NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Liveblog: 21 gewonden in levensgevaar, morgen herdenking in Londen

Terroristische aanslag op en bij London Bridge | Zeven doden | Drie aanvallers gedood door politie | 40 gewonden in het ziekenhuis | 21 gewonden in levensgevaar | Twaalf arrestaties

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit is het laatste bericht van ons liveblog. Nieuws over de aanslag in Londen kunt u lezen in onze normale berichtgeving.

 • Manchester staat stil bij Londen

  In het Old Trafford cricketstadion in Manchester is het benefietconcert voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in de Manchester Arena begonnen. Voordat de artiesten gingen optreden, gaf de burgemeester van Manchester een korte speech. Andy Burnham sprak zijn steun uit voor de nabestaanden in Londen. "We hebben zoveel reacties gekregen de afgelopen dagen, dus Manchester, laten we vanavond ook berichten sturen naar Londen waar ze op dit moment hetzelfde meemaken."

  "We weten hoe jullie je voelen", ging Burnham verder. "Maar we zullen ons verenigen en hier samen doorheen komen."

 • Herdenking morgen in Londen

  Morgen wordt een herdenking georganiseerd door de burgemeester van Londen. Het begint om 18.00 uur (lokale tijd) in Potters Field Park, in de buurt van de London Bridge. Ook zal er een minuut stilte zijn, om 18.20 uur.

  "Als we samen staan als een stad vertellen we een krachtige boodschap: Londenaren zullen nooit bang worden door terrorisme", zei burgemeester Sadiq Khan.

 • 'Huilend, schreeuwend, grote paniek'

  Het is rustiger dan normaal rond het gebied in Londen waar gisteren de aanslag werd gepleegd. Er lopen wel mensen, maar er rijdt nauwelijks verkeer. Dat komt vooral door de vele afzettingen. Aan beide kanten van de Theems zijn wegen versperd door linten en agenten. Bij de afzettingen liggen her en der bosjes bloemen.

  Een stuk verderop staan twee studenten op de stoep. Ze wonen om de hoek bij Borough Market. James en Louis hebben net ontbeten, want ze werden pas na het middaguur wakker.

  "We konden niet slapen van al die helikopters, die gingen pas laat weg." De twee zagen mensen voor het raam van hun studentenhuis wegvluchten. "Huilend, schreeuwend, grote paniek." Ze hebben mensen in huis genomen die nergens naartoe konden. "Ja dat doe je dan gewoon toch? Je probeert ze wat te kalmeren", zegt James.

  Meer gesprekken met Londenaren lezen? Klik hier.

 • Fransman onder doden

  Er is een Fransman onder de doden van de aanslag gisteren, maakt de Franse minister van Buitenlandse Zaken bekend.

 • Brandenburger Tor speciaal verlicht

  De Brandenburger Tor in Berlijn wordt vanavond in de kleuren van de Britse vlag verlicht. Zo wil Duitsland zijn steun aan Groot-Brittannië laten zien.

  Brandenburger Tor in Berlijn ANP
 • Nepnieuws over aanslag

  Al Jazeera heeft een overzicht gemaakt van het nepnieuws dat ontstaan is na de aanslag. De waarschuwing: geloof niet alles wat je online leest.

 • Bloemen Borough Market

  Bloemen op de Borough Market Reuters

  Er liggen inmiddels ook bosjes bloemen op de Borough Market in Londen.

 • CMO vraagt aandacht voor aanslag

  Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft moskeebesturen opgeroepen om aandacht te schenken aan de aanslagen, doden en gewonden in Londen. Het CMO vraagt of de besturen stil willen staan bij de aanslagen tijdens de ramadannachtgebeden. Ze zijn enorm geschokt "door laffe terroristische aanslagen in Londen".

  "Nederlandse moslims zijn intens verdrietig, ook omdat we juist in de vastenmaand ramadan zijn, waarin spiritualiteit, saamhorigheid, liefdadigheid, verbroedering, bezinning en zelfreflectie centraal staan", vertelt de organisatie tegen ANP.

 • Limburgse school annuleert Londen-reis

  De directie van het Valuascollege in Venlo heeft een reis naar Londen geannuleerd. Reden voor het annuleren van de Londen-reis, die van 5 tot en met 9 juni plaats zou vinden, is de aanslag.

  "Op dit moment vinden wij het onverantwoord onze leerlingen en medewerkers op reis te laten gaan naar een gebied waar het onrustig is. In die zin gaat hun veiligheid boven alles", is te lezen in een verklaring.

 • Twee mannen meegenomen door Britse politie

  Zwaarbewapende agenten zijn weer een flat in Londen binnengevallen. Twee mannen zijn meegenomen in politiebusjes.

  Een ooggetuige vertelt dat een van de twee mannen eerst probeerde te vluchten door uit zijn raam op de eerste verdieping te springen.

 • Uber ontkent verhoogde prijzen na aanslag

  Taxiservice Uber ontkent dat de prijzen gisteren waren verdubbeld na de aanslag. "Toen we hoorden van de aanslag hebben we meteen de verhoogde prijzen weer aangepast", zegt het bedrijf in een tweet.

  Meerdere mensen klaagden op sociale media over de hoge prijzen. De taxiservice rekent automatisch een toeslag als er veel gebruik wordt gemaakt van de service en het druk is. Gisteren zouden er zoveel taxi's na de aanslag zijn geboekt dat de prijs meer dan 2 keer zo hoog was als normaal.

 • Aanslagpleger schreeuwde: dit is voor mijn familie

  Een van de aanslagplegers schreeuwde 'dit is voor mijn familie' toen hij iemand neerstak. Dat vertelt Elizabeth O'Neill, moeder van Daniel O'Neill. Haar zoon is een van de slachtoffers van de aanslag en werd neergestoken toen hij buiten stond bij een kroeg. Hij overleefde het.

  "Een man rende naar hem toe en schreeuwde 'dit is voor mijn familie, dit is voor de islam' en stak hem neer", vertelt O'Neill. "Ik ben nog steeds in shock."

 • Huilende vrouw op London Bridge

  Reuters

  Een vrouw huilt terwijl ze haar respect betuigt met een witte roos aan de slachtoffers.

 • Vrouw op zoek naar redder

  Een studente die gisteren aan de aanslag ontsnapt is, is op zoek naar de taxichauffeur die haar leven gered heeft. Rhiannon Owen was geld aan het pinnen toen een taxichauffeur riep dat ze moest rennen.

  Ze rende naar een pub, waar ze anderen ook waarschuwde voor de aanslag. "Ik weet niet wie je bent, maar je hebt mijn leven gered. Ik kon wegrennen omdat jij het me zei. Wie je ook bent, heel erg bedankt", vertelt de vrouw tegen BBC.