Zeelander zwaargewond in het ziekenhuis.

* De Australische premier Turnbull heeft gezegd dat zeker een Australiër gewond is geraakt.

* Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers.

Crisisoverleg

Rond deze tijd komen alle overheidsdiensten die zich bezighouden met terroristische dreigingen (afkorting: COBRA) bij elkaar op Downing Street 10 bij premier Theresa May. Na afloop, rond 11.00 uur Nederlandse tijd, zal May een verklaring afleggen.

Dit is wat we weten

'Er was grote paniek'

Twee Londenaren, Liam en Claudia, die boven een café bij de Borough Market wonen vertellen tegen de BBC wat zij hebben gezien. "We waren een film aan het kijken toen we op straat commotie hoorden. Glazen vielen op de grond, tafels werden omver gegooid en we hoorden gegil." Liam sprong op en keek uit het raam. "Ik zag een man op een toegesnelde ambulance aflopen. Hij zat helemaal onder het bloed."

Even later zagen Liam en Claudia politie-agenten rennen. "Daarna hoorde we zo'n zes geweerschoten." De twee wisten op dat moment niet wat ze moesten doen. Ze vroegen het aan hulpverleners. "Die zeiden dat we binnen moesten blijven", vertelt Claudia. "Maar even later zagen we een bommenrobot en toen besloten we ook weg te gaan."

Straten rond London Bridge afgesloten

Rond London Bridge, waar een busje inreed op voetgangers, zijn een aantal straten afgesloten. Ook het metrostation bij de brug en Borough Station zijn in ieder geval vandaag gesloten.

Honderd telefoontjes

De Britse alarmcentrale kreeg meer dan honderd telefoontjes over de aanslag bij de Londen Bridge.

'Ze krijgen ons niet klein'

De burgemeester van Londen heeft op de Britse televisie gezegd dat hij geschokt is door de aanslag. Khan benadrukt dat Londen zich niet klein laat krijgen. De verkiezingen donderdag zouden volgens hem niet moeten worden uitgesteld.

Burgemeester Londen: we laten ze niet winnen

'Geen aanwijzingen Nederlandse slachtoffers'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt "op dit moment" geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.

Correspondent Tim de Wit over de campagne

De campagnes voor de verkiezingen komende donderdag zijn voor vandaag opgeschort. Correspondent Tim de Wit kan zich voorstellen dat er de rest van de week helemaal geen campagne meer gevoerd gaat worden. "Het is natuurlijk uitzonderlijk dat er in één verkiezingscampagne in een paar weken tijd twee keer zo'n heftige aanslag plaatsvindt. Dat doet natuurlijk veel met de bevolking en met politici."

Burgemeester Sadiq Khan

De burgemeester van Londen Sadiq Khan zei op de Britse televisie dat hij geschokt en woedend is. "Deze laffe terroristen hebben onschuldige Londenaren en bezoekers aangevallen die van hun zaterdagavond aan het genieten waren." Khan noemde de daders kwaadaardige lafaards en zei dan Londen nooit bang zal zijn.

Video: dit is wat we weten

Aanslag Londen: dit is wat we weten

Campagnes opgeschort

De campagnes voor de Britse parlementsverkiezingen komende donderdag zijn voor vandaag opgeschort. De partij van Theresa May laat weten een in de loop van de dag beslissing te nemen over de campagne voor de komende dagen.

Extra journaal

Om 11.00 uur is er in verband met de aanslag in Londen een extra NOS Journaal op NPO 1.

Sporenonderzoek bij London Bridge

Bij London Bridge is het sporenonderzoek in volle gang. Een rechercheur doet onderzoek bij de bus die bij de aanslag is gebruikt.

Foto mogelijke dader

Volgens AFP is dit mogelijk een van de neergeschoten daders. Een agent buigt zich over zijn lichaam. Om zijn middel zijn kleine gasflessen of bussen te zien. Volgens de politie gaat het om een nep-bomgordel.

Voorpagina's Britse kranten

Ambulancedienst Londen: 48 gewonden

Volgens de Londense ambulancedienst zijn er 48 gewonden naar ziekenhuizen gebracht. Ook zijn ter plekke meerdere mensen met lichte verwondingen behandeld.

Een ooggetuige vertelt wat hij heeft gezien...

Een getuige vertelt...

Politieke gevolgen

Het is nog onduidelijk of de aanslag gevolgen heeft voor de campagne voor de Britse verkiezingen. Op 8 juni gaan de Britten naar de stembus. Waarschijnlijk zullen Corbyn van Labour en premier May van de Conservatieven wel de geplande bijeenkomsten van vandaag afzeggen. De premier heeft later vanochtend in ieder geval een overleg met alle overheidsdiensten die zich bezighouden met terroristische dreigingen (in het kort: COBRA).

Politiewagens op London Bridge

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wat is er bekend

* Bij London Bridge in Londen zijn zaterdagavond laat meerdere voetgangers aangereden door een busje.

* De drie inzittenden vielen mensen vervolgens aan met messen.

* Op een persconferentie maakte de politie bekend dat er onder het publiek zeker zes doden zijn gevallen.

* Volgens de ambulancediensten zijn er ruim dertig gewonden naar ziekenhuizen gebracht.

* De aanvallers, drie mannen, zijn doodgeschoten bij Borough Market.

* De Londense politie spreekt van "terroristische acties".

Politie en hulpverleners helpen slachtoffers van de aanslag bij London Bridge

Politie wil beeldmateriaal

Politie van Londen roept getuigen op om foto's of videomateriaal te delen.

Aantal gewonden naar zeker 30

De ambulancedienst van Londen stelt het aantal gewonden bij van 20 naar ruim 30.

"Alle aanvallers dood"

De Londense politie denkt alle aanvallers te hebben uitgeschakeld. "De verdachten zijn binnen acht minuten na het eerste telefoontje gevonden en gedood", zei Mark Rowley, die leiding geeft aan de Britse politiedienst die zich bezig houdt met terrorisme. De drie mannen zijn doodgeschoten op Borough Market.

Bomvesten nep

De sterk op bomvesten gelijkende gordels die de aanvallers droegen bleken nep, zo meldt de politie

Zeker 6 doden

Op een persconferentie maakte de politie zojuist bekend dat er onder het publiek zeker zes doden en twintig gewonden zijn gevallen. De aanvallers, drie mannen, zijn doodgeschoten door de politie. De gewonden liggen in vijf Londense ziekenhuizen.

Steun van Macron

De Franse ambassade in Londen heeft een vertaalde tweet van president Macron gepubliceerd, waarin hij de Britten zijn steun toezegt.

"Man met een groot mes"

Ooggetuigen zeggen op de Borough Market een man met een groot mes te hebben gezien, die in een restaurant op mensen instak. "Ik zag deze man met een mes in zijn hand", zei barman Alex Martinez tegen het Britse persbureau PA. "Vervolgens begon een andere man te schreeuwen. Toen besefte ik dat er iets ernstigs aan de hand was."

Agenten bewaken de London Bridge

Agenten bewaken de zuidkant van de London Bridge

Twintig mensen naar ziekenhuizen

Volgens de Londense ambulancedienst zijn zeker twintig mensen als gevolg van de gebeurtenissen rond de London Bridge naar ziekenhuizen gebracht.

Wat we tot nu toe weten

Zeker één dode bij twee terroristische aanvallen in Londen.

Een aanval vond plaats op de Londen Bridge, waar volgens ooggetuigen een bus met hoge snelheid op voetgangers inreed. Uit de bus zouden drie mensen zijn gesprongen en willekeurige mensen hebben aangevallen met messen.

In het nabijgelegen Borough Market zijn eveneens mensen aangevallen met messen. Een derde incident, in Vauxhall, had niets met de aanvallen te maken.

De politie roept mensen op niet naar de gebieden te komen.

London Bridge blijft dicht

De London Bridge blijft vannacht dicht, heeft de Britse verkeerspolitie gemeld.

Koenders: hartverscheurende berichten

Demissionair minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft via Twitter gereageerd. Hij heeft het over "hartverscheurende gebeurtenissen die doen denken aan vreselijke gebeurtenissen uit het verleden. Mijn gedachten zijn bij de Britten. Mijn oprechte medeleven."

Gecontroleerde explosies

De harde knallen die door Reuters zijn gehoord, zijn volgens de krant The Sun gecontroleerde explosies die door de politie zijn uitgevoerd.

"Enorme explosie"

Getuigen melden dat ze zojuist een "enorme explosie" hebben gehoord op London Bridge.

Foto van mogelijke schitter

Op Instagram is een foto opgedoken van een mogelijke aanvaller, die door de politie is uitgeschakeld.

Ziekenhuizen op slot

Drie ziekenhuizen in Londen hebben de deuren op slot gedaan, uit veiligheidsoverwegingen voor patiënten en personeel. De ziekenhuizen zitten in de buurt van het station van London Bridge.

"Dit is voor Allah"

Een ooggetuige die op de London Bridge was, zegt bij de BBC dat hij "dit is voor Allah" hoorde.

Burgemeester: opzettelijke en laffe aanval

Burgemeester Sadiq Kahn van Londen heeft gereageerd. Hij spreekt van een "opzettelijke" en "laffe" aanval op onschuldige Londenaren.

Politie: blijf weg

De Londense politie roept mensen nog steeds op om niet naar de London Bridge en de Borough Market te komen.

Harde knallen gehoord

Een verslaggever van Reuters hoorde zojuist drie harde knallen in de buurt van Borough Market. Daar speelde zich eerder vanavond een steekpartij af.

Een gewonde wordt behandeld

Een gewonde wordt door ambulancemedewerkers behandeld

The Sun: twee aanvallers doodgeschoten

De Britse krant The Sun meldt dat gevreesd wordt voor zeker zeven doden. Twee aanvallers zouden zijn doodgeschoten door de politie. Die heeft dat nog niet bevestigd.

Getuige: zes mensen bewogen niet

Een ooggetuige zegt tegen Reuters dat hij zes mensen niet zag bewegen nadat het busje op mensen op de London Bridge was ingereden.

Drie mannen uit een busje gesprongen

Ooggetuigen melden aan Britse media dat drie mannen uit het busje op de London Bridge zijn gesprongen en mensen met messen hebben aangevallen.

Politie: terroristische incidenten

De Britse politie zegt dat de gebeurtenissen bij de London Bridge en het uitgaansgebied Borough Market worden gezien als "terroristische incidenten". Het eerder gemelde voorval bij Vauxhall blijkt niets met de andere incidenten te maken te hebben.

Beelden van de omgeving van de London Bridge

Beelden van de omgeving van het incident

Facebook

Facebook heeft zijn veiligheidscheck geactiveerd voor mensen in Londen. Ze kunnen op die manier aan hun vrienden laten weten dat ze veilig zijn.

May: potentiële terroristische daad

De Britse premier May spreekt van een "vreselijk incident". De gebeurtenissen worden volgens haar behandeld als potentiële terroristische daad.

Corbyn: brutale en schokkende aanval

Labour-leider Jeremy Corbyn noemt de aanvallen van gisteravond "gruwelijk" en schokkend".

Trump: inreisverbod is nodig

De Amerikaanse president Trump heeft in twee tweets gereageerd op de berichtgeving vanuit Londen. In één tweet steekt hij de Britten een hart onder de riem, in een andere tweet zegt hij dat zijn inreisverbod belangrijk is voor de veiligheid.

Overleg met premier May

De Britse premier May heeft deze ochtend overleg met haar belangrijkste veiligheidsadviseurs over de aanvallen in Londen. De incidenten komen een paar dagen voor de Britse parlementsverkiezingen. Die worden donderdag gehouden.

Mensen verlaten onder begeleiding de omgeving

Mensen verlaten het gebied rond de London Bridge

'Vier mensen gestoken'

Een beveiligingsbeambte zegt tegen de BBC dat vier mensen zijn neergestoken door drie daders. Een van hen had een lang mes bij zich, zegt de man. Onder de gewonden is volgens de ooggetuige een vrouw van begin 20.

Metrostations weer open

De metrostations Bank en Vauxhall zijn weer geopend, meldt Transport for London.

Een getuige vertelt wat hij heeft gezien

Een getuige vertelt...

Advies van de politie

De politie in Londen vertelt mensen op Twitter wat ze moeten doen als ze iets verdachts zien. "Vlucht, verstop je, vertel de politie wat je ziet."

Meerdere doden

De politie spreekt over "meer dan één dode". De Londense politie waarschuwt mensen om rustig, maar wel alert en waakzaam te blijven.

Te vroeg

Europese veiligheidsfunctionarissen zeggen tegen persbureau Reuters dat het nog te vroeg is om te spreken van een aanval door militanten.

Zeker één dode

De BBC meldt dat er zeker één dode is gevallen bij de London Bridge.

Mensen gestoken

Tegen CNN zeggen ooggetuigen dat twee mannen een restaurant in de buurt van de London Bridge binnengingen en daar twee mensen staken.

Derde incident

Ook in de wijk Vauxhall, aan de zuidoever van de Theems in het centrale deel van Londen, is volgens de politie iets gaande.

Beelden vanuit een café in de buurt van de London Bridge

Zoektocht naar drie verdachten

De politie zoekt naar drie verdachten die mogelijk gewapend zijn, meldt een verslaggever van de BBC.

Twee incidenten in Londense centrum

De Londense politie is afgekomen op twee incidenten in het centrum van Londen. De BBC meldt op basis van de Britse transportpolitie dat er gewonden zijn gevallen. Mogelijk gaat het om steekwonden en gewonden door een busje dat op hoge snelheid op voetgangers inreed.